Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přehled roku 2009

Stonava |

Rok 2009 je již nenávratně pryč. My jsme si pro Vás připravili reportáž shrnující nejdůležitější stonavské události minulého roku.

Leden

Společenský život nového roku tradičně zahájil myslivecký ples v Domě PZKO. Tentokrát se na něm neplánovaně zastavil i generální ředitel OKD a plánovaně se až do rána, kromě starostů a primátorů okolních měst, ve společnosti prvního muže Stonavy, bavil i šéf České myslivecké jednoty a hejtman Moravskoslezského kraje.

Stonavští školáci absolvovali výuku etikety. Ačkoliv tento předmět není v osnovách a ani se neznámkuje, nikdo se z něj neulejval. Učitelé si pochvalovali hlavně to, že děti se ve společenském oděvu chovaly mnohem galantněji, než v obligátních mikinách.

Rodiče prvňáků se mohli při ukázkové hodině na vlastní oči přesvědčit, jak to jejich dětem ve škole jde.

Do Stonavy se přistěhoval bobr. Objevili ho rybáři na Kateřinských rybnících, kde čistotný tvor likvidoval stromy a ucpával rybniční stavidla. Jeho přítomnost nicméně potvrdila dobrou kvalitu zdejších vod.

Plesová sezóna pokračovala obecním plesem. Kromě celého vedení obce a místních lidí na něj přišli zájemci z celého Karvinska.

Únor

Začátek února patřil stonavským sportovcům. Společně s nimi se v Domě PZKO na jejich plese bavili i nesportovci.

17 stonavských prvňáků dostalo své první pololetní vysvědčení. Celkem jich učitelé na obou stupních rozdali 142.

K zápisu do školy se v doprovodu rodičů dostavilo 8 předškoláků. Úkoly, které jim dávala paní učitelka, všichni splnili a byli přijati.

Zastupitelé se šli podívat na rekonstruované ustájení prasat, do kterých Farma Stonava v předchozím roce investovala 16 miliónů korun.

Poprvé v zahraničí a poprvé bezplatně se učili lyžovat stonavští školáci. Týdenní výcvik se konal v polské Wisle v rámci projektu mezinárodní spolupráce škol ve Stonavě a Marklovicích a hradila ho Evropská unie.

Společenskou sezónu ve Stonavě uzavřel ples učitelů. Pedagogové se na něm proháněli parketem ve společnosti rodičů svých žáků a přátel školy.

Sezóna skončila i ve stonavské palírně. Nebylo z čeho pálit, protože úroda ovoce v minulém roce byla chudá.

Březen

V březnu slavil 60. narozeniny evangelický pastor Vladislav Volný. Na ekumenické mši mu blahopřáli věřící i kolegové.

V knihovně se konalo tradiční veřejné čtení, při kterém dětem svoji oblíbenou literaturu představují stonavské osobnosti.

Myslivci z Karvinska spolu s moravskoszleským hejtmanem na okresním sněmu hodnotili svůj přínos krajině. Stonavští obstáli velmi dobře.

Děti se sešly v PZKO, aby přivolaly jaro. Podařilo se, rozkvetly kytky, vyrostly houby, vylíhli se motýli.

V evangelickém kostele se konal historicky první koncert. Vystoupili na něm ostravští konzervatoristé.

Duben

Poprvé v tomto roce Stonava přijímala nové občánky. Obecní kolébku si přitom vyzkoušely 4 děti.

Zastupitelé schválili nákup terénní motorky pro policii České republiky za necelých 200 tisíc.

V kostele svaté Maří Magdaleny si lidé opět nechali posvětit potraviny, které budou na velikonočním stole.

Stonavské i marklowické talenty se předvedly na společné akademii. Doma i v Polsku jim tleskalo přes 600 diváků.

Květen

Stonavští školáci odjeli do polských Marklowic, kde v rámci družebního projektu společně s polskými dětmi vařili typická národní jídla.

Na Novém světě se konala okrsková soutěž dobrovolných hasičů. Účastnilo se jí 6 týmů. Zvítězili muži z Hradiště a ženy z Albrechtic.

Tradičního běhu přátelství se účastnilo 274 žáků ze čtyř základních škol a marklowického gymnázia. Nejlepší běžce mělo Těrlicko, Stonava se dělila o druhé až čtvrté místo s Albrechticemi a Horní Suchou, Marklowice skončily páté.

Poprvé v historii stonavského školství se konalo setkání všech absolventů základní školy. Bývalí žáci si prohlédli své někdejší třídy a obdivovali moderní vybavení učeben.

