Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu

  • Studénka,

Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „V sobotu proběhly první burčákové slavnosti, které dle ohlasu návštěvníků byly velice úspěšné. Přálo nám taky dobré počasí. Na burčákových slavnostech nechyběl burčák, ale taky farmářské trhy, ochutnávka, degustace vín a také zajímavá přednáška o pěstování vína.“

Hroznová šťáva je sama o sobě oblíbená. Její postupné zrání má několik podob. Jednou z nich je při výrobě vína právě burčák.

Tomáš Šťastný, vinař: „Výroba burčáku probíhá tak, že posbíráme hrozny na vinohradě, ty se pomelou a pokud vyrábíme bílý burčák, tak jsou hned do lisu a jakmile z nich vyteče šťáva a rozkvasí se to, tak je to burčák. Měl by mít asi 4 % alkoholu.“

Burčák neustále zraje a postupně mění se na víno. Uskladnit se dlouhodobě nedá. Jeho milovníci by ho měli skladovat v chladničce a co nejdříve vypít.

Tomáš Šťastný, vinař: „Burčák je určitě krátkodobá záležitost, měl by se nechat částečně povolený nebo aspoň udělat dírku do víčka, aby mohl odcházet oxid, který se tvoří za průběhu kvašení. Pokud chcete, aby burčák vydržel co nejdéle, tak samozřejmě dát do chladna. Naopak, když si koupíte burčák, který je na vás ještě moc sladký, tak ideálně dát na nějaké teplé místo, aby vám prokvasil co nejrychleji“

Nejen za burčákem se někteří návštěvníci na studénecké náměstí vydali. Obrovským lákadlem byla také tradiční moravská hudba a na své si přišly i děti.

Lucie Zajícová, pořadatelka: „K poslechu hrála výborná cimbálovka z Olomouce, děti si mohly užít skákací hrad, vystoupení klauna, tvořivý stánek.“

anketa s návštěvníky: „Přišel jsem hlavně za dobrou muzikou a to, že tady dostanu ještě dobré víno, je takový dobrý bonus. Zkoušíme tady buket. Vína výborné, vynikající.

„Já jsem přišla na burčák a přišla jsem si poslechnout cimbálovku.“

Příznivci vína si na svůj oblíbený nápoj musí ještě dlouhou dobu počkat. V průběhu jeho výroby se postupně upravuje a výsledná chuť záleží na délce kvašení.

Tomáš Šťastný, vinař: „Tím, že burčák prokváší, tak se alkohol mění. Mění se cukry na alkohol a až burčák překvasí, stává se z něj víno. V průběhu kvašení si volíme, jestli budeme chtít víno polosladké, suché atd. a podle toho kvašení zastavujeme.“

Burčákový festival ve Studénce navštívily davy lidí, kteří ochutnali několik druhů českých vín a burčáku. Celkem vypili 800 litrů.




Luboš Vilášek provozovna Vlčnov
Starý Jičín
od 150 Kč/hod.

Detail

Milan Přadka - pracoviště Kopřivnice
Kopřivnice
od 100 Kč/hod.

Detail

Miroslava Pavlíková, pracoviště Benzina Nový Jičín, Suvorovova 664
Nový Jičín
od 22 000 do 25 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků