Zahrada u Restaurace Vesna se proměnila ve festival vůní a chutí. Po loňské úspěšné premiéře sem studenti hotelové školy a Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity opět pozvali milovníky dobrého jídla. S přípravou pokrmů pomáhali také profesionální kuchaři.
„Jsou to všechno firmy a dlouhodobí partneři naší školy, od kterých třeba odebíráme suroviny. Nebo s nimi spolupracujeme tak, že v jejich hotelích a restauracích máme naše studenty na praxi,“ osvětlil nám Milan Šmíd, zástupce ředitele Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ v Opavě.
Např. salát s rýžových nudlí, panna cotta s rebarborou, koláče s nádivkou nebo školní oplatky – to všechno mohli hosté na Gastrodnu ochutnat.
Hitem byl slow food, tzv.pomalé jídlo, které je založeno na konzumaci potravin od lokálních výrobců, a je protipólem unifikovaných fast foodů, je v posledních letech velmi populární.
„Tento trend přišel z Itálie, ale dá si říct, že nabírá na popularitě v celé Evropě, protože je to směr ke kvalitě, k ekologii,“ doplnil Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.
Nechyběla ani barmanská show v podání Adama Navrátila a studenta Dominika. Láhve létaly vzduchem a na závěr namíchaný drink opravdu zazářil.
„Barman by měl být showman, takže házení lahvemi nebo i oheň, jak jste mohli vidět, k tomu patří! Přitakal barman Adam Navrátil.
Nakonec se rozdávaly také ceny studentským účastníkům barmanské soutěže, kteří měli před zraky diváků namíchat podle vlastní receptury chutný nealkoholický nápoj.