Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mezinárodní den seniorů oslavili ve Frýdku-Místku se Zbigniewem Czendlikem

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek pravidelně myslí na své seniory. Letos jim proto k Mezinárodnímu dni připravilo výjimečný program. Do kina Nová scéna Vlast přijel se zábavnou talk show populární kněz Zbigniew Czendlik. Bylo plno a senioři z místních klubů se velmi dobře bavili.

Frýdecko-Místecké kino Nová scéna Vlast kompletně zaplnili senioři, kteří přišli na odpolední program v rámci Mezinárodního dne seniorů.

Anketa: 1.) "Já se zúčastňuji, pokud mohu a pokud dostanu lístek, vždycky. I na zájezdy, které pořádá město pro důchodce." – A jak se těšíte na dnešní den? – "No já Czendlika miluju, takže já se strašně těším." 2.) "Všechno takové pro seniory, co dělají, vítáme." – A jak se těšíte na dnešní den? – "No, já se na to strašně těším, protože jsem pana Czendlika viděl mnohokrát v televizi, a tak ho chci vidět naživo."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Senioři slaví Mezinárodní den seniorů po celém světě a i ve Frýdku-Místku jsme se do této akce zapojili tak, že dneska jsme pro seniory připravili tady talk show se známým farářem Zbigniewem Czendlikem."

Na začátku viděli senioři několik vystoupení tanečnic z úspěšného domácího klubu Funky Beat a poté přišla na řadu talk show s římskokatolickým knězem polské národnosti, který dlouhodobě působí v Česku.

Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz: "Já jsem přijel hlavně se potkat se seniory, na což se moc těším, protože já už jsem také senior, takže budu mezi svými. Takže to vnímám jako takové setkání s přáteli. Ale pochopitelně ten pořad se jmenuje podle knížky Postel hospoda kostel, která vyšla v roce 2016."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Toto dnešní představení je určeno zejména pro členy našich klubů. V těchto klubech se sdružuje zhruba 400 seniorů z celého Frýdku-Místku. A právě dnešním dnem jim chceme poděkovat za to, že si jich opravdu vážíme a děláme pro ně si myslím ve Frýdku-Místku hodně věcí. Ať vzpomeneme Senior taxi, máme tady Centrum aktivních seniorů."
Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz: "Já si myslím, že je krásné, že takový den máme. Že ta pozornost alespoň na chvilku se soustředí na seniory, protože nemůžeme zapomenout, že to oni nám budovali naši současnost. Nebyli bychom tam, kde jsme, kdyby nebyla obětavá práce našich seniorů. Takže jim patří velké díky."

Kniha Postel hospoda kostel je dnes již všude vyprodaná. Kdo si ale dílo přinesl, tomu ho také farář po představení podepsal.

Nahlásit chybu


K tématu

Zájemci o byt v Penzionu pro seniory Frýdek-Místek musejí aktualizovat své žádosti

Žadatelé o byt v Penzionu pro seniory Frýdek-Místek musejí znovu aktualizovat své žádosti. O bydlení je totiž velký zájem a v pořadníku jsou desítky lidí. Penzion prošel před časem náročnou rekonstrukcí bytových jader a celkově má 167 bytových jednotek.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením

Rekonstrukce pobočky domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením. Dodělávají se vnitřní stavební práce a v průběhu prázdnin by měl být objekt předán provozovateli, který ho následně začne vybavovat. V domově bude 27 lůžek s vysokým komfortem.

Seniortaxi přepraví ve Frýdku-Místku měsíčně 400 lidí. O službu je velký zájem

Seniortaxi patří mezi velmi oblíbené služby ve Frýdku-Místku. Každý měsíc přepraví na 400 seniorů. Službu mohou využívat lidé starší 70 let a jedna jízda je vyjde na 20 korun. Průkaz si stačí jednoduše vyřídit na sociálním odboru magistrátu.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Včera 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Sídliště v Ostravě Dubině protnul více než 100 metrů dlouhý stůl v rámci sousedské akce

V centru sídliště Dubina se v sobotu rozprostřel dlouhý stůl ozdobený květinami. Zván byl k němu každý bez vstupného či nutnosti registrace. Unikátní sousedskou událost pořádala radnice se spolkem Piána na ulici, kteří v roce 2020 uspořádali hostinu na Karlově mostě.

Úřední deska se přizpůsobí vozíčkářům a odolá mrazu

Město pořídilo novou elektronickou úřední desku. Ta nahradila starší, už poruchový model. Nový dotykový panel je odolnější proti dešti i vandalismu a přizpůsobí se i vozíčkářům.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Ostravští policisté pátrají po svědcích nehody cyklisty a motocyklisty na ulici Francouzská

Včera 14:45 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští dopravní policisté vyšetřují nehodu z 12. srpna 2024, při které došlo ke kolizi mezi cyklistou a motocyklistou na ulici Francouzská. Policie žádá svědky, kteří by mohli přispět k objasnění události, aby se přihlásili na tísňové lince 158.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

14. října 2024 16:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Včera 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

14. října 2024 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

14. října 2024 12:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Školy prošly o prázdninách opravami za miliony

Frýdlant nad Ostravicí má za sebou prázdniny plné stavebních prací v mateřských a základních školách.

Rozchod muž vyřešil vraždou a sebevraždou. Použil k tomu kuchyňský nůž

V krátké době řeší krajští kriminalisté další vraždu a i v tomto případě je vrah znám. Ve Frýdku-Místku neunesl muž rozchod se svou dívkou a po hádce ji ubodal. Pak spáchal stejným nožem sebevraždu.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá ženám po dlouhé mateřské s návratem do práce

Rodinné centrum Lumpíkov Frýdek-Místek pomáhá maminkám bez práce na dlouhodobé mateřské dovolené s návratem do zaměstnání. Aktuálně běží další kurz, který ženám pomůže zvýšit znalosti a dovednosti z oblasti obchodu, IT i anglického jazyka.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Jesle Frýdek-Místek za provozu rekonstruovaly hospodářskou budovu

Jesle Frýdek-Místek dokončují další velkou rekonstrukci. Po budovách, kde jsou dětské skupiny, nyní přišla na řadu hospodářská budova. Tady byla nejdůležitější nová elektroinstalace a namontování vzduchotechniky. Práce probíhaly za plného provozu.

Trh vzdělávání a uplatnění ve Frýdku-Místku poradí s výběrem školy i oboru

Frýdek-Místek společně s Úřadem práce připravuje další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Bude v hale Polárka, kde střední školy představí své studijní i učební obory. Prezentovat se ale budou také někteří zaměstnavatelé. Akce proběhne ve čtvrtek 17. října.

Mezinárodní den seniorů oslavili ve Frýdku-Místku se Zbigniewem Czendlikem
Vydáno 7. října 2024 14:38, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek pravidelně myslí na své seniory. Letos jim proto k Mezinárodnímu dni připravilo výjimečný program. Do kina Nová scéna Vlast přijel se zábavnou talk show populární kněz Zbigniew Czendlik. Bylo plno a senioři z místních klubů se velmi dobře bavili.

Frýdecko-Místecké kino Nová scéna Vlast kompletně zaplnili senioři, kteří přišli na odpolední program v rámci Mezinárodního dne seniorů.

Anketa: 1.) "Já se zúčastňuji, pokud mohu a pokud dostanu lístek, vždycky. I na zájezdy, které pořádá město pro důchodce." – A jak se těšíte na dnešní den? – "No já Czendlika miluju, takže já se strašně těším." 2.) "Všechno takové pro seniory, co dělají, vítáme." – A jak se těšíte na dnešní den? – "No, já se na to strašně těším, protože jsem pana Czendlika viděl mnohokrát v televizi, a tak ho chci vidět naživo."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Senioři slaví Mezinárodní den seniorů po celém světě a i ve Frýdku-Místku jsme se do této akce zapojili tak, že dneska jsme pro seniory připravili tady talk show se známým farářem Zbigniewem Czendlikem."

Na začátku viděli senioři několik vystoupení tanečnic z úspěšného domácího klubu Funky Beat a poté přišla na řadu talk show s římskokatolickým knězem polské národnosti, který dlouhodobě působí v Česku.

Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz: "Já jsem přijel hlavně se potkat se seniory, na což se moc těším, protože já už jsem také senior, takže budu mezi svými. Takže to vnímám jako takové setkání s přáteli. Ale pochopitelně ten pořad se jmenuje podle knížky Postel hospoda kostel, která vyšla v roce 2016."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Toto dnešní představení je určeno zejména pro členy našich klubů. V těchto klubech se sdružuje zhruba 400 seniorů z celého Frýdku-Místku. A právě dnešním dnem jim chceme poděkovat za to, že si jich opravdu vážíme a děláme pro ně si myslím ve Frýdku-Místku hodně věcí. Ať vzpomeneme Senior taxi, máme tady Centrum aktivních seniorů."
Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz: "Já si myslím, že je krásné, že takový den máme. Že ta pozornost alespoň na chvilku se soustředí na seniory, protože nemůžeme zapomenout, že to oni nám budovali naši současnost. Nebyli bychom tam, kde jsme, kdyby nebyla obětavá práce našich seniorů. Takže jim patří velké díky."

Kniha Postel hospoda kostel je dnes již všude vyprodaná. Kdo si ale dílo přinesl, tomu ho také farář po představení podepsal.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045332/mezinarodni-den-senioru-oslavili-ve-frydku-mistku-se-zbigniewem-czendlikem