Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Seniorka z Karviné peče medové perníčky podle rodinného receptu. Pak je rozdává pro radost

  • Karviná,

K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.

Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."

Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi."


Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit." 

Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.

Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."

Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:

Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:

65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkový cukr
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker

Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.




Česká distribuční a.s. - Č. Těšín
Český Těšín
od 3 800 do 7 600 Kč/měsíc

Detail

STYLE Company s.r.o. - Havířov
Havířov
od 91 Kč/hod.

Detail

BOHEMIA MARTEN SECURITY s.r.o. - LIDL U Nádraží Havířov
Havířov
od 18 000 do 25 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků