Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko vyvrcholila gastrofestivalem na Hukvaldech

Celý MS kraj |

Vydatná polévka Bigos se stala pro rok 2011 jídlem Moravskoslezského kraje. Rozhodla o tom soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Její vyvrcholení se uskutečnilo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí.

Jak vypadá typická kuchyně našeho regionu? Které sousední kuchyně na ní mají vliv? Co je nejoblíbenějším pokrmem obyvatel Moravskoslezského kraje? Na tyto a další otázky hledala právě soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko odpovědi. Patronaci nad ní převzal známý gastroexpert Mirek Horák.

Mirek Horák, gastroexpert: „Nápad vzešel z hejtmanství a já jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. Právě takové aktivity zvyšují povědomí o tomto regionu."

Do soutěže o nejlepší recept našeho regionu přišlo na sedmdesát přihlášek. Do finále postoupilo osm nejlepších receptů, které připravili kuchaři pod vedením Mirka Horáka v hotelu Park Inn.

Vojtěch Poštulka, šéfkuchař hotelu Park Inn: „Nejvíce mě zaujal závin z listového těsta s červenou řepou, ten byl opravdu zajímavý."

Chybět nemohlo ani profesionální focení pro novou kuchařku, ve které budou nejlepší recepty zveřejněny.

Odborná porota v čele s Mirkem Horákem, expertem na cestovní ruch, Tomiem Okamurou, šéfem Pražského kulinářského institutu, Romanem Vaňkem a náměstky hejtmana, Jiřím Vzientkem a Věrou Palkovou, vybírala tři nejlepší recepty.

Třetí místo obsadily Starobělské zmrzlé brambory, druhé Závin z listového těsta s červenou řepou a jedničkou pro rok 2011 se stala vydatná polévka Bigos. Cenu médií získa Lovecký závitek.

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana MS kraje: „Ochutnali jsme osm pokrmů a všechny byly vynikající. U většiny z nich byla opravdu škoda, že jsme dostali pouze degustační porce."

Tomio Okamura, expert na cestovní ruch: „U nás už začínáme pomalu chápat, že turista se potřebuje dobře najíst, aby na návštěvu daného regionu vzpomínal v dobrém. Doufám, že se tyto recepty uchytí i v restauracích Moravskoslezského kraje."

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu: „Úplně jsme zapomněli, že platí rovnice: dobré jídlo = dobrá nálada = dobré zdraví. Tato soutěž nám to připomněla."

To pravé vyvrcholení krajské kulinářské soutěže přišlo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí. A nutno dodat, že si to užili opravdu všichni.

Klaun Hopsalín, kouzelnice Radana a pohádka o Honzovi ovládli druhé nádvoří hradu. Hlavní program v Mottě byl pak prošpikován představením kulinářských receptů, tanečním vystoupením, barmanskou show a hlavně, hlavně výborným jídlem, které v našem regionu vařily a pekly už naše babičky a prababičky.

Autoři vítězných receptur pak byli po zásluze odměněni a dojatá vítězka prozradila, v čem je kouzlo Bigosu zbojníka Ondráše: „Kromě hlávkového a kyselého zelí, vepřového masa a ostravské klobásy je takovou zvláštností tohoto pokrmu sušená švestka, která polévku zjemní."

Mirek Horák, gastroexpert: „Gastrofestival se povedl po všech stránkách, měli jsme nádherné počasí a houfy spokojených lidí, takže to určitě splnilo účel."

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana: „Příští rok budeme určitě pokračovat, chceme s touto soutěží procestovat celý kraj. Slavnostní vyhlášení příštího ročníku by mohlo být někde v Jeseníkách."

Vítězné recepty najdete na webové stránce www.msregion.cz. Dobrou chuť a na viděnou při soutěži Jak šmakuje Moravskoslezsko 2012.

Nahlásit chybu


Proměna Floridy v Ostravě-Porubě je v polovině

Proměna prostranství u kruhového objezdu na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě, kterému místní neřeknou jinak než Florida, je v polovině. Do léta se celý prostor promění v atraktivní místo pro trávení volného času.

V centru Ostravy hořel bytový dům. Roční dítě skončilo v nemocnici

V centru Ostravy museli hasiči evakuovat 11 osob z hořícího bytového domu. Oheň vznikl na chodbě, ale přesnou příčinu určí teprve další vyšetřování.

O tomto víkendu začne demolice mostu na Ratibořské ulici v Opavě. Bude zcela neprůjezdný

V Opavě běží přípravy na demolici mostu na Ratibořské ulici v Opavě-Kateřinkách. Ta by měla začít už tuto sobotu a zcela omezí jak osobní, tak městskou hromadnou dopravu na této frekventované komunikaci.

V Těrlicku-Hradišti budou mít lidé nový přechod se semaforem

Mnohem bezpečněji se budou cítit lidé, kteří přecházejí frekventovanou silnici v Těrlicku-Hradišti. Řidiči v tomto úseku často nedodržují stanovenou padesátku. Obec tam u zastávek u Káňů nechá postavit přechod pro chodce s bezpečnostním osvětlením a semaforem.

Tříkrálová sbírka 2025: Lidé ve Stonavě byli opět štědří

Tříkrálová sbírka patří mezi největší dobročinné akce u nás. Ve Stonavě vyrazily skupinky koledníků za dobrodinci první lednový víkend.

Nový Jičín hledá i výjimečný počin roku 2024

Nový Jičín má nová pravidla pro vyhlašování osobností města. Přibyly i některé kategorie. Poprvé tu budou hledat i podnikatel roku a výjimečný počin.

Vedení Ostravy poděkovalo občanům za záchranu života. Oživili muže, kterému se zastavilo srdce

Velké štěstí měl starší muž, kterého přímo na ulici v Ostravě postihla zástava srdce. Během chvíle k němu totiž doběhla hlídka strážníků, ale i několik dalších občanů, kteří ho společně oživovali až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Zachránci byli oceněni vedením města.

Rekonstrukce mostů ve Svinově omezila dopravu na Rudné ulici. Polanecká je uzavřená úplně

Začalo bourání prvního svinovského mostu nad ulicí Polanecká v Ostravě. Doprava je na Rudné ulici puštěna v jednom směru, ale Polanecká pod mostem je uzavřena. Projekt za celkem 96,5 milionu korun bude dokončen v dubnu 2026.

Regionální knihovna Karviná vystavuje do konce ledna Uloupené umění

Regionální knihovna Karviná vás zve na výstavu nazvanou “Uloupené umění”. Najdete ji v Karviné-Fryštátě, v oddělení pro mládež a dospělé. Mapuje problematiku výzkumu uměleckých děl, která byla zkonfiskována během 2. světové války.

I v roce 2025 mohou obyvatelé Ostravy-Jihu využít příspěvek Corrency na volnočasové aktivity

Projekt Corrency, díky kterému mají obyvatelé Ostravy-Jihu možnost využít příspěvek na volnočasové aktivity, se spouští i v roce 2025. Systém má opět dvě oblasti, zaměřeny na děti a kulturu. Do obou se lidé mohou přihlásit od 20. ledna.

Hejtmanství pomůže vesnickým prodejnám. Bez dotace by zřejmě některé zanikly

Moravskoslezský kraj znovu rozhodl o podpoře malých vesnických prodejen v celém regionu. Mnohé z nich by bez podpory kraje měly existenční problémy a nebo by dokonce zanikly.

SŠ polytechnická v Havířově prošla modernizací

Oprava příjezdové cesty, vybudování nabíjecích bodů pro elektromobily, oprava havarijního stavu střechy a modernizace výuky – takový je výčet investic na Střední škole polytechnické v Havířově – Šumbarku. Také proto získala tato krajská škola titul Úspěšná škola roku 2024.

Auto jelo po dálnici D48 v protisměru. Policie hledá řidiče

Včera 7:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek 9. ledna večer si zřejmě někdo spletl směr a najel na dálnici D48 do protisměru. Pomalou jízdou si to pak navíc šinul v levém jízdním pruhu. Policisté získali video a nyní se obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při hledání řidiče i vozu.

Policisté chytili opilého řidiče na dálnici D48 i cyklistu pod vlivem v Příboru

13. ledna 2025 20:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečností akci. Chytili při ní 7 řidičů pod vlivem alkoholu a 4 pod vlivem návykových látek. Zastavili například řidiče na dálnici D48, který nadýchal přes 2 promile. Nebo také opilého cyklistu v Příboru.

Umělci s hendikepem si v Galerii výtvarného umění v Ostravě převzali ceny hejtmana

13. ledna 2025 19:13 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Umělci s hendikepem si v Galerii výtvarného umění v Ostravě převzali ceny hejtmana MS kraje. Oceněná díla byla v Domě umění vystavena spolu s tvorbou hendikepovaných autorů, kteří se v tomto roce pravidelně účastnili výtvarných dílen galerie.

Hrad Sovinec patřil novoročním procházkám

13. ledna 2025 19:01 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Hrad Sovinec se první lednovou sobotu mimořádně otevřel návštěvníkům. Připraveny tady byly novoroční procházky zasněženým hradem a také komentované prohlídky s průvodci v dobových kostýmech.

Soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko vyvrcholila gastrofestivalem na Hukvaldech
Vydáno 5. října 2011 0:00, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Vydatná polévka Bigos se stala pro rok 2011 jídlem Moravskoslezského kraje. Rozhodla o tom soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Její vyvrcholení se uskutečnilo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí.

Jak vypadá typická kuchyně našeho regionu? Které sousední kuchyně na ní mají vliv? Co je nejoblíbenějším pokrmem obyvatel Moravskoslezského kraje? Na tyto a další otázky hledala právě soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko odpovědi. Patronaci nad ní převzal známý gastroexpert Mirek Horák.

Mirek Horák, gastroexpert: „Nápad vzešel z hejtmanství a já jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. Právě takové aktivity zvyšují povědomí o tomto regionu."

Do soutěže o nejlepší recept našeho regionu přišlo na sedmdesát přihlášek. Do finále postoupilo osm nejlepších receptů, které připravili kuchaři pod vedením Mirka Horáka v hotelu Park Inn.

Vojtěch Poštulka, šéfkuchař hotelu Park Inn: „Nejvíce mě zaujal závin z listového těsta s červenou řepou, ten byl opravdu zajímavý."

Chybět nemohlo ani profesionální focení pro novou kuchařku, ve které budou nejlepší recepty zveřejněny.

Odborná porota v čele s Mirkem Horákem, expertem na cestovní ruch, Tomiem Okamurou, šéfem Pražského kulinářského institutu, Romanem Vaňkem a náměstky hejtmana, Jiřím Vzientkem a Věrou Palkovou, vybírala tři nejlepší recepty.

Třetí místo obsadily Starobělské zmrzlé brambory, druhé Závin z listového těsta s červenou řepou a jedničkou pro rok 2011 se stala vydatná polévka Bigos. Cenu médií získa Lovecký závitek.

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana MS kraje: „Ochutnali jsme osm pokrmů a všechny byly vynikající. U většiny z nich byla opravdu škoda, že jsme dostali pouze degustační porce."

Tomio Okamura, expert na cestovní ruch: „U nás už začínáme pomalu chápat, že turista se potřebuje dobře najíst, aby na návštěvu daného regionu vzpomínal v dobrém. Doufám, že se tyto recepty uchytí i v restauracích Moravskoslezského kraje."

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu: „Úplně jsme zapomněli, že platí rovnice: dobré jídlo = dobrá nálada = dobré zdraví. Tato soutěž nám to připomněla."

To pravé vyvrcholení krajské kulinářské soutěže přišlo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí. A nutno dodat, že si to užili opravdu všichni.

Klaun Hopsalín, kouzelnice Radana a pohádka o Honzovi ovládli druhé nádvoří hradu. Hlavní program v Mottě byl pak prošpikován představením kulinářských receptů, tanečním vystoupením, barmanskou show a hlavně, hlavně výborným jídlem, které v našem regionu vařily a pekly už naše babičky a prababičky.

Autoři vítězných receptur pak byli po zásluze odměněni a dojatá vítězka prozradila, v čem je kouzlo Bigosu zbojníka Ondráše: „Kromě hlávkového a kyselého zelí, vepřového masa a ostravské klobásy je takovou zvláštností tohoto pokrmu sušená švestka, která polévku zjemní."

Mirek Horák, gastroexpert: „Gastrofestival se povedl po všech stránkách, měli jsme nádherné počasí a houfy spokojených lidí, takže to určitě splnilo účel."

Jiří Vzientek, náměstek hejtmana: „Příští rok budeme určitě pokračovat, chceme s touto soutěží procestovat celý kraj. Slavnostní vyhlášení příštího ročníku by mohlo být někde v Jeseníkách."

Vítězné recepty najdete na webové stránce www.msregion.cz. Dobrou chuť a na viděnou při soutěži Jak šmakuje Moravskoslezsko 2012.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/8266/soutez-jak-smakuje-moravskoslezsko-vyvrcholila-gastrofestivalem-na-hukvaldech