Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu

Studénka |

Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „V sobotu proběhly první burčákové slavnosti, které dle ohlasu návštěvníků byly velice úspěšné. Přálo nám taky dobré počasí. Na burčákových slavnostech nechyběl burčák, ale taky farmářské trhy, ochutnávka, degustace vín a také zajímavá přednáška o pěstování vína.“

Hroznová šťáva je sama o sobě oblíbená. Její postupné zrání má několik podob. Jednou z nich je při výrobě vína právě burčák.

Tomáš Šťastný, vinař: „Výroba burčáku probíhá tak, že posbíráme hrozny na vinohradě, ty se pomelou a pokud vyrábíme bílý burčák, tak jsou hned do lisu a jakmile z nich vyteče šťáva a rozkvasí se to, tak je to burčák. Měl by mít asi 4 % alkoholu.“

Burčák neustále zraje a postupně mění se na víno. Uskladnit se dlouhodobě nedá. Jeho milovníci by ho měli skladovat v chladničce a co nejdříve vypít.

Tomáš Šťastný, vinař: „Burčák je určitě krátkodobá záležitost, měl by se nechat částečně povolený nebo aspoň udělat dírku do víčka, aby mohl odcházet oxid, který se tvoří za průběhu kvašení. Pokud chcete, aby burčák vydržel co nejdéle, tak samozřejmě dát do chladna. Naopak, když si koupíte burčák, který je na vás ještě moc sladký, tak ideálně dát na nějaké teplé místo, aby vám prokvasil co nejrychleji“

Nejen za burčákem se někteří návštěvníci na studénecké náměstí vydali. Obrovským lákadlem byla také tradiční moravská hudba a na své si přišly i děti.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „K poslechu hrála výborná cimbálovka z Olomouce, děti si mohly užít skákací hrad, vystoupení klauna, tvořivý stánek.“

anketa s návštěvníky: „Přišel jsem hlavně za dobrou muzikou a to, že tady dostanu ještě dobré víno, je takový dobrý bonus. Zkoušíme tady buket. Vína výborné, vynikající.

„Já jsem přišla na burčák a přišla jsem si poslechnout cimbálovku.“

Příznivci vína si na svůj oblíbený nápoj musí ještě dlouhou dobu počkat. V průběhu jeho výroby se postupně upravuje a výsledná chuť záleží na délce kvašení.

Tomáš Šťastný, vinař: „Tím, že burčák prokváší, tak se alkohol mění. Mění se cukry na alkohol a až burčák překvasí, stává se z něj víno. V průběhu kvašení si volíme, jestli budeme chtít víno polosladké, suché atd. a podle toho kvašení zastavujeme.“

Burčákový festival ve Studénce navštívily davy lidí, kteří ochutnali několik druhů českých vín a burčáku. Celkem vypili 800 litrů.

Nahlásit chybu


Předvánoční atmosféru navodily jarmarky v Janovicích a na Bystrém

Dnes 9:04 | Janovice | Libor Běčák

Tradice rozsvícení vánočních stromů se drží i v Janovicích. Vánoční jarmark s mnoha stánky a hudebním programem se konal také v místní části Bystré.

Dobrovolníci pořádají Vánoční sbírku pro děti z ostravských nemocnic

Včera 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dlouhé dny v nemocnici jsou pro děti náročné, zvlášť v období Vánoc. Skupina dobrovolníků z Ostravska proto organizuje Vánoční sbírku pro děti v ostravských nemocnicích, která má dětem přinést více radosti, hry a pocit, že na ně někdo myslí. A to na základě konkrétních přání zdravotníků z jednotlivých oddělení.

Auto v kolejišti zastavilo tramvaje. DPO zařídil náhradní dopravu

Dnes 1:19, vydáno včera 19:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

V Ostravě skončilo další auto v kolejišti tramvají. Tentokrát u frekventované křižovatky ulic Martinovská a Opavská. Událost omezila provoz tramvají číslo 4. Dopravní podnik Ostrava zařídil náhradní dopravu.

Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. prosince konala tradiční Mikulášská přeplavba. Jedná se o štafetu otužilců, kteří uplavali trať delší než 5 kilometrů.

Havířov velkolepě oslavil 70 let od založení města

Včera 10:20 | Havířov | Bára Kelnerová

Vladimír Hron, Big Band Felixe Slováčka, představení Kůň pátý element, kapela Mirai a nakonec ohňostroj. Tak takovou oslavu připravilo město k 70. výročí založení Havířova. Pozváni byli i všichni obyvatelé narození v roce 1955.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

Včera 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Stavba vodovodu na ulici Na Stráni omezuje dopravu, potrvá do konce tohoto roku

Včera 13:20 | Karviná | Gabriela Stašová

V karvinském Ráji momentálně probíhá výměna vodovodního řadu. O veškerých opravách byli obyvatelé včas informováni.

Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

5. prosince 2025 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

5. prosince 2025 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Glow Up University Tour zavítalo poprvé i do Karviné, studentům ukázalo možnosti vysokých škol

Včera 13:10 | Karviná | Gabriela Stašová

Veletrh vysokých škol v Moravskoslezském kraji, Glow Up University Tour, se zastavila i v Karviné, aby ukázala studentům, že jít na vysokou školu má smysl a že i oni mohou nalézt svůj vysněný obor v regionu.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Studénce už také svítí vánoční strom

Včera 11:39 | Studénka | Jan Plášil

Už svítí! Tak zněl letošní program, kterým Studénka přivítala advent a vedl k rozsvícení jednoho z hlavních symbolů nadcházejících svátků. Stalo se tak v první adventní neděli 30. listopadu.

Jubileum chce klub připomenout hlavně na svahu

Včera 8:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lyžařský areál na Svinci byl založen před šedesáti lety. Oddíl chce jubileum oslavit především na svahu. Věří v solidní zimní sezonu.

Přibyly další kontejnery ukryté pod zemí

5. prosince 2025 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve městě přibyly další stanoviště s polopodzemními kontejnery. Místa jsou esteticky vzhlednější a nádoby pojmou větší objem odpadu.

Výstava zachycuje náladu adventu, Vánoc a Silvestra

5. prosince 2025 12:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

“Od adventu po Nový rok” - to je název výstavy, která je v prosinci k vidění na Staré poště. Prezentuje fotografie pěti autorů a k tomu výtvarná díla dětí ze základních škol, včetně základní umělecké školy.

Podzim v duchu workshopů nabídl i tvoření obrazů z mechu

5. prosince 2025 11:50 | Studénka | Petra Dorazilová

Zpestřit si čas trochou kreativního tvoření mohou zájemci na sérii workshopů, které pořádá organizace Sport a kultura. Jeden z nich se věnoval tvorbě mechových obrazů.

Novojičínský bazén už je v nerezu, práce nesmí zima zastavit

5. prosince 2025 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce venkovního bazénu v Novém Jičíně probíhá devátý měsíc. Uvnitř areálu už je položená nerezová vana a hotova je většina staveb pro nové technologie. Dílo má být dokončeno příští rok v dubnu.

Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu
Vydáno 25. září 2020 19:02, Studénka, Tereza Rusková
Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „V sobotu proběhly první burčákové slavnosti, které dle ohlasu návštěvníků byly velice úspěšné. Přálo nám taky dobré počasí. Na burčákových slavnostech nechyběl burčák, ale taky farmářské trhy, ochutnávka, degustace vín a také zajímavá přednáška o pěstování vína.“

Hroznová šťáva je sama o sobě oblíbená. Její postupné zrání má několik podob. Jednou z nich je při výrobě vína právě burčák.

Tomáš Šťastný, vinař: „Výroba burčáku probíhá tak, že posbíráme hrozny na vinohradě, ty se pomelou a pokud vyrábíme bílý burčák, tak jsou hned do lisu a jakmile z nich vyteče šťáva a rozkvasí se to, tak je to burčák. Měl by mít asi 4 % alkoholu.“

Burčák neustále zraje a postupně mění se na víno. Uskladnit se dlouhodobě nedá. Jeho milovníci by ho měli skladovat v chladničce a co nejdříve vypít.

Tomáš Šťastný, vinař: „Burčák je určitě krátkodobá záležitost, měl by se nechat částečně povolený nebo aspoň udělat dírku do víčka, aby mohl odcházet oxid, který se tvoří za průběhu kvašení. Pokud chcete, aby burčák vydržel co nejdéle, tak samozřejmě dát do chladna. Naopak, když si koupíte burčák, který je na vás ještě moc sladký, tak ideálně dát na nějaké teplé místo, aby vám prokvasil co nejrychleji“

Nejen za burčákem se někteří návštěvníci na studénecké náměstí vydali. Obrovským lákadlem byla také tradiční moravská hudba a na své si přišly i děti.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „K poslechu hrála výborná cimbálovka z Olomouce, děti si mohly užít skákací hrad, vystoupení klauna, tvořivý stánek.“

anketa s návštěvníky: „Přišel jsem hlavně za dobrou muzikou a to, že tady dostanu ještě dobré víno, je takový dobrý bonus. Zkoušíme tady buket. Vína výborné, vynikající.

„Já jsem přišla na burčák a přišla jsem si poslechnout cimbálovku.“

Příznivci vína si na svůj oblíbený nápoj musí ještě dlouhou dobu počkat. V průběhu jeho výroby se postupně upravuje a výsledná chuť záleží na délce kvašení.

Tomáš Šťastný, vinař: „Tím, že burčák prokváší, tak se alkohol mění. Mění se cukry na alkohol a až burčák překvasí, stává se z něj víno. V průběhu kvašení si volíme, jestli budeme chtít víno polosladké, suché atd. a podle toho kvašení zastavujeme.“

Burčákový festival ve Studénce navštívily davy lidí, kteří ochutnali několik druhů českých vín a burčáku. Celkem vypili 800 litrů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000022070/ve-studence-se-konal-premierovy-rocnik-burcakfestu