Obec zasáhla smrt horolezce Wieslawa Chrzonscze. Stonavský rodák zemřel na srdeční zástavu při výstupu na Mont Everest.

Červen

Radnice začala, formou příspěvku na bydlení, občanům vracet 60% zaplacené daně z nemovitosti, která v obci pětinásobně vzrostla.

Na společné narozeninové slavnosti se v Domě PZKO sešlo 250 hornických seniorů Dolu Darkov.

Starosta obce přijal na závěr školního roku nejlepší žáky, aby jim poblahopřál k dobrému vysvědčení a odměnil je za píli drobnými dárky.

Červenec

Stonavští krojovaní horníci slavili 95. výročí založení svého kroužku

Stonavská pouť začala netradičně - soutěží sekáčů. Ti nejlepší byli ze Stonavy. Slavnostní mše měla hudební doprovod, složený ostravským skladatelem Leonem Juřicou speciálně pro kostel svaté Maří Magdaleny.

Stonavští řidiči si přišli vyprosit ochranu patrona všech poutníků svatého Kryštofa a nechali si posvětit auta.

Silnice u dolu Darkov se přes noc změnila na obchod s kazovou obuví. Někdo ji tam tajně vyložil, aby nemusel platit za legální skládku.

Srpen

Tropické teploty ohrožovaly život v rybnících. Kyslík se v teplé vodě nerozpouští a ryby se začínaly dusit. Rybáři proto průběžně kontrolovali jejich kondici.

Ve Stonavě vyrostly haldy uhlí, které se dolům nepodařilo prodat. Po protestech radnice těžaři slíbili, že skládky do konce roku z obce zmizí.

Září

131 žákům začal nový školní rok. Stonavská základní škola pokračuje ve své koncepci rodinné školy se zvýšenou individuální péčí.

Marie a Vlastmil Pospíšilovi si po padesáti letech zopakovali svůj manželský slib. Zlatou svatbu měli na den přesně a na stejném místě, jako tu první před půl stoletím.

Zahrádkáři vystavovali svou sklizeň. Kromě nádherných kytek, ovoce a zeleniny všeho druhu byla k vidění i takzvaná Stonavská Venuše, která vyrostla z běžné brambory.

Stonavští zastupitelé rozhodli, že stočné budou platit i lidé, napojeni na obecní kanalizaci, od kterých obec dosud poplatky nevybírala.

V rámci výměnného pobytu žáků přijeli do Stonavy studenti marklowického gymnázia. Učili se společně s místními dětmi a bydleli v jejich rodinách.

Zastupitelé odhlasovali zvýšení nájmu v obecních bytech. Platby za metr čtvereční vzrostly podle kategorie bytů o 3 až 4 koruny.

Vinobraní s plnou parádou se konalo na Novém světě. Víno vyrostlé na uhlí chutnalo všem a koštovalo se až do rána.

Říjen

Skončila generální rekonstrukce fotbalového stadionu. Obci na investici za pět miliónů přispěly i doly.

Na Kateřinských rybnících začaly výlovy.

Začaly další kurzy pro seniory, kteří se chtějí naučit pracovat s počítačem. Kurzovné opět hradila radnice z obecního rozpočtu.

V rámci Svatováslavského festivalu v kostele svaté Maří Magdaleny vystoupila Camerata Janáček se sólistou Václavem Vondráškem.

7 školáčků složilo slavnostní slib, že si budou vážit knížky a pravidelně navštěvovat knihovnu.

Motorka, kterou obec koupila policii, byla denně v terénu a vytlačila ze Stonavy čtyřkolkáře, kteří ničili krajinu.

Listopad

Jubilanům, kteří v roce 2OO9 slavili 75. narozeniny, popřál při setkání na obecním úřadu starosta hodně sil a zdraví do dalšího aktivního života.

Stonavští a marklowičtí učitelé se starosty obou obcí hodnotili přínos projektu příhraniční spolupráce "Vždy spolu", který právě skončil. Obě školy chtějí spolupracovat i nadále.

Českou základní školu paralyzovala chřipková epidemie. Kvůli šedesátiprocentní nemocnosti žáků musel ředitel školy sáhnout k mimořádným opatřením a dvakrát po sobě vyhlásit ředitelské volno.

Zastupitelé odmítli žádost dolu ČSM o povolení těžby v porubu 300/404, která by značně devastovala povrch obecního katastru. Obec rozšíření těžby do budoucna nevylučuje, ovšem s podmínkou, že bude rozložena v prostoru a čase.

