Deset kilogramů strouhaného zelí a k tomu sedm kilogramů cibule, kterou bylo potřeba nadrobno nakrájet. Do typicky podzimní práce, nakládání zelí, se pustili i klienti charitního Domova sv. Anny ve Studénce.
Marie Čeganová, aktivizační pracovnice, Domov sv. Anny: “Připravili jsme si dneska jakoby šlapání zelí, to, co klienti byli zvyklí dělat každý rok pro své rodiny. Takhle si to připomenou. Nešlapeme to klasicky, ale každému dáme do mísy a zelí mačká v rukou.”
Senioři si tak procvičili i prsty a zápěstí, a to nejen při mačkání samotného zelí.
Zdenka Holáňová, obyvatelka Domova sv. Anny: “Samozřejmě, každý rok na podzim se nakládalo zelí. Do lavoru jsme sypali zelí a šlapali. Měli jsme hrnek, kterým jsme odebírali vodu, a našlapali jsme to tak, že zelí muselo být pěkně měkké a téměř vymačkaná voda.”
Anna Hélová, obyvatelka Domova sv. Anny: “My jsme to strouhali na těch velkých struhadlech, měli jsme velký sud a dávali jsme to do něj. Zelí pak bylo ne celou zimu.”
Tady v domě sv. Anny budou zelí používat především při přípravě večeří nebo jen tak na chuť jako zdroj vitamínu.