Nástěnný kalendář Nového Jičína na rok 2021 už po páté za sebou prezentuje fotografie občanů, místních i návštěvníků, kteří zachytili zajímavé pohledy na město a podělili se o ně s ostatními prostřednictvím stránek Návštěvnického centra. Jeho stolní varianta letos poprvé využila oblíbené činnosti Čechů - vaření a pečení. Obsahuje téměř 30 receptů tak, jak je připravují místní lidé.
Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Loni jsme zveřejnili výzvu, kdy nám nejen obyvatelé Nového Jičína mohli posílat své recepty a my jsme z těch nejlepších sestavili letošní kalendář.”
Sešly se v něm regionální nápady jak připravit originální předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Autoři museli dodat přesný seznam ingrediencí, postup a kvalitní fotografii hotového pokrmu.
Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Naše rodina také přispěla svými recepty. My jsme konkrétně z Valašska, takže tady můžete objevit naše tradiční recepty, například typický velikonoční pokrm pečené zaječí stehýnko a třeba můj tatínek také přispěl receptem na pečené kuřátko.”
Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Určitě mě velice zaujal levandulový sirup. To jsem nikdy neslyšela a je to určitě zajímavý recept. Nebo i takový tradiční, jako jsou borůvkové kynuté knedlíky, ty tam máme taky.”
Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: ”Češi jsou známí dobrou gastronomií ve světě. Lidé sem chodí, ptají se na kalendář a myslím, že recepty zaujaly. Je tam například recept na slaný dort, o kterém, já se přiznám, jsem neslyšela, že lze i z masa upéct dort.”
Kromě osvědčených tipů do kuchyně obsahuje kalendář také seznam významných historických událostí města a obrázek slavné veduty.
Další kalendář s regionálními recepty, tak jak si je doma, často z generace na generaci, předávají sami Novojičíňáci, chystá Návštěvnické centrum až na rok 2023, 22 budou provázet tipy na výlety v tomto regionu.