Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

Celý MS kraj |

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

výcvik poskytování první pomoci a záchrany tonoucích; video: Policie ČR

Před pár dny byli policisté školního policejní střediska krajského ředitelství ve správný čas na správném místě.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Dvojice instruktorů, v našem slangu „bojařů“, jela 3. září dopoledne z výcviku střelecké přípravy svých kolegů. Poblíž železáren v Třinci si policisté povšimli v protisměru, po levé straně, muže ve věku kolem 50 let ležícího na chodníku. U něj bylo několik lidí. Policisté okamžitě zastavili a přiběhli na místo. Vytěžením přítomných zjistili, že již zavolali sanitku, neboť ležící muž jim při komunikaci sdělil, že má cukrovku."

Muž pak začal najednou ztrácet vědomí, těžce se mu dýchalo a vypadalo to, že u něj přichází záchvat. Policisté mu proto začali ihned poskytovat první pomoc.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Přinesli si z auta i zdravotnický batoh, měli totiž podezření i na zranění hlavy zřejmě po pádu na zem. Policisté zajistili, aby na muže nesvítilo slunce, dali ho do stabilizované polohy, kontrolovali jeho zdravotní stav a snažili se, aby komunikoval a neusínal, tedy aby jej udrželi při vědomí. Po příjezdu zdravotníků ho kolegům pomohli naložit do sanitky."

Poskytování první pomoci je dnes u policistů zcela běžná záležitost. Někteří jsou přímo specialisté - zdravotníci. Například na odděleních hlídkové služby nebo na speciální pořádkové jednotce. Jeden z policistů, který zasahoval u kolabujícího muže v Třinci je dokonce instruktor první pomoci na moravskoslezském školním policejním středisku.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci něho působí lektoři a instruktoři, kteří mají svěřené vskutku množství činností a povinností, například odpovědnost za organizaci a realizaci služební přípravy a provádění prověrek ze služební přípravy, tzn. přípravu střeleckou a tělesnou. Plní dále úkoly v oblasti policejního sportu a zabezpečují a organizují postupové i republikové přebory, například ve střelbě ze služební zbraně. Na bedrech jim leží také vzdělávací aktivity, programy a odborné přípravy na různá témata a oblasti."

Jednou z nedávných odborných příprav prošlo téměř deset policistů z obvodních oddělení Třinec, Frýdlant nad Ostravicí a oddělení hlídkové služby Frýdek-Místek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Všichni mají ve služebním obvodu vodní plochu, a tak procvičit záchranu tonoucího pomocí házecího pytlíku bylo naprosto odůvodněné. Jedná se v podstatě o látkový obal, na dně má nosným materiálem, ke kterému je upevněno lano s vysokou pevností. Instruktoři školního policejního střediska kolegy provedli teorií zacházení s touto záchrannou pomůckou, zdravovědou a byli i figuranty v následné části praktické."

Jedním z podobných zásahů byla například záchrana dívky, která spadla do splavu ve Frýdku-Místku.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Svědek vytáhl tonoucího z Ostravice. S policistou prováděl 7 minut resuscitaci

Rychlá reakce kolemjdoucího a blesková akce policistů přispěla k záchraně muže, který se mezi svátky topil v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Svědek ho vytáhl z vody a začal s resuscitací. S policistou se pak střídali v masáži srdce. Díky tomu se podařilo muže oživit.

Primátor i záchranáři ocenili policisty za záchranu tonoucího ve Frýdku-Místku

Svědek a dva policisté byli jako první u tonoucího muže v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Jeden z policistů se dokonce vrhl do vody, aby se dostal na ostrůvek na druhou stranu. Společně pak prováděli resuscitaci. Profesionální zásah a spolupráci nyní ocenil primátor města a také členové záchranné služby.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 13:13, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Chceme vykoupit Severomoravské vodovody a kanalizace, říká lídr Švýcarské demokracie, Tomáš Raždík

T. Raždík by chtěl některé úřady přemístit z Prahy do Moravskoslezského kraje, věří, že by to mohlo zastavit odliv lidí z regionu.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Bruntál – humanitární sbírka pro postižené povodněmi, vyhlášená Městem Bruntálem

Město Bruntál vyhlásilo o víkendu humanitární sbírku pro povodní postižené obce a jejich obyvatele.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci
Vydáno 11. září 2024 11:47, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

policejní instruktoři zasahující v Třinci; foto: Policie ČR

Před pár dny byli policisté školního policejní střediska krajského ředitelství ve správný čas na správném místě.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Dvojice instruktorů, v našem slangu „bojařů“, jela 3. září dopoledne z výcviku střelecké přípravy svých kolegů. Poblíž železáren v Třinci si policisté povšimli v protisměru, po levé straně, muže ve věku kolem 50 let ležícího na chodníku. U něj bylo několik lidí. Policisté okamžitě zastavili a přiběhli na místo. Vytěžením přítomných zjistili, že již zavolali sanitku, neboť ležící muž jim při komunikaci sdělil, že má cukrovku."

Muž pak začal najednou ztrácet vědomí, těžce se mu dýchalo a vypadalo to, že u něj přichází záchvat. Policisté mu proto začali ihned poskytovat první pomoc.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Přinesli si z auta i zdravotnický batoh, měli totiž podezření i na zranění hlavy zřejmě po pádu na zem. Policisté zajistili, aby na muže nesvítilo slunce, dali ho do stabilizované polohy, kontrolovali jeho zdravotní stav a snažili se, aby komunikoval a neusínal, tedy aby jej udrželi při vědomí. Po příjezdu zdravotníků ho kolegům pomohli naložit do sanitky."

Poskytování první pomoci je dnes u policistů zcela běžná záležitost. Někteří jsou přímo specialisté - zdravotníci. Například na odděleních hlídkové služby nebo na speciální pořádkové jednotce. Jeden z policistů, který zasahoval u kolabujícího muže v Třinci je dokonce instruktor první pomoci na moravskoslezském školním policejním středisku.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "V rámci něho působí lektoři a instruktoři, kteří mají svěřené vskutku množství činností a povinností, například odpovědnost za organizaci a realizaci služební přípravy a provádění prověrek ze služební přípravy, tzn. přípravu střeleckou a tělesnou. Plní dále úkoly v oblasti policejního sportu a zabezpečují a organizují postupové i republikové přebory, například ve střelbě ze služební zbraně. Na bedrech jim leží také vzdělávací aktivity, programy a odborné přípravy na různá témata a oblasti."

Jednou z nedávných odborných příprav prošlo téměř deset policistů z obvodních oddělení Třinec, Frýdlant nad Ostravicí a oddělení hlídkové služby Frýdek-Místek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Všichni mají ve služebním obvodu vodní plochu, a tak procvičit záchranu tonoucího pomocí házecího pytlíku bylo naprosto odůvodněné. Jedná se v podstatě o látkový obal, na dně má nosným materiálem, ke kterému je upevněno lano s vysokou pevností. Instruktoři školního policejního střediska kolegy provedli teorií zacházení s touto záchrannou pomůckou, zdravovědou a byli i figuranty v následné části praktické."

Jedním z podobných zásahů byla například záchrana dívky, která spadla do splavu ve Frýdku-Místku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044829/policiste-poskytli-prvni-pomoc-kolabujicimu-diabetikovi-v-trinci