Letošní téma soutěže Zlatá vařečka se zaměřilo na polévku z dýně. Do Opavy ji přijeli připravit žáci se zdravotním znevýhodněním z 9 škol nejen z Moravskoslezského, ale také z Olomouckého kraje.
„Dýni jsme vybrali proto, že je to rychlá úprava.Je spousta možností, jak ji upravovat a spoustu ingregiencí k ní můžeme přidat,“ vysvětluje Margit Ihnová, organizátorka akce ze Střední školy technické v Opavě.
Jak se také v zápětí potrvrdilo, jde opravdu o zeleninu, která podněcuje fantazii! Budoucí kuchaři skuečně hýřili nápady. Recepty byly zajímavé: dýňová polévka s batáty a nivou, s čočkou a kokosovým mlékem, s ovesnými vločkami nebo třeba také raw dýňová polévka.
Na přípravu měli soutěžící hodinu a čtvrt. To jimi bohatě stačilo. A tak porotě servírovali polévku ještě dlouho před uplynutím časového limitu. Tříčlenná porota hodnotila práci v kuchyni a pak samozřemě také vzhled a chuť připravené polévky.
"Upřímně mne překvapilo spojení dýňové polévky se zrajícími sýry. Neříkám, že to je špatně, to určitě ne. Ale pro mne je nová a zajímavá,“ prozradila nám předsedkyně poroty Blanka Schreiberová.
Zlatou vařečku nakonec získala Jana Kuchtíková z Odborného učiliště a Praktické školy v Lipové – lázních. Její Pikantní krémová dýňová polévka s celerem a restovanou slaninou zaujala nejvíce.