Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Na okraji Olešné už probíhají první práce na stavbě nové cyklostezky z Frýdku-Místku do Palkovic.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: "Je to velmi dlouho připravovaný projekt. Asi 12 let je to, co jsme o tom začali v zastupitelstvu uvažovat, že bychom propojili Palkovice s Frýdkem-Místkem i cyklostezkou. Protože přeci jenom ta automobilní doprava se zvyšuje. Měli jsme více variant, jak by to šlo zrealizovat. Bohužel s majiteli jsme se nedomluvili, takže jsme šli touto cestou. V podstatě cyklostezky kolem řeky Olešné z Palkovic, což je si myslím romantická pěkná část dědiny nebo Palkovic a Místku. Takže myslím, že budou cyklisté a chodci spokojeni. A když budeme v příštím roce hotovi s tím, že budeme všichni rádi."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek se pouští do spousty projektů, nicméně já mám velkou radost z toho, že se nám daří dotahovat projekty, které dlouhá léta byly u ledu. Měly administrativní problémy, majetkoprávní problémy a postupně je dotahujeme. A jedním z takových typických příkladů je propojení cyklostezek mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jsme ve realizaci, je to historická chvíle, protože ta příprava trvala velmi dlouho. Bylo to z důvodů majetkoprávního vypořádání pozemku a byla to celkem náročná etapa, kdy jsme museli i přes souhlas potom nějakým způsobem překonat ještě další nějaké obstrukce. Myslím si, že potom jsme se dohodli všichni."

Cyklostezka bude dlouhá 1 229 metrů a široká 3 metry a o její výstavbu se postarají Technické služby Frýdek-Místek. Hotová by měla být do léta příštího roku.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Na celém projektu jsme od počátku spolupracovali s obcí Palkovice, byla to týmová práce. Chtěl bych poděkovat zastupitelstvu obce Palkovice, panu starostovi Bačovi, radě. A v podstatě bez té spolupráce by to asi těžko bylo. Taky jsme uzavřeli smlouvu, dohodu o nákladech o financování a po vyúčtování akce, která bude stát 15,6 milionů včetně DPH a po vyúčtování dotace potom obec Palkovice zaplatí svoji část cyklostezky, která bude na jejich území. A tím pádem dojde k naplnění té dohody."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já předpokládám, že jako jiné projekty, které dlouho nebyly dotaženy, tak i tento, na který veřejnost čeká, tak bude mít velký ohlas a propojí tady tu rekreační oblast Palkovice a město, tak jako třeba Flow trail, který tady vznikal v okolí, tak měl velký ohlas. Takže to jsou věci, které tomu městu, a spolupráce s okolními obcemi, kterou teda velmi oceňuji, i s Palkovicemi, tak přináší přidanou hodnotu pro všechny, kteří tady žijí."

Jakmile bude cyklostezka dokončená, chce město začít stavět další trasu do Sedlišť.

Nahlásit chybu


K tématu

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Souhrn největších investičních akcí roku 2023 ve Frýdku-Místku

28. prosince 2023 15:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výstavba kanalizace, nová hasičárna i budova pro městskou policii. Ale také všeobecná finanční kondice města v roce 2023. Nejen to zhodnotil v rozhovoru náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar.

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Frýdlantské gymnázium oslavilo 70 let činnosti

Gymnázium ve Frýdlantě nad Ostravicí si letos připomíná 70 let své činnosti. Slavnostní část programu se konala v kulturním centru.

Obec modernizuje hřbitov na Myslíku, dláždí chodníčky a bude i parkoviště

18. října 2024 14:53 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Příjemnější prostředí nabídne hřbitov na Myslíku. v těchto dnech se tam upravují chodníčky a do budoucna přibude kolumbárium i větší parkoviště.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi
Vydáno 24. října 2024 16:24, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Na okraji Olešné už probíhají první práce na stavbě nové cyklostezky z Frýdku-Místku do Palkovic.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: "Je to velmi dlouho připravovaný projekt. Asi 12 let je to, co jsme o tom začali v zastupitelstvu uvažovat, že bychom propojili Palkovice s Frýdkem-Místkem i cyklostezkou. Protože přeci jenom ta automobilní doprava se zvyšuje. Měli jsme více variant, jak by to šlo zrealizovat. Bohužel s majiteli jsme se nedomluvili, takže jsme šli touto cestou. V podstatě cyklostezky kolem řeky Olešné z Palkovic, což je si myslím romantická pěkná část dědiny nebo Palkovic a Místku. Takže myslím, že budou cyklisté a chodci spokojeni. A když budeme v příštím roce hotovi s tím, že budeme všichni rádi."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Město Frýdek-Místek se pouští do spousty projektů, nicméně já mám velkou radost z toho, že se nám daří dotahovat projekty, které dlouhá léta byly u ledu. Měly administrativní problémy, majetkoprávní problémy a postupně je dotahujeme. A jedním z takových typických příkladů je propojení cyklostezek mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jsme ve realizaci, je to historická chvíle, protože ta příprava trvala velmi dlouho. Bylo to z důvodů majetkoprávního vypořádání pozemku a byla to celkem náročná etapa, kdy jsme museli i přes souhlas potom nějakým způsobem překonat ještě další nějaké obstrukce. Myslím si, že potom jsme se dohodli všichni."

Cyklostezka bude dlouhá 1 229 metrů a široká 3 metry a o její výstavbu se postarají Technické služby Frýdek-Místek. Hotová by měla být do léta příštího roku.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Na celém projektu jsme od počátku spolupracovali s obcí Palkovice, byla to týmová práce. Chtěl bych poděkovat zastupitelstvu obce Palkovice, panu starostovi Bačovi, radě. A v podstatě bez té spolupráce by to asi těžko bylo. Taky jsme uzavřeli smlouvu, dohodu o nákladech o financování a po vyúčtování akce, která bude stát 15,6 milionů včetně DPH a po vyúčtování dotace potom obec Palkovice zaplatí svoji část cyklostezky, která bude na jejich území. A tím pádem dojde k naplnění té dohody."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já předpokládám, že jako jiné projekty, které dlouho nebyly dotaženy, tak i tento, na který veřejnost čeká, tak bude mít velký ohlas a propojí tady tu rekreační oblast Palkovice a město, tak jako třeba Flow trail, který tady vznikal v okolí, tak měl velký ohlas. Takže to jsou věci, které tomu městu, a spolupráce s okolními obcemi, kterou teda velmi oceňuji, i s Palkovicemi, tak přináší přidanou hodnotu pro všechny, kteří tady žijí."

Jakmile bude cyklostezka dokončená, chce město začít stavět další trasu do Sedlišť.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045626/zacala-stavba-cyklostezky-mezi-frydkem-mistkem-a-palkovicemi