Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci si vyzkoušeli na simulovaném jednání roli zastupitelů Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

Vytvořili politické strany a připravili návrhy změn ve Frýdku-Místku. Pak si je také museli prosadit jako opravdoví zastupitelé. Pět desítek žáků ze tří škol ve městě si vyzkoušelo, jaké to je být politiky. Cílem akce bylo učit děti postupně se zapojovat do veřejného prostoru a rozhodování.

Sál zastupitelstva Frýdku-Místku zaplnili školáci, kteří byli pasováni do rolí zastupitelů města. To pro ně společně s neziskovou organizací AGORA připravilo simulované jednání zastupitelstva. V rámci dvoudenního projektu se seznámili s městem a následně pro něj připravili řadu změn.

Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Studenty v rámci toho druhého dne rozdělíme do fiktivních stran v závislosti na tom, které téma je trápí nejvíce nebo které je jim nejbližší a ke kterému chtějí připravit konkrétní návrh. To znamená, že my se studentů zeptáme. A dneska tady máme skupinu, která se věnuje dopravě ve městě, skupinu, která se věnuje problematice zdravotnictví nebo veřejného prostoru."
Josef Kroček, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Hlavně chybějící přechody, modernizace zastávek a retardéry."  – Víte už kolik na to bude potřeba peněz? – "Nepočítali jsme ještě ty zastávky, ale bez těch zastávek to vycházelo asi 700 tisíc." – Jak těžké to bude podle vás prosadit? - "Tak ty přechody nebude podle mě těžké nějak prosadit. Tam už je snížený chodník. Nejtěžší asi budou ty retardéry, to se musí jednat i s policií, takže to bude největší problém."
Darina Petríková, 6. ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek: "My pracujeme na zdravotnictví ve Frýdku-Místku, jmenujeme se Zdraví pro Frýdek-Místek a pracujeme na tom, aby to tu bylo trochu lepší, protože je tady trošku s tím větší problém." – A čím konkrétně se teďka zabýváte? – "Především se zabýváme dětským oddělením ve Frýdku-Místku. To je asi to hlavní."
Richard Kaňok, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Úklid Frýdku-Místku, větší pořádek. Snažíme si udělat akci, kde by se jednou za dva měsíce 6x za rok uklidil."
Ota Dinkov, 5. třída, ScioŠkola Frýdek-Místek: "Pracujeme na zlepšení intervalů semaforů u Albertu."

Školáci své návrhy konzultovali s reálnými zastupiteli, kteří jim radili, jak je správně připravit a hlavně prosadit.

Markéta Ubíková (Piráti), zastupitelka Frýdku-Místku: "Já myslím, že to je jedna z důležitých věcí, ukázat dětem, že ony mohou v budoucnu spolurozhodovat o tom, jak bude město vypadat. Protože politika je fakt úplně každodenní věc. My někdy máme pocit, že politika je daleko, někde v Praze, v Bruselu, ale ona je tady. To, kde je lavička, kde je zastávka, jestli se uklízí kolem řeky, to je všechno politika. A ony se to tady učí."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já musím říct, že jsem velmi příjemně překvapen tím, jak studenti jsou všímaví. Opravdu když jsem si je obešel ty skupinky a prošel jsem si ty problémy, které se rozhodli řešit, tak opravdu to jsou problémy, které my řešíme na magistrátu dnes a denně. Od parkování, přes zeleň, úklid odpadků a podobně. Opravdu jsou velmi všímaví a myslím si, že nám tady možná roste další nová generace zastupitelů."
Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Stejně jako z praxe z jiných měst můžu říct, že i ty děti, jim to není jedno, že pro všechno zvednou ruku. Ale když se jim to prostě nelíbí, nějaký návrh jejich kamaráda, takže hlasují proti, takže něco se schválí, něco neschválí, jako v realitě."

Program vyvrcholil samotným zastupitelstvem, které vedl náměstek primátora a trvalo dvě hodiny.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Finance, majetek i rozvoj. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

14. září 2023 11:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Změny v rozpočtu v podobě schválení různých dotací, hospodaření s majetkem i územní rozvoj. Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou 5. jednání, které přineslo několik důležitých bodů i témata k dlouhé diskuzi.

Dům na Kostikově náměstí chce Frýdek-Místek kvůli nevýnosnosti prodat

14. září 2023 13:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek rozhodl o prodeji domu na Kostikově náměstí. Nemovitost s osmi byty a komerčními prostory by se měla prodat ve veřejné dražbě. Důvodem má být špatný stav a nerentabilita výnosů z nájmů. Obavy z prodeje mají nyní současní nájemníci městských bytů.


Domovní schůze v Ostravě-Mariánských Horách nahradily sousedské grilovačky

Domovní schůze, které probíhají v rámci projektu Domovník preventista, se letos poprvé na léto přesunuly ven. Sousedské grilovačky se postupně uskuteční ve všech 15 lokalitách, o které se domovníci preventisté v Mariánských Horách a Hulvákách starají.

