Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturu a památky 131 milionů korun

Celý MS kraj |

Moravskoslezský kraj rozdělí v letošním roce na dotacích do kultury a památkové péče bezmála 131 milionů korun, to je oproti minulému roku o 49 a půl milionu více. Krajské peníze půjdou na opravy památek, knihovnám v regionu, na podporu kulturních akcí i profesionálních divadel a filharmonie.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Vnímání našeho kraje se postupně proměňuje, náš region má mezi milovníky kultury jméno, což mě samozřejmě velmi těší. A chceme přispět k dalšímu oživení kultury našeho kraje, podpořit kulturní ekosystém – Culture District. Krajské peníze letos půjdou vedle živé kultury také do digitalizace v kultuře, budou také sloužit pro představení významu kulturně-historického dědictví, ale také do edukace v kultuře. V posledních letech se příspěvky na kulturu a památkovou péči meziročně navyšují. No a letos, jak se říkává, porcujeme medvěda. Do této oblasti půjde z krajského rozpočtu o skoro 50 milionů více než vloni, připraveno máme bezmála 131 milionů."

Zastupitelé Moravskoslezského kraje na svém březnovém jednání odsouhlasili 14,5 milionu korun na 38 projektů památkové péče.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "„Přislíbili jsme 700 tisíc korun na přestavbu zvoničky v Krásné pod Lysou Horou, půlmilionová podpora pak půjde například na obnovu oken zámku v Hnojníku, obnovy špýcharů v Kobeřicích a v Hlavnici, opravu věže evangelického kostela v Návsí, obnova původních interiérů v zámku v Hošťálkovech, obnovu fasády Španělské kaple v Novém Jičíně nebo třeba opravu střechy sýpky v Příboře. Kraj má pro letošek k dispozici dalších 30 milionů korun na obnovy památek nadregionálního významu, o dotaci si zájemci budou moci zažádat do 27. dubna 2022.“

Moravskoslezský kraj letos opět podpoří řadu kulturních akcí. Jedná se o události, které svým významem přesahují hranice kraje i celé České republiky, ale i o akce, které jsou důležité pro komunitní a kulturně-společenský život v obcích. Podpořeno bude i několik novinek.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Mezi podporované stálice jako Janáčkův Máj, Beats for Love, Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, Colours of Ostrava, Otevřené chrámy nebo Svatováclavský hudební festival se letos dostal například festival reBarbora, který má ambici být festivalem trvale udržitelným, snižujícím lidské stopy v krajině."

Na skoro tři desítky významných akcí bude rozděleno 26 milionů korun. Dalších 17 milionů pak kraj přispěje i na menší akce, jako jsou Ladná Čeladná, Mezinárodní hudební festival Slezská lilie, aktivity ostravského centra PANT, Baškohrátky, Horečky fest nebo koncert Všechny barvy duhy, který pořádá ostravský Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "S podporou památkové péče a kultury to myslíme vážně. Důkazem může být i 22 milionů, které jsou pro letošek schválené pro knihovny v regionu nebo naše pravidelná podpora profesionálních divadel a profesionálního symfonického orchestru, na kterou letos vydáme necelých 6 milionů korun. Bohatý kulturní život je zkrátka pro každou společnost velmi důležitý."
Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturní akce 54 milionů korun

10. března 2024 20:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v regionu. Na 84 projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Podporu získaly menší místní festivaly a přehlídky, ale také velké akce nadregionálního významu. Další 2 miliony krajští zastupitelé přiklepli produkci celovečerní pohádky Zlatovláska, která se bude natáčet na hradě Sovinec.

Festival Barrák music hrad zahájil i ukončí letní prázdniny na Slezskoostravském hradě

11. července 2023 15:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravský hrad ožívá v průběhu léta multižánrovým hudebním projektem Barrák music hrad. Ten nabídl na začátek prázdnin sérii koncertů různých hudebních žánrů. A stejně tak připravil další část koncertů i na konec prázdnin.

Moravskoslezský kraj zve na festival Colours of Ostrava. I letos přispěje do programu

2. července 2023 10:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos Moravskoslezský kraj významně podpořil multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Kromě koncertů, diskuzí, workshopů nebo divadla zveme festivalové hosty i na program, který si pro ně připravil Moravskoslezský kraj. Stánek kraje bude letos ve stylu recyklace a upcyklace, návštěvníky čekají soutěže i tvořivé dílny. V Gongu bude výstava o transformaci regionu, v rámci Meltingpotu kraj představí svou vodíkovou vizi.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturu a památky 131 milionů korun
Vydáno 21. března 2022 15:39, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj rozdělí v letošním roce na dotacích do kultury a památkové péče bezmála 131 milionů korun, to je oproti minulému roku o 49 a půl milionu více. Krajské peníze půjdou na opravy památek, knihovnám v regionu, na podporu kulturních akcí i profesionálních divadel a filharmonie.

roubenka Štramberk; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Vnímání našeho kraje se postupně proměňuje, náš region má mezi milovníky kultury jméno, což mě samozřejmě velmi těší. A chceme přispět k dalšímu oživení kultury našeho kraje, podpořit kulturní ekosystém – Culture District. Krajské peníze letos půjdou vedle živé kultury také do digitalizace v kultuře, budou také sloužit pro představení významu kulturně-historického dědictví, ale také do edukace v kultuře. V posledních letech se příspěvky na kulturu a památkovou péči meziročně navyšují. No a letos, jak se říkává, porcujeme medvěda. Do této oblasti půjde z krajského rozpočtu o skoro 50 milionů více než vloni, připraveno máme bezmála 131 milionů."

Zastupitelé Moravskoslezského kraje na svém březnovém jednání odsouhlasili 14,5 milionu korun na 38 projektů památkové péče.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "„Přislíbili jsme 700 tisíc korun na přestavbu zvoničky v Krásné pod Lysou Horou, půlmilionová podpora pak půjde například na obnovu oken zámku v Hnojníku, obnovy špýcharů v Kobeřicích a v Hlavnici, opravu věže evangelického kostela v Návsí, obnova původních interiérů v zámku v Hošťálkovech, obnovu fasády Španělské kaple v Novém Jičíně nebo třeba opravu střechy sýpky v Příboře. Kraj má pro letošek k dispozici dalších 30 milionů korun na obnovy památek nadregionálního významu, o dotaci si zájemci budou moci zažádat do 27. dubna 2022.“

Moravskoslezský kraj letos opět podpoří řadu kulturních akcí. Jedná se o události, které svým významem přesahují hranice kraje i celé České republiky, ale i o akce, které jsou důležité pro komunitní a kulturně-společenský život v obcích. Podpořeno bude i několik novinek.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Mezi podporované stálice jako Janáčkův Máj, Beats for Love, Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, Colours of Ostrava, Otevřené chrámy nebo Svatováclavský hudební festival se letos dostal například festival reBarbora, který má ambici být festivalem trvale udržitelným, snižujícím lidské stopy v krajině."

Na skoro tři desítky významných akcí bude rozděleno 26 milionů korun. Dalších 17 milionů pak kraj přispěje i na menší akce, jako jsou Ladná Čeladná, Mezinárodní hudební festival Slezská lilie, aktivity ostravského centra PANT, Baškohrátky, Horečky fest nebo koncert Všechny barvy duhy, který pořádá ostravský Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "S podporou památkové péče a kultury to myslíme vážně. Důkazem může být i 22 milionů, které jsou pro letošek schválené pro knihovny v regionu nebo naše pravidelná podpora profesionálních divadel a profesionálního symfonického orchestru, na kterou letos vydáme necelých 6 milionů korun. Bohatý kulturní život je zkrátka pro každou společnost velmi důležitý."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030472/moravskoslezsky-kraj-da-letos-na-kulturu-a-pamatky-131-milionu-korun