Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavební úřady v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni zůstanou zachovány

Celý MS kraj |

Lidé z Bohumína, Rychvaldu a Dolní Lutyně, kteří si chtějí postavit dům, chatu nebo třeba garáž, si mohou oddechnout. Stavební úřady ve všech třech obcích zůstanou zachovány. Kvůli plánu minulé vlády na vytvoření centrálního stavebního úřadu přitom nebylo až donedávna jisté, jak s nimi stát naloží.

Kontroverzní novela stavebního zákona z pera Ministerstva pro místní rozvoj tři roky znepokojovala obce napříč republikou. Počítala totiž se zrušením všech stavebních úřadů a vytvořením nejvyššího státního.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Obávali jsme se, že lidé přijdou o možnost vyřídit si své záležitosti v blízkosti bydliště a také větších průtahů ve stavebních řízeních. Hrozilo, že stát obcím vezme stavební úředníky a převede je pod sebe. Musel by přitom vytvořit další úřad navíc, což postrádá logiku."

Po volbách a změně kabinetu nové vedení ministerstva novelu přepracovalo a od myšlenky na zřízení nejvyššího stavebního úřadu upustilo, čímž se zachránil stavební úřad v Bohumíně. Záměry výrazného zeštíhlení celé sítě až o 250 pracovišť však stále ohrožovaly jejich budoucnost v menších městech a obcích, tedy i v Dolní Lutyni a Rychvaldu.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Teprve na přelomu roku jsme obdrželi návrh ministerské vyhlášky, z něhož vyplývá, že i tam nakonec zůstanou zachovány. Za to jsme velmi rádi, jde o katastrální území, kde rostou novostavby jako houby po dešti, a lidé tak budou mít základní stavební řízení po ruce. Pro nás by jejich zrušení představovalo obrovský nárůst agendy, pro občany zbytečné cestování."

V Bohumíně se v roce 2022 povolilo 28 novostaveb rodinných domů, vloni už 32. Za poslední dekádu jich bylo celkem 226. Nyní zbývá pouze vyřešit, jak pro tyto úřady zajistit dostatek pracovních sil. O kvalifikované referenty státní správy, kteří splňují náročné požadavky na kvalifikaci, praxi a odbornou způsobilost, je totiž stále větší nouze.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Lidé vystudovaní v oboru raději volí práci v soukromém sektoru, kde mají lepší výdělek. Požadavky na tuto profesi jsou zákonem striktně dány, stejně jako tabulkový plat, který je na rozdíl od privátní sféry velmi nízký. I nad tím by se stát měl zamyslet."

V uplynulých třech letech navíc v mnoha obcích zaznamenali odliv sil, které při vidině nejasné budoucnosti odešly jinam. Některé radnice situaci řešily dokonce tak, že vypisovaly náborové příspěvky, byť jde o zajištění činnosti pro stát.

Nahlásit chybu


K tématu

Stavební práce v Lidické ulici v Bohumíně zkomplikovaly geologické poměry

4. července 2023 15:33 | Celý MS kraj | Monika Danková

Z Lidické ulice v Novém Bohumíně zmizela v minulých dnech stavební technika a práce na opravě komunikace ustaly. Stavební firma při opravě zjistila změny v podloží a musela zvolit jiné technologické řešení.

Mladík z Bohumína vzal na protivníka v hádce nůž, už je obviněný z pokusu vraždy

7. července 2023 11:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

22letého muže z Bohumína obvinili kriminalisté z pokusu vraždy. Nožem se měl pokusit zabít 39letého muže, který s ním obýval společný byt.

Bohumín zpřísní využívání cykloboxů, nevyzvednutá kola prodá

2. září 2023 7:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Se zneužíváním cykloboxů umístěných před vlakovým nádražím bojuje Bohumín od jejich zprovoznění. Lidé do nich odkládají nepotřebné věci a schránky dlouhodobě blokují. Po téměř dvou letech došla radnici trpělivost. Aby zajistila dostupnost služby slušným uživatelům, zpřísní jejich provoz. Nevyzvednutá kola půjdou do dražby.


Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Ostrava koupila dobrovolným hasičům nové přilby. Použila peníze z pokut

Ostrava si velmi váží práce dobrovolných hasičů o čemž svědčí i to, že se jim stará o obměnu techniky a vybavení. Nedávno jsme vás informovali o novém výjezdovém vozidle v Radvanicích a nyní dostali dobrovolné sbory napříč celým městem nové helmy.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Havířovská nemocnice pořádá koloběžnou výzvu pro nemocnou Gretku - zapoj se i ty

Rádi běháte, jezdíte na kole, nebo jen chodíte? Právě tímto pohybem můžete pomoci nemocné dívce. Stačí se jen připojit do Nemocniční koloběžné výzvy.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Muže uvěznilo vlastní auto a v horku zkolaboval, naštěstí si ho všiml soused

Včera 9:43 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Málem smrtící pastí se stalo vlastní vozidlo muži ve Frýdku-Místku, který zůstal uvězněn uvnitř kvůli technické závadě. Vůz, který nešel otevřít, zůstal stát na přímém slunci. Muž se snažil přivolat pomoc boucháním na okno, následně zkolaboval.