Prosinec

Ve sportovní hale se konal druhý ročník turnaje dobrovolných hasičů v sálové kopané. Účastnilo se ho 14 týmů včetně jednoho slovenského. Putovní pohár stonavského starosty vybojovali muži z Českého Těšína.

V kostele svaté Maří Magdaleny se sešli na slavnostní mši krojovaní horníci, kteří uctili svoji patronku svatou Barboru a prosili ji o ochranu při práci v podzemí.

Obec získala z kraje peníze na dvojjazyčné dopravní označení obce. Stonava je na nich označena v češtině i polštině.

Mikuláš s čertem nadělovali stonavským školákům a předškolákům. V pekelném pytli ani tentokrát žádné dítě neskončilo, všechny naopak dostaly sladký dárek.

Třetí ročník soutěže v ensemblovém zpěvu přilákal k účasti i soutěžící z Rakouska a Německa. Mezinárodní porota absolutní vítězství přisoudila ensemblu z Dačic, který získal i cenu diváků.

Obec zahájila rozsáhlou rekonstrukci budovy starého Domu s pečovatelskou službou za více jak 3 milióny korun. Půl miliónem přispěla Nadace OKD, zbytek jde ze stonavského rozpočtu.

Před radnicí byl slavnostně rozsvícen obecní vánoční strom. Sešly se u něj osobnosti stonavského společenského a duchovního života.

Obec rozloučila se starým rokem a vykročila do nového letopočtu.

Nahlásit chybu


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

V Karviné veřejně četly lidem známé osobnosti, konala se Noc literatury

Karviná se prostřednictvím regionální knihovny připojila k 80 městům v republice a zorganizovala literární festival Noc literatury. Série veřejných čtení současné zahraniční literatury se tak svým rozsahem stala největší literární událostí v Česku.

Mladí hasiči si poměřili síly v Horní Suché na Mládežnické Lize okresu Karviná

Sbor dobrovolných hasičů z Horní Suché uspořádal již 3. kolo Mládežnické Ligy okresu Karviná. Nedávné povodně se ale podepsaly na organizaci i účasti některých družstev.

Karvinské seniorky zažily Retro tábor plný sportovních disciplín

26. září 2024 17:14 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinské seniorky i letos zažily krásné chvíle na retro táboře, který pro ně v Beskydech zorganizoval Odbor sociální. Letos pro ně připravil program plný olympijských disciplín.

Náborová akce “Pojď hrát hokej” měla v Karviné velký úspěch

26. září 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Hokejový klub Karviná zorganizoval v rámci Týdne hokeje velkou náborou akci pro nejmenší děti a jejich rodiče. Kampaň Davida Pastrňáka přilákala mnoho zájemců, bylo mezi nimi i několik děvčat.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Přehled roku 2009
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Stonava, Dana Bielecká
Rok 2009 je již nenávratně pryč. My jsme si pro Vás připravili reportáž shrnující nejdůležitější stonavské události minulého roku.

Leden

Společenský život nového roku tradičně zahájil myslivecký ples v Domě PZKO. Tentokrát se na něm neplánovaně zastavil i generální ředitel OKD a plánovaně se až do rána, kromě starostů a primátorů okolních měst, ve společnosti prvního muže Stonavy, bavil i šéf České myslivecké jednoty a hejtman Moravskoslezského kraje.

Stonavští školáci absolvovali výuku etikety. Ačkoliv tento předmět není v osnovách a ani se neznámkuje, nikdo se z něj neulejval. Učitelé si pochvalovali hlavně to, že děti se ve společenském oděvu chovaly mnohem galantněji, než v obligátních mikinách.

Rodiče prvňáků se mohli při ukázkové hodině na vlastní oči přesvědčit, jak to jejich dětem ve škole jde.

Do Stonavy se přistěhoval bobr. Objevili ho rybáři na Kateřinských rybnících, kde čistotný tvor likvidoval stromy a ucpával rybniční stavidla. Jeho přítomnost nicméně potvrdila dobrou kvalitu zdejších vod.

Plesová sezóna pokračovala obecním plesem. Kromě celého vedení obce a místních lidí na něj přišli zájemci z celého Karvinska.

Únor

Začátek února patřil stonavským sportovcům. Společně s nimi se v Domě PZKO na jejich plese bavili i nesportovci.

17 stonavských prvňáků dostalo své první pololetní vysvědčení. Celkem jich učitelé na obou stupních rozdali 142.

K zápisu do školy se v doprovodu rodičů dostavilo 8 předškoláků. Úkoly, které jim dávala paní učitelka, všichni splnili a byli přijati.

Zastupitelé se šli podívat na rekonstruované ustájení prasat, do kterých Farma Stonava v předchozím roce investovala 16 miliónů korun.

Poprvé v zahraničí a poprvé bezplatně se učili lyžovat stonavští školáci. Týdenní výcvik se konal v polské Wisle v rámci projektu mezinárodní spolupráce škol ve Stonavě a Marklovicích a hradila ho Evropská unie.

Společenskou sezónu ve Stonavě uzavřel ples učitelů. Pedagogové se na něm proháněli parketem ve společnosti rodičů svých žáků a přátel školy.

Sezóna skončila i ve stonavské palírně. Nebylo z čeho pálit, protože úroda ovoce v minulém roce byla chudá.

Březen

V březnu slavil 60. narozeniny evangelický pastor Vladislav Volný. Na ekumenické mši mu blahopřáli věřící i kolegové.

V knihovně se konalo tradiční veřejné čtení, při kterém dětem svoji oblíbenou literaturu představují stonavské osobnosti.

Myslivci z Karvinska spolu s moravskoszleským hejtmanem na okresním sněmu hodnotili svůj přínos krajině. Stonavští obstáli velmi dobře.

Děti se sešly v PZKO, aby přivolaly jaro. Podařilo se, rozkvetly kytky, vyrostly houby, vylíhli se motýli.

V evangelickém kostele se konal historicky první koncert. Vystoupili na něm ostravští konzervatoristé.

Duben

Poprvé v tomto roce Stonava přijímala nové občánky. Obecní kolébku si přitom vyzkoušely 4 děti.

Zastupitelé schválili nákup terénní motorky pro policii České republiky za necelých 200 tisíc.

V kostele svaté Maří Magdaleny si lidé opět nechali posvětit potraviny, které budou na velikonočním stole.

Stonavské i marklowické talenty se předvedly na společné akademii. Doma i v Polsku jim tleskalo přes 600 diváků.

Květen

Stonavští školáci odjeli do polských Marklowic, kde v rámci družebního projektu společně s polskými dětmi vařili typická národní jídla.

Na Novém světě se konala okrsková soutěž dobrovolných hasičů. Účastnilo se jí 6 týmů. Zvítězili muži z Hradiště a ženy z Albrechtic.

Tradičního běhu přátelství se účastnilo 274 žáků ze čtyř základních škol a marklowického gymnázia. Nejlepší běžce mělo Těrlicko, Stonava se dělila o druhé až čtvrté místo s Albrechticemi a Horní Suchou, Marklowice skončily páté.

Poprvé v historii stonavského školství se konalo setkání všech absolventů základní školy. Bývalí žáci si prohlédli své někdejší třídy a obdivovali moderní vybavení učeben.

Obec zasáhla smrt horolezce Wieslawa Chrzonscze. Stonavský rodák zemřel na srdeční zástavu při výstupu na Mont Everest.

Červen

Radnice začala, formou příspěvku na bydlení, občanům vracet 60% zaplacené daně z nemovitosti, která v obci pětinásobně vzrostla.

Na společné narozeninové slavnosti se v Domě PZKO sešlo 250 hornických seniorů Dolu Darkov.

Starosta obce přijal na závěr školního roku nejlepší žáky, aby jim poblahopřál k dobrému vysvědčení a odměnil je za píli drobnými dárky.

Červenec

Stonavští krojovaní horníci slavili 95. výročí založení svého kroužku

Stonavská pouť začala netradičně - soutěží sekáčů. Ti nejlepší byli ze Stonavy. Slavnostní mše měla hudební doprovod, složený ostravským skladatelem Leonem Juřicou speciálně pro kostel svaté Maří Magdaleny.

Stonavští řidiči si přišli vyprosit ochranu patrona všech poutníků svatého Kryštofa a nechali si posvětit auta.

Silnice u dolu Darkov se přes noc změnila na obchod s kazovou obuví. Někdo ji tam tajně vyložil, aby nemusel platit za legální skládku.

Srpen

Tropické teploty ohrožovaly život v rybnících. Kyslík se v teplé vodě nerozpouští a ryby se začínaly dusit. Rybáři proto průběžně kontrolovali jejich kondici.

Ve Stonavě vyrostly haldy uhlí, které se dolům nepodařilo prodat. Po protestech radnice těžaři slíbili, že skládky do konce roku z obce zmizí.

Září

131 žákům začal nový školní rok. Stonavská základní škola pokračuje ve své koncepci rodinné školy se zvýšenou individuální péčí.

Marie a Vlastmil Pospíšilovi si po padesáti letech zopakovali svůj manželský slib. Zlatou svatbu měli na den přesně a na stejném místě, jako tu první před půl stoletím.

Zahrádkáři vystavovali svou sklizeň. Kromě nádherných kytek, ovoce a zeleniny všeho druhu byla k vidění i takzvaná Stonavská Venuše, která vyrostla z běžné brambory.

Stonavští zastupitelé rozhodli, že stočné budou platit i lidé, napojeni na obecní kanalizaci, od kterých obec dosud poplatky nevybírala.

V rámci výměnného pobytu žáků přijeli do Stonavy studenti marklowického gymnázia. Učili se společně s místními dětmi a bydleli v jejich rodinách.

Zastupitelé odhlasovali zvýšení nájmu v obecních bytech. Platby za metr čtvereční vzrostly podle kategorie bytů o 3 až 4 koruny.

Vinobraní s plnou parádou se konalo na Novém světě. Víno vyrostlé na uhlí chutnalo všem a koštovalo se až do rána.

Říjen

Skončila generální rekonstrukce fotbalového stadionu. Obci na investici za pět miliónů přispěly i doly.

Na Kateřinských rybnících začaly výlovy.

Začaly další kurzy pro seniory, kteří se chtějí naučit pracovat s počítačem. Kurzovné opět hradila radnice z obecního rozpočtu.

V rámci Svatováslavského festivalu v kostele svaté Maří Magdaleny vystoupila Camerata Janáček se sólistou Václavem Vondráškem.

7 školáčků složilo slavnostní slib, že si budou vážit knížky a pravidelně navštěvovat knihovnu.

Motorka, kterou obec koupila policii, byla denně v terénu a vytlačila ze Stonavy čtyřkolkáře, kteří ničili krajinu.

Listopad

Jubilanům, kteří v roce 2OO9 slavili 75. narozeniny, popřál při setkání na obecním úřadu starosta hodně sil a zdraví do dalšího aktivního života.

Stonavští a marklowičtí učitelé se starosty obou obcí hodnotili přínos projektu příhraniční spolupráce "Vždy spolu", který právě skončil. Obě školy chtějí spolupracovat i nadále.

Českou základní školu paralyzovala chřipková epidemie. Kvůli šedesátiprocentní nemocnosti žáků musel ředitel školy sáhnout k mimořádným opatřením a dvakrát po sobě vyhlásit ředitelské volno.

Zastupitelé odmítli žádost dolu ČSM o povolení těžby v porubu 300/404, která by značně devastovala povrch obecního katastru. Obec rozšíření těžby do budoucna nevylučuje, ovšem s podmínkou, že bude rozložena v prostoru a čase.

Prosinec

Ve sportovní hale se konal druhý ročník turnaje dobrovolných hasičů v sálové kopané. Účastnilo se ho 14 týmů včetně jednoho slovenského. Putovní pohár stonavského starosty vybojovali muži z Českého Těšína.

V kostele svaté Maří Magdaleny se sešli na slavnostní mši krojovaní horníci, kteří uctili svoji patronku svatou Barboru a prosili ji o ochranu při práci v podzemí.

Obec získala z kraje peníze na dvojjazyčné dopravní označení obce. Stonava je na nich označena v češtině i polštině.

Mikuláš s čertem nadělovali stonavským školákům a předškolákům. V pekelném pytli ani tentokrát žádné dítě neskončilo, všechny naopak dostaly sladký dárek.

Třetí ročník soutěže v ensemblovém zpěvu přilákal k účasti i soutěžící z Rakouska a Německa. Mezinárodní porota absolutní vítězství přisoudila ensemblu z Dačic, který získal i cenu diváků.

Obec zahájila rozsáhlou rekonstrukci budovy starého Domu s pečovatelskou službou za více jak 3 milióny korun. Půl miliónem přispěla Nadace OKD, zbytek jde ze stonavského rozpočtu.

Před radnicí byl slavnostně rozsvícen obecní vánoční strom. Sešly se u něj osobnosti stonavského společenského a duchovního života.

Obec rozloučila se starým rokem a vykročila do nového letopočtu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/2583/prehled-roku-2009