Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov začal s odtahem vraků a vozidel bez platné STK

Havířov |

Radnice v Havířově si zřídila vlastní odtahovou službu. Z parkovišť tak mizí první vraky a vozidla s propadlou technickou kontrolou. Od září se pak město zaměří i na vozidla, která brání v průjezdu složek IZS.

Tento automobil stál několik měsíců na místě, kde není povoleno parkovat a ještě k tomu měl propadlou technickou kontrolu. Provozovatel nereagoval na výzvy a tak vůz technické služby převezly na odstavné parkoviště. Stejně tak se budou odtahovat i autovraky.

Petr Sobek, odbor komunálních služeb havířovského magistrátu: “V současné době jsme se zaměřili na odtahování vozidel, které jsou technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, a to z toho důvodu, že u těchto vozidel skončila pravidelná technická prohlídka před více než šesti měsíci. Provozovatel vozidla je povinen odstranit toto vozidlo z pozemní komunikace a pokud se tak nestane, je vyzván, aby toto učinil. Pokud nereaguje, následuje odtažení a může dojít až k prodeji ve veřejné dražbě. Rozdíl mezi vozidlem, které je nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích a vrakem, je hlavně v tom, že vozidlu označenému jako vrak schází některé podstatné části, jako například dveře, skla, elektroinstalace, airbagy.”

Město bude veškeré náklady za odtah po provozovatelích vozidel vymáhat.

Václav Zyder, náměstek ředitele Technických služeb Havířov: “Při provedení odtahu města se řídíme nařízením rady města, to je to nařízení o cenách. Ta cena je dva a půl tisíce s DPH za provedení odtahu a tři sta korun s DPH za každý den parkování toho vozidla na odstavné ploše.”

Pokud se člověk rozhodne, že chce to vozidlo zpět, co musí udělat?

Václav Zyder, náměstek ředitele Technických služeb Havířov: "Pokud majitel nebo provozovatel chce vozidlo vydat zpět, tak nás kontaktuje na telefonní lince zveřejněné na stránkách města nebo i v provozním řádu u odstavné plochy a na tomto čísle se domluví na výdeji vozidla. Ten výdej bude probíhat každý den od 5 do 17 hodin."

Během celého srpna budou strážníci upozorňovat řidiče na špatně zaparkovaná vozidla.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: "V měsíci srpnu chceme poodtahovat vraky,u kterých již proces odtahu běží nějaký čas a zároveň upozorňovat řidiče na špatně zaparkovaná auta. Tak, abychom jim dali časový prostor, aby mohli své vozy zaparkovat správně. A od 1.9. opravdu špatně zaparkovaná vozidla budeme odtahovat tak, aby nebránily složkám IZS v zásahu, což je stěžejní. Právě i při odtahu prvního vraku MP upozorňovala na špatně zaparkované vozidlo, které tvořilo překážku na pozemních komunikacích.”

Co bude následovat s vozidlem, které bylo dneska odtaženo?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Vrak bude odtažený na odstavné parkoviště. Tam bude majitel opět vyzván, aby si své vozidlo vyzvedl a buď to ho zlikvidoval, nebo si zašel na úřad ho zprovoznit, aby mohlo dále fungovat v silničním provozu. Pokud tak neučiní, vozidlo půjde do dražby a pokud se nevydraží, tak bude ekologicky zlikvidováno na vrakovišti. Ale samozřejmě budeme vymáhat veškeré náklady po majiteli vozidla. Co se týká nucených odtahů, ten režim je trošku jiný. Registrační značka bude zveřejněna na stránkách města. Majitel bude kontaktovat zaměstnance TS, kteří mu auto po zaplacení dlužné částky.”




Nahlásit chybu


K tématu

Autovraky mizí z ulic Frýdku-Místku, s jejich nahlašováním pomáhá veřejnost

16. října 2023 16:01 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek bojuje s autovraky v ulicích. Proces jejich likvidace a odstraňování je ale velice administrativně náročný a zdlouhavý. Musí se totiž dodržet zákonné lhůty. Nahlašovat autovraky a vozidla bez platné technické kontroly pomáhá také veřejnost.

Ostrava-Poruba pokračuje v odtahu nepojízdných aut, další vraky zamíří na záchytné parkoviště

31. července 2023 8:38 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

Ostrava-Poruba chystá další kolo odtahů nepojízdných aut z ulic obvodu. Druhého srpna bude odtaženo dalších devět vozidel, která mají dlouhodobě propadlou technickou kontrolu a nepodařilo se domluvit s jejich majitelem.

Autovraky z ulic Karviné mizí, v současné době řeší úředníci jeden případ

9. března 2024 16:23 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Úředníci karvinského magistrátu pravidelně zveřejňují na webu města fotografie aut, které dlouhodobě blokují potřebná parkovací místa, vykazují známky autovraku nebo mají více jak půl roku propadlou technickou kontrolu. Jen v loňském roce vyřešili úředníci 47 těchto případů.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Lidé opět obdivují květinovou louku v areálu havířovské nemocnice

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti na příměstském táboře městské knihovny cestovaly kolem světa

Městská knihovna uspořádala již třetí ročník příměstského táboru, tentokrát na téma Cesta kolem světa, kterou ale musely děti zvládnou za pět dní.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Mládež je nadšená z nových trampolín v areálu minigolfu, který prochází celkovou modernizací

24. července 2024 15:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově se povedl další velký projekt v rámci participativního rozpočtu. Areál minigolfu prošel celkovou modernizací. Mládež má největší radost z nové sestavy trampolín.

Stonavská pouť 2024

24. července 2024 14:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Máří Magdalénská pouť opět návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Zaproszenie na 77. Święto Góralskie w Jabłonkowie

24. července 2024 14:44 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Trzydniowe Gorolskie Święto w Jabłonowie odbywa się co roku w pierwszy sierpniowy weekend i jest częścią Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Polsce. Dlatego program jest wzbogacony o występy zespołów z różnych części świata.

Havířov začal s odtahem vraků a vozidel bez platné STK
Vydáno 4. srpna 2023 18:13, Havířov, Bára Kelnerová
Radnice v Havířově si zřídila vlastní odtahovou službu. Z parkovišť tak mizí první vraky a vozidla s propadlou technickou kontrolou. Od září se pak město zaměří i na vozidla, která brání v průjezdu složek IZS.

Tento automobil stál několik měsíců na místě, kde není povoleno parkovat a ještě k tomu měl propadlou technickou kontrolu. Provozovatel nereagoval na výzvy a tak vůz technické služby převezly na odstavné parkoviště. Stejně tak se budou odtahovat i autovraky.

Petr Sobek, odbor komunálních služeb havířovského magistrátu: “V současné době jsme se zaměřili na odtahování vozidel, které jsou technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, a to z toho důvodu, že u těchto vozidel skončila pravidelná technická prohlídka před více než šesti měsíci. Provozovatel vozidla je povinen odstranit toto vozidlo z pozemní komunikace a pokud se tak nestane, je vyzván, aby toto učinil. Pokud nereaguje, následuje odtažení a může dojít až k prodeji ve veřejné dražbě. Rozdíl mezi vozidlem, které je nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích a vrakem, je hlavně v tom, že vozidlu označenému jako vrak schází některé podstatné části, jako například dveře, skla, elektroinstalace, airbagy.”

Město bude veškeré náklady za odtah po provozovatelích vozidel vymáhat.

Václav Zyder, náměstek ředitele Technických služeb Havířov: “Při provedení odtahu města se řídíme nařízením rady města, to je to nařízení o cenách. Ta cena je dva a půl tisíce s DPH za provedení odtahu a tři sta korun s DPH za každý den parkování toho vozidla na odstavné ploše.”

Pokud se člověk rozhodne, že chce to vozidlo zpět, co musí udělat?

Václav Zyder, náměstek ředitele Technických služeb Havířov: "Pokud majitel nebo provozovatel chce vozidlo vydat zpět, tak nás kontaktuje na telefonní lince zveřejněné na stránkách města nebo i v provozním řádu u odstavné plochy a na tomto čísle se domluví na výdeji vozidla. Ten výdej bude probíhat každý den od 5 do 17 hodin."

Během celého srpna budou strážníci upozorňovat řidiče na špatně zaparkovaná vozidla.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: "V měsíci srpnu chceme poodtahovat vraky,u kterých již proces odtahu běží nějaký čas a zároveň upozorňovat řidiče na špatně zaparkovaná auta. Tak, abychom jim dali časový prostor, aby mohli své vozy zaparkovat správně. A od 1.9. opravdu špatně zaparkovaná vozidla budeme odtahovat tak, aby nebránily složkám IZS v zásahu, což je stěžejní. Právě i při odtahu prvního vraku MP upozorňovala na špatně zaparkované vozidlo, které tvořilo překážku na pozemních komunikacích.”

Co bude následovat s vozidlem, které bylo dneska odtaženo?

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Vrak bude odtažený na odstavné parkoviště. Tam bude majitel opět vyzván, aby si své vozidlo vyzvedl a buď to ho zlikvidoval, nebo si zašel na úřad ho zprovoznit, aby mohlo dále fungovat v silničním provozu. Pokud tak neučiní, vozidlo půjde do dražby a pokud se nevydraží, tak bude ekologicky zlikvidováno na vrakovišti. Ale samozřejmě budeme vymáhat veškeré náklady po majiteli vozidla. Co se týká nucených odtahů, ten režim je trošku jiný. Registrační značka bude zveřejněna na stránkách města. Majitel bude kontaktovat zaměstnance TS, kteří mu auto po zaplacení dlužné částky.”




Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000038516/havirov-zacal-s-odtahem-vraku-a-vozidel-bez-platne-stk