Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě uspěl v soutěži Stavba MS kraje

Opava |

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě oceňují nejen obyvatelé a návštěvníci města, ale také odborníci. Třípodlažní budova s cihlovým a železným opláštěním získala prestižní cenu v soutěži Stavba roku MS kraje.

Prestižní soutěž Stavba Moravskoslezského kraje představuje úspěchy ve stavitelství a upozorňuje na skvělé projekty i výjimečné osobnosti v oblasti stavitelství a architektury. Do letošního ročníku se přihlásilo 57 staveb, což je nejvíce v historii soutěže. V kategorii Stavby občanské vybavenosti – novostavby pak porota vybírala z deseti finalistů a vítězem se stal parkovací dům v Opavě. Což je obrovský úspěch.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsme za tu cenu moc rádi, protože se jedná o dobudování přestupního terminálu Opava-východ a to už byla třešnička na dortu, kdy vlastně pro to, aby mohli cestující kde zastavit, zaparkovat, nebo třeba i na delší dobu, když jedou na víkend někam, tak měli kde odstavit své auto, tak vznikl tento parkovací dům.”

Celkem je tady 251 parkovacích stání, z toho 32 na venkovním parkovišti a 4 parkovací místa pro rychlé odbavení. Vzniklo zde i parkování pro 30 kol a vedlejší pozemní parkoviště. Zásadní rekonstrukcí prošla i Skladištní ulice, kde se vybudovala i nová kanalizace, veřejné osvětlení a zasazeny nové stromy.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Máme tam i samostatné zóny pro všechny druhy pohonných hmot, takže máme tam i CNG samostatnou zónu, kde mohou zaparkovat. My ještě musíme dobudovat označovací systém, to znamená naváděcí systém přímo na to parkoviště, který se připravuje s celkovým naváděcím systémem, který budeme mít v rámci města.”

Parkovací dům je vybaven i nabíjecími stanicemi pro 4 vozy, takže řidiči je mohou využívat třeba v době, kdy si budou vyřizovat své osobní věci ve městě.

anketa: uživatelé parkovacího domu: “Tak já parkovací dům u východního nádraží v Opavě využívám velmi často vzhledem k tomu, že tu jezdím do práce na brigádu a vzhledem k tomu, že to je nejlevnější parkování kousek od centra, tak je to velmi dobré místo. Je to tu kryté před deštěm, možná i před zloději, když to řeknu blbě, ale musím říct, že jsem spokojený s tím.”
“Jelikož tu jezdím téměř každý den, mám tu i blízko univerzitu, tak je to fajn za tu cenu. Je to blízko centra a jste tu krytí a hlavně je možnost to tu nechat i přes víkendy, kdy víkendy to máte vlastně zadarmo, takže jsem fakt spokojený. I jako student i jako pracující. Je to vyhřívané i částečně a člověk pozná, kde může parkovat podle těch označení. Je to fakt jako pěkné.”

Parkovací dům byl otevřen loni v květnu a dosud jej využilo přes 70 tisíc řidičů.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Teď už v těch měsících, kdy začala škola, je to silnější a silnější. Dneska například jsem se díval, tak tady bylo asi 107 volných míst parkovacích. To znamená, že většinou obě dvě patra jsou plná. Zatím to vrchní patro bývá prázdnější, protože lidé se snaží jezdit od spodu a ty statistiky toho parkování jsou větší. Zkrátka čím déle to tady bude, lidé se to naučí a budou tady parkovat, ale bude to mít i vztah k tomu, že měníme i parkovací zóny v centru města. To znamená, že se snažíme trochu vyjít vstříc rezidentům a potom vlastně bude více lidí parkovat zde v parkovacím domě.”

Stavba parkovacího domu včetně úprav jeho okolí vyšla na zhruba 200 milionů Kč, 85 milionů z toho pokryla dotace.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek dočasně omezil parkování na Zámeckém náměstí

21. září 2023 16:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek na zkoušku omezil parkování ve středu Zámeckého náměstí. Připojilo se tak k Evropskému týdnu mobility, jehož smyslem je upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná k životnímu prostředí. O další podobě parkování na náměstí chce město ještě dál jednat.

Studie potvrdila možnost přeměny bývalého kina ve Frýdku-Místku na parkovací dům

11. prosince 2023 11:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek už má studii na nový parkovací dům. Ten by mohl vzniknout přestavbou bývalého Kina Petra Bezruče. Má nabídnout přes 300 parkovacích míst a také zachovat některé dodnes fungující prostory bývalého kulturního centra. Nyní se bude hledat zhotovitel projektové dokumentace.

Opravy cest i plány na vznik parkovacích míst ve Frýdku-Místku

25. prosince 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová parkovací místa i plány na jejich výstavbu. Ale také opravy a důležité úpravy komunikací. To jsou hlavní témata bilančního rozvoru s náměstkem primátora Frýdku-Místku Miroslavem Bártkem.


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Dnes 18:21, vydáno dnes 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Dnes 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Při zátahu na prodejce nezdaněných cigaret celníci našli i zlaté šperky a detektor odposlechů

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na obchodníky s nezdaněnými cigaretami udeřila zásahová jednotka českých celníků, přičemž na slovenském území s nimi spolupracovali tamní kolegové.

Hasiči stěhují výkonná čerpadla do dosud zaplavených míst

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Situace v zaplavených lokalitách Moravskoslezského kraje se postupně zlepšuje. Velkokapacitní čerpadla odčerpávají vodu z nejvíce postižených míst a hasiči je poté přesunují do dalších míst. Lidé v celém regionu také mohou využít psychosociální pomoc specialistů.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili, co se dá

18. září 2024 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

18. září 2024 15:27 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

18. září 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě uspěl v soutěži Stavba MS kraje
Vydáno 7. října 2023 21:20, Opava, Yvona Fajtová
Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě oceňují nejen obyvatelé a návštěvníci města, ale také odborníci. Třípodlažní budova s cihlovým a železným opláštěním získala prestižní cenu v soutěži Stavba roku MS kraje.

Prestižní soutěž Stavba Moravskoslezského kraje představuje úspěchy ve stavitelství a upozorňuje na skvělé projekty i výjimečné osobnosti v oblasti stavitelství a architektury. Do letošního ročníku se přihlásilo 57 staveb, což je nejvíce v historii soutěže. V kategorii Stavby občanské vybavenosti – novostavby pak porota vybírala z deseti finalistů a vítězem se stal parkovací dům v Opavě. Což je obrovský úspěch.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsme za tu cenu moc rádi, protože se jedná o dobudování přestupního terminálu Opava-východ a to už byla třešnička na dortu, kdy vlastně pro to, aby mohli cestující kde zastavit, zaparkovat, nebo třeba i na delší dobu, když jedou na víkend někam, tak měli kde odstavit své auto, tak vznikl tento parkovací dům.”

Celkem je tady 251 parkovacích stání, z toho 32 na venkovním parkovišti a 4 parkovací místa pro rychlé odbavení. Vzniklo zde i parkování pro 30 kol a vedlejší pozemní parkoviště. Zásadní rekonstrukcí prošla i Skladištní ulice, kde se vybudovala i nová kanalizace, veřejné osvětlení a zasazeny nové stromy.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Máme tam i samostatné zóny pro všechny druhy pohonných hmot, takže máme tam i CNG samostatnou zónu, kde mohou zaparkovat. My ještě musíme dobudovat označovací systém, to znamená naváděcí systém přímo na to parkoviště, který se připravuje s celkovým naváděcím systémem, který budeme mít v rámci města.”

Parkovací dům je vybaven i nabíjecími stanicemi pro 4 vozy, takže řidiči je mohou využívat třeba v době, kdy si budou vyřizovat své osobní věci ve městě.

anketa: uživatelé parkovacího domu: “Tak já parkovací dům u východního nádraží v Opavě využívám velmi často vzhledem k tomu, že tu jezdím do práce na brigádu a vzhledem k tomu, že to je nejlevnější parkování kousek od centra, tak je to velmi dobré místo. Je to tu kryté před deštěm, možná i před zloději, když to řeknu blbě, ale musím říct, že jsem spokojený s tím.”
“Jelikož tu jezdím téměř každý den, mám tu i blízko univerzitu, tak je to fajn za tu cenu. Je to blízko centra a jste tu krytí a hlavně je možnost to tu nechat i přes víkendy, kdy víkendy to máte vlastně zadarmo, takže jsem fakt spokojený. I jako student i jako pracující. Je to vyhřívané i částečně a člověk pozná, kde může parkovat podle těch označení. Je to fakt jako pěkné.”

Parkovací dům byl otevřen loni v květnu a dosud jej využilo přes 70 tisíc řidičů.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Teď už v těch měsících, kdy začala škola, je to silnější a silnější. Dneska například jsem se díval, tak tady bylo asi 107 volných míst parkovacích. To znamená, že většinou obě dvě patra jsou plná. Zatím to vrchní patro bývá prázdnější, protože lidé se snaží jezdit od spodu a ty statistiky toho parkování jsou větší. Zkrátka čím déle to tady bude, lidé se to naučí a budou tady parkovat, ale bude to mít i vztah k tomu, že měníme i parkovací zóny v centru města. To znamená, že se snažíme trochu vyjít vstříc rezidentům a potom vlastně bude více lidí parkovat zde v parkovacím domě.”

Stavba parkovacího domu včetně úprav jeho okolí vyšla na zhruba 200 milionů Kč, 85 milionů z toho pokryla dotace.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039490/parkovaci-dum-ve-skladistni-ulici-v-opave-uspel-v-soutezi-stavba-ms-kraje