Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé

Opava |

Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Nahlásit chybu


K tématu

Studenti postavili v centru Ostravy první májku. Z akce chtějí udělat tradici

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy stojí historicky první májka. Postavili ji tam studenti z vysokých a středních škol, kteří tím zahájili přípravy na majálesové oslavy.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Fakulta veřejných politik SU otevřela dveře zájemcům o studium. Ptát se mohli na vše, co je zajímá

21. února 2024 20:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Blíží se období přijímacích zkoušek a vysoké školy po celé republice se tak otevírají zájemcům o studium. Den otevřených dveří uspořádala i Fakulta veřejných politik Slezské univerzity v Opavě.


Frýdek-Místek už má své vánoční stromy. Letos se chystá rozsvícení na obou náměstích

Adventní přípravy ve Frýdku-Místku pomalu vrcholí. Na obě náměstí dorazily vánoční stromy, které čeká nazdobení a následně slavnostní rozsvícení. Jedno bude v komorním duchu a druhé doprovodí tradičně nabitý kulturní program. Obě akce navodí kulturní atmosféru v obou částech města.

Policie hledá zloděje vytrousené zbraně, případně svědky krádeže

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezodpovědný majitel krátké střelné zbraně vytratil pravděpodobně při vystupování z auta nebo nastupování svou pistoli. Tu na parkovišti o chvíli později našel muž, který si ji přivlastnil.

Přípravy Olympiády dětí a mládeže běží, poháry a medaile jsou vyrobeny

Už za dva měsíce v našem kraji vypukne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Přípravy jsou tak v plném proudu, my jsme se zajeli podívat na výrobu medailí.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

24. listopadu 2024 12:19 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Téma kyberkriminality znělo v novojičínské knihovně, poslouchat přišli hlavně rodiče

Novojičínská knihovna pořádala přednášku s názvem Rodičem v digitální době. Konala se v rámci Týdne pro Digitální Česko. Praktické rady a informace na téma kyberkriminality předávali posluchačům odborníci Policie České republiky.

Zlodějská hyena ukradla plyšáka, který ve výloze sloužil jako kasička sbírky pro nevidomé

Včera 8:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Plyšový pes stojící za výlohou jedné havířovské prodejny, do kterého lidé házeli peníze na pomoc nevidomým a slabozrakým, se stal obětí 29letého recidivisty, který výlohu rozbil, psa rozpáral a peníze ukradl.

Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

23. listopadu 2024 18:24 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Turistka se zranila na zledovatělé stezce pod Lysou horou u Ivančeny

Včera 8:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžký úraz ruky si pravděpodobně při sestupu z Lysého hory přivodila turistka, která v neděli odpoledne uklouzla na zledovatělém povrchu beskydské horské stezky poblíž Ivančeny nad Malenovicemi.

Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

24. listopadu 2024 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Dvě aleje na Opavsku soutěží o titul Alej roku. Tu ve Vávrovicích částečně poškodila povodeň

23. listopadu 2024 14:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Šedesát alejí a stromořadí z celé České republiky letos soutěží o titul nejoblíbenější Alej roku 2024. V Moravskoslezské kraji jde o 11 alejí, což je nejvíc ze všech krajů v zemi. Jsou mezi nimi i dvě aleje na Opavsku.

Zdravotní sestry a pečovatelky terénních služeb opavské charity prošly školou smyku

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně na čas a za každého počasí. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Bezpečnost a větší jistota. Zdravotní sestry a pečovatelky opavské charity absolvovaly školu smyku

23. listopadu 2024 13:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Minimálně patnáct tisíc kilometrů ročně najede za svými klienty každá ze zdravotních sester a pečovatelek terénních služeb Charity Opava. Jezdí přitom denně a za každého počasí.. Aby si byly za volantem jistější, absolvovaly školu smyku.

Transfuzní oddělení SNO potřebuje více dárců

21. listopadu 2024 17:25 | Opava | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě zajišťuje krev nejen pro své pacienty, ale také pro pacienty krnovské nemocnice, která kvůli zářijovým povodním přišla o odběrové místo. Aktuálně tak chybí dárci krve všech krevních skupin.

Archeologové v Opavě objevili středověké sídliště i velmi vzácnou poutní láhev

20. listopadu 2024 19:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na budoucí stavbě jižního obchvatu Opavy od léta probíhal archeologický výzkum. A přinesl vzácné objevy. Vedle velmi dobře dochovaných pozůstatků germánského osídlení z mladší doby římské byl velkým překvapením objev středověkého sídliště.

Už žádné převážení pacientů venkem. Slezská nemocnice v Opavě má nové nadzemní koridory

20. listopadu 2024 18:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě slavnostně otevřela nadzemní tubusové koridory. Jejich stavba trvala déle než rok a přinesla zejména komfort jak zaměstnancům, tak pacientům a návštěvníkům tohoto zdravotnického zařízení.

Gastroden na zahradě hotelové školy podruhé
Vydáno 12. června 2019 13:21, Opava, Katka Geryková
Speciality, které připravili jak profesionální kuchaři, tak studenti opavské hotelové školy a Slezské univerzity mohli ochutnat návštěvníci Gastrodne. Ale nejen chuťové buňky si tady přišly na své: velkolepá podívaná byla také na barmany, kteří míchali letní drinky.

Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.

„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.

Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.

Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.

„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.

„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.

Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000016315/gastroden-na-zahrade-hotelove-skoly-podruhe