Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lékaři si předávali zkušenosti na Mezioborové konferenci o endometrióze

Frýdek-Místek |

Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala druhou Mezioborovou konferenci o endometrióze. Oproti prvnímu ročníku se konference zaměřila nejen na odborníky a specialisty, ale také na laickou veřejnost, kterou tvořily v převážné většině pacientky, které se s tímto onemocněním setkaly.

Jedním z hlavních bodů programu byla prezentace činnosti Akreditovaného centra pro léčbu endometriózy v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Ta byla zároveň pořadatelem akce. 

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Jsem velice rád, že se uskutečnil již druhý ročník této přínosné akce, a věřím, že předala spoustu podstatných a užitečných informací. Konference se mohla uskutečnit díky významné podpoře Moravskoslezského kraje, které si velice vážím."

Účastníci měli možnost seznámit se s obory spolupracujícími s centrem, pochopit průběh prvního kontaktu v ambulanci a následujícího vyšetření. Velké ovace si vysloužila přednáška, která ukázala endometriózu z netradičního úhlu pohledu, a to pod mikroskopem patologa.

Michaela Konečná, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Při léčbě endometriózy jsou využívány nejen medicínské postupy, ale také řada nemedicínských metod. Přednášky s touto tématikou zahrnovaly přístupy tradiční čínské medicíny, neuroterapie, fyzioterapie, psychosomatické přístupy a vaginální napářku. Představena byla činnost Centra asistované reprodukce REPROFIT, se kterým nemocnice dlouhodobě spolupracuje, a aktivity pacientské organizace ENDOtalks.

Konference stala důležitým setkáním odborníků a zástupců veřejnosti.

Michaela Konečná, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Osobní záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer. Mimo přednášející a účastníky byli přítomni další renomovaní odborníci v oboru gynekologie a léčby endometriózy - MUDr. Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku- Místku, MUDr. Jan Drahoňovský, vedoucí lékař centra pro léčbu endometriózy ÚPMD a předseda sekce pro léčbu endometriózy ČGPS, MUDr. Radek Chvátal, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Znojmo, Doc. MUDr. Vít Weinberger Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno a LF MU, MUDr. Jan Kümmel, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO."
Martin Němec, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Čtvrtek byl věnován převážně pacientkám a cílem bylo seznámit je s možnostmi alternativní terapie endometriózy. I když víme, že alternativní metody nedokáží endometriózu vyléčit a odstranit ložiska z těla, tak považuji alternativní přístupy mnoha svých kolegů za velmi přínosné, neboť pacientkám dávají možnost otevřít se, dodávají pocit sebevědomí, respekt sama k sobě, učí je vytvořit si čas sama na sebe a v neposlední řadě zlepšují i jejich fyzickou kondici. Tím jim zvyšují práh bolesti a pomáhají lépe snášet mnoho nepříjemných chvil, které jim endometrióza způsobuje. Celkově tak zvyšují jejich kvalitu života. Netvrdím, že všichni poskytovatelé alternativních služeb a všechny alternativní přístupy, které naleznete na internetu a lákají Vás na své reklamy, jsou kvalitní, ale pokud se rozhodnete využít kolegy ze sítí endocenter, tak budete mít jistotu, že se dostanete k odborníkovi, který ví, co je to endometrióza a že Vás jejich přístupy neohrozí na životě. Konference však nebyla pouze o alternativách, představili jsme také fungování gynekologického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku, přiblížili jsme, jak probíhá první konzultace v centru asistované reprodukce a jak vypadá endometrióza pod mikroskopem, a někdy vypadá opravdu moc hezky. Na závěr jsme představili pacientskou organizaci EndoTalks, která v posledních několika letech endometriózu výrazně zpopularizovala a pomohla tak mnoha ženám od jejich trápení."

Konference se zúčastnilo přes 100 účastníků odborné i laické veřejnosti, kteří měli možnost vyslechnout devět přednášek. Novinkou letošního ročníku byl živý přenos obsahu konference, který sledovalo více než 300 zájemců. Záznam tohoto živého přenosu je nyní dostupný všem se zájmem o endometriózu, což umožňuje širšímu publiku získat přístup k důležitým informacím a diskusím probíhajícím během konference.


Nahlásit chybu


K tématu

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.

