Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavská pouť 2023

Stonava |

Předposlední červencový víkend patřil ve Stonavě tradiční a hojně navštěvované pouti. Ta návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Na programu si dalo vedení obce i letos záležet.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Stonavská pouť má dlouhou tradici, proto se snažíme připravit takový program, aby si každý našel něco, co ho zaujme.“

Dvoudenní Máří Magdalénská pouť, kterou i letos finančně podpořila Nadace OKD, byla za hudebního doprovodu Romana Patky slavnostně zahájena v sobotu v 18.00 hod. před obecním úřadem. Hned poté následovala tradiční soutěž v sečení trávy kosou.

Kazimír Cholewa, předseda soutěžní poroty: „Seče se tradičně. První kolo na pěkný pokos a druhé pak na rychlost. Tam se rozhodne, kdo bude vítěz.“

Letos se do soutěže přihlásilo šest závodníků.

Adam Palovský, účastník soutěže: „Je to nejlepší cvik na procvičení celého těla.“
Michal Szczur, účastník soutěže: „Do terénu, kde se nedostanete křovinořezem, jdete s kosou.“
Mirek Hladký, účastník soutěže: Důležité je pořádně přebrousit, naklepaná je dost. Co se v mládí naučíš, na šachtě jako bys našel a ve stáří se tím jenom živíš.“

Toto rčení platí i o vítězi letošního ročníku v sečení trávy kosou. Svou neporazitelnost obhájil bývalý horník Tadeusz Szwed.

Tadeusz Szwed, vítěz soutěže: „Na té šachtě je potřeba umět všechno. Samozřejmě i kosit, když je potřeba, tak i kosit trávu.“

Sobota patřila ale také sportu. Už v dopoledních hodinách se ve sportovní hale odehrál jubilejní ročník florbalového turnaje Bernard Cup.

Adam Nalewajka, hlavní organizátor turnaje: „Je to desátý ročník. Přijely tři týmy. Náš tým Florbal Stonava, Orlovští ležáci a Red Devils Bohumín.“

Vítězem desátého ročníku se stalo mužstvo domácích. A zatímco chlapi zápolili v hale, ženy nezahálely. Zacvičit si šly jen o pár metrů dál na lehkoatletické hřiště.

Monika Nalewajková, lektorka jumping fitness: „Při příležitosti Stonavské pouti jsme se rozhodly, že bychom taky něco přidaly do díla. Kluci měli florbal, honili se s hokejkami za balonkem, tak holky šly skákat.“

Tu pravou pouťovou atmosféru už přes třicet let do Stonavy přiváží pan Václav Tvardek. Jeho Lunapark Černý korzár byl letos opět v obležení a není se čemu divit. Nízká cena vstupného dovoluje, užít si atrakce plnými doušky.

Václav Tvardek, majitel lunaparku: „Moji rodiče tady jezdili, můj děda tady jezdil a teď tu jezdím já s rodinou. Je to radost, když jsou ty atrakce plné, protože kdybychom zvýšili vstupné, tak věřím, že s lidmi to cukne. Proto si říkám, pokud budu tady jezdit s lunaparkem, tak tu cenu budu zachovávat.“

Pan Václav Tvardek je také jednou z ústředních postav připravované knihy o životě kolotočářů. Její autorka proto společně s fotografem nemohla na letošní stonavské pouti chybět.

Kamila Hladká, spisovatelka: „My tady fotíme s fotografem Janem Cágou titulní obálku mé knížky, která se jmenuje Lidi od kolotoče a právě pan Tvardek – Černý korzár je jednou z ústředních postav a my jsme se rozhodli, že na obálku chceme jeho.“

Stonavská pouť to jsou ale také stánky, které dotvářejí tu pravou pouťovou atmosféru.

Lukáš Topiarz (Stonava pro venkov), předseda Komise školství, kultury a sportu: „Máme zhruba kolem čtyřiceti stánků. Převládá občerstvení, perníčky a taky klasické dřevěné výrobky, pouťové věci, hračky, prostě to, co k pouti patří.“

Hlavní doprovodný program v režii obce byl soustředěn na neděli. Na své si přišli například příznivci dechovky. Zatímco kapela Akorďanka vyhrávala ráno před římskokatolickým kostelem, hornická kapela Stonava vystoupila ve 14 hodin se svým programem v parku u Domu PZKO.

David Struminský, manažer Hornické kapely: „Prostě hornické písničky, nějaké lidovky, bude tam i něco modernějšího, je to tak namíchané. Uvidíme. Máme nového zpěváka, který se dozvěděl, že tady bude zpívat dva dny předem, takže měl jen pár dní na to, naučit se texty, takže uvidíme, jak mu to půjde.“
Libor Pristáš, zpěvák: „S takovým orchestrem to je jak klasika a když to vezmu, že ve čtvrtek jsem se dozvěděl, že jim vypadl zpěvák, abych zakončil v písničkách, které člověk vůbec nezná, je to dost složité. Sám jsme zvědav, jak to dopadne. Věřím, že mi holky pomůžou, že to nebude špatné.“

A jak sami vidíte vše dopadlo na jedničku s hvězdičkou. Hornická kapela dokázala roztančit i posluchače na vozíku.

Po hornické dechovce přišlo v 17.00 hodin na řadu další vystoupení. Připravená stage patřila kapele LOKYO.

Lukáš Feber, frontman kapely LOKYO: „Stonava je zatím moc super a my se těšíme na vystoupení.“

Hlavním hřebem celého odpoledního programu, který zcela zaplnil místní park, bylo vystoupení slovenské zpěvačky Kristíny.

Kristína, zpěvačka: „Ve Stonavě jsem se cítila opět velmi dobře. Cítila jsem velmi srdečné přivítání, co vždycky zpěváka potěší, protože to je potom takové uvolnění. Lidé si i zpívali písničky, takže jsem ráda, že přišli, že čekali, byla jich tady spousta. Opět to bylo super.“

A zatímco doznívaly poslední tóny známých hitů, kousek opodál vrcholily přípravy večerního ohňostroje.

Petr Komenda, ohňostrůjce: „Speciální efekty? Spíše bych řekl, že více druhů efektů. Od různých pozemních, přes střední výšky až po větší výšku. Pro zajímavost, vystřelíme tady zhruba něco přes sto kulí.“

Slavnostní osmiminutový ohňostroj slavnostně zakončil letošní Máří Magdalénskou pouť ve 22.00 hod.

Nahlásit chybu


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

16. května 2024 11:10 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Stonavská pouť 2023
Vydáno 25. července 2023 13:32, Stonava, Jiří Brzóska
Předposlední červencový víkend patřil ve Stonavě tradiční a hojně navštěvované pouti. Ta návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Na programu si dalo vedení obce i letos záležet.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: „Stonavská pouť má dlouhou tradici, proto se snažíme připravit takový program, aby si každý našel něco, co ho zaujme.“

Dvoudenní Máří Magdalénská pouť, kterou i letos finančně podpořila Nadace OKD, byla za hudebního doprovodu Romana Patky slavnostně zahájena v sobotu v 18.00 hod. před obecním úřadem. Hned poté následovala tradiční soutěž v sečení trávy kosou.

Kazimír Cholewa, předseda soutěžní poroty: „Seče se tradičně. První kolo na pěkný pokos a druhé pak na rychlost. Tam se rozhodne, kdo bude vítěz.“

Letos se do soutěže přihlásilo šest závodníků.

Adam Palovský, účastník soutěže: „Je to nejlepší cvik na procvičení celého těla.“
Michal Szczur, účastník soutěže: „Do terénu, kde se nedostanete křovinořezem, jdete s kosou.“
Mirek Hladký, účastník soutěže: Důležité je pořádně přebrousit, naklepaná je dost. Co se v mládí naučíš, na šachtě jako bys našel a ve stáří se tím jenom živíš.“

Toto rčení platí i o vítězi letošního ročníku v sečení trávy kosou. Svou neporazitelnost obhájil bývalý horník Tadeusz Szwed.

Tadeusz Szwed, vítěz soutěže: „Na té šachtě je potřeba umět všechno. Samozřejmě i kosit, když je potřeba, tak i kosit trávu.“

Sobota patřila ale také sportu. Už v dopoledních hodinách se ve sportovní hale odehrál jubilejní ročník florbalového turnaje Bernard Cup.

Adam Nalewajka, hlavní organizátor turnaje: „Je to desátý ročník. Přijely tři týmy. Náš tým Florbal Stonava, Orlovští ležáci a Red Devils Bohumín.“

Vítězem desátého ročníku se stalo mužstvo domácích. A zatímco chlapi zápolili v hale, ženy nezahálely. Zacvičit si šly jen o pár metrů dál na lehkoatletické hřiště.

