Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Trénink bikerů oddílu Black forest bikers v Černém lese

Karviná |  | Karvinský expres

Teď vás zavedeme do Černého lesa, kde na vyhrazených stezkách trénují mladí bikeři z oddílu Black forest bikers. Podívejte se, kolik adrenalinu a odvahy se vejde do jedné reportáže.

Skupina bikerů různého věku přijíždí na svůj pravidelný trénink v Černém lese. Na začátku je čeká malá rozcvička a také poslední prohlídka kola.

Oddíl Black forest bikers Black and school vznikl v roce 2019. Jeho záměrem je naučit mládež jezdit správně a bezpečně v terénu.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Máme 33 dětí od 6 do 17 let. Primárně trénujeme v Černém lese, kde jsme měli určité problémy s tím, že tady ty traily vznikaly dlouhodobě ilegálně."

Oddíl se proto dlouhodobě snažil tyto stezky zlegalizovat. Po mnoha jednáních hlavně s vlastníkem Lesy ČR se to konečně podařilo.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Bych chtěl strašně moc poděkovat za to, že byli vstřícní, Lesy ČR se tímto staly výhradním partnerem, protože používáme jejich prostory. Prakticky od 1.7. už legálně můžeme jezdit po těch stezkách, které máme odsouhlašeny, tímto chci apelovat na veřejnost, aby užívala ty traily, které budou značené. Jsme limitovaní počtem instruktorů, tímto chci apelovat na mladé lidi, kteří umí jezdit na kole, zalíbilo by se jim v tomto bodu se rozvíjet, tak jsme schopni je nechat odborně proškolit a doučit jízdu, aby mohli pomoct s výukou dětí.”

Tréninky tedy probíhají v Černém lese, na pumptracku na sportovišti za obchodní akademií a v zimě pak v tělocvičně nebo v adrenalin centru.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Tréninky probíhají jednou až dvakrát týdně, záleží na tom, jestli ty děti jezdí nebo nejezdí závody. My se na to nesoustředíme na ty závody, máme to jako doplněk. V loňském roce jsme sice měli jednoho vicemistra v pumptracku, to byl Martin Kiwak, který uspěl, letos uvidíme, jestli se mu to podaří obhájit nebo ne."

Biker Martin Kiwak trénuje v oddílu přibližně rok a půl. Ze začátku měl k překážkám respekt a musel překonat svůj strach, zariskovat a naučit se skákat.

Martin Kiwak, člen Black forest bikers: “Překážky, jak jsou třeba kořeny a kameny, hlavně když spadnete, tak to bolí, ale tak baví mě to kvůli tomu, že mě dotáhli kámoši a hrozně mě to začalo bavit, protože je tu příroda a tak. Je to takové uklidňující od problémů, alespoň si můžeme zajezdit, pobavit se, nemusíme sedět a tak."

Popasovat se s překážkami v lese zkouší už dva roky i šestiletý Brandon.

Brandon Kubíček, člen Black forest bikers: “Trenéři mě učí ještěrku a surikatu. Ještěrka je pozice, že jsi skrčený a surikata pozice, že jsi narovnaný. Třeba ještěrku potřebujeme ke klopení surikatu na rovných cestách."

Instruktoři učí děti hlavně pravidla bezpečné jízdy. Učí je správně stát na kole, kdy brzdit a kdy ne, postupně zkouší i různě obtížné traily.

Patrik Mikeš, instruktor Black forest bikers: “V trailech se dodržují tři základní pravidla. Každý si jede svým tempem, když zastavíme, tak mimo trail a udržujeme rozestupy."

V oddílu nechybí ani odvážná děvčata. Pět let už trénuje jízdu v terénu Marie Pawliková.

Marie Pawliková, členka Black forest bikers: “Dokážu jezdit přes různé kořeny a kameny, něco málo i skočím. Snažím se skákat víc a víc, postupně se snažím překonat strach a skáču víc a dál.”