Spolek krojovaných horníků Dolu ČSA slaví 100 let, tradice chtějí udržet co nejdéle

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněl 100. výročí založení.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Včera 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Oslavy 100 let velké Ostravy a Ostravská muzejní noc zcela zaplnily centrum města

30. června 2024 16:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Ostrava zažila jeden z nejnabitějších víkendů v centru města i mimo něj. Na oslavu stého výročí velké Ostravy navazovala totiž Ostravská muzejní noc. Té se aktivně účastnilo více než 30 partnerů z řad muzeí, galerií a kulturních center. V centru Ostravy se mohly aktivně bavit děti i dospělí.

V příborském CETRATu jste se mohli přenést v čase do dávné minulosti Slovanů a Vikingů

30. června 2024 16:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Každý návštěvník Příbora se rázem mohl přenést v čase zpět o několik století. V místním Centru tradičních technologií proběhl Den s oživlou historií. Každý se tady rázem mohl ocitnout v 9. až 10. století a mohl si prožít den s našimi předky.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

30. června 2024 14:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

28. června 2024 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

Na Bruntálsku se konaly vyšší myslivecké zkoušky retrívrů tří plemen

28. června 2024 12:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Končící červen – měsíc myslivosti sebou přinesl také několik zajímavých mysliveckých akcí. Tou nejvyšší byly zkoušky retrívrů z celé republiky. Konaly se ve spolupráci s Klubem chovatelů loveckých slídičů pro získání lovecké upotřebitelnosti i titulů šampionů.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

27. června 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Zástupci oblasti zdravotnictví v MSK projednali otevřeně problémy v rámci diskuzního fóra

27. června 2024 15:54 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty Ostravské univerzity diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Stavební úřady v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni zůstanou zachovány
Vydáno 26. ledna 2024 17:57, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Lidé z Bohumína, Rychvaldu a Dolní Lutyně, kteří si chtějí postavit dům, chatu nebo třeba garáž, si mohou oddechnout. Stavební úřady ve všech třech obcích zůstanou zachovány. Kvůli plánu minulé vlády na vytvoření centrálního stavebního úřadu přitom nebylo až donedávna jisté, jak s nimi stát naloží.

ilustrační snímek; zdroj foto: město Bohumín

Kontroverzní novela stavebního zákona z pera Ministerstva pro místní rozvoj tři roky znepokojovala obce napříč republikou. Počítala totiž se zrušením všech stavebních úřadů a vytvořením nejvyššího státního.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Obávali jsme se, že lidé přijdou o možnost vyřídit si své záležitosti v blízkosti bydliště a také větších průtahů ve stavebních řízeních. Hrozilo, že stát obcím vezme stavební úředníky a převede je pod sebe. Musel by přitom vytvořit další úřad navíc, což postrádá logiku."

Po volbách a změně kabinetu nové vedení ministerstva novelu přepracovalo a od myšlenky na zřízení nejvyššího stavebního úřadu upustilo, čímž se zachránil stavební úřad v Bohumíně. Záměry výrazného zeštíhlení celé sítě až o 250 pracovišť však stále ohrožovaly jejich budoucnost v menších městech a obcích, tedy i v Dolní Lutyni a Rychvaldu.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Teprve na přelomu roku jsme obdrželi návrh ministerské vyhlášky, z něhož vyplývá, že i tam nakonec zůstanou zachovány. Za to jsme velmi rádi, jde o katastrální území, kde rostou novostavby jako houby po dešti, a lidé tak budou mít základní stavební řízení po ruce. Pro nás by jejich zrušení představovalo obrovský nárůst agendy, pro občany zbytečné cestování."

V Bohumíně se v roce 2022 povolilo 28 novostaveb rodinných domů, vloni už 32. Za poslední dekádu jich bylo celkem 226. Nyní zbývá pouze vyřešit, jak pro tyto úřady zajistit dostatek pracovních sil. O kvalifikované referenty státní správy, kteří splňují náročné požadavky na kvalifikaci, praxi a odbornou způsobilost, je totiž stále větší nouze.

Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína: "Lidé vystudovaní v oboru raději volí práci v soukromém sektoru, kde mají lepší výdělek. Požadavky na tuto profesi jsou zákonem striktně dány, stejně jako tabulkový plat, který je na rozdíl od privátní sféry velmi nízký. I nad tím by se stát měl zamyslet."

V uplynulých třech letech navíc v mnoha obcích zaznamenali odliv sil, které při vidině nejasné budoucnosti odešly jinam. Některé radnice situaci řešily dokonce tak, že vypisovaly náborové příspěvky, byť jde o zajištění činnosti pro stát.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041236/stavebni-urady-v-bohumine-rychvaldu-a-dolni-lutyni-zustanou-zachovany