Monika Nalewajková, lektorka jumping fitness: „Při příležitosti Stonavské pouti jsme se rozhodly, že bychom taky něco přidaly do díla. Kluci měli florbal, honili se s hokejkami za balonkem, tak holky šly skákat.“

Tu pravou pouťovou atmosféru už přes třicet let do Stonavy přiváží pan Václav Tvardek. Jeho Lunapark Černý korzár byl letos opět v obležení a není se čemu divit. Nízká cena vstupného dovoluje, užít si atrakce plnými doušky.

Václav Tvardek, majitel lunaparku: „Moji rodiče tady jezdili, můj děda tady jezdil a teď tu jezdím já s rodinou. Je to radost, když jsou ty atrakce plné, protože kdybychom zvýšili vstupné, tak věřím, že s lidmi to cukne. Proto si říkám, pokud budu tady jezdit s lunaparkem, tak tu cenu budu zachovávat.“

Pan Václav Tvardek je také jednou z ústředních postav připravované knihy o životě kolotočářů. Její autorka proto společně s fotografem nemohla na letošní stonavské pouti chybět.

Kamila Hladká, spisovatelka: „My tady fotíme s fotografem Janem Cágou titulní obálku mé knížky, která se jmenuje Lidi od kolotoče a právě pan Tvardek – Černý korzár je jednou z ústředních postav a my jsme se rozhodli, že na obálku chceme jeho.“

Stonavská pouť to jsou ale také stánky, které dotvářejí tu pravou pouťovou atmosféru.

Lukáš Topiarz (Stonava pro venkov), předseda Komise školství, kultury a sportu: „Máme zhruba kolem čtyřiceti stánků. Převládá občerstvení, perníčky a taky klasické dřevěné výrobky, pouťové věci, hračky, prostě to, co k pouti patří.“

Hlavní doprovodný program v režii obce byl soustředěn na neděli. Na své si přišli například příznivci dechovky. Zatímco kapela Akorďanka vyhrávala ráno před římskokatolickým kostelem, hornická kapela Stonava vystoupila ve 14 hodin se svým programem v parku u Domu PZKO.

David Struminský, manažer Hornické kapely: „Prostě hornické písničky, nějaké lidovky, bude tam i něco modernějšího, je to tak namíchané. Uvidíme. Máme nového zpěváka, který se dozvěděl, že tady bude zpívat dva dny předem, takže měl jen pár dní na to, naučit se texty, takže uvidíme, jak mu to půjde.“
Libor Pristáš, zpěvák: „S takovým orchestrem to je jak klasika a když to vezmu, že ve čtvrtek jsem se dozvěděl, že jim vypadl zpěvák, abych zakončil v písničkách, které člověk vůbec nezná, je to dost složité. Sám jsme zvědav, jak to dopadne. Věřím, že mi holky pomůžou, že to nebude špatné.“

A jak sami vidíte vše dopadlo na jedničku s hvězdičkou. Hornická kapela dokázala roztančit i posluchače na vozíku.

Po hornické dechovce přišlo v 17.00 hodin na řadu další vystoupení. Připravená stage patřila kapele LOKYO.

Lukáš Feber, frontman kapely LOKYO: „Stonava je zatím moc super a my se těšíme na vystoupení.“

Hlavním hřebem celého odpoledního programu, který zcela zaplnil místní park, bylo vystoupení slovenské zpěvačky Kristíny.

Kristína, zpěvačka: „Ve Stonavě jsem se cítila opět velmi dobře. Cítila jsem velmi srdečné přivítání, co vždycky zpěváka potěší, protože to je potom takové uvolnění. Lidé si i zpívali písničky, takže jsem ráda, že přišli, že čekali, byla jich tady spousta. Opět to bylo super.“

A zatímco doznívaly poslední tóny známých hitů, kousek opodál vrcholily přípravy večerního ohňostroje.

Petr Komenda, ohňostrůjce: „Speciální efekty? Spíše bych řekl, že více druhů efektů. Od různých pozemních, přes střední výšky až po větší výšku. Pro zajímavost, vystřelíme tady zhruba něco přes sto kulí.“

Slavnostní osmiminutový ohňostroj slavnostně zakončil letošní Máří Magdalénskou pouť ve 22.00 hod.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000038401/stonavska-pout-2023