Odhadnout v restauraci kolik uvařit pro strávníky porcí, je pro každého provozního těžké. Zvlášť, když se vaří pro stovky lidí. Restaurace na havířovském magistrátu se proto rozhodla, že místo stravenek ,zavede čipy. Což znamená, že pokud nemá strávník jídlo dopředu objednané a zaplacené, ani se pro něho neuvaří.
“Systém funguje necelý měsíc a zjistili jsme, že potraviny opravdu nezbývají. Zamezili jsme ztrátám hodně. Za minulý rok jsme vyhodili 2,4 tuny bioodpadu,” řekl provozní manažerka Andrea Jarmarová.
Před zavedením systému se vařilo podle toho, kdo si co objednal telefonicky nebo emailem. Což bylo nepřesné.
“V tuto chvíli přesně víme kolik polévek, kolik meníček máme navařit. Tím šetříme i práci kuchařům, můžeme lépe plánovat směny a objednávky surovin,” dodala jednatelka společnosti Restaurace Radnice Iveta Kočí Palkovská.
Na změnu se pozitivně dívá i radnice.
“Zcela určitě se jedná o moderní systém, kdy není třeba s sebou nosit lístečky, ale pouze evidenční čipy, které používáme jako k docházkovému systému a v neposlední řadě si myslím, že i provozovatel může efektivně nakládat s pořízenými surovinami,” řekl tajemník magistrátu.
Restaurace Radnice vaří i pro příspěvkové organizace města. I zde si slibují, že nový systém zamezí zbytečnému plýtvání s potravinami.