Letos oslavil 80 let, přesto je stále pln životního elánu. Aktuálně tráví Milan Oboda většinu svého času na jednom z okrajů hukvaldské obory. Z více než sto let starých dřevěných trámů tady postavil nádhernou roubenku. Zřídil si tady i malou dílnu, kde stále občas tvoří. Umění si zamiloval už jako malý kluk.
Milan Oboda, umělecký řezbář: "Já jsem si vždycky rád kreslil. Když byl přede mnou nějaký čistý papír a tak dál. Ale to bylo zas, jenom nějaký pták anebo plot se zahrádkou a tak."
Tesat do dřeva unikátní díla začal v minulosti díky kvalitnímu nářadí, které mu vozil bratr z Rakouska.
Milan Oboda, umělecký řezbář: "Ty dláta opravdu nebyly k sehnání, ty profilové a tak, jak jste to viděli na tom tablu. Takže já jsem měl opravdu štěstí, že jsem měl toho brášku ve Vídni a vždycky, jak přijel, tak alespoň těch pět dlát jsem měl takových šikovných, zrovna co jsem potřeboval na tu svoji představu."
Velmi blízko měl vždycky ke zvířatům, která ho provází nejen jako inspirace, ale také v životě.
Milan Oboda, umělecký řezbář: "Začalo to koňmi třeba a opravdu vyjádřit v řezbě takové zvíře čtyřnohé, jeho vznešenost v jeho figuře. A to, jak se dovede pohybovat, tak takový moment dostat první na to dřevo tužkou a poté jít do hloubky a dát tomu trochu toho života, aby to nebyla koza, ale fakt kůň."
Milan Oboda je jednou z pěti osobností, která získá cenu města za rok 2020. Za totalitního režimu byl ukázkou vzdoru, a i proto je uznáván nejen lidmi ve svém regionu
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Člověk, umělec, osobnost, který je velmi rázovitým příkladem člověka, který nemění svoje názory, i když se kolem mění režimy a je pevný ve svých morálních postojích, jak nyní, tak i před rokem 89 a myslím, že mnoho generací občanů města už zná jeho práci. Zejména práci řezbářskou."
Milan Oboda, umělecký řezbář: "Každá pomoc potěší a já to beru tak, že proč ne? A to, co člověk získá, tak je jako z nebe dar, tak to extra zapůsobí."
Dnes si řezbář užívá klid a přírodu na okraji hukvaldské obory. Nejčastěji pracuje s lipovým dřevem, které je měkčí, ale zvládne práci i s tvrdým. Ideální na řezbu je podle něj hruška, třešeň a hlavně ořech.
Milan Oboda, umělecký řezbář: "Rok ubíhá za rokem a všeho přibývá, ale dá se říct, že bylo období, kdy byl větší zájem lidí mít doma něco podobného, co byly motivy různé."
Zbývající dvojici osobností, které získají cenu města, vám představíme v dalších zpravodajských relacích.