Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Preventisté se na Pustevnách zaměřili na koloběžkáře

Celý MS kraj |

Nejen pro cestování po městech, ale také po horských cestách se stále více uplatňují koloběžky nebo jejich varianty s elektromotory. Při jejich užívání si však lidé jen pramálo lámou hlavu se zákony. Proto se na ně zaměřili preventisté z řad policie a BESIPu.

Jaká platí pravidla pro jízdu na jízdním kole nebo koloběžce si mohli lidé připomenout na netradičním místě. Policisté a pracovníci BESIPu se za nimi vypravili na Pustevny.

Darina Veselá, komisař odd. prevence Policie ČR MSK: “Dneska na Pustevnách probíhá preventivní akce, která je zaměřena na osoby, které jezdí na koloběžkách. Tyto osoby upozorňujeme, aby byly opatrné, obezřetně a aby dodržovaly základní pravidla bezpečné jízdy. Ten kdo jede na koloběžce je dle zákona brán jako cyklista, takže pro něj platí stejná pravidla jako pro osoby, které jedou na jízdním kole. Ten kdo jede na koloběžce, tak je důležité, aby vždy přizpůsobil rychlost své jízdy povrchu dané trasy a také samozřejmě svým schopnostem. Dalším důležitým pravidlem je mít na hlavě ochrannou přilbu. Tato povinnost dle zákona je pro osoby mladší 18 let, ale my doporučujeme, aby tu přilbu měli opravdu všichni bez rozdílu věku, protože může zachránit život a zdraví. Pokud dojde k nějakému pádu, nárazu do té přilby, tak ta přilba by se měla vždy vyměnit, a to i když nenese nějaké známky poškození, jelikož mohou tam být nějaké drobné mikroprasklinky a už nemusí plnit tu ochrannou funkci, jak by měla. Na koloběžce jsme bráni jako řidiči, takže samozřejmě nikdy bychom na ní neměli jet, když jsme pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.”
Anketa: “Já si myslím, že je to dobré, kor když se tady půjčují ty koloběžky, tak všichni budou vědět, jak se chovat. Protože teď, jak jsme šli ze shora a jak všichni jezdili třeba rychle kolem nás, tak to nebylo úplně příjemné.”
Anketa: “Mám přilbu, mám rukavice, mám reflexní prvky a světla vpředu i vzadu.”
Anketa: “Já jsem se dozvěděl, že mám mít pásek na přilbě stáhnutý více, by mi nespadla.
Anketa: “Když jezdím na kole, tak mám helmu, odrazky a světla.”
Pavel Blahut, koordinátor BESIP pro MSK: “Spousta cyklistů či koloběžkářů ani pořádně neví, co vše je v povinné výbavě jejich jízdního kola nebo koloběžky. Povinnost ze zákona je za nesnížené viditelnosti mít vpředu bílou odrazku, vzadu červenou odrazku, na šlapadlech a ve výpletu špic mít odrazky oranžové barvy. Za snížené viditelnosti musí být navíc cyklista vybaven vepředu bílým světlem a vzadu červeným světlem. Samozřejmě i to jízdní kolo nebo koloběžka musí splňovat další technické parametry. Musí mít dvě nezávislé funkční brzdy a všechny hrany, co jsou na té koloběžce nebo na kole musí být zaoblené, aby nedošlo k dalšímu zranění.”

Vedle elektrokol jsou stále více oblíbenější i elektrokoloběžky. Lidé však často zapomínají na jejich rozlišování podle výkonu a rychlosti.

Pavel Blahut, koordinátor BESIP pro MSK: “Moderní elektrokoloběžky jsou v podstatě také koloběžky a podle zákona číslo 56 o schvalování technické způsobilosti pro ně platí stejné technické podmínky. To znamená, že musí mít dvě nezávislé funkční brzy, což mnohdy některé koloběžky nesplňují. V podstatě elektrokoloběžka, která má výkon motoru do jednoho kilowattu, popřípadě teda maximální rychlost, když je čistě elektropohon, je do 25 kilometrů za hodinu, tak to jsou klasické koloběžky, které mohou na cyklostezky a mohou se normálně provozovat na pozemních komunikacích. Pokud je to výkonnější koloběžka, která umožňuje jízdu vyšší rychlostí než těch 25 km/h, už se jedná o klasické motorové vozidlo a v ten okamžik taková koloběžka nesmí třeba na cyklostezku.”

Na beskydských Pustevnách dochází k nehodám cyklistů a koloběžkářů. Riziková je Knížecí cesta lesem do údolí.

Darina Veselá, komisař odd. prevence Policie ČR MSK: “Trasa mezi Pustevnami a Trojanovicemi, tzv. Knížecí cesta, je velice oblíbená mezi osobami, které jezdí na koloběžkách. Bohužel v minulém týdnu tady došlo k vážné dopravní nehodě, kdy 56letá žena, která jela na koloběžce, nepřizpůsobila rychlost své jízdy a během průjezdu zatáčkou spadla. Bohužel při pádu utrpěla vážná zranění a musela být letecky transportována do nemocnice. Když se podíváme na statistiky, tak od začátku roku se tady staly dvě dopravní nehody osob, které jely na koloběžce. Při té druhé 19letý mladík také nepřizpůsobil rychlost jízdy. Před zatáčkou chtěl zabrzdit prudce, přepadl přes řídítka a také si způsobil vážná zranění. V obou případech těchto zmíněných dopravních nehod měly ty osoby naštěstí na hlavě ochrannou přilbu. Kdyby ji neměly, je možné, že by ty dopravní nehody skončily tragicky.”
Nahlásit chybu


K tématu

Pustevny opět zdobí velké sochy ohrožených zvířat vytvořených z písku

23. června 2023 10:00 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová

Beskydské Pustevny mají pro turisty další zajímavou atrakci. Umělci tam opět vytvořili velké sochy z písku. Letos to jsou zvířata ze světového seznamu ohrožených druhů.

V Trojanovicích pod Pustevnami vznikne nové zázemí pro turisty

15. června 2023 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj finančně podpoří výstavbu návštěvnického zázemí na parkovišti v Trojanovicích. Nový objekt vyroste u nedávno vybudovaného záchytného parkoviště v Trojanovicích-Lomné. Turisté budou mít k dispozici infopoint i veřejné toalety. Parkoviště za 5,5 milionu postavila obec ze svého, zázemí vyjde na dalších 6,5 milionu korun, kraj na něj přispěje 2,5 milionu.

Návštěvníky oblíbeného beskydského sedla vítá nová Brána Pusteven

12. ledna 2024 10:58 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejnavštěvovanější lokalita Beskyd, známé Pustevny, se dočkala otevření informačního centra. To bylo zřízeno v nové stavbě, která se nazývá Brána Pusteven a turisté ji najdou u parkoviště a zastávky autobusu.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Preventisté se na Pustevnách zaměřili na koloběžkáře
Vydáno 19. července 2023 21:06, Celý MS kraj, Libor Běčák
Nejen pro cestování po městech, ale také po horských cestách se stále více uplatňují koloběžky nebo jejich varianty s elektromotory. Při jejich užívání si však lidé jen pramálo lámou hlavu se zákony. Proto se na ně zaměřili preventisté z řad policie a BESIPu.

Jaká platí pravidla pro jízdu na jízdním kole nebo koloběžce si mohli lidé připomenout na netradičním místě. Policisté a pracovníci BESIPu se za nimi vypravili na Pustevny.

Darina Veselá, komisař odd. prevence Policie ČR MSK: “Dneska na Pustevnách probíhá preventivní akce, která je zaměřena na osoby, které jezdí na koloběžkách. Tyto osoby upozorňujeme, aby byly opatrné, obezřetně a aby dodržovaly základní pravidla bezpečné jízdy. Ten kdo jede na koloběžce je dle zákona brán jako cyklista, takže pro něj platí stejná pravidla jako pro osoby, které jedou na jízdním kole. Ten kdo jede na koloběžce, tak je důležité, aby vždy přizpůsobil rychlost své jízdy povrchu dané trasy a také samozřejmě svým schopnostem. Dalším důležitým pravidlem je mít na hlavě ochrannou přilbu. Tato povinnost dle zákona je pro osoby mladší 18 let, ale my doporučujeme, aby tu přilbu měli opravdu všichni bez rozdílu věku, protože může zachránit život a zdraví. Pokud dojde k nějakému pádu, nárazu do té přilby, tak ta přilba by se měla vždy vyměnit, a to i když nenese nějaké známky poškození, jelikož mohou tam být nějaké drobné mikroprasklinky a už nemusí plnit tu ochrannou funkci, jak by měla. Na koloběžce jsme bráni jako řidiči, takže samozřejmě nikdy bychom na ní neměli jet, když jsme pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.”
Anketa: “Já si myslím, že je to dobré, kor když se tady půjčují ty koloběžky, tak všichni budou vědět, jak se chovat. Protože teď, jak jsme šli ze shora a jak všichni jezdili třeba rychle kolem nás, tak to nebylo úplně příjemné.”
Anketa: “Mám přilbu, mám rukavice, mám reflexní prvky a světla vpředu i vzadu.”
Anketa: “Já jsem se dozvěděl, že mám mít pásek na přilbě stáhnutý více, by mi nespadla.
Anketa: “Když jezdím na kole, tak mám helmu, odrazky a světla.”
Pavel Blahut, koordinátor BESIP pro MSK: “Spousta cyklistů či koloběžkářů ani pořádně neví, co vše je v povinné výbavě jejich jízdního kola nebo koloběžky. Povinnost ze zákona je za nesnížené viditelnosti mít vpředu bílou odrazku, vzadu červenou odrazku, na šlapadlech a ve výpletu špic mít odrazky oranžové barvy. Za snížené viditelnosti musí být navíc cyklista vybaven vepředu bílým světlem a vzadu červeným světlem. Samozřejmě i to jízdní kolo nebo koloběžka musí splňovat další technické parametry. Musí mít dvě nezávislé funkční brzdy a všechny hrany, co jsou na té koloběžce nebo na kole musí být zaoblené, aby nedošlo k dalšímu zranění.”

Vedle elektrokol jsou stále více oblíbenější i elektrokoloběžky. Lidé však často zapomínají na jejich rozlišování podle výkonu a rychlosti.

Pavel Blahut, koordinátor BESIP pro MSK: “Moderní elektrokoloběžky jsou v podstatě také koloběžky a podle zákona číslo 56 o schvalování technické způsobilosti pro ně platí stejné technické podmínky. To znamená, že musí mít dvě nezávislé funkční brzy, což mnohdy některé koloběžky nesplňují. V podstatě elektrokoloběžka, která má výkon motoru do jednoho kilowattu, popřípadě teda maximální rychlost, když je čistě elektropohon, je do 25 kilometrů za hodinu, tak to jsou klasické koloběžky, které mohou na cyklostezky a mohou se normálně provozovat na pozemních komunikacích. Pokud je to výkonnější koloběžka, která umožňuje jízdu vyšší rychlostí než těch 25 km/h, už se jedná o klasické motorové vozidlo a v ten okamžik taková koloběžka nesmí třeba na cyklostezku.”

Na beskydských Pustevnách dochází k nehodám cyklistů a koloběžkářů. Riziková je Knížecí cesta lesem do údolí.

Darina Veselá, komisař odd. prevence Policie ČR MSK: “Trasa mezi Pustevnami a Trojanovicemi, tzv. Knížecí cesta, je velice oblíbená mezi osobami, které jezdí na koloběžkách. Bohužel v minulém týdnu tady došlo k vážné dopravní nehodě, kdy 56letá žena, která jela na koloběžce, nepřizpůsobila rychlost své jízdy a během průjezdu zatáčkou spadla. Bohužel při pádu utrpěla vážná zranění a musela být letecky transportována do nemocnice. Když se podíváme na statistiky, tak od začátku roku se tady staly dvě dopravní nehody osob, které jely na koloběžce. Při té druhé 19letý mladík také nepřizpůsobil rychlost jízdy. Před zatáčkou chtěl zabrzdit prudce, přepadl přes řídítka a také si způsobil vážná zranění. V obou případech těchto zmíněných dopravních nehod měly ty osoby naštěstí na hlavě ochrannou přilbu. Kdyby ji neměly, je možné, že by ty dopravní nehody skončily tragicky.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038301/preventiste-se-na-pustevnach-zamerili-na-kolobezkare