Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kriminalisté dopadli dva muže, kteří vykrádali auta v Karviné a Havířově

Celý MS kraj |

Vykrádali auta i prodejní stánky. Brali peníze, alkohol i elektrospotřebiče, z aut pak vše na co přišli. Jednomu teď hrozí pět let vězení, dalšímu tři roky.

zdroj videa: Policie ČR

Karvinské i havířovské policisty a kriminalisty v minulých dnech pořádně zaměstnávali dva muži, kteří vykrádali auta. K jejich dopadení vedla dokonalá místní a osobní znalost všech policistů. K samotnému zadržení významnou měrou přispěli rychlou reakcí také policisté oddělení hlídkové služby Karviná a v nepolední řadě vyhodnocení záznamů z kamerových systémů.

Karviná

Do čtyř prodejních stánků a třech vozidel se měl během října a poloviny listopadu letošního roku vloupat dvaatřicetiletý muž. Do objektů měl vniknout po vypáčení zámků a neměl být sám.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Oběma spolupachatelům již bylo v samostatných zkrácených přípravných řízení sděleno podezřené ze spáchání přečinu krádeže. Měly je zajímat především pokladny s finanční hotovostí, alkohol, cukrovinky nebo elektrospotřebiče."

Vloupání do aut pak měl 32letý muž na svědomí vždy sám. Po rozbití prosklení dveří ukradl například tašky se zdravotnickým materiálem, servisní knížku nebo energetické nápoje položené na sedadle spolujezdce. Z jednoho auta vymontoval i autobaterii. Pomyslná klec spadla koncem minulého týdne.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Na základě oznámení o vloupání do vozidla ho po neúspěšném pokusu o útěk zadrželi policisté oddělení hlídkové služby. Karvinští kriminalisté na základě poznatků kolegů z obou obvodních oddělení následně dali do souvislosti indicie všech skutků, kterých se mohl dopustit. Muž svou trestnou činnost nepopíral. Uvedl, že odcizené věci prodal neznámým osobám a peníze utratil. Kriminalisté jej obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci."

Vzhledem k tomu, že svým konání způsobil větší škodu, hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let

Havířov

Koncem minulého týdne obdrželi policisté oznámení o vloupání do vozidla v Havířově. V blízkosti místa činu následně kontrolovali muže, který měl u sebe odcizené věci. K vloupání se přiznal. Policisté následně zjistili, že 47letý muž se vloupal i do dalších aut.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Na základě získaných poznatků se prověřování série vloupání následně ujali policisté oddělení obecné kriminality v Havířově. Ve spolupráci s kolegy obou místních obvodních oddělení, kteří prvotně krádeže prověřovali, zadokumentovali, že od konce letošního července se měl muž vloupat do devatenácti vozidel. Pouze v jednom případě došlo ke skutku v Ostravě, ostatní se udály v Havířově."

Majetek, kterého se měl po vniknutí do aut zmocnit, byl opravdu různorodý. Jednalo se například o autolékárničku, palubní kameru, mobilní telefon, notebook, ale také osobní doklady, oblečení, čistič oken nebo plastovou misku s polévkou.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Škoda, kterou měl způsobit poškozením, byla většinou podstatně vyšší než hodnota odcizených věcí. Po rozbití okna jednoho z aut, kdy byla škoda odhadnuta na více než 5 000 korun, odcizil dvě mléka v hodnotě 24 korun. Jak následně uvedl, jedno vypil hned, druhé později. Kriminalisté jej obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci."

Obviněný muž s kriminalisty více méně spolupracoval. Vloupání do vozidel nepopíral, jen rozporoval některé, hlavně cennější, odcizené předměty.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Uvedl, že si již nepamatuje, co přesně odcizil, případně co následně s věcmi udělal, každopádně ke skutkům ho měla vést bezvýchodná situace. Sdělil, že si sháněl prostředky na obživu. Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě dalších skutků. V tom případě by mu mohlo být trestní stíhání ještě rozšířeno. Každopádně v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky."

Auto není trezor

Policie proto znovu připomíná důležitou skutečnost, že auto opravdu není trezor. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "K vloupání do vozidel oba obviněné muže mnohdy „inspirovaly“ věci, které byly viditelně ponechány v interiéru. Jejich hodnota pak většinou byla daleko nižší než škoda způsobená poškozením automobilu."
Nahlásit chybu


K tématu

Policisté dopadli trojici zlodějů, kteří kradli napříč Moravskoslezským krajem

31. května 2023 17:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté dopadli trojici zlodějů, kteří kradli na co přišli. Dva muži a jedna žena řádili od Třince, přes Frýdek-Místek a Ostravu, až po Opavu. Za použití násilí se dostávali do různých objektů a garáží. Tam kradli alkohol, elektrokola a další vybavení. V jednom případě dokonce i zahradní traktor.

Udělali díru do zdi a vykradli sklad obchodu v Ostravě

14. února 2024 14:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zlodějský pár udělal díru do zdi, aby se dostal do prostor obchodu v Ostravě-Hrabůvce. Tam potom dvojice doslova vybílila sklad. Policisté je ale díky kamerovým záznamům dopadli za několik hodin. Ukázalo se, že toho mají na svědomí mnohem víc. A muž je navíc známý recidivista. Škoda byla odhadnuta na 180 tisíc korun.

