Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hraniční most ve Starém Bohumíně by se mohl dočkat opravy. Zkoumají ho odborníci

Celý MS kraj |

Hraniční most spojující Starý Bohumín s polskými Chałupkami prochází na české straně diagnostikou. Odborníci zjišťují, jak se na letité stavbě podepsalo chátrání materiálu a jestli je konstrukce ještě bezpečná pro provoz. Výsledky průzkumu napoví, v jakém rozsahu bude nutná její oprava.

Češi a Poláci chtějí společně opravit hraniční most, jehož větší část pochází z roku 1899, třetina pak z období po druhé světové válce. Před samotnou rekonstrukcí ale musí zjistit, v jakém je stavu, aby se mohli pustit do projektování a shánění peněz.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Diagnostické práce probíhají za běžného provozu dopravy, pouze s drobným omezením. Správa silnic Moravskoslezského kraje prostřednictvím stavebních odborníků zjišťuje, do jaké míry je most ještě bezpečný pro provoz. Vyhodnotí tloušťku materiálu, trhliny, defekty a rozsah koroze, což nám dá přesnější představu o životnosti celé konstrukce."

Zjišťovat závady na své části mostu budou i Poláci. Jejich část mostu je konstruována jinak, protože je na rozdíl od té české původní.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Od výsledků se pak bude odvíjet rozsah projektové dokumentace."

O nejkrajnější variantě, tedy nutnosti most kvůli havarijnímu stavu pro motoristy zcela uzavřít, se hovoří pouze v náznacích.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Vyloučit ji však zatím nemůžeme. Pokud by k ní došlo, nemělo by to mít výrazné negativní dopady na dopravní situaci. Do Chałupek se auta dostanou po nájezdu na dálnici."

Partneři by po vyhodnocení stavebního průzkumu chtěli co nejdříve požádat o evropské dotace na financování opravy.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Existuje program zaměřený přímo na rekonstrukce mezinárodních komunikací. Právě proto jsme se zasadili o uspíšení diagnostiky, která měla původně proběhnout až v příštím roce. Samotné stavební práce ale nezačnou dříve než v roce 2025."

Stavba pevného ocelového tříobloukového mostu vycházela z návrhu opavského krajského stavitelského úřadu. Začala 1. září 1898, dokončena byla o třináct měsíců později. V roce 1939 byl most při ústupu polských vojsk částečně poškozen. Kvůli výbuchu trhaviny se do Odry zřítil první oblouk. 

Různá provizorní řešení trvala až do roku 1966, kdy byla celá konstrukce posunuta. V roce 1967 se dostalo na obnovu mostu, vybudování nového pilíře a zahájení silničního provozu. Poslední stavební úpravy si vyžádala závažná poškození, ke kterým došlo během povodní v roce 1997. Od této doby je ze statických důvodů provoz zúžen pouze na jeden jízdní pruh.

Nahlásit chybu


K tématu

Mosty na Beskydské ve Frýdku-Místku budou kvůli opravě půl roku neprůjezdné

10. srpna 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic začalo s opravami dvou mostů v Beskydské ulici ve Frýdku-Místku. Práce probíhají za úplné uzavírky mostů. Provoz pod nimi je zachován zúženými pruhy. Řidiči přes mosty neprojedou půl roku. Ve městě navíc v těchto dnech probíhají i další opravy, které komplikují průjezd některými úseky.

Most přes Olši u obce Návsí dostane nový povrch včetně hydroizolace

10. srpna 2023 13:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic chystá opravu mostu přes řeku Olši na silnici I/11 v katastru obce Návsí na Frýdecko-Místecku. Rekonstrukce za zhruba 8,5 milionu korun bez DPH začne v pondělí 14. srpna. Práce potrvají 12 týdnů během částečné uzavírky páteřní komunikace vedoucí na Slovensko.

Oprava mostu ve Stříteži na silnici I/68 potrvá do léta

17. února 2024 12:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic provádí opravu mostu na silnici I/68 ve Střítěži na Třinecku. Aktuálně probíhá úvodní fáze prací, převážně mimo silnici. Poté bude až následovat hlavní etapa opravy mostu, která potrvá do konce srpna. Řidiči by proto měli být trpěliví.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Hraniční most ve Starém Bohumíně by se mohl dočkat opravy. Zkoumají ho odborníci
Vydáno 17. prosince 2023 11:52, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Hraniční most spojující Starý Bohumín s polskými Chałupkami prochází na české straně diagnostikou. Odborníci zjišťují, jak se na letité stavbě podepsalo chátrání materiálu a jestli je konstrukce ještě bezpečná pro provoz. Výsledky průzkumu napoví, v jakém rozsahu bude nutná její oprava.

zdroj foto: město Bohumín

Češi a Poláci chtějí společně opravit hraniční most, jehož větší část pochází z roku 1899, třetina pak z období po druhé světové válce. Před samotnou rekonstrukcí ale musí zjistit, v jakém je stavu, aby se mohli pustit do projektování a shánění peněz.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Diagnostické práce probíhají za běžného provozu dopravy, pouze s drobným omezením. Správa silnic Moravskoslezského kraje prostřednictvím stavebních odborníků zjišťuje, do jaké míry je most ještě bezpečný pro provoz. Vyhodnotí tloušťku materiálu, trhliny, defekty a rozsah koroze, což nám dá přesnější představu o životnosti celé konstrukce."

Zjišťovat závady na své části mostu budou i Poláci. Jejich část mostu je konstruována jinak, protože je na rozdíl od té české původní.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Od výsledků se pak bude odvíjet rozsah projektové dokumentace."

O nejkrajnější variantě, tedy nutnosti most kvůli havarijnímu stavu pro motoristy zcela uzavřít, se hovoří pouze v náznacích.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Vyloučit ji však zatím nemůžeme. Pokud by k ní došlo, nemělo by to mít výrazné negativní dopady na dopravní situaci. Do Chałupek se auta dostanou po nájezdu na dálnici."

Partneři by po vyhodnocení stavebního průzkumu chtěli co nejdříve požádat o evropské dotace na financování opravy.

Lumír Macura (SOCDEM), místostarosta Bohumína: "Existuje program zaměřený přímo na rekonstrukce mezinárodních komunikací. Právě proto jsme se zasadili o uspíšení diagnostiky, která měla původně proběhnout až v příštím roce. Samotné stavební práce ale nezačnou dříve než v roce 2025."

Stavba pevného ocelového tříobloukového mostu vycházela z návrhu opavského krajského stavitelského úřadu. Začala 1. září 1898, dokončena byla o třináct měsíců později. V roce 1939 byl most při ústupu polských vojsk částečně poškozen. Kvůli výbuchu trhaviny se do Odry zřítil první oblouk. 

Různá provizorní řešení trvala až do roku 1966, kdy byla celá konstrukce posunuta. V roce 1967 se dostalo na obnovu mostu, vybudování nového pilíře a zahájení silničního provozu. Poslední stavební úpravy si vyžádala závažná poškození, ke kterým došlo během povodní v roce 1997. Od této doby je ze statických důvodů provoz zúžen pouze na jeden jízdní pruh.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040648/hranicni-most-ve-starem-bohumine-by-se-mohl-dockat-opravy-zkoumaji-ho-odbornici