Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Juniorští barmani soutěžili v Novém Jičíně

Nový Jičín |

Nový Jičín ovládli juniorští barmani. V místním hotelu Praha soutěžili o pohár náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje. Koktejly, které před porotou a diváky míchali, měly stejný základ - čistou tequilu.

Barmanskou soutěž juniorů organizuje Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátu pod Radhoštěm ve spolupráci s Českou barmanskou asociací už po dvanácté. Čistá tequila jako základ drinku není na soutěžích obvyklá.

Šárka Janová, česká barmanskák asociace: "Tequila je specifická surovina, míchá se z ní hůř než třeba z vodky nebo karibských rumů. Je to základ, který musí být vlastně tequila a další suroviny jsou pouze na soutěžících."

O titul nejlepšího barmana se utkali soutěžící nejen z České republiky. Předvést své umění a kombinaci chutí přijeli i studenti ze zahraničí.

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Jsou to partnerské školy z jiných našich projektů, takže využíváme toho společného vzdělávání žáků, ať už ze Slovenska, Maďarska nebo České republiky. A ty zkušenosti máme už z minulých let."

Mezi našimi zástupci byla i talentovaná barmanka Petra Paličková z Ostravy - Hrabůvky. Ingredience, které použila do koktejlu, utvořily exotický a na první pohled zajímavý mix. S ním také vyhrála celou soutěž.

Petra Paličková, Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka: "Měla jsem tam pomazánku neboli marmeládu, kde byl zázvor a pomeranč potom ananasový a jahodový juice, potom tequilu co tady byla a triple sec plus ještě sirup s příchutí jablečného koláče. My vymýšlime třeba nějaké ty drinky dva dny, potom vybereme ty nejlepší a trénujeme aby jsme zdokonalili techniku."

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Speciality jsou v každém případě, protože všechny nápoje jsou originály."

Možnost koktejlového freestylu měli i návštěvníci. Ti, kteří si na míchání drinků netroufli, alespoň ochutnali. Podle pořadatelů se nadějní barmani sejdou na stejném místě i příští rok.

Nahlásit chybu


Na D1 u Studénky řidič dodávky nezvládl řízení, srazila se čtyři auta, pět lidí zraněno

Včera 20:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na dálnici D1 ve směru na Polsko se na 336. kilometru za sjezdem na Studénku srazila čtyři vozidla, zranilo se pět lidí. Úsek je uzavřen, objízdná trasa vede přes Bílovec. K nehodě došlo v místě před zúžením vozovky.

Muzeum trojmezí v Jablunkově zve na výstavu o zvířatech ve vojenské službě

Muzeum trojmezí v centru Jablunkova připravilo pro své návštěvníky zajímavou výstavu se zvířecí tématikou. Vedle stálé interaktivní expozice nyní muzeum zve na výstavu o zvířatech, která se uplatnila ve vojenské službě.

Novojičínská kultura chce lépe komunikovat, ukázala novou identitu

Novojičínské městské kulturní středisko vstoupilo do nové éry své vizuální identity. Představilo jednotný grafický styl moderní komunikace. Změna zahrnuje knihovnu, kino, výstavní síň i Klub Galerka.

Centrum pro rodinu a sociální péči připravilo benefici na podporu handicapovaných

Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě připravilo další ročník benefiční akce Světlo mladým s handicapem. Lidé mohou zakoupením minisvítilen podpořit sociálně aktivizační službu Brána, která pomáhá právě handicapovaným.

Dvě školy z ČR zažily projektový den s Armádou ČR, jednou z nich byla SŠTaS Karviná

Žáci Střední školy techniky a služeb zažili velký projektový den s vojáky Armády České republiky. Ti je seznámili nejen se svou technikou, ale i s koncepcí POKOS, čili s přípravou občanů k obraně státu.

Povodněmi poškozená pyrotechnika byla spálena. O její odvoz se postaral záchranný útvar hasičů

28. listopadu 2024 10:38 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Další nebezpečný následek povodní byl odstraněn. Z areálu ostravské firmy na výrobu pyrotechniky byly odvezeny veškeré poškozené produkty. O bezpečnou přepravu se postaral záchranný útvar hasičů z Hlučína a samotná likvidace pyrotechniky byla provedena v Ralsku.

Na zimu je Studénka vlastní technikou i lidmi připravená

28. listopadu 2024 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Nastává druhá zimní sezona, kterou bude město, co se týče údržby komunikací, řešit vlastními silami. Na rozdíl od loňského roku je na ni se vším všudy připraveno. Vzniklo oddělení technických služeb, k dispozici jsou nové stroje i dostatek pracovníků.

Čtveřice mladíků na útěku z ústavu oloupila muže a pak nabourala ukradené auto

28. listopadu 2024 11:44 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Loupežné přepadení, krádež vozidla, nehoda a útěk z místa. Čtveřice mladistvých ve věku 16 až 17 let se na Novojičínsku během jediného dne dopustila několika trestných činů. Policisté je zadrželi během několika hodin díky rychlé operativní práci.