Dětští pediatři si předávali zkušenosti na setkání v Nemocnici ve Frýdku-Místku

16. února 2024 17:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádalo úspěšný seminář pro praktické lékaře pro děti a dorost. Zúčastnilo se ho více než 40 pediatrů a dětských sester z Frýdku-Místku i z přilehlého okolí.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Lékaři si předávali zkušenosti na Mezioborové konferenci o endometrióze
Vydáno 25. března 2024 22:42, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Nemocnice ve Frýdku-Místku uspořádala druhou Mezioborovou konferenci o endometrióze. Oproti prvnímu ročníku se konference zaměřila nejen na odborníky a specialisty, ale také na laickou veřejnost, kterou tvořily v převážné většině pacientky, které se s tímto onemocněním setkaly.

zdroj foto: Nemocnice ve Frýdku-Místku

Jedním z hlavních bodů programu byla prezentace činnosti Akreditovaného centra pro léčbu endometriózy v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Ta byla zároveň pořadatelem akce. 

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Jsem velice rád, že se uskutečnil již druhý ročník této přínosné akce, a věřím, že předala spoustu podstatných a užitečných informací. Konference se mohla uskutečnit díky významné podpoře Moravskoslezského kraje, které si velice vážím."

Účastníci měli možnost seznámit se s obory spolupracujícími s centrem, pochopit průběh prvního kontaktu v ambulanci a následujícího vyšetření. Velké ovace si vysloužila přednáška, která ukázala endometriózu z netradičního úhlu pohledu, a to pod mikroskopem patologa.

Michaela Konečná, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Při léčbě endometriózy jsou využívány nejen medicínské postupy, ale také řada nemedicínských metod. Přednášky s touto tématikou zahrnovaly přístupy tradiční čínské medicíny, neuroterapie, fyzioterapie, psychosomatické přístupy a vaginální napářku. Představena byla činnost Centra asistované reprodukce REPROFIT, se kterým nemocnice dlouhodobě spolupracuje, a aktivity pacientské organizace ENDOtalks.

Konference stala důležitým setkáním odborníků a zástupců veřejnosti.

Michaela Konečná, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Osobní záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer. Mimo přednášející a účastníky byli přítomni další renomovaní odborníci v oboru gynekologie a léčby endometriózy - MUDr. Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku- Místku, MUDr. Jan Drahoňovský, vedoucí lékař centra pro léčbu endometriózy ÚPMD a předseda sekce pro léčbu endometriózy ČGPS, MUDr. Radek Chvátal, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Znojmo, Doc. MUDr. Vít Weinberger Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno a LF MU, MUDr. Jan Kümmel, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO."
Martin Němec, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Čtvrtek byl věnován převážně pacientkám a cílem bylo seznámit je s možnostmi alternativní terapie endometriózy. I když víme, že alternativní metody nedokáží endometriózu vyléčit a odstranit ložiska z těla, tak považuji alternativní přístupy mnoha svých kolegů za velmi přínosné, neboť pacientkám dávají možnost otevřít se, dodávají pocit sebevědomí, respekt sama k sobě, učí je vytvořit si čas sama na sebe a v neposlední řadě zlepšují i jejich fyzickou kondici. Tím jim zvyšují práh bolesti a pomáhají lépe snášet mnoho nepříjemných chvil, které jim endometrióza způsobuje. Celkově tak zvyšují jejich kvalitu života. Netvrdím, že všichni poskytovatelé alternativních služeb a všechny alternativní přístupy, které naleznete na internetu a lákají Vás na své reklamy, jsou kvalitní, ale pokud se rozhodnete využít kolegy ze sítí endocenter, tak budete mít jistotu, že se dostanete k odborníkovi, který ví, co je to endometrióza a že Vás jejich přístupy neohrozí na životě. Konference však nebyla pouze o alternativách, představili jsme také fungování gynekologického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku, přiblížili jsme, jak probíhá první konzultace v centru asistované reprodukce a jak vypadá endometrióza pod mikroskopem, a někdy vypadá opravdu moc hezky. Na závěr jsme představili pacientskou organizaci EndoTalks, která v posledních několika letech endometriózu výrazně zpopularizovala a pomohla tak mnoha ženám od jejich trápení."

Konference se zúčastnilo přes 100 účastníků odborné i laické veřejnosti, kteří měli možnost vyslechnout devět přednášek. Novinkou letošního ročníku byl živý přenos obsahu konference, který sledovalo více než 300 zájemců. Záznam tohoto živého přenosu je nyní dostupný všem se zájmem o endometriózu, což umožňuje širšímu publiku získat přístup k důležitým informacím a diskusím probíhajícím během konference.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042226/lekari-si-predavali-zkusenosti-na-mezioborove-konferenci-o-endometrioze