Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj podpořil natáčení filmu Citlivý člověk

Celý MS kraj |

Do kin vstoupil očekávaný snímek Citlivý člověk natočený podle knihy Jáchyma Topola. Filmařsky neobvyklou a originální road movie podpořil Moravskoslezský kraj, na jeho produkci přispěl milion korun. Film, který se na plátnech objevil už v rámci karlovarského filmového festivalu a u odborníků se setkal s uznáním, se natáčel na Osoblažku a Krnovsku.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Filmový debut režiséra Tomáše Kleina dokazuje, že v našem regionu mohou vznikat kvalitní celovečerní snímky. Natáčení v Krnově jsem se minulý rok společně s nynějším hejtmanem Janem Krkoškou osobně účastnil a byl to velký zážitek. Zapůsobila na mne celková atmosféra ve štábu i možnost sledovat práci takových osobností jako je třeba Táňa Dyková Vilhelmová nebo David Prachař. Jsem rád, že si filmaři všimli, kolik možností a zajímavých lokací jim náš kraj nabízí."

Kromě vyloučené lokality v Alšově ulici v Krnově se film natáčel také na Osoblažsku. Literární předloha Jáchyma Topola se odehrává v Posázaví. Obrazová stránka Krnovska byla ale pro režiséra a místního rodáka Tomáše Kleina natolik důležitá, že se rozhodl příběh přesunout právě na sever Moravy.

Tomáš Klein, režisér: "Chci divákovi nabídnout silný film, který ho konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko a povzbuzení. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit."

Filmaře podporuje Moravskoslezský kraj už od roku 2019. Do prostředky z dotačního programu mohou pořádat produkce, které budou alespoň část snímku natáčet v regionu. Další podmínkou je, že v kraji musí při výrobě filmu utratit minimálně dvojnásobek obdržené dotace. Zatím Moravskoslezský kraj podpořil celkem v rámci tohoto programu 16 snímků, mezi které rozdělil 10 milionů korun. Další prostředky uvolnil ze svého rozpočtu i v rámci individuálních dotací. Film Citlivý člověk obdržel z krajských peněz 1 milion korun.

Ještě letos padne první klapka snímku Zabíjačka, který kraj také finančně podpořil a tvůrci si pro jeho natáčení opět zvolili oblast Osoblažska.

CITLIVÝ ČLOVĚK

V hlavních rolích: David Prachař, Tatiana Dyková Vilhelmová, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský,Jiří Lábus a další.

Producenti: Tomáš Michálek (MasterFilm, CZ) + Ivan Ostrochovský (Punkchart Films, SK)

TOMÁŠ KLEIN, režisér, spoluautor scénáře
Jako svůj celovečerní debut připravil adaptaci knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Jeho studentské filmy byly úspěšně uvedeny na řadě mezinárodních festivalů. Bakalářský film Retriever, který natočili v režijním duu s Tomášem Mertou, byl uveden na MFF v Cannes v sekci Cinéfondation. Jako druhý režisér spolupracoval na filmu Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Snímek na přání zesnulého režiséra následně dokončil (film získal zvláštní uznání poroty na MFF Karlovy Vary a byl uveden na MFF v Rotterdamu). Na filmu FREM Viery Čákanyové se podílel jako kameraman (film měl mezinárodní premiéru ve Forum Berlinale, získal cenu Pavla Kouteckého a byl uveden řadě dalších festivalů).

JÁCHYM TOPOL, autor literární předlohy, konzultant
Český básník, prozaik, hudebník a žurnalista, jenž se stal v říjnu roku 2017 za román Citlivý člověk laureátem Státní ceny za literaturu. Přibližně od roku 1980 působil jako zpěvák a textař skupiny Psí vojáci (frontman skupiny byl jeho bratr Filip Topol), později skupiny Národní třída, jeho básně zhudebnila i Monika Načeva. Je představitelem undergroundu. Do roku 1993 byl šéfredaktorem časopisu Revolver Revue. Byl členem redakce týdeníku Respekt od jeho založení v roce 1990 do roku 2007. V letech 2009–2011 působil v redakci deníku Lidové noviny, nyní pracuje jako dramaturg Knihovny Václava Havla. V září 2010 se stal laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. V září 2015, na závěr Vilenického mezinárodního literárního festivalu, byl oceněn Vilenickou cenou, kterou mu udělil Slovinský svaz spisovatelů za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku slaví 20 let od znovuotevření

26. října 2023 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Filmové premiéry, beseda s pamětníky, dámská jízda i jachtařská přednáška. To je jen malý výčet akcí, které zažije Kino Nová scéna Vlast v rámci jednoho týdne. Program je totiž součástí oslav 20 let od znovuotevření tohoto multifunkčního kulturního prostoru.

O dotace na hybridní vozy je zájem. Frýdek-Místek letos rozdělil už přes 3 miliony

15. června 2023 15:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

O dotace na pořízení hybridních aut je ve Frýdku-Místku velký zájem. Město letos vyplatilo žadatelům přes 3 miliony korun. Cílem programu je snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí.

Moravskoslezský kraj dá 36 milionů na zkvalitnění sociálních služeb

18. června 2023 12:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj opět přispěje na zvýšení kvality sociálních služeb. Z krajského rozpočtu získá podporu 120 projektů za celkem 36 milionů korun. Kraj podpoří například nákup 27 aut, mobilních van či zvedáků, rekonstrukce bytových jednotek nebo instalaci klimatizace v domově seniorů.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Dnes 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Moravskoslezský kraj podpořil natáčení filmu Citlivý člověk
Vydáno 15. října 2023 19:23, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Do kin vstoupil očekávaný snímek Citlivý člověk natočený podle knihy Jáchyma Topola. Filmařsky neobvyklou a originální road movie podpořil Moravskoslezský kraj, na jeho produkci přispěl milion korun. Film, který se na plátnech objevil už v rámci karlovarského filmového festivalu a u odborníků se setkal s uznáním, se natáčel na Osoblažku a Krnovsku.

Citlivý člověk; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK pro kulturu a památkovou péči: "Filmový debut režiséra Tomáše Kleina dokazuje, že v našem regionu mohou vznikat kvalitní celovečerní snímky. Natáčení v Krnově jsem se minulý rok společně s nynějším hejtmanem Janem Krkoškou osobně účastnil a byl to velký zážitek. Zapůsobila na mne celková atmosféra ve štábu i možnost sledovat práci takových osobností jako je třeba Táňa Dyková Vilhelmová nebo David Prachař. Jsem rád, že si filmaři všimli, kolik možností a zajímavých lokací jim náš kraj nabízí."

Kromě vyloučené lokality v Alšově ulici v Krnově se film natáčel také na Osoblažsku. Literární předloha Jáchyma Topola se odehrává v Posázaví. Obrazová stránka Krnovska byla ale pro režiséra a místního rodáka Tomáše Kleina natolik důležitá, že se rozhodl příběh přesunout právě na sever Moravy.

Tomáš Klein, režisér: "Chci divákovi nabídnout silný film, který ho konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko a povzbuzení. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit."

Filmaře podporuje Moravskoslezský kraj už od roku 2019. Do prostředky z dotačního programu mohou pořádat produkce, které budou alespoň část snímku natáčet v regionu. Další podmínkou je, že v kraji musí při výrobě filmu utratit minimálně dvojnásobek obdržené dotace. Zatím Moravskoslezský kraj podpořil celkem v rámci tohoto programu 16 snímků, mezi které rozdělil 10 milionů korun. Další prostředky uvolnil ze svého rozpočtu i v rámci individuálních dotací. Film Citlivý člověk obdržel z krajských peněz 1 milion korun.

Ještě letos padne první klapka snímku Zabíjačka, který kraj také finančně podpořil a tvůrci si pro jeho natáčení opět zvolili oblast Osoblažska.

CITLIVÝ ČLOVĚK

V hlavních rolích: David Prachař, Tatiana Dyková Vilhelmová, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský,Jiří Lábus a další.

Producenti: Tomáš Michálek (MasterFilm, CZ) + Ivan Ostrochovský (Punkchart Films, SK)

TOMÁŠ KLEIN, režisér, spoluautor scénáře
Jako svůj celovečerní debut připravil adaptaci knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Jeho studentské filmy byly úspěšně uvedeny na řadě mezinárodních festivalů. Bakalářský film Retriever, který natočili v režijním duu s Tomášem Mertou, byl uveden na MFF v Cannes v sekci Cinéfondation. Jako druhý režisér spolupracoval na filmu Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Snímek na přání zesnulého režiséra následně dokončil (film získal zvláštní uznání poroty na MFF Karlovy Vary a byl uveden na MFF v Rotterdamu). Na filmu FREM Viery Čákanyové se podílel jako kameraman (film měl mezinárodní premiéru ve Forum Berlinale, získal cenu Pavla Kouteckého a byl uveden řadě dalších festivalů).

JÁCHYM TOPOL, autor literární předlohy, konzultant
Český básník, prozaik, hudebník a žurnalista, jenž se stal v říjnu roku 2017 za román Citlivý člověk laureátem Státní ceny za literaturu. Přibližně od roku 1980 působil jako zpěvák a textař skupiny Psí vojáci (frontman skupiny byl jeho bratr Filip Topol), později skupiny Národní třída, jeho básně zhudebnila i Monika Načeva. Je představitelem undergroundu. Do roku 1993 byl šéfredaktorem časopisu Revolver Revue. Byl členem redakce týdeníku Respekt od jeho založení v roce 1990 do roku 2007. V letech 2009–2011 působil v redakci deníku Lidové noviny, nyní pracuje jako dramaturg Knihovny Václava Havla. V září 2010 se stal laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. V září 2015, na závěr Vilenického mezinárodního literárního festivalu, byl oceněn Vilenickou cenou, kterou mu udělil Slovinský svaz spisovatelů za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039618/moravskoslezsky-kraj-podporil-nataceni-filmu-citlivy-clovek