Slezskoostravská galerie láká na propracované kompozice Ivana Titora, výstava přiblíží i jeho život

Autoportréty i abstraktní kompozice lákají milovníky umění na novou výstavu Ivana Titora. V Ostravě vystavuje autor ve velkém po více než patnácti letech a jeho obrazy zaujmou nevšedními náměty i precizním zpracováním. K vidění budou do poloviny ledna.

ZŠ Na Nábřeží uspořádala slavnostní vánoční jarmark

V rámci oslav k 70. výročí Základní škola Na Nábřeží uspořádala vánoční jarmark, na jehož přípravě se podíleli žáci, učitelé i rodiče.

Kulturní středisko představilo nový vizuální styl, chce být pro lidi přehlednější

Městské kulturní středisko vstoupilo do nové éry vizuální identity. Představilo jednotný grafický styl, který je prvním krokem celkové moderní komunikace. Změna zahrnuje knihovnu, kino, výstavní síň a klub Galerka.

Hasiči při práci s dětmi kladou důraz na zdravovědu

Malí hasiči z jednotky Studénka-město se zdokonalovali v disciplínách, které jsou předmětem požárních soutěží. Kromě hasičských dovedností kladli důraz na základy první pomoci.

Dobrovolní studénečtí hasiči učí děti zvládat krizové situace

28. listopadu 2024 12:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Malí hasiči z jednotky Studénka-město se zdokonalovali v disciplínách, které jsou předmětem požárních soutěží. Kromě hasičských dovedností kladli důraz na základy první pomoci

Znám je architekt, který zpracuje studii kulturního domu, včetně využití jeho okolí

28. listopadu 2024 10:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Děti si užily Mikulášování, teď v neděli dojde na rozsvícení vánočního stromu

28. listopadu 2024 9:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka už se pomalu ale jistě halí do předvánoční atmosféry. V sále Dělnického domu si děti mohly užít veselé Mikulášování s andělem a čertem. Následující neděli, tu první adventní, tu rozsvítí vánoční strom.

Nový Jičín má zdravé finance, získal “áčko”

28. listopadu 2024 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Nový Jičín je ve vynikající finanční kondici. Vyplývá to ze srovnávacího průzkumu Vzdělávacího centra pro veřejnou správu. Za kvalitu finančního zdraví v posledních čtyřech letech získalo město hodnocení “A”.

Juniorští barmani soutěžili v Novém Jičíně
Vydáno 6. dubna 2012 0:30, Nový Jičín, Lukáš Zavadil
Nový Jičín ovládli juniorští barmani. V místním hotelu Praha soutěžili o pohár náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje. Koktejly, které před porotou a diváky míchali, měly stejný základ - čistou tequilu.

Barmanskou soutěž juniorů organizuje Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátu pod Radhoštěm ve spolupráci s Českou barmanskou asociací už po dvanácté. Čistá tequila jako základ drinku není na soutěžích obvyklá.

Šárka Janová, česká barmanskák asociace: "Tequila je specifická surovina, míchá se z ní hůř než třeba z vodky nebo karibských rumů. Je to základ, který musí být vlastně tequila a další suroviny jsou pouze na soutěžících."

O titul nejlepšího barmana se utkali soutěžící nejen z České republiky. Předvést své umění a kombinaci chutí přijeli i studenti ze zahraničí.

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Jsou to partnerské školy z jiných našich projektů, takže využíváme toho společného vzdělávání žáků, ať už ze Slovenska, Maďarska nebo České republiky. A ty zkušenosti máme už z minulých let."

Mezi našimi zástupci byla i talentovaná barmanka Petra Paličková z Ostravy - Hrabůvky. Ingredience, které použila do koktejlu, utvořily exotický a na první pohled zajímavý mix. S ním také vyhrála celou soutěž.

Petra Paličková, Střední škola společného stravování, Ostrava - Hrabůvka: "Měla jsem tam pomazánku neboli marmeládu, kde byl zázvor a pomeranč potom ananasový a jahodový juice, potom tequilu co tady byla a triple sec plus ještě sirup s příchutí jablečného koláče. My vymýšlime třeba nějaké ty drinky dva dny, potom vybereme ty nejlepší a trénujeme aby jsme zdokonalili techniku."

Ivo Herman, ředitel Střední školy hotelnictví a gastronomie, Frenštát p. R.: "Speciality jsou v každém případě, protože všechny nápoje jsou originály."

Možnost koktejlového freestylu měli i návštěvníci. Ti, kteří si na míchání drinků netroufli, alespoň ochutnali. Podle pořadatelů se nadějní barmani sejdou na stejném místě i příští rok.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/10591/juniorsti-barmani-soutezili-v-novem-jicine