Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Osobnost v sociální oblasti 2009 – Anna Formánková

Havířov |

Anna Formánková je žena, které zaslouženě patřil čtvrteční podvečer, plný sál a program v Kulturním domě Leoše Janáčka v Havířově, kde byly oceněny osobnosti v sociální oblasti pro rok 2009.

Je přísná, ale především sama k sobě. Tato stručná věta charakterizuje paní Annu Formánkovou, ženu, která se dlouhodobě věnuje dobrovolné činnosti pro tělesně postižené občany nejenom města Havířova. V roce 1976 vstoupila do Svazu invalidů, který se postupně transformoval podle tělesného postižení.

Paní Formánková patnáct let vede Základní organizaci svazu tělesně postižených. Za jejího vedení se organizace zviditělnila a rozšířila o mnoho dalších členů. Dnes má 130 členů a při pravidelných schůzkách v klubu na Matuškově ulici, místnost často praská ve švech.

Organizace pořádá celou řadu akcí a aktivit, jako je třídenní edukační setkání v Beskydech. Celoroční plavání a cvičení ve vodě, smažení vaječiny, Mikulášská besídka a mnohé další. Jakým si vyvrcholením je účast v abilympiádním hnutí.

Anna Formánková: „To je celostátní soutěž zdravotně postižených lidí a je to soutěž jejich schopností a dovedností. Je tam kolem třiceti disciplín. Většinou jsou to disciplíny zručnosti."

Abilympiádní hnutí vzniklo v 70. letech v Japonsku a k nám dorazilo v letech 90. Klání abilympioniků se u nás koná každoročně v Pardubicích. Paní Formánková se rozhodla to vyzkoušet a hned na poprvé svou disciplínu vyhrála.

Anna Formánková: „Další rok už jsem vytvořila skupinu lidí, o kterých vím, že něco dokáží, že se nestydí prezentovat svou práci. Už nás jezdí zhruba čtrnáct a můžu vám říct, že pokaždé, když se vrátím, tak s radostí píši dopis na magistrát s tím, jak jsme uspěli. Protože první, druhá, třetí místa získáme. S radostí se účastníme dalšího roku, jelikož tam jednak potkáme s lidmi, s kterými už se známe a snažíme se, abychom obhájili svá umístění."

Anna Formánková se nominovala na dvě celosvětové abilympiády, a to v Praze, kde získala stříbrnou madaili a v roce 2007 nás reprezentovala v Tokiu. Paní Fornánková se věnuje v Havířově práci pro zdravotně postižené celým tělem i duší. Srší elánem a optimismem. Od většiny vrstevníků se odlišuje tím, že si nestěžuje.

Anna Formánková: „Já bych řekla, že to je krédo mého otce, kterého jsem si nesmírně vážila a on mi vždy říkal. Protože v životě jsem měla velmi těžké chvilky a on mi říkal: "Nikdy se nedívej na ty, co se mají lépe, ale na ty co se mají hůř a nikdy ti nebude zle." Já se opravdu toho držím a řeknu vám, že si absolutně nestěžuji na nic, protože mám si co obléci, mám co jíst, mám kde bydlet. Nikdo mě nebije, zatím ještě chodím a pokud chodím, tak se mám báječně."

Ale nyní zpět na slavnostní večer a k hostům. Program zahájila zpěvačka Věra Špinarová. Úvodní slovo si vzal náměstek primátora Bronislav Bujok, který vyjádřil obdiv všem, kteří pomáhají hendikepovaným lidem.

Bronislav Bujok, náměstek primátora (KSČM): „Paní Formánková. Je to člověk, který léta pracuje v sociální oblasti. Sama prošla velmi těžkou chorobou a životními zkouškami a přesto se znova vrátila, znova pomáhala."

O pěknou atmosféru se postaraly i děti z Mateřské školy pro zrakově postižené i žáci ze Základní školy Mánesova.

Šárka Chobotová, ředitelka MŠ Mozartova: „Letos to bude muzikál o Sněhurce ve zkrácené verzi, která má asi dvanáct minut. A protože s námi měla vystupovat Petra Černocká, takže my jsme do našeho vystupení vsunuli její písničku. Bohužel paní Černocká onemocněla, ale skladba zazní z CD, abychom to dětem už v hlavičkách nepletli, protože to byla informace ze včerejšího večera."

Šárka Kavanová, učitelka ZŠ Mánesova: „Já s dětmi zpívám. Taková typická věc pro náš pěvecký kroužek je ta, že do něj nechodí děti z celé školy, které nejlépe zpívají, ale chodí děti, které zpívají a jsou rády se mnou. S tou myšlenkou je musíte poslouchat."

Ankteta, žáci ZŠ Mánesova: 1. „Já dneska budu zpívat písničky jako je Poslední zvonění i něco rychlejšího." 2. „Připravila jsem si píseň Stánky. Zítra mám soutěž, postoupila jsem do druhého kola a věřím, že mi to vyjde i do třetího."

Po vystoupeních přišel hlavní hřeb večera. A Anna Formánková byla opravdu dojatá.

Anna Formánková: „Je mi velkou ctí a nezapírám, že i potěšením přijmout toto vyznamenání, protože jsem to nečekala. Ale vybrali mě, a tak to beru s povděkem."

Příznivci ženy s jedním z nejkrásnějších hlasů české popmusic si přišli na své při závěrečné plejádě písní Věry Špinarové, která ukončila letošní udělování cen osobnostem v sociální oblasti 2009.

Nahlásit chybu


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

Havířovu během povodní způsobila nejvíce potíží řeka Lučina

Řeka Lučina i menší Sušanka zatopily v Havířově během víkendu několik ulic, a to i těch, které jsou hlavními tahy. Cesty musely být uzavřené, ale nemuselo dojít žádným evakuacím a naštěstí nebyl ani nikdo zraněn.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Včera 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

Knižní jarmark se v Karviné vydařil, opět potěšil i polské čtenáře

Knižní jarmark na Masarykově náměstí se letos opět vydařil. Nabídl nejen knihy různých žánrů, ale i bohatý doprovodný program, který zahrnoval i připomínku 50. výročí fungování oddělení polské literatury.

Nové dopravní hřiště v Karviné už využívají školáci naplno

14. září 2024 20:02 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hned se začátkem školního roku začali nové dopravní hřiště v Karviné naplno využívat školáci ze základních škol. Jejich počínání bedlivě sledují strážníci, kteří je upozorňují na případné prohřešky, které by v běžném provozu neměly nastat.

Regionální knihovna slaví 50. výročí oddělení polské literatury

14. září 2024 19:32 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

A s knihovnou ještě na chvíli zůstaneme prostřednictvím další reportáže. Oddělení polské literatury si letos připomíná 50 let svého fungování. Pojďte se společně s námi ohlédnout do historie.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

14. září 2024 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Osobnost v sociální oblasti 2009 – Anna Formánková
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Havířov, Bára Kelnerová
Anna Formánková je žena, které zaslouženě patřil čtvrteční podvečer, plný sál a program v Kulturním domě Leoše Janáčka v Havířově, kde byly oceněny osobnosti v sociální oblasti pro rok 2009.

Je přísná, ale především sama k sobě. Tato stručná věta charakterizuje paní Annu Formánkovou, ženu, která se dlouhodobě věnuje dobrovolné činnosti pro tělesně postižené občany nejenom města Havířova. V roce 1976 vstoupila do Svazu invalidů, který se postupně transformoval podle tělesného postižení.

Paní Formánková patnáct let vede Základní organizaci svazu tělesně postižených. Za jejího vedení se organizace zviditělnila a rozšířila o mnoho dalších členů. Dnes má 130 členů a při pravidelných schůzkách v klubu na Matuškově ulici, místnost často praská ve švech.

Organizace pořádá celou řadu akcí a aktivit, jako je třídenní edukační setkání v Beskydech. Celoroční plavání a cvičení ve vodě, smažení vaječiny, Mikulášská besídka a mnohé další. Jakým si vyvrcholením je účast v abilympiádním hnutí.

Anna Formánková: „To je celostátní soutěž zdravotně postižených lidí a je to soutěž jejich schopností a dovedností. Je tam kolem třiceti disciplín. Většinou jsou to disciplíny zručnosti."

Abilympiádní hnutí vzniklo v 70. letech v Japonsku a k nám dorazilo v letech 90. Klání abilympioniků se u nás koná každoročně v Pardubicích. Paní Formánková se rozhodla to vyzkoušet a hned na poprvé svou disciplínu vyhrála.

Anna Formánková: „Další rok už jsem vytvořila skupinu lidí, o kterých vím, že něco dokáží, že se nestydí prezentovat svou práci. Už nás jezdí zhruba čtrnáct a můžu vám říct, že pokaždé, když se vrátím, tak s radostí píši dopis na magistrát s tím, jak jsme uspěli. Protože první, druhá, třetí místa získáme. S radostí se účastníme dalšího roku, jelikož tam jednak potkáme s lidmi, s kterými už se známe a snažíme se, abychom obhájili svá umístění."

Anna Formánková se nominovala na dvě celosvětové abilympiády, a to v Praze, kde získala stříbrnou madaili a v roce 2007 nás reprezentovala v Tokiu. Paní Fornánková se věnuje v Havířově práci pro zdravotně postižené celým tělem i duší. Srší elánem a optimismem. Od většiny vrstevníků se odlišuje tím, že si nestěžuje.

Anna Formánková: „Já bych řekla, že to je krédo mého otce, kterého jsem si nesmírně vážila a on mi vždy říkal. Protože v životě jsem měla velmi těžké chvilky a on mi říkal: "Nikdy se nedívej na ty, co se mají lépe, ale na ty co se mají hůř a nikdy ti nebude zle." Já se opravdu toho držím a řeknu vám, že si absolutně nestěžuji na nic, protože mám si co obléci, mám co jíst, mám kde bydlet. Nikdo mě nebije, zatím ještě chodím a pokud chodím, tak se mám báječně."

Ale nyní zpět na slavnostní večer a k hostům. Program zahájila zpěvačka Věra Špinarová. Úvodní slovo si vzal náměstek primátora Bronislav Bujok, který vyjádřil obdiv všem, kteří pomáhají hendikepovaným lidem.

Bronislav Bujok, náměstek primátora (KSČM): „Paní Formánková. Je to člověk, který léta pracuje v sociální oblasti. Sama prošla velmi těžkou chorobou a životními zkouškami a přesto se znova vrátila, znova pomáhala."

O pěknou atmosféru se postaraly i děti z Mateřské školy pro zrakově postižené i žáci ze Základní školy Mánesova.

Šárka Chobotová, ředitelka MŠ Mozartova: „Letos to bude muzikál o Sněhurce ve zkrácené verzi, která má asi dvanáct minut. A protože s námi měla vystupovat Petra Černocká, takže my jsme do našeho vystupení vsunuli její písničku. Bohužel paní Černocká onemocněla, ale skladba zazní z CD, abychom to dětem už v hlavičkách nepletli, protože to byla informace ze včerejšího večera."

Šárka Kavanová, učitelka ZŠ Mánesova: „Já s dětmi zpívám. Taková typická věc pro náš pěvecký kroužek je ta, že do něj nechodí děti z celé školy, které nejlépe zpívají, ale chodí děti, které zpívají a jsou rády se mnou. S tou myšlenkou je musíte poslouchat."

Ankteta, žáci ZŠ Mánesova: 1. „Já dneska budu zpívat písničky jako je Poslední zvonění i něco rychlejšího." 2. „Připravila jsem si píseň Stánky. Zítra mám soutěž, postoupila jsem do druhého kola a věřím, že mi to vyjde i do třetího."

Po vystoupeních přišel hlavní hřeb večera. A Anna Formánková byla opravdu dojatá.

Anna Formánková: „Je mi velkou ctí a nezapírám, že i potěšením přijmout toto vyznamenání, protože jsem to nečekala. Ale vybrali mě, a tak to beru s povděkem."

Příznivci ženy s jedním z nejkrásnějších hlasů české popmusic si přišli na své při závěrečné plejádě písní Věry Špinarové, která ukončila letošní udělování cen osobnostem v sociální oblasti 2009.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/2256/osobnost-v-socialni-oblasti-2009--anna-formankova