Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horští záchranáři zasahují v Beskydech u kolapsů i různých úrazů

Celý MS kraj |

Členové Horské služby Beskydy si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Sotva jim skončila zimní sezona, začali zasahovat u návštěvníků hor, kteří se dostali do nesnází při zdolávání horských vrcholů.

Horská služba Beskydy má několik stanovišť rozmístěných v lokalitě celých Moravskoslezských Beskyd. Na některých slouží profesionální záchranáři, jinde dobrovolníci. My jsme se byli za nimi podívat na Lysé hoře a ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Letní sezóna je samozřejmě specifická, ale je specifická v Beskydech podle toho, v jakém místě se ty úrazy nacházejí. Když budeme mluvit v Beskydech o Javorovém, tak tam bude nejvíce padáčkářů. Probíhají tam různé školy a školení. Když se budeme bavit o Lysé hoře, tak tam budou pěší turisté, budou tam cyklisté. Když se budeme například bavit o Pustevnách, tak tam nejvíce těch letní úrazu bývá na koloběžkách. Co se týče nějakých takových častější důrazu, tak těch asi přibývá na různých elektrokolech, co bych takhle dokázal říct, ale jinak si nemyslím, že jde o nějaké hrubé zanedbání. Drtivá většina lidí už jezdí s přilbami a jsou patřičně vybavení. Častěji se taky stávají úrazy takzvaných běžců, kteří běhají takhle nalehko a nejsou moc připravení. Ono, když si podvrtnou kotník, stane se jim nějaký úraz a spadnou a nemůžou se dále pohybovat, tak než se k nim dostaneme do půlky Lysé hory, tak to nějakou dobu trvá. A nemusí být zima, nemusí být nutně zimní sezóna, ale když máte někde v kraťasech ležet v 10 stupních na zemi, tak prochladnete za 20 minut, než se k vám dostaneme. Z mého pohledu si myslím, že není problém si vzít lehký batůžek, do toho nějakou větrovku a nějaké základní vybavení, nějakou lehkou lékárničku.”

Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd a v jeho okolí pomáhají horští záchranáři především turistům, kteří přecenili své síly.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Dá se říct, že v posledních letech ubývá úrazů, kdy my docházíme, nebo dojíždíme k turistům, kteří mají problém, který jim znemožňuje dále se pohybovat. To bývá fakt velmi ojedinělé. Jsou to výjimky, kdy si někdo zlomí kotník. Ale přibývá problémů, které jsou tady přímo na vrcholu, protože na Lysou horu dochází čím dál tím více lidí, kteří nejsou zvyklí chodit na hory, nejsou na to vybavení, nemají ani tu fyzickou zdatnost odpovídající tomu výstupu. Pak býváme voláni, že někdo je vyčerpaný, bledý, potí se, není mu dobře. To je asi nejčastější zásah, který tady děláme. Tam stačí, že se ti lidé napijí, odpočinou si, uklidní a jsou schopni zase sejít dolů. V některých případech jsou vyčerpaní natolik, že je transportujeme do údolí. Opravdu výjimečně se volá záchranka.

Pomoc horských záchranářů lidé vyhledávají i při drobných úrazech, které si při výšlapu přivodí.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Stává se, že zazvoní a řeknou, že někdo tady nahoře je a nevypadá dobře a že by možná potřeboval pomoc. Někdy přicházejí s tím, že se jsou unavení, ať je odvezeme domů, že nám to zaplatí. Takže chtějí po nás jakousi taxislužbu, která není možná. Často si lidé přicházejí pro nějaké nejjednodušší pomůcky, jako náplasti na kuří oka, nebo ošetření nějakých škrábanců. Jeden čas to tady bylo i ošetření psů, kteří se vzájemně pokousali, takže někdy suplujeme i veterinární služby.”

Přestože Lysou horu každý den zdolávají stovky návštěvníků, jeden z nich je výjimečný a platí za ikonu této hory.

Ján Čupa, turista: “Tohle, co dělám, dělám od roku 2011. Mám za sebou 11 zim. Ale nikdy jsem si nic neplánoval, ani to co dělám, jsem si neplánoval. Já jsem byl v těžké psychické krizi a tohle mě vyléčilo bez lékařů. Já se cítím v přírodě šťastný. Já miluju raději zimu. Raději čtyři zimy, než jedno léto. No a ty hory v zimě jsou bílé nádherné, to je jako nevěsta. Holka je krásná celý rok, ale jak je nevěsta bílá, tak je o hodně hezčí. Já nemám problém, jak jsou vysoké teploty, i v horku to dávám bez problémů.”

A na závěr doporučení horských záchranářů, aby turisté měli ve svých mobilech aplikaci Záchranka, která výrazně urychluje poskytnutí pomoci v horském terénu.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Aplikace záchranka nám velice pomáhá. Jedná se o vaši lokalizaci. Než vy mi vysvětlíte, kde se nacházíte, tak přes aplikaci záchranka, když vše funguje, tak vás dokážeme velice lehce lokalizovat. Většinou, když se stane nějaký úraz, tak jste ve stresu, než mi to vysvětlíte přes aplikaci záchranka, já vidím vaši polohu, velice to pomáhá. Mimo to, že si tam můžete zadat vlastně nějaké své zdravotní indispozice. Ale neznamená to, že aplikací záchranka přivoláte pomoc pouze sobě. Často se stává, že přes aplikaci záchranka někdo přivolal pomoc někomu jinému, komu se stal nějaký úraz.”
Nahlásit chybu


K tématu

Mladou ženu při výstupu na beskydský Ostrý asi skolila mrtvička, zasahovala i horská služba a vrtulník

30. července 2023 16:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V neděli před polednem byli záchranáři voláni k turistce, která zkolabovala při výstupu na horu Ostrý v Beskydech.

Dva mladíci se zranili při pádu z koloběžek v Beskydech, zasahoval vrtulník

30. května 2023 8:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pondělí odpoledne u zraněných koloběžkářů v Beskydech. Dva devatenáctiletí mladíci havarovali na Knížecí cestě pod Pustevnami. Jednoho musel do nemocnice přepravit ve vážném stavu vrtulník.

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

Včera 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

Včera 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Horští záchranáři zasahují v Beskydech u kolapsů i různých úrazů
Vydáno 16. června 2022 12:14, Celý MS kraj, Libor Běčák
Členové Horské služby Beskydy si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Sotva jim skončila zimní sezona, začali zasahovat u návštěvníků hor, kteří se dostali do nesnází při zdolávání horských vrcholů.

Horská služba Beskydy má několik stanovišť rozmístěných v lokalitě celých Moravskoslezských Beskyd. Na některých slouží profesionální záchranáři, jinde dobrovolníci. My jsme se byli za nimi podívat na Lysé hoře a ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Letní sezóna je samozřejmě specifická, ale je specifická v Beskydech podle toho, v jakém místě se ty úrazy nacházejí. Když budeme mluvit v Beskydech o Javorovém, tak tam bude nejvíce padáčkářů. Probíhají tam různé školy a školení. Když se budeme bavit o Lysé hoře, tak tam budou pěší turisté, budou tam cyklisté. Když se budeme například bavit o Pustevnách, tak tam nejvíce těch letní úrazu bývá na koloběžkách. Co se týče nějakých takových častější důrazu, tak těch asi přibývá na různých elektrokolech, co bych takhle dokázal říct, ale jinak si nemyslím, že jde o nějaké hrubé zanedbání. Drtivá většina lidí už jezdí s přilbami a jsou patřičně vybavení. Častěji se taky stávají úrazy takzvaných běžců, kteří běhají takhle nalehko a nejsou moc připravení. Ono, když si podvrtnou kotník, stane se jim nějaký úraz a spadnou a nemůžou se dále pohybovat, tak než se k nim dostaneme do půlky Lysé hory, tak to nějakou dobu trvá. A nemusí být zima, nemusí být nutně zimní sezóna, ale když máte někde v kraťasech ležet v 10 stupních na zemi, tak prochladnete za 20 minut, než se k vám dostaneme. Z mého pohledu si myslím, že není problém si vzít lehký batůžek, do toho nějakou větrovku a nějaké základní vybavení, nějakou lehkou lékárničku.”

Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd a v jeho okolí pomáhají horští záchranáři především turistům, kteří přecenili své síly.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Dá se říct, že v posledních letech ubývá úrazů, kdy my docházíme, nebo dojíždíme k turistům, kteří mají problém, který jim znemožňuje dále se pohybovat. To bývá fakt velmi ojedinělé. Jsou to výjimky, kdy si někdo zlomí kotník. Ale přibývá problémů, které jsou tady přímo na vrcholu, protože na Lysou horu dochází čím dál tím více lidí, kteří nejsou zvyklí chodit na hory, nejsou na to vybavení, nemají ani tu fyzickou zdatnost odpovídající tomu výstupu. Pak býváme voláni, že někdo je vyčerpaný, bledý, potí se, není mu dobře. To je asi nejčastější zásah, který tady děláme. Tam stačí, že se ti lidé napijí, odpočinou si, uklidní a jsou schopni zase sejít dolů. V některých případech jsou vyčerpaní natolik, že je transportujeme do údolí. Opravdu výjimečně se volá záchranka.

Pomoc horských záchranářů lidé vyhledávají i při drobných úrazech, které si při výšlapu přivodí.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Stává se, že zazvoní a řeknou, že někdo tady nahoře je a nevypadá dobře a že by možná potřeboval pomoc. Někdy přicházejí s tím, že se jsou unavení, ať je odvezeme domů, že nám to zaplatí. Takže chtějí po nás jakousi taxislužbu, která není možná. Často si lidé přicházejí pro nějaké nejjednodušší pomůcky, jako náplasti na kuří oka, nebo ošetření nějakých škrábanců. Jeden čas to tady bylo i ošetření psů, kteří se vzájemně pokousali, takže někdy suplujeme i veterinární služby.”

Přestože Lysou horu každý den zdolávají stovky návštěvníků, jeden z nich je výjimečný a platí za ikonu této hory.

Ján Čupa, turista: “Tohle, co dělám, dělám od roku 2011. Mám za sebou 11 zim. Ale nikdy jsem si nic neplánoval, ani to co dělám, jsem si neplánoval. Já jsem byl v těžké psychické krizi a tohle mě vyléčilo bez lékařů. Já se cítím v přírodě šťastný. Já miluju raději zimu. Raději čtyři zimy, než jedno léto. No a ty hory v zimě jsou bílé nádherné, to je jako nevěsta. Holka je krásná celý rok, ale jak je nevěsta bílá, tak je o hodně hezčí. Já nemám problém, jak jsou vysoké teploty, i v horku to dávám bez problémů.”

A na závěr doporučení horských záchranářů, aby turisté měli ve svých mobilech aplikaci Záchranka, která výrazně urychluje poskytnutí pomoci v horském terénu.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Aplikace záchranka nám velice pomáhá. Jedná se o vaši lokalizaci. Než vy mi vysvětlíte, kde se nacházíte, tak přes aplikaci záchranka, když vše funguje, tak vás dokážeme velice lehce lokalizovat. Většinou, když se stane nějaký úraz, tak jste ve stresu, než mi to vysvětlíte přes aplikaci záchranka, já vidím vaši polohu, velice to pomáhá. Mimo to, že si tam můžete zadat vlastně nějaké své zdravotní indispozice. Ale neznamená to, že aplikací záchranka přivoláte pomoc pouze sobě. Často se stává, že přes aplikaci záchranka někdo přivolal pomoc někomu jinému, komu se stal nějaký úraz.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031961/horsti-zachranari-zasahuji-v-beskydech-u-kolapsu-i-ruznych-urazu