Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Největší rolba na světě má záběr více než 8 metrů. Jezdí v Karlově pod Pradědem

Celý MS kraj |

Lyžařský areál Karlov pod Pradědem si pořídil zbrusu novou rolbu. A rovnou tu největší, co na světě je. Její výhodou je, že ušetří spoustu času při úpravě sjezdovek.

Sjezdovky v lyžařském areálu v Karlově pod Pradědem jsou vždy perfektně upraveny, Celkem tady mají 8 roleb, které vyjíždějí na svahy dvakrát denně, vždy ráno před otevřením areálu a odpoledne před večerním lyžováním. Tu poslední, kterou si pořídili, je největší na světě.

“Tahle rolba je větší o metr 60 na ploše, kterou upravuje než klasická rolba. Výkon je zvednutý o nějakých 100 koní a co dál k tomu říct je to, že nám to ušetří spoustu času při úpravě, je to rychlejší úprava. Má větší sílu, tím pádem je schopná utáhnout víc toho sněhu a hlavně nám to pomůže před večerním lyžováním , kdy máme krátký časový fond na to upravit tu sjezdovku, takže nám tato mašina strašně moc ušetří. Radlice má přes 7,5 metru a když se ta rolba rozloží jakoby s finišerama zadníma, tak má 8,10 záběr, což normální rolba má kolem těch 6,” říká Bedřich Hrubý, rolbař a vedoucí provozu

Všechny rolbičky mají svá jména, ta největší se jmenuje Béďa. Dostávají je po řidičích, kteří se o ně zároveň i řádně starají. A tou největší se můžete i svézt, a to v rámci předváděcích jízd.

“Celkově v našem areálu máme 8 roleb teď, z toho se nějaké samozřejmě teď budou prodávat, nebo potřebujeme jich 6 jakoby, takže 6 máme v provozu,” uvádí Bedřich Hrubý, rolbař a vedoucí provozu

V Karlově stále panují dobré sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží až půl metru sněhu a jezdí všechny lanovky i vleky. 

“S počasím je to pořád nahoru, dolů. Jednou nasněží, za dva dny to roztaje, ale pořád se to drží. Nejvíce sněhu je a i nahoře na Klobouku, kde to i nejdéle vždycky vydrží. Tam máme těch 50 cm a sníh je tam super. Já si myslím, že sezóna ještě bude a 14. tady máme vodníka, tak bych vás chtěl pozvat a na tom Klobouku je každý víkend závod, takže pořád je tady co dělat,” dodává Robin Sedlář, mediální zástupce Ski Arény

Pravidelně tady probíhá i testování lyží. Naposledy tady návštěvníkům předváděl lyže známý herec a vynikající lyžař Jan Antonín Duchoslav.

“Jezdím tady s takovým cirkusem, vozíme asi 150 párů lyží, které půjčujeme lidem, aby si mohli vyzkoušet a třeba je dovede k tomu, že si potom lyže i koupí. Já lyžuji od 2 let. Jezdil jsem závodně, byl jsem učitelem lyžování, mám i poměrně dost vysokou licenci a tak se tím furt bavím. V Jeseníkách je nádherně, miluji, jezdím na Dolní Moravu, protože to je moje zamilovaná destinace, tam jezdím už 17 let, říká Jan Antonín Duchoslav, herec a lyžař

Tento víkend se s ním můžete potkat na Bílé v Beskydech, kde se zastaví v rámci sportovních her MS kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

V jesenických ski areálech se nejen naplno rekreačně lyžuje, ale také závodí

19. ledna 2024 10:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS závody proběhly v Karlově a další se již blíží.

V Jeseníkách si poradili s následky oblevy, jedou všechny vleky a pořádají se závody

19. ledna 2024 9:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Provozovatelům lyžařských areálů v Jeseníkách se podařilo nahradit výpadky, způsobené oblevou na přelomu roku. V plném provozu budou nyní všechny sjezdovky, nejen rekreační, ale i ty závodní. První FIS ( čti fis) závody proběhly v Karlově a další se již blíží.

Český pohár žactva a klasifikační závod slalomářů musel být z beskydské Bílé přesunut do jesenického Karlova

27. února 2024 8:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Lyžařské podmínky na horách se den ode dne horší a ani vyhlídky na další dny nevěští nic dobrého. Mnohé skiareály omezují nebo regulují provoz pouze na zasněžené sjezdovky. Podmínky pro lyžování udržují pouze výše položené areály. Jediným, který je schopen pořádat i závody je areál Klobouk v Karlově.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Odstartoval Trautom, projekt na podporu vzdělávání dopělých

Dnes 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Kompetence pro 21. století. To je strategický projekt Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávánípracovníků ve firmách, zvyšování jejich kompetencí nebo rekvalifikace. Projekt získal finance z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Cyklistu na Bruntálsku našli u kola v bezvědomí, byl vážně zraněn

Včera 8:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v sobotu večer u vážně zraněného cyklisty poblíž Jindřichova na Bruntálsku. Našli ho v bezvědomí a vážně zraněného u kola na cyklostezce. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Síť cyklostezek v Moravskoslezském kraji se stále rozrůstá

22. června 2024 21:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podporuje cykloturistiku na svém území dlouhodobě. Přispívá na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňkovou infrastrukturu. Cyklisté tak mají k dispozici kvalitní a bezpečné stezky, ale také odpočívky, informační tabule nebo třeba lavičky a odpadkové koše. V krajském rozpočtu je pro tento a příští rok pro tuto oblast připraveno 20,5 milionu korun.

Moravskoslezští policisté soutěžili ve střelbě ze služební zbraně

22. června 2024 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté pořádali na třinecké střelnici dvoudenní moravskoslezský přebor ve střelbě z krátké služební zbraně. Ti nejlepší postoupili na republikové mistrovství.

Jakub Unucka: Zelený vodík je drahý

22. června 2024 9:03 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Posláním Vodíkového klastru MS kraje je aktivní podpora rozvoje ekosystému vodíkového údolí Moravskoslezského kraje a uplatnění vodíkových technologií při hospodářské transformaci našeho kraje.

O prohlídky výjezdových stanic záchranářů byl velký zájem

21. června 2024 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji pořádali Den otevřených dveří. Otevřelo se čtrnáct stanic v kraji. Dopoledne je hojně navštěvovali školáci a odpoledne veřejnost. Záchranáři představili techniku a předávali dobré rady v poskytování první pomoci a prevenci.

Největší rolba na světě má záběr více než 8 metrů. Jezdí v Karlově pod Pradědem
Vydáno 6. března 2020 14:08, Celý MS kraj, Yvona Fajtová
Lyžařský areál Karlov pod Pradědem si pořídil zbrusu novou rolbu. A rovnou tu největší, co na světě je. Její výhodou je, že ušetří spoustu času při úpravě sjezdovek.

Sjezdovky v lyžařském areálu v Karlově pod Pradědem jsou vždy perfektně upraveny, Celkem tady mají 8 roleb, které vyjíždějí na svahy dvakrát denně, vždy ráno před otevřením areálu a odpoledne před večerním lyžováním. Tu poslední, kterou si pořídili, je největší na světě.

“Tahle rolba je větší o metr 60 na ploše, kterou upravuje než klasická rolba. Výkon je zvednutý o nějakých 100 koní a co dál k tomu říct je to, že nám to ušetří spoustu času při úpravě, je to rychlejší úprava. Má větší sílu, tím pádem je schopná utáhnout víc toho sněhu a hlavně nám to pomůže před večerním lyžováním , kdy máme krátký časový fond na to upravit tu sjezdovku, takže nám tato mašina strašně moc ušetří. Radlice má přes 7,5 metru a když se ta rolba rozloží jakoby s finišerama zadníma, tak má 8,10 záběr, což normální rolba má kolem těch 6,” říká Bedřich Hrubý, rolbař a vedoucí provozu

Všechny rolbičky mají svá jména, ta největší se jmenuje Béďa. Dostávají je po řidičích, kteří se o ně zároveň i řádně starají. A tou největší se můžete i svézt, a to v rámci předváděcích jízd.

“Celkově v našem areálu máme 8 roleb teď, z toho se nějaké samozřejmě teď budou prodávat, nebo potřebujeme jich 6 jakoby, takže 6 máme v provozu,” uvádí Bedřich Hrubý, rolbař a vedoucí provozu

V Karlově stále panují dobré sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží až půl metru sněhu a jezdí všechny lanovky i vleky. 

“S počasím je to pořád nahoru, dolů. Jednou nasněží, za dva dny to roztaje, ale pořád se to drží. Nejvíce sněhu je a i nahoře na Klobouku, kde to i nejdéle vždycky vydrží. Tam máme těch 50 cm a sníh je tam super. Já si myslím, že sezóna ještě bude a 14. tady máme vodníka, tak bych vás chtěl pozvat a na tom Klobouku je každý víkend závod, takže pořád je tady co dělat,” dodává Robin Sedlář, mediální zástupce Ski Arény

Pravidelně tady probíhá i testování lyží. Naposledy tady návštěvníkům předváděl lyže známý herec a vynikající lyžař Jan Antonín Duchoslav.

“Jezdím tady s takovým cirkusem, vozíme asi 150 párů lyží, které půjčujeme lidem, aby si mohli vyzkoušet a třeba je dovede k tomu, že si potom lyže i koupí. Já lyžuji od 2 let. Jezdil jsem závodně, byl jsem učitelem lyžování, mám i poměrně dost vysokou licenci a tak se tím furt bavím. V Jeseníkách je nádherně, miluji, jezdím na Dolní Moravu, protože to je moje zamilovaná destinace, tam jezdím už 17 let, říká Jan Antonín Duchoslav, herec a lyžař

Tento víkend se s ním můžete potkat na Bílé v Beskydech, kde se zastaví v rámci sportovních her MS kraje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019395/nejvetsi-rolba-na-svete-ma-zaber-vice-nez-8-metru-jezdi-v-karlove-pod-pradedem