Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava koupí bývalý obchodní dům Breda za necelých 40 milionů korun

Opava |

Město Opava se stane novým majitelem památkově chráněné budovy bývalého obchodního domu Breda. Kupní smlouvu dnes schválili zastupitelé. Opava za léta opuštěnou architektonicky velmi cennou budovu zaplatí správci konkurzní podstaty Josefu Cupkovi 39,5 milionu korun.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: "Mám velkou radost, že zastupitelé koupi schválili. Pro Opavu je Breda srdeční záležitostí a ukázalo se, že mnoha lidem není osud této krásné budovy lhostejný. Čeká nás ještě spousta práce, ale věřím tomu, že se nám společně podaří Bredě navrátit její bývalou slávu."

Město zde plánuje propojit komerční aktivity, služby pro občany a výstavní či umělecké a další nekomerční aktivity.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: "O přesné podobě provozu chceme ještě diskutovat jak s občany, tak se zastupiteli, veřejným i soukromým sektorem a společně najít cestu, jak s Bredou dál. Myslíme si ale, že se tato koupě Opavě vyplatí."

Podle jeho náměstka Petra Orieščíka může projekt fungovat jen v případě, že se podaří propojit právě veřejné funkce s funkcemi komerčními.

Petr Orieščík, náměstek primátora Opavy: "Komerčních ploch musí být více než ploch veřejných, aby se provoz Bredy podařilo úspěšně financovat. Zájem podnikatelů je a věřím, že to povedeTato budova je mezi Opavany velmi oblíbená, je to jakýsi symbol Opavy. Ve veřejné sbírce se během krátké době podařilo vybrat přes půl milionu korun, za které byla pořízeno mimo jiné adventní slavnostní nasvícení, a uvnitř se opět rozsvítil vánoční strom."

Problematika odkupu a následného využití bývalého obchodního domu Breda se táhne dlouhá léta. Již minulé vedení města se myšlenkou na jeho odkup zabývalo. 

Roman Konečný, mluvčí Opavy: "K této problematice proběhlo také několik veřejných shromáždění občanů. V polovině roku 2020 stávající vedení města vytvořilo projektový tým Breda. Členství v něm přijali zastupitelé, zástupci významných institucí v Opavě či osobnosti kulturního života jako je například známý sochař a zdejší rodák Kurt Gebauer. Primátor Opavy Tomáš Navrátil pozval na prohlídku Bredy rovněž tehdejšího ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který potvrdil, že stát poskytne dotace na rekonstrukci Bredy pouze v případě, že bude ve vlastnictví města. Město chce usilovat i o další dotace, a to jak z fondu Evropské unie tak třeba z Norských fondů."

Podle památkářů současný stavebně technický stav Bredy odpovídá jejímu dlouhodobému nevyužívání, ale je monitorován památkovou péčí a pod trvalým dohledem technika provádějícího pro správce konkurzní podstaty údržbu. Některé práce zřejmě budou provedeny v nejbližší době. Jedná se zejména o opravu střechy a kopule tak, aby do budovy nezatékalo. Bývalý obchodní dům byl postaven v letech 1927 a 1928. Ikonickou stavbu, která byla první svého druhu v Československu, postavil slavný architekt Leopold Bauer. Počátkem tohoto století zde došlo k požáru a v roce 2013 byl obchodní dům uzavřen. Insolvenční správce se budovu snažil od roku 2017 prodat, do zdárného konce pak dospěla až jednání s městem Opavou.

Nahlásit chybu


K tématu

Revitalizace opavské Bredy vzejde ze soutěžního dialogu

3. listopadu 2023 15:50 | Opava | Jiří Cileček

Město Opava vyhlásilo ve spolupráci s kanceláří MOBA veřejný soutěžní dialog na kvalitní řešení revitalizace bývalého obchodního domu Breda v Opavě. Cílem je najít odpověď na otázku, jak se ve 21. století postavit k provozu a architektonickému řešení historického, památkově chráněného objektu a zároveň budově dodat novou náplň, která bude přínosem pro nejen společenský a kulturní život obyvatel města.

V Opavě pokračuje rekonstrukce Bredy. Vyrábí se nová okna, čistí fasáda a připravuje se architektonická soutěž

6. září 2023 12:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Rekonstrukce bývalého obchodního domu Breda je v plném proudu. Pracuje se jak uvnitř budovy, tak venku, se postupně čistí fasáda a připravuje se vše na výměnu oken, které se aktuálně vyrábí.

Rekonstrukce Bredy začíná. Nejdříve přijdou na řadu okna a fasáda

27. dubna 2023 15:40 | Opava | Katka Geryková

Brzy začnou rekonstrukční práce na chátrajícím opavském obchodním domě Breda. Tuto kulturní památku odkoupilo od soukromého majitele město a snaží se jí navrátit původní lesk. Jako první přijde na řadu oprava fasády a výměna oken za 28,4 mil. korun.


Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

Včera 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

Včera 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

Včera 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

V centru Opavy se závodilo v orientačním sprintu. Závod byl součástí oslav 800 let od založení Opavy

13. dubna 2024 21:47 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě odstartoval jarní žebříček MS kraje a Mistrovství Moravskoslezského kraje v orientačním sprintu. Závod byl zároveň součástí oslav 800 let od založení Opavy. Start i cíl byl v areálu Minoritského kláštera a zahrady.

Opavský Spolek Kapradí si musel poradit se záplavou tulipánů. Vykvetly všechny najednou

13. dubna 2024 21:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nezvykle teplé počasí udělalo mnoha lidem radost. Pěstitelům jarních květin ale naopak spousty starostí. Například různé druhy tulipánů, které kvetou postupně několik týdnů, letos vykvetly všechny během pár dní.

Opava koupí bývalý obchodní dům Breda za necelých 40 milionů korun
Vydáno 6. prosince 2021 17:45, Opava, Jiří Cileček
Město Opava se stane novým majitelem památkově chráněné budovy bývalého obchodního domu Breda. Kupní smlouvu dnes schválili zastupitelé. Opava za léta opuštěnou architektonicky velmi cennou budovu zaplatí správci konkurzní podstaty Josefu Cupkovi 39,5 milionu korun.

zdroj foto: Magistrát města Opavy

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: "Mám velkou radost, že zastupitelé koupi schválili. Pro Opavu je Breda srdeční záležitostí a ukázalo se, že mnoha lidem není osud této krásné budovy lhostejný. Čeká nás ještě spousta práce, ale věřím tomu, že se nám společně podaří Bredě navrátit její bývalou slávu."

Město zde plánuje propojit komerční aktivity, služby pro občany a výstavní či umělecké a další nekomerční aktivity.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: "O přesné podobě provozu chceme ještě diskutovat jak s občany, tak se zastupiteli, veřejným i soukromým sektorem a společně najít cestu, jak s Bredou dál. Myslíme si ale, že se tato koupě Opavě vyplatí."

Podle jeho náměstka Petra Orieščíka může projekt fungovat jen v případě, že se podaří propojit právě veřejné funkce s funkcemi komerčními.

Petr Orieščík, náměstek primátora Opavy: "Komerčních ploch musí být více než ploch veřejných, aby se provoz Bredy podařilo úspěšně financovat. Zájem podnikatelů je a věřím, že to povedeTato budova je mezi Opavany velmi oblíbená, je to jakýsi symbol Opavy. Ve veřejné sbírce se během krátké době podařilo vybrat přes půl milionu korun, za které byla pořízeno mimo jiné adventní slavnostní nasvícení, a uvnitř se opět rozsvítil vánoční strom."

Problematika odkupu a následného využití bývalého obchodního domu Breda se táhne dlouhá léta. Již minulé vedení města se myšlenkou na jeho odkup zabývalo. 

Roman Konečný, mluvčí Opavy: "K této problematice proběhlo také několik veřejných shromáždění občanů. V polovině roku 2020 stávající vedení města vytvořilo projektový tým Breda. Členství v něm přijali zastupitelé, zástupci významných institucí v Opavě či osobnosti kulturního života jako je například známý sochař a zdejší rodák Kurt Gebauer. Primátor Opavy Tomáš Navrátil pozval na prohlídku Bredy rovněž tehdejšího ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který potvrdil, že stát poskytne dotace na rekonstrukci Bredy pouze v případě, že bude ve vlastnictví města. Město chce usilovat i o další dotace, a to jak z fondu Evropské unie tak třeba z Norských fondů."

Podle památkářů současný stavebně technický stav Bredy odpovídá jejímu dlouhodobému nevyužívání, ale je monitorován památkovou péčí a pod trvalým dohledem technika provádějícího pro správce konkurzní podstaty údržbu. Některé práce zřejmě budou provedeny v nejbližší době. Jedná se zejména o opravu střechy a kopule tak, aby do budovy nezatékalo. Bývalý obchodní dům byl postaven v letech 1927 a 1928. Ikonickou stavbu, která byla první svého druhu v Československu, postavil slavný architekt Leopold Bauer. Počátkem tohoto století zde došlo k požáru a v roce 2013 byl obchodní dům uzavřen. Insolvenční správce se budovu snažil od roku 2017 prodat, do zdárného konce pak dospěla až jednání s městem Opavou.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000028817/opava-koupi-byvaly-obchodni-dum-breda-za-necelych-40-milionu-korun