Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

STUDUJ U NÁS: Gymnázium Karviná slavilo 70 let od založení

Karviná |

Gymnázium Karviná oslavilo se svými studenty, absolventy a současnými i bývalými pedagogy své jubilejní 70. výročí. A gratulantů z řad studentů, absolventů i současných a bývalých kantorů školy se sešlo bezmála dva tisíce.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "My jsme oslavy pojali jako setkání, setkávání našich absolventů, nabízíme ten prostor, aby přišli, zavzpomínali, potkali své kantory, prohlédli si školu, která jim je k dispozici od dnešního poledne až do večerních hodin, snažíme se udělat maximum, aby se tady cítili maximálně dobře.”

Gymnázium Karviná má k dnešnímu dni 7105 absolventů. Mnozí z nich sem na setkání přijeli z velké dálky.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Z těch absolventů přijíždějí z celé republiky, protože absolventi karvinského gymnázia jsou rozeseti po celé republice a mnoho z nich se uchytilo úspěšně i v zahraničí. Máme dokonce zaměstnance světové banky, mezinárodního měnového fondu, takže ta paleta těch úspěšných je velmi široká."
Andrea Babišová (ANO), poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, absolventka Gymnázia Karviná: "Na karvinské gymnázium a na mé spolužáky velmi ráda vzpomínám a každých pět let se scházíme, takže doufám, že i dnes se nás tady pár sejde.”
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní, absolvent Gymnázia Karviná: "Vzpomínky na školu jen ty nejlepší, protože tohle byla asi nejlepší etapa mého života, Gymnázium Karviná je moje srdcová záležitost.”

Mezi gratulanty nechyběli ani zástupci zřizovatele, MSK a také vedení města, které gymnázium podporuje.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Žáci, kteří přijdou do gymnázia, tady dostanou kvalitní nálož, uplatní se v dalším vzdělávání hlavně na vysokých školách. Doufám, že se karvinskému gymnáziu bude i nadále dařit, že bude vytvářet kvalitní klima ve škole jak pro žáky a vše půjde dopředu jako dnes.”
Jan Wolf (ČSSD), primátor Karviné: "Absolventi, kteří vycházejí, mnoho z nich odchází do světa, nabývá zkušenosti a mnozí se pak ale vracejí zpátky a to je to, co může Karvinou potkat. Já bych jim chtěl popřát dalších 70 let nadaných studentů, ať jsou všichni zaměstnanci spokojeni a tu práci, kterou dělají, dělají rádi.”
Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Chtěl bych také poděkovat našemu zřizovateli, MSK, myslím si, že se o nás stará velmi dobře a také bych chtěl zmínit město Karviná, protože s městem máme velmi dobré vztahy, které jsou založeny na důvěře a spolupráci, která je docela intenzivní.”

Gymnázium Karviná má pevné a hluboké kořeny, je školou vyhledávanou a úspěšnou.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Gymnázium hledí s hrdostí a pokorou do budoucnosti, protože ta práce kantorská není jednoduchá, je to zavazující a chceme navazovat i na naše předchůdce a bývalé kolegy, kteří se tady sešli v hojném počtu a je to fajn s nimi zavzpomínat.”

Na léta strávená na škole s námi někteří rádi zavzpomínali, třeba bývalý ředitel školy Bohumil Vévoda.

Bohumil Vévoda, bývalý ředitel Gymnázia Karviná: "Na gymnáziu v Karviné jsem strávil 30 let, 27,5 roku jako ředitel školy, to je dohromady 10042 dnů, to je rekord, který historicky byl a za tu dobu se škola výrazně změnila. Poznáváme se kompletně všichni, je to překvapivé, přeci jen za ty roky měníme vizáž, já to vidím na sobě, když se podívám do zrcadla a mám brýle a vidím ty změny a přesto jsme se všichni poznali, tak je to krásné."
Leopold Sedlář, bývalý kantor Gymnázia Karviná: "Byl jsem potěšen, dokonce mě i někteří poznali, tak to bylo dojemné. Jak dlouho jsem byl spojený se školou? Od roku 1965 do roku 2005 a nikde mi nebylo tak dobře, jako tady.Já jsem ale taky nikde jinde nebyl.”

Na setkání dorazila i bývalá kantorka Zdeňka Marková. Matematiku a fyziku na škole učila 40 let.

Zdeňka Marková, bývalá kantorka Gymnázia Karviná: "Ona je jiná, ona je celá přestavená, je to tu pěknější než to bylo, vzpomínky se mi vrací spíš když vidím ty lidi než tu školu.”

V některých třídách byly pro vzpomínání vystaveny fotografie dřívějších ročníků a také tabla různých velikostí. A krásná vzpomínka čekala na absolventy i v učebně fyziky.

Andrea Pieczonková, kantorka Gymnázia Karviná: "Nás s kolegyněmi napadlo vzít kalendář a podívat se od roku 1953 na všechny matematiky a fyziky, kteří tady učili. Našli jsme všechna jména, dokonce se podařilo najít u některých fotografie a naše žačky nakreslily portréty včetně karikatur a pro naše kolegy, spolužáky jsme připravili tuto výstavku.”
anketa: absolventi Gymnázia Karviná: "Rok 2004 jsme maturovali a vzpomínáme na to, proto jsme tady, bylo to všechno super.” "Hodně dávno jsem maturoval, před 40 lety to je letos. Byly to krásné roky. Měli jsme velmi komunikativní třídu, stýkáme se dodnes."

Po celou dobu oslav probíhal na pódiu i hudební program, nechyběl Permoník, jehož velká část patří mezi studenty gymnázia, přítomné pobavila i karvinská skupina Ajdontker a oslavu ukončily slovenská skupina No name, Petr Šiška se skupinou Legendy se vrací a karvinská kapela Furtlajf.

Nahlásit chybu


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

16. května 2024 11:10 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

STUDUJ U NÁS: Gymnázium Karviná slavilo 70 let od založení
Vydáno 19. října 2023 7:42, Karviná, Tomáš Tikal
Gymnázium Karviná oslavilo se svými studenty, absolventy a současnými i bývalými pedagogy své jubilejní 70. výročí. A gratulantů z řad studentů, absolventů i současných a bývalých kantorů školy se sešlo bezmála dva tisíce.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "My jsme oslavy pojali jako setkání, setkávání našich absolventů, nabízíme ten prostor, aby přišli, zavzpomínali, potkali své kantory, prohlédli si školu, která jim je k dispozici od dnešního poledne až do večerních hodin, snažíme se udělat maximum, aby se tady cítili maximálně dobře.”

Gymnázium Karviná má k dnešnímu dni 7105 absolventů. Mnozí z nich sem na setkání přijeli z velké dálky.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Z těch absolventů přijíždějí z celé republiky, protože absolventi karvinského gymnázia jsou rozeseti po celé republice a mnoho z nich se uchytilo úspěšně i v zahraničí. Máme dokonce zaměstnance světové banky, mezinárodního měnového fondu, takže ta paleta těch úspěšných je velmi široká."
Andrea Babišová (ANO), poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, absolventka Gymnázia Karviná: "Na karvinské gymnázium a na mé spolužáky velmi ráda vzpomínám a každých pět let se scházíme, takže doufám, že i dnes se nás tady pár sejde.”
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní, absolvent Gymnázia Karviná: "Vzpomínky na školu jen ty nejlepší, protože tohle byla asi nejlepší etapa mého života, Gymnázium Karviná je moje srdcová záležitost.”

Mezi gratulanty nechyběli ani zástupci zřizovatele, MSK a také vedení města, které gymnázium podporuje.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Žáci, kteří přijdou do gymnázia, tady dostanou kvalitní nálož, uplatní se v dalším vzdělávání hlavně na vysokých školách. Doufám, že se karvinskému gymnáziu bude i nadále dařit, že bude vytvářet kvalitní klima ve škole jak pro žáky a vše půjde dopředu jako dnes.”
Jan Wolf (ČSSD), primátor Karviné: "Absolventi, kteří vycházejí, mnoho z nich odchází do světa, nabývá zkušenosti a mnozí se pak ale vracejí zpátky a to je to, co může Karvinou potkat. Já bych jim chtěl popřát dalších 70 let nadaných studentů, ať jsou všichni zaměstnanci spokojeni a tu práci, kterou dělají, dělají rádi.”
Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Chtěl bych také poděkovat našemu zřizovateli, MSK, myslím si, že se o nás stará velmi dobře a také bych chtěl zmínit město Karviná, protože s městem máme velmi dobré vztahy, které jsou založeny na důvěře a spolupráci, která je docela intenzivní.”

Gymnázium Karviná má pevné a hluboké kořeny, je školou vyhledávanou a úspěšnou.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Gymnázium hledí s hrdostí a pokorou do budoucnosti, protože ta práce kantorská není jednoduchá, je to zavazující a chceme navazovat i na naše předchůdce a bývalé kolegy, kteří se tady sešli v hojném počtu a je to fajn s nimi zavzpomínat.”

Na léta strávená na škole s námi někteří rádi zavzpomínali, třeba bývalý ředitel školy Bohumil Vévoda.

Bohumil Vévoda, bývalý ředitel Gymnázia Karviná: "Na gymnáziu v Karviné jsem strávil 30 let, 27,5 roku jako ředitel školy, to je dohromady 10042 dnů, to je rekord, který historicky byl a za tu dobu se škola výrazně změnila. Poznáváme se kompletně všichni, je to překvapivé, přeci jen za ty roky měníme vizáž, já to vidím na sobě, když se podívám do zrcadla a mám brýle a vidím ty změny a přesto jsme se všichni poznali, tak je to krásné."
Leopold Sedlář, bývalý kantor Gymnázia Karviná: "Byl jsem potěšen, dokonce mě i někteří poznali, tak to bylo dojemné. Jak dlouho jsem byl spojený se školou? Od roku 1965 do roku 2005 a nikde mi nebylo tak dobře, jako tady.Já jsem ale taky nikde jinde nebyl.”

Na setkání dorazila i bývalá kantorka Zdeňka Marková. Matematiku a fyziku na škole učila 40 let.

Zdeňka Marková, bývalá kantorka Gymnázia Karviná: "Ona je jiná, ona je celá přestavená, je to tu pěknější než to bylo, vzpomínky se mi vrací spíš když vidím ty lidi než tu školu.”

V některých třídách byly pro vzpomínání vystaveny fotografie dřívějších ročníků a také tabla různých velikostí. A krásná vzpomínka čekala na absolventy i v učebně fyziky.

Andrea Pieczonková, kantorka Gymnázia Karviná: "Nás s kolegyněmi napadlo vzít kalendář a podívat se od roku 1953 na všechny matematiky a fyziky, kteří tady učili. Našli jsme všechna jména, dokonce se podařilo najít u některých fotografie a naše žačky nakreslily portréty včetně karikatur a pro naše kolegy, spolužáky jsme připravili tuto výstavku.”
anketa: absolventi Gymnázia Karviná: "Rok 2004 jsme maturovali a vzpomínáme na to, proto jsme tady, bylo to všechno super.” "Hodně dávno jsem maturoval, před 40 lety to je letos. Byly to krásné roky. Měli jsme velmi komunikativní třídu, stýkáme se dodnes."

Po celou dobu oslav probíhal na pódiu i hudební program, nechyběl Permoník, jehož velká část patří mezi studenty gymnázia, přítomné pobavila i karvinská skupina Ajdontker a oslavu ukončily slovenská skupina No name, Petr Šiška se skupinou Legendy se vrací a karvinská kapela Furtlajf.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000039671/studuj-u-nas-gymnazium-karvina-slavilo-70-let-od-zalozeni