Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek vyčlenil na podporu sociálních programů v roce 2025 přes 22 milionů

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek připravil plán na podporu sociálních programů v roce 2025. Částka bude opět navýšena a celkově mohou organizace získat přes 22 milionů korun. O peníze mohou žádat organizace, které působí ve městě a provozují různé sociální programy.

Rada města Frýdek-Místek vyhlásila na rok 2025 čtyři dotační tituly v oblasti sociálních služeb. Vyhrazeno na ně je 22 milionů 50 tisíc korun.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Oproti částce, která byla určena na tento rok se jedná o navýšení o 1 600 000,- Kč. Finance jsou určené pro neziskové organizace, které působí na poli sociálních služeb a poskytují pomoc našim občanům."

Nejvíce peněz, 18,5 milionu, je v programu na podporu a rozvoj sociálních služeb, tento program je určen poskytovatelům registrovaných sociálních služeb.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto dotačních programu je podporováno 43 různých služeb a nejvíce prostředků čerpá Charita Frýdek-Místek, a to například pro Dům pokojného stáří, Oázu pokoje nebo pro Charitní pečovatelskou službu. Dalším velkým příjemcem je Slezská diakonie, která provozuje azylový dům Bethel. Zmíním také Alzheimer Home, tato společnost provozuje domov pro seniory se zvláštním režimem, který je určen seniorům s Alzheimerem a nebo různými typy demence a nachází se na ulici Hlavní."

1,7 milionu korun je určeno na dotační program na podporu a rozvoj ostatních aktivit navazujících na sociální služby.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto programu podporujeme například ADRU, na úhradu nákladů projektu Informační a podpůrné centrum pro rodiny s dětmi s autismem. Ve Frýdku-Místku žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchou autistického spektra ve školním věku. Vím, že život pečujících rodin je výrazně omezen, a právě pro tyto rodiny je program určen. ADRA z tohoto programu financuje i dobrovolnické programy, a to pro seniory, osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě a nevyléčitelně nemocné, které probíhají jak v léčebných zařízeních, tak v domácnostech."

850 tisíc korun je alokováno na rok 2025 v programu prevence kriminality a protidrogové politiky.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto programu v letošním roce čerpal dotaci například Modrý kříž na projekt zkus to s námi, který je zaměřen na děti a dospívající starší 13 let. A posledním dotačním programem, kde máme pro žadatele nachystán 1 milion korun je na podporu a rozvoj činností v oblasti rodinné politiky, sociálně právní ochrany dětí a navazujících aktivit."

Podmínky jednotlivých dotačních programů jsou k dispozici na webových stránkách města.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.

Frýdek-Místek bude platit některým školákům od listopadu obědy

21. září 2023 11:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bude hradit od listopadu některým školákům obědy. Nový projekt je určený pro rodiny, které pobírají přídavky na děti. Účast v něm bude zcela dobrovolná a město dá peníze za obědy přímo svým základním školám. Cílem je pomoci nízkopříjmovým rodinám.

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.


Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Dnes 16:56, vydáno dnes 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

Dnes 18:01, vydáno dnes 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Dnes 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Srážka tramvaje a nákladního auta v Ostravě

Ve čtvrtek ráno se v Ostravě-Martinově srazila tramvaj s nákladním autem. Náraz byl tak silný, že tramvaj vykolejila. Podle policie se naštěstí nikomu nic nestalo.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

Včera 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i daně. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i nenavyšování daně z nemovitosti. Zastupitelé mají za sebou předposlední jednání v letošním roce, které přineslo opět několik dlouhých diskuzí, ale hlavně schválení řady pro město důležitých bodů.

Děti z Jablunkova si na festivalu vybíraly sporty, kterým by se chtěly věnovat

Ve sportovním areálu v Bělé se v neděli konal už 3. ročník Festivalu sportu. Děti si mohly vyzkoušet různé sporty a zjistit, zda by se některému chtěly věnovat aktivně.

Akce Duše na dlani přiblíží ve Frýdku-Místku povědomí o duševním zdraví

Prevence a osvěta v oblasti duševního zdraví. To je hlavní cíl již pravidelné akce Duše na dlani, která proběhne v pátek 13. září ve Faunaparku. Akce je otevřena každému, kdo se chce o duševním zdraví i onemocněních něco dozvědět. Připraveny budou přednášky i drobný kulturní program.

Pobočka domova pro seniory ve Frýdku-Místku má po rekonstrukci a už se postupně vybavuje

Stavební práce na rekonstrukci pobočky domova pro seniory Frýdek-Místek ve Školské ulici už jsou hotové. Nyní probíhají poslední drobné dokončovací úpravy a začalo vybavování pokojů a pracovišť. K otevření domova dojde až po novém roce, protože bude převeden na novou službu Domov se zvláštním režimem.

Čtyři školní tělocvičny ve Frýdku-Místku vyměnily staré výbojky za nové LED osvětlení

Základní a mateřské školy využívají tradičně letních prázdnin k nejrůznějším opravám. Kromě dokončení rekonstrukce kuchyně na 5. základní škole byla letos jednou z významných oprav ve Frýdku-Místku výměna osvětlení v tělocvičnách na čtyřech školách. Staré výbojky byly po letech nahrazeny LED světly.

Frýdek-Místek vyčlenil na podporu sociálních programů v roce 2025 přes 22 milionů
Vydáno 22. srpna 2024 10:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek připravil plán na podporu sociálních programů v roce 2025. Částka bude opět navýšena a celkově mohou organizace získat přes 22 milionů korun. O peníze mohou žádat organizace, které působí ve městě a provozují různé sociální programy.

Rada města Frýdek-Místek vyhlásila na rok 2025 čtyři dotační tituly v oblasti sociálních služeb. Vyhrazeno na ně je 22 milionů 50 tisíc korun.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Oproti částce, která byla určena na tento rok se jedná o navýšení o 1 600 000,- Kč. Finance jsou určené pro neziskové organizace, které působí na poli sociálních služeb a poskytují pomoc našim občanům."

Nejvíce peněz, 18,5 milionu, je v programu na podporu a rozvoj sociálních služeb, tento program je určen poskytovatelům registrovaných sociálních služeb.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto dotačních programu je podporováno 43 různých služeb a nejvíce prostředků čerpá Charita Frýdek-Místek, a to například pro Dům pokojného stáří, Oázu pokoje nebo pro Charitní pečovatelskou službu. Dalším velkým příjemcem je Slezská diakonie, která provozuje azylový dům Bethel. Zmíním také Alzheimer Home, tato společnost provozuje domov pro seniory se zvláštním režimem, který je určen seniorům s Alzheimerem a nebo různými typy demence a nachází se na ulici Hlavní."

1,7 milionu korun je určeno na dotační program na podporu a rozvoj ostatních aktivit navazujících na sociální služby.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto programu podporujeme například ADRU, na úhradu nákladů projektu Informační a podpůrné centrum pro rodiny s dětmi s autismem. Ve Frýdku-Místku žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchou autistického spektra ve školním věku. Vím, že život pečujících rodin je výrazně omezen, a právě pro tyto rodiny je program určen. ADRA z tohoto programu financuje i dobrovolnické programy, a to pro seniory, osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě a nevyléčitelně nemocné, které probíhají jak v léčebných zařízeních, tak v domácnostech."

850 tisíc korun je alokováno na rok 2025 v programu prevence kriminality a protidrogové politiky.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Z tohoto programu v letošním roce čerpal dotaci například Modrý kříž na projekt zkus to s námi, který je zaměřen na děti a dospívající starší 13 let. A posledním dotačním programem, kde máme pro žadatele nachystán 1 milion korun je na podporu a rozvoj činností v oblasti rodinné politiky, sociálně právní ochrany dětí a navazujících aktivit."

Podmínky jednotlivých dotačních programů jsou k dispozici na webových stránkách města.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044504/frydekmistek-vyclenil-na-podporu-socialnich-programu-v-roce-2025-pres-22-milionu