Opava spustila nový systém registrace školáků do školních jídelen. Přihlásit obědy lze online

Včera 15:40 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila nový systém registrace školáků do školních jídelen. Rodiče tak nemusí chodit osobně a vše vyřídí online z pohodlí domova. Dosavadní papírová podoba zůstane i nadále v platnosti.

Stopy po požáru ve studénecké škole jsou téměř pryč, 2. září tu děti přivítají

Základní škola Butovická ve Studénce, kterou v červnu zasáhl požár, už je na začátek nového školního roku téměř připravena. Nicméně některé práce budou ještě pokračovat i v září. Škoda je v tuto chvíli odhadována na 15 milionů korun.

Začala demolice komínu, který bránil ve výhledu na baziliku ve Frýdku-Místku

V areálu bývalé Lembergerovy textilní továrny ve Frýdku-Místku začalo 21. srpna v 11 hodin bourání komínu. Ten byl v roce 1966 postaven tak, že ze silnice od Příbora a Olomouce bránil ve výhledu na dominantu města – mariánský poutní kostel, dnešní baziliku Navštívení Panny Marie. Práce jsou unikátní tím, že se komín postupně bourá od shora dolů.

Na zimním stadionu v Ostravě-Porubě prochází rekonstrukcí druhá ledová plocha. Upraví se i prostor pro hráče

Na porubském zimním stadionu prochází kompletní rekonstrukcí druhá ledová plocha. Dočká se nových rozvodů čpavku, výměny mantinelů i nového zázemí hráčů jako jsou střídačky a trestné lavice.

Při jednom vloupání zapomněl batoh s občankou. Jinde ho majitel domu sledoval na kameře

21. srpna 2024 23:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté dopadli muže, který vykrádal rodinné domy a garáže na Novojičínsku. Během vloupání běžně skákal přes ploty a lozil po střechách. A podařilo se mu i pár nečekaných kousků. Při jednom vloupání zapomněl svůj batoh s občankou. Během dalšího vloupání ho majitel sledoval na kameře a okřikl na dálku přes reproduktor. Díky tomu byl za pár hodin zadržen.

Frýdek-Místek je centrem evropského smaltu. Funguje tu umělecká dílna s velkou pecí

Umělečtí smaltéři z Evropy se sjeli do Frýdku-Místku. Proběhl tady 22. ročník Mezinárodního symposia smaltu. Beskydští smaltéři mají totiž jedinou dílnu s velkou pecí v celé střední Evropě, kde je možné vyrábět větší umělecké práce.

Festival Folklor bez hranic zavítal i do Ostravy-Poruby. Nabídl i krojovaný průvod Hlavní třídou

Do Ostravy opět po roce zavítal mezinárodní festival Folklor bez Hranic. Letos se uskutečnil už 26. ročník a předvedlo se na něm 29 folrklorních souborů a cimbálových skupin nejen z ČR, ale také Slovenska, Řecka, Polska, Ukrajiny a Slovinska. Jako každý rok se zastavil i v Porubě.

Borůvkové hody v Malé Morávce zbarvily obec do modra zněkolikanásobily počet jejích obyvatel

21. srpna 2024 17:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již potřiadvacáté zavítaly do Malé Morávky v Jeseníkách tisíce milovníků hor, zvláště pak borůvek a zdravé stravy celkově. Borůvkové hody mají již dlouhou tradici a pro tyto zdravé plody i výrobky z nich sem jezdí zájemci ze široka daleka.

Frýdek-Místek vyčlenil na podporu sociálních programů v roce 2025 přes 22 milionů

Frýdek-Místek připravil plán na podporu sociálních programů v roce 2025. Částka bude opět navýšena a celkově mohou organizace získat přes 22 milionů korun. O peníze mohou žádat organizace, které působí ve městě a provozují různé sociální programy.

V centru Jablunkova město opravilo cesty i chodníky

20. srpna 2024 13:16 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Město Jablunkov nechalo opravit několik ulic a chodníků. Jejich stav byl velmi špatný a podepsaly se na něm i opravy inženýrských sítí.

Škola v Čeladné rozšířila družinu, její dílenskou část využijí i dospělí

20. srpna 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Prázdniny v základní škole v Čeladné jsou ve znamení stavebního ruchu. Ve starých dílnách tu vzniká nové oddělení družiny. Multifunkční prostor, jehož součástí bude nadále třeba keramická nebo šicí dílna, umožní i mimoškolní aktivity.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vyhráli celostátní soutěž jazzových souborů a tanečních orchestrů

Žáci Základní umělecké školy Frýdek-Místek zaznamenali tento rok velkou řadu úspěchů. Největším z nich je vítězství v celostátním kole soutěžní přehlídky jazzových souborů a tanečních orchestrů. Osobně je za to ocenil i primátor města.

SVČ Klíč bude moci ve Frýdku-Místku bezplatně využívat prostory základních škol

Město Frýdek-Místek vyšlo vstříc dalším aktivitám Střediska volného času Klíč. V průběhu školního roku nebude muset Klíč platit nájmy na základních školách, kde budou probíhat kroužky pro děti.

Největší gastrofestival v kraji Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí

Dobré jídlo, pití i zábava pro celou rodinu. Takový byl další ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Více než 60 stánků a další zapojené podniky v okolí udělaly z akce největší gastrofestival v kraji. Událost si tradičně nenechaly ujít davy návštěvníků.

Školáci si vyzkoušeli na simulovaném jednání roli zastupitelů Frýdku-Místku
Vydáno 16. května 2022 13:17, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Vytvořili politické strany a připravili návrhy změn ve Frýdku-Místku. Pak si je také museli prosadit jako opravdoví zastupitelé. Pět desítek žáků ze tří škol ve městě si vyzkoušelo, jaké to je být politiky. Cílem akce bylo učit děti postupně se zapojovat do veřejného prostoru a rozhodování.

Sál zastupitelstva Frýdku-Místku zaplnili školáci, kteří byli pasováni do rolí zastupitelů města. To pro ně společně s neziskovou organizací AGORA připravilo simulované jednání zastupitelstva. V rámci dvoudenního projektu se seznámili s městem a následně pro něj připravili řadu změn.

Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Studenty v rámci toho druhého dne rozdělíme do fiktivních stran v závislosti na tom, které téma je trápí nejvíce nebo které je jim nejbližší a ke kterému chtějí připravit konkrétní návrh. To znamená, že my se studentů zeptáme. A dneska tady máme skupinu, která se věnuje dopravě ve městě, skupinu, která se věnuje problematice zdravotnictví nebo veřejného prostoru."
Josef Kroček, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Hlavně chybějící přechody, modernizace zastávek a retardéry."  – Víte už kolik na to bude potřeba peněz? – "Nepočítali jsme ještě ty zastávky, ale bez těch zastávek to vycházelo asi 700 tisíc." – Jak těžké to bude podle vás prosadit? - "Tak ty přechody nebude podle mě těžké nějak prosadit. Tam už je snížený chodník. Nejtěžší asi budou ty retardéry, to se musí jednat i s policií, takže to bude největší problém."
Darina Petríková, 6. ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek: "My pracujeme na zdravotnictví ve Frýdku-Místku, jmenujeme se Zdraví pro Frýdek-Místek a pracujeme na tom, aby to tu bylo trochu lepší, protože je tady trošku s tím větší problém." – A čím konkrétně se teďka zabýváte? – "Především se zabýváme dětským oddělením ve Frýdku-Místku. To je asi to hlavní."
Richard Kaňok, 9.B, 2. ZŠ Jana Čapka, Frýdek-Místek: "Úklid Frýdku-Místku, větší pořádek. Snažíme si udělat akci, kde by se jednou za dva měsíce 6x za rok uklidil."
Ota Dinkov, 5. třída, ScioŠkola Frýdek-Místek: "Pracujeme na zlepšení intervalů semaforů u Albertu."

Školáci své návrhy konzultovali s reálnými zastupiteli, kteří jim radili, jak je správně připravit a hlavně prosadit.

Markéta Ubíková (Piráti), zastupitelka Frýdku-Místku: "Já myslím, že to je jedna z důležitých věcí, ukázat dětem, že ony mohou v budoucnu spolurozhodovat o tom, jak bude město vypadat. Protože politika je fakt úplně každodenní věc. My někdy máme pocit, že politika je daleko, někde v Praze, v Bruselu, ale ona je tady. To, kde je lavička, kde je zastávka, jestli se uklízí kolem řeky, to je všechno politika. A ony se to tady učí."
Igor Juriček (Piráti), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já musím říct, že jsem velmi příjemně překvapen tím, jak studenti jsou všímaví. Opravdu když jsem si je obešel ty skupinky a prošel jsem si ty problémy, které se rozhodli řešit, tak opravdu to jsou problémy, které my řešíme na magistrátu dnes a denně. Od parkování, přes zeleň, úklid odpadků a podobně. Opravdu jsou velmi všímaví a myslím si, že nám tady možná roste další nová generace zastupitelů."
Pavel Linzer, vzdělávací organizace AGORA CE: "Stejně jako z praxe z jiných měst můžu říct, že i ty děti, jim to není jedno, že pro všechno zvednou ruku. Ale když se jim to prostě nelíbí, nějaký návrh jejich kamaráda, takže hlasují proti, takže něco se schválí, něco neschválí, jako v realitě."

Program vyvrcholil samotným zastupitelstvem, které vedl náměstek primátora a trvalo dvě hodiny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031414/skolaci-si-vyzkouseli-na-simulovanem-jednani-roli-zastupitelu-frydkumistku