Je půl desáté dopoledne a kuchařky ze stravovacího provozu Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji chystají obědové porce pro pacienty i zaměstnance orlovské nemocnice.
Ludmila Hochmanová kuchařka: “Dneska na oběd mají vepřovou panenku, brambor a hříbková omáčka, salát řepa a pak je polévka hrstková a hovězí vývar.”
Do Orlové se jídlo nově převáží ve 13 nových tabletových vozech, které mají aktivní ohřev. Výhřevné plotýnky pod hlavním talířem i polévkovým zaručí, že jídlo je udržováno v teplotě, jakou vyžadují hygienické předpisy.
Radmila Fleischerová, mluvčí NsP Karviná-Ráj: “Nové převozní vozíky včetně příslušenství, talířů, polévkových misek bylo zakoupeno ve výši 3,7 milionů korun, tato investice byla plně hrazena z dotace MSK.”
Denně musí stihnout kuchařky připravit až devět set porcí. V kuchyni jim směna začala ve čtyři hodiny ráno. Už o půl šesté se totiž vydávají snídaně pro Orlovou.
Pavlína Vránová, vedoucí stravovacího provozu: “Zaměstnanci mají možnost si vybrat ze tří druhů jídel a také pro ně připravujeme šetřící, diabetickou a bezlepkovou dietu.”
Na správnost složení jídel dohlíží čtyři nutriční terapeutky, Ty jsou také přítomny samotnému výdeji jídel.
Darja Fabšíková, nutriční terapeutka: “Mojí úlohou nutriční terapeutky je sledovat velikost porcí, sledovat složení jídla, jestli to odpovídá dané dietě.”
Kromě toho stihnout kuchařky ještě zpříjemnit pobyt dlouhodobým pacientům na oddělení sociálních lůžek a LDN, v pondělí jim chystají sladkou pochoutku