Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Projekt útulku pro psy v Bludovicích je zastaven

Nový Jičín |

Město zastavilo projekt psího útulku v Bludovicích. Po zahájení stavby vyšlo najevo, že nevyužívaná vojenská střelnice, která s pozemkem sousedí, je stále v provozu. Krajská veterina radnici informovala, že v tomto případě kolaudaci neschválí.

Útulek pro psy na okraji místní části Bludovice začalo město stavět loni v září. Po pár měsících byly veškeré práce přerušeny.

“My jsme se v lednu od krajské veterinární správy dozvěděli, že z důvodu, že hrozí týrání zvířat v podobě hluku ze střelnice, tak veterina nevydá kladné stanovisko ke kolaudaci, což je překážkou pro provozování psího útulku. V lednu jsem začali jednat se zhotovitelem ohledně ukončení stavby. V tomto okamžiku jsou veškeré práce přerušeny, probíhá vyčíslení  nákladů a směřujeme k tomu, abychom 4. března na zastupitelstvu schválili ukončení smlouvy o dílo a vypořádání vzájemných nároků,” uvedl Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína

Stavba vznikala vedle Vojenského opravárenského podniku, jeho součástí je i střelnice. Podle tiskového mluvčího podniku stále funkční.

“Provoz tam nikdy přerušen nebyl. VOP CZ předpokládá, že v letošním roce bude střelnici využívat častěji. Bude záležet na výcvikových a jiných potřebách podniku. VOP dělá samozřejmě všechno proto, aby maximálně využila svůj svěřený majetek a mimo jiné i pro účely obrany státu, pro které byl ten podnik vybudován,” sdělil Petr Bohuš. tiskový mluvčí VOP CZ.

“Všechny dotčené orgány státní správy se vyjadřovaly ke stavbě jako takové, přičemž nebyla informace o tom, že v blízkosti se nachází střelnice VOP. To se město dozvědělo zhruba čtyři dny po zahájení stavby v září 2018,” podotkl novojičínský místostarosta.

Se zastavením projektu nesouhlasí bývalý starosta města.

“Ten útulek se plánoval sedm let. Hodně tvrdě jsme na něm pracovali, byly tam stížnosti majitelů té ruiny, toho  sousedícího domu. Bylo vyjádření několika ministerstev, bylo několik vyjádření krajské hygieny, několik vyjádření krajského úřadu. Myslím si, že to je politický krok, kdy ruší tento útulek. My jsme ten pozemek kupovali od Vojenského opravárenského závodu před léty, takže vědělo se, že je tam nefunkční střelnice. A já si osobně myslím, že ta střelnice nebude fungovat i nadále,” reagoval Jaroslav Dvořák (ČSSD), zastupitel Nového Jičína.

Útulek měl být dokončen letos v létě, stát měl 11 milionů korun, jeho provoz počítal se zhruba půl milionem korun ročně.

“V tuto chvíli součet těch nákladů probíhá. Jednáme se stavební firmou, která se nám vychází vstříc. Celkové náklady té zmařené investice nebo ty náklady, které byly proinvestovány, by se měly pohybovat kolem dvou milionů korun,” doplnil místostarosta Dobrozemský.

Pro odchycené psy, o které se nepřihlásí majitel, bude město dále využívat zařízení v Kopřivnici.

“Aktuálně ta potřeba vlastního  psího útulku není. Máme informace z Kopřivnice, že ta kapacita, kterou tam dnes ten útulek má, je dostatečná. Smlouva s městem Kopřivnice o zajištění umístění psů z Nového Jičína je platná do srpna 2027. Takže v tuto chvíli ta potřeba není,” uzavřel Václav Dobrozemský.  

Odchyt psů zajišťují v Novém Jičíně strážníci městské policie. Za jejich umístění v útulku v Kopřivnici platí město 270 tisíc korun ročně.  

Nahlásit chybu


K tématu

Třetí stanoviště pro radarové měření je připraveno v Bludovicích

8. května 2023 6:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně začne fungovat třetí stanoviště na měření rychlosti vozidel, a to u mateřské školy v místní části Bludovice. Do provozu bude uvedeno na přelomu května a června.

Nový Jičín bude rychlost měřit už na třech místech, nově u školky v Bludovicích

4. května 2023 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně začne fungovat třetí stanoviště na měření rychlosti vozidel, a to u mateřské školy v místní části Bludovice. Do provozu bude uvedeno na přelomu května a června.

Zachráněný pes z ostrůvku na řece Olši v Karviné musel být kvůli zraněním utracen

7. prosince 2023 14:00 | Karviná | Monika Danková

Na začátku tohoto týdne jsme vás informovali o záchraně psa, který uvízl na ostrůvku v korytě řeky Olše, protékající parkem Boženy Němcové v Karviné. Bohužel, byl natolik vážně zraněn, že musel být veterinářem uspán. O den později se ale na sociálních sítích strhla lavina komentářů kritizující městskou policii za to, že psa nechala utratit.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Města podpořila novinku společnou jízdou zástupců radnic

Zahájení provozu sdílených kol podpořili zástupci novojičínské a kopřivnické radnice společnou cyklojízdou. Ta startovala na Masarykově náměstí a zhruba za 50 minut končila před městským úřadem v Kopřivnici.

Projekt útulku pro psy v Bludovicích je zastaven
Vydáno 19. února 2019 11:08, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Město zastavilo projekt psího útulku v Bludovicích. Po zahájení stavby vyšlo najevo, že nevyužívaná vojenská střelnice, která s pozemkem sousedí, je stále v provozu. Krajská veterina radnici informovala, že v tomto případě kolaudaci neschválí.

Útulek pro psy na okraji místní části Bludovice začalo město stavět loni v září. Po pár měsících byly veškeré práce přerušeny.

“My jsme se v lednu od krajské veterinární správy dozvěděli, že z důvodu, že hrozí týrání zvířat v podobě hluku ze střelnice, tak veterina nevydá kladné stanovisko ke kolaudaci, což je překážkou pro provozování psího útulku. V lednu jsem začali jednat se zhotovitelem ohledně ukončení stavby. V tomto okamžiku jsou veškeré práce přerušeny, probíhá vyčíslení  nákladů a směřujeme k tomu, abychom 4. března na zastupitelstvu schválili ukončení smlouvy o dílo a vypořádání vzájemných nároků,” uvedl Václav Dobrozemský (ODS), 1. místostarosta Nového Jičína

Stavba vznikala vedle Vojenského opravárenského podniku, jeho součástí je i střelnice. Podle tiskového mluvčího podniku stále funkční.

“Provoz tam nikdy přerušen nebyl. VOP CZ předpokládá, že v letošním roce bude střelnici využívat častěji. Bude záležet na výcvikových a jiných potřebách podniku. VOP dělá samozřejmě všechno proto, aby maximálně využila svůj svěřený majetek a mimo jiné i pro účely obrany státu, pro které byl ten podnik vybudován,” sdělil Petr Bohuš. tiskový mluvčí VOP CZ.

“Všechny dotčené orgány státní správy se vyjadřovaly ke stavbě jako takové, přičemž nebyla informace o tom, že v blízkosti se nachází střelnice VOP. To se město dozvědělo zhruba čtyři dny po zahájení stavby v září 2018,” podotkl novojičínský místostarosta.

Se zastavením projektu nesouhlasí bývalý starosta města.

“Ten útulek se plánoval sedm let. Hodně tvrdě jsme na něm pracovali, byly tam stížnosti majitelů té ruiny, toho  sousedícího domu. Bylo vyjádření několika ministerstev, bylo několik vyjádření krajské hygieny, několik vyjádření krajského úřadu. Myslím si, že to je politický krok, kdy ruší tento útulek. My jsme ten pozemek kupovali od Vojenského opravárenského závodu před léty, takže vědělo se, že je tam nefunkční střelnice. A já si osobně myslím, že ta střelnice nebude fungovat i nadále,” reagoval Jaroslav Dvořák (ČSSD), zastupitel Nového Jičína.

Útulek měl být dokončen letos v létě, stát měl 11 milionů korun, jeho provoz počítal se zhruba půl milionem korun ročně.

“V tuto chvíli součet těch nákladů probíhá. Jednáme se stavební firmou, která se nám vychází vstříc. Celkové náklady té zmařené investice nebo ty náklady, které byly proinvestovány, by se měly pohybovat kolem dvou milionů korun,” doplnil místostarosta Dobrozemský.

Pro odchycené psy, o které se nepřihlásí majitel, bude město dále využívat zařízení v Kopřivnici.

“Aktuálně ta potřeba vlastního  psího útulku není. Máme informace z Kopřivnice, že ta kapacita, kterou tam dnes ten útulek má, je dostatečná. Smlouva s městem Kopřivnice o zajištění umístění psů z Nového Jičína je platná do srpna 2027. Takže v tuto chvíli ta potřeba není,” uzavřel Václav Dobrozemský.  

Odchyt psů zajišťují v Novém Jičíně strážníci městské policie. Za jejich umístění v útulku v Kopřivnici platí město 270 tisíc korun ročně.  

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000015372/projekt-utulku-pro-psy-v-bludovicich-je-zastaven