Vůně gulášů se téměř celou sobotu linula areálem hospůdky Na plovárně u přírodního koupaliště.
Dušan Gergö, spolupořadatel: “Druhý ročník Gulášfestu vznikl tak, že jsme chtěli do Studénky přinést nějakou novou akci, de facto kulinářskou. Udělili jsme soutěž kuchařů místních týmů ze Studénky a okolí, přihlásilo se nám šest týmů a vaří ty nejlepší guláše, co umí.”
Petr Hošek, spolupořadatel a soutěžící: “Ten nápad přišel minulý rok, kdy tady taková akce ve Studénce chyběla. Je to o dobrém guláši, o setkání dobrých lidí a o tom, a bychom se tady mohli společně sejít a při krásné sobotě se pobavit.”
Kuchařské týmy začaly připravovat své guláše v deset hodin ráno a na vaření měly šest hodin. Základním pravidlem soutěže bylo, že guláše vznikaly pouze v kotlíku nebo v míse na ohni. Ve čtyři hodiny odpoledne začaly hodnotící degustace.
Petr Víta, soutěžící: “Máme klasický hovězí guláš, máme ověřený recept, už jsme soutěžili vícekrát, dokonce jsme jednou vyhráli, tak uvidíme, jak se zadaří letos.”
Věra Bartáková, soutěžící: “Je tam víno, pivo, švestky, hodně zeleniny. Recept jsme vymysleli s kamarádem Láďou.”
Petr Hošek, spolupořadatel a soutěžící: “Náš guláš je klasický hovězí, nicméně jsme ho připravili na červeném víně a tou perličkou je rybízové pyré, které je sladkokyselé a dává tomu guláši pěkný dodatek.”
Dušan Gergö, spolupořadatel: “Návštěvník, když přijde, tak si zakoupí degustační misku, obejde si všechny ty stánky, na základě stravenek ochutná všechny guláše a pak dá has nejlepšímu týmu.”
účastníci akce:
“Nesmí být hodně mastný, slaný, maso musí být měkoučké.”
“Mám třetí vzorek a nejlepší je rozhodně ten od Ládi.”
“Taky, mám třetí vzorek, ten je dobrý, a u mě taky zatím vede Láďa.”
“My jsme se zatím dali jenom jeden, tak uvidíme. Půjdeme postupně pomalinku.”
“Čtvrtý vzorek a je luxusní. Jsme tu už druhý rok a je to super.”
“Za mě určitě zatím vede ten švestkový, je výborný.”
Nejlepší guláš vybírali jak samotní návštěvníci, tak také porota, která hodnotila anonymně.
Karel Polák, předseda poroty: “Samozřejmě jsem se na výsledku shodli, protože jsou tady mezi námi samí odborníci. Oceňuji vůbec to, že ti, co to vařili, že se do toho vůbec pustili. Opravdu to není žádná legrace a od kolegů slyším, že od loňského roku se ta úroveň opravdu velice zlepšila. Takže my jsme hodnotili chuť, vzhled a jak je dobré maso. Takže my jsme se shodli a máme výsledky.”
Podle poroty byl tedy vítězem druhého ročníku studéneckého Gulášfestu tým Babi a Láďa. Veřejnost odevzdala nejvíce hlasů kuchařskému seskupení s názvem Já taky ne.
Příjemné odpoledne s vůní gulášů zakončil taneční večer s kapelou SMS blues band.