Děvčata jsou tady tedy vítána, čeká na ně přátelský kolektiv, zážitky a také možnost naučit se něco nového a odvážného. Oddíl Black forest bikers pro veřejnost připravil už dva ročníky velké sportovní akce nazvané Farej do lesa na kolo, včetně soutěží na pumptracku a bohatého doprovodného programu.

Nahlásit chybu


MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Rekonstrukce budovy E ostravské "filozofie" je dokončena. Vyšla na 200 milionů korun

Po 6 letech je hotovo. Filozofická fakulta Ostravské univerzity slavnostně otevřela zrekonstruovanou budovu E na třídě Čs. legií v centru Ostravy. V novém akademickém roce tak nabídne moderní zázemí pro studenty, vyučující i pracovníky děkanátu.

Butovická se s požárem vyrovnala, školáky tu přivítali

Začal nový školní rok. Slavnostně jej mohli prožít i žáci základní školy na Butovické ulici, která celé prázdniny likvidovala následky červnového požáru.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

SDH Muglinov uspořádal soutěž o putovní pohár, místní hasiči jej budou muset vybojovat zpět

Poslední prázdninový den patřil ve Slezské Ostravě dobrovolným hasičům. Muglinovský sbor uspořádal už tradiční hasičskou soutěž o ceny i putovní pohár. Ten letos bohužel ve Slezské Ostravě nezůstane a místní hasiči si jej budou muset příští rok vybojovat zpět.


Mažoretky Kala poděkovaly vystoupením za podporu

Mažoretky Kala jsou jedna velká taneční rodina. Mají na svém kontě nespočet ocenění a titulů získaných doma i v zahraničí. Více na sebe mažoretky prozradily během vystoupení věnovaném především rodičům.

Den obce Horní Suchá se vydařil, lidé byli nadšení

Až tři tisíce návštěvníků zavítalo na Den obce Horní Suchá. Takto velkou akci radnice uspořádala poprvé. Rodiny ocenily i samostatnou zábavnou zónu pro děti.

V Karviné začala výuka bruslení pro dospělé, zájemců je dost

Ne každý měl možnost naučit se v dětství či mládí bruslit a přesto ho tento sport láká. Sportovní krasobruslařský klub Karviná proto nabídl dospělým lidem možnost naučit se správně bruslit. Kurz využili úplní začátečníci i ti, kteří si chtěli své dovednosti ještě více zdokonalit.

Dobrovolníci uklidili odpadky v okolí Karvinského moře, zapojili se i Poláci

4. září 2024 16:07 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Festival jídla a kávy přilákal stovky návštěvníků

4. září 2024 15:02 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Poslední den prázdnin patřil v Orlové Festivalu jídla a kávy. Pro návštěvníky byl připraven bohatý kulturní program zahrnující několik hudebních, tanečních, ale i komických vystoupení.

Slavnostní zahájení školního roku 2024/2025

4. září 2024 13:54 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Po dvouměsíčních prázdninách začal nový školní rok. Stonavští žáci jej slavnostně zahájili v pondělí 2. září v sále Domu PZKO. O kulturní program se postaraly mažoretky i děti z tanečního kroužku. Velký den to byl především pro prvňáčky, kteří byli slavnostně pasování na žáky stonavské školy.

Trénink bikerů oddílu Black forest bikers v Černém lese
Vydáno 20. července 2024 12:14, Karviná, Monika Danková
Teď vás zavedeme do Černého lesa, kde na vyhrazených stezkách trénují mladí bikeři z oddílu Black forest bikers. Podívejte se, kolik adrenalinu a odvahy se vejde do jedné reportáže.

Skupina bikerů různého věku přijíždí na svůj pravidelný trénink v Černém lese. Na začátku je čeká malá rozcvička a také poslední prohlídka kola.

Oddíl Black forest bikers Black and school vznikl v roce 2019. Jeho záměrem je naučit mládež jezdit správně a bezpečně v terénu.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Máme 33 dětí od 6 do 17 let. Primárně trénujeme v Černém lese, kde jsme měli určité problémy s tím, že tady ty traily vznikaly dlouhodobě ilegálně."

Oddíl se proto dlouhodobě snažil tyto stezky zlegalizovat. Po mnoha jednáních hlavně s vlastníkem Lesy ČR se to konečně podařilo.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Bych chtěl strašně moc poděkovat za to, že byli vstřícní, Lesy ČR se tímto staly výhradním partnerem, protože používáme jejich prostory. Prakticky od 1.7. už legálně můžeme jezdit po těch stezkách, které máme odsouhlašeny, tímto chci apelovat na veřejnost, aby užívala ty traily, které budou značené. Jsme limitovaní počtem instruktorů, tímto chci apelovat na mladé lidi, kteří umí jezdit na kole, zalíbilo by se jim v tomto bodu se rozvíjet, tak jsme schopni je nechat odborně proškolit a doučit jízdu, aby mohli pomoct s výukou dětí.”

Tréninky tedy probíhají v Černém lese, na pumptracku na sportovišti za obchodní akademií a v zimě pak v tělocvičně nebo v adrenalin centru.

Roman Mojzyszek, předseda spolku Black Forest Bikers z. s.: “Tréninky probíhají jednou až dvakrát týdně, záleží na tom, jestli ty děti jezdí nebo nejezdí závody. My se na to nesoustředíme na ty závody, máme to jako doplněk. V loňském roce jsme sice měli jednoho vicemistra v pumptracku, to byl Martin Kiwak, který uspěl, letos uvidíme, jestli se mu to podaří obhájit nebo ne."

Biker Martin Kiwak trénuje v oddílu přibližně rok a půl. Ze začátku měl k překážkám respekt a musel překonat svůj strach, zariskovat a naučit se skákat.

Martin Kiwak, člen Black forest bikers: “Překážky, jak jsou třeba kořeny a kameny, hlavně když spadnete, tak to bolí, ale tak baví mě to kvůli tomu, že mě dotáhli kámoši a hrozně mě to začalo bavit, protože je tu příroda a tak. Je to takové uklidňující od problémů, alespoň si můžeme zajezdit, pobavit se, nemusíme sedět a tak."

Popasovat se s překážkami v lese zkouší už dva roky i šestiletý Brandon.

Brandon Kubíček, člen Black forest bikers: “Trenéři mě učí ještěrku a surikatu. Ještěrka je pozice, že jsi skrčený a surikata pozice, že jsi narovnaný. Třeba ještěrku potřebujeme ke klopení surikatu na rovných cestách."

Instruktoři učí děti hlavně pravidla bezpečné jízdy. Učí je správně stát na kole, kdy brzdit a kdy ne, postupně zkouší i různě obtížné traily.

Patrik Mikeš, instruktor Black forest bikers: “V trailech se dodržují tři základní pravidla. Každý si jede svým tempem, když zastavíme, tak mimo trail a udržujeme rozestupy."

V oddílu nechybí ani odvážná děvčata. Pět let už trénuje jízdu v terénu Marie Pawliková.

Marie Pawliková, členka Black forest bikers: “Dokážu jezdit přes různé kořeny a kameny, něco málo i skočím. Snažím se skákat víc a víc, postupně se snažím překonat strach a skáču víc a dál.”

Děvčata jsou tady tedy vítána, čeká na ně přátelský kolektiv, zážitky a také možnost naučit se něco nového a odvážného. Oddíl Black forest bikers pro veřejnost připravil už dva ročníky velké sportovní akce nazvané Farej do lesa na kolo, včetně soutěží na pumptracku a bohatého doprovodného programu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000043715/trenink-bikeru-oddilu-black-forest-bikers-v-cernem-lese