Z domu ve Vítkově ukradli starožitnosti. Vykrádali i obchody na Opavsku

29. března 2024 19:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Výborná místní a osobní znalost policistů opět přinesla ovoce. Vítkovští muži zákona s opavskými kriminalisty objasnili několik případů majetkové trestné činnosti, které se měli dopouštět dva muži z Opavska a způsobit svým jednáním škodu přesahující částku 180 tisíc korun. Policisté zajistili i odcizené starožitnosti, které budou vráceny majitelce.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

2. května 2024 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

Včera 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Včera 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

2. května 2024 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

2. května 2024 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

2. května 2024 11:45 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Kriminalisté dopadli dva muže, kteří vykrádali auta v Karviné a Havířově
Vydáno 26. listopadu 2023 16:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Vykrádali auta i prodejní stánky. Brali peníze, alkohol i elektrospotřebiče, z aut pak vše na co přišli. Jednomu teď hrozí pět let vězení, dalšímu tři roky.

vloupání do auta v Karviné; zdroj foto: Policie ČR

Karvinské i havířovské policisty a kriminalisty v minulých dnech pořádně zaměstnávali dva muži, kteří vykrádali auta. K jejich dopadení vedla dokonalá místní a osobní znalost všech policistů. K samotnému zadržení významnou měrou přispěli rychlou reakcí také policisté oddělení hlídkové služby Karviná a v nepolední řadě vyhodnocení záznamů z kamerových systémů.

Karviná

Do čtyř prodejních stánků a třech vozidel se měl během října a poloviny listopadu letošního roku vloupat dvaatřicetiletý muž. Do objektů měl vniknout po vypáčení zámků a neměl být sám.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Oběma spolupachatelům již bylo v samostatných zkrácených přípravných řízení sděleno podezřené ze spáchání přečinu krádeže. Měly je zajímat především pokladny s finanční hotovostí, alkohol, cukrovinky nebo elektrospotřebiče."

Vloupání do aut pak měl 32letý muž na svědomí vždy sám. Po rozbití prosklení dveří ukradl například tašky se zdravotnickým materiálem, servisní knížku nebo energetické nápoje položené na sedadle spolujezdce. Z jednoho auta vymontoval i autobaterii. Pomyslná klec spadla koncem minulého týdne.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Na základě oznámení o vloupání do vozidla ho po neúspěšném pokusu o útěk zadrželi policisté oddělení hlídkové služby. Karvinští kriminalisté na základě poznatků kolegů z obou obvodních oddělení následně dali do souvislosti indicie všech skutků, kterých se mohl dopustit. Muž svou trestnou činnost nepopíral. Uvedl, že odcizené věci prodal neznámým osobám a peníze utratil. Kriminalisté jej obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci."

Vzhledem k tomu, že svým konání způsobil větší škodu, hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let

Havířov

Koncem minulého týdne obdrželi policisté oznámení o vloupání do vozidla v Havířově. V blízkosti místa činu následně kontrolovali muže, který měl u sebe odcizené věci. K vloupání se přiznal. Policisté následně zjistili, že 47letý muž se vloupal i do dalších aut.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Na základě získaných poznatků se prověřování série vloupání následně ujali policisté oddělení obecné kriminality v Havířově. Ve spolupráci s kolegy obou místních obvodních oddělení, kteří prvotně krádeže prověřovali, zadokumentovali, že od konce letošního července se měl muž vloupat do devatenácti vozidel. Pouze v jednom případě došlo ke skutku v Ostravě, ostatní se udály v Havířově."

Majetek, kterého se měl po vniknutí do aut zmocnit, byl opravdu různorodý. Jednalo se například o autolékárničku, palubní kameru, mobilní telefon, notebook, ale také osobní doklady, oblečení, čistič oken nebo plastovou misku s polévkou.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Škoda, kterou měl způsobit poškozením, byla většinou podstatně vyšší než hodnota odcizených věcí. Po rozbití okna jednoho z aut, kdy byla škoda odhadnuta na více než 5 000 korun, odcizil dvě mléka v hodnotě 24 korun. Jak následně uvedl, jedno vypil hned, druhé později. Kriminalisté jej obvinili ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci."

Obviněný muž s kriminalisty více méně spolupracoval. Vloupání do vozidel nepopíral, jen rozporoval některé, hlavně cennější, odcizené předměty.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Uvedl, že si již nepamatuje, co přesně odcizil, případně co následně s věcmi udělal, každopádně ke skutkům ho měla vést bezvýchodná situace. Sdělil, že si sháněl prostředky na obživu. Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě dalších skutků. V tom případě by mu mohlo být trestní stíhání ještě rozšířeno. Každopádně v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky."

Auto není trezor

Policie proto znovu připomíná důležitou skutečnost, že auto opravdu není trezor. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "K vloupání do vozidel oba obviněné muže mnohdy „inspirovaly“ věci, které byly viditelně ponechány v interiéru. Jejich hodnota pak většinou byla daleko nižší než škoda způsobená poškozením automobilu."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040296/kriminaliste-dopadli-dva-muze-kteri-vykradali-auta-v-karvine-a-havirove