Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě nově pojmenují dvě ulice. Jedna z nich připomene tradici pečení oplatek

Opava |  | Opavský expres

Moravskoslezský kraj navštívil americký velvyslanec Bijan Sabet. Jeho první zastávkou byla Opava, kde se sešel s vedením města a zavítal i do závodu na výrobu sušenek, oplatek i bonbonů.

V Opavě přejmenují část ulice K Celnici ve Vávrovicích. Nově ponese název Oreo. Stejnojmenná ulice je jako jediná na světě v New Yorku. Nový název ještě musí schválit opavští zastupitelé. 

Bijan Sabet, americký velvyslanec: “Tato ulice se nachází v Chelsea a je centrem aktivit, které propojují lidi a nápady. Jsem si jistý, že ulice Oreo tady v Opavě bude podobného charakteru a že se tímto aktem  ještě více upevní americko-české vztahy. Opava je krásné město s bohatou historií a já bych ji chtěl při této příležitosti popřát k 800. výročí od jejího založení. Z pohledu USA je 800 let velké číslo.”

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsem rád, dnes jsem se dozvěděl, že budeme teprve druzí na světě, co tuto ulici mají, takže pro Opavu je to velká čest a myslím si, že zase budeme slavnější a pro Opavu je to velký posun. Současná ulice, která by měla být pojmenovaná, by vedla od železnice po hlavní cestu a bylo to skutečně takto vybráno s ohledem na to, aby zde žijící nemuseli měnit svoje trvalé bydliště a svoje doklady.”

Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelez v Česku: “Tady se vyrábí nejvíce Orea pro Evropu a chme tím propojit New York a Opavu, propojit tu historii.”

Další z ulic by měla být pojmenována po Amálii Fiedorové, která tradici pečení oplatek v Opavě založila před 180 lety. Zařazena byla do takzvaného zásobníku ulic. 

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “I to je krásný nápad, je to památka na založení, na historii, na tu tradici, která tady byla u toho založení. Jsem strašně rád, že dorazil americký velvyslanec. Nesmírně si toho vážíme. Já jsem se s  ním setkal poprvé a je to také ukázka toho, že vzájemné vztahy města Opavy a firmy Mondelez fungují. My jsme strašně rádi, že tato americká firma tady investuje miliardu korun právě pro zaměstnanost, výrobu a také rozvoj tohoto regionu a spolupráce funguje perfektně.”

Opavská továrna loni v říjnu zahájila stavbu nové výrobní linky, kde najde práci až 140 lidí.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě, Opavě a Třinci došlo u rušení tří poboček České pošty k výměně za jiné

16. května 2023 16:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Česká pošta 31. března oznámila záměr zrušit k 30. červnu 300 svých poboček. Následovala setkání týmů státního podniku se zástupci měst, obcí a krajů, kterých se rušení pošt dotkne. V Ostravě, Opavě a Třinci se podařilo vyjednat, že tři pobočky, původně plánované ke zrušení, zůstanou zachovány. Místo nich se ale zruší jiné.

Slezská nemocnice Opava otevřela nové odběrové centrum krve a plazmy pro Bruntálsko a Krnovsko

16. května 2023 8:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krev je bezesporu nejcennější tekutinou pro každou nemocnici. V posledních letech počet dárců krve stále klesá. S cílem získat nové prvodárce a přiblížit odběr krve k jejich bydlišti otevřela Slezská nemocnice Opava pro Bruntálsko a Krnovsko nové odběrové místo.

Basketbalisté Opavy získali po 20 letech titul mistrů národní ligy

1. června 2023 23:06 | Opava | Jiří Cileček

Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech pátý ligový titul. Čtvrté finále nad Děčínem vyhráli 108:104 po prodloužení a sérii ovládli 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Petra Czudka triumfovali poprvé od roku 2003 a po osmnácti zlatech v řadě Nymburka, který při cestě až z předkola play off vyřadili v semifinále. Zajistili si tak účast v Lize mistrů. Děčín byl ve finále popáté a stejně jako v letech 2015, 2016, 2017, 2019 se musel spokojit se stříbrem.


Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

Dnes 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Záchovné programy v ZOO Ostrava slaví úspěch. V krátké době se zde narodili 3 šimpanzi

Zoologická zahrada Ostrava chová v současné době zhruba 7000 zvířat ve více než 450 druzích. Zhruba třetina z nich patří k ohroženým druhům. Velmi úspěšným se v posledních letech stal záchovný program šimpanzů, který slaví nové přírůstky.


Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže uspořádalo předvolební debatu k volbám do EP

12. května 2024 1:00 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

10. května 2024 12:10 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

9. května 2024 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

9. května 2024 10:09 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

V Opavě nově pojmenují dvě ulice. Jedna z nich připomene tradici pečení oplatek
Vydáno 3. března 2024 16:28, Opava, Yvona Fajtová
Moravskoslezský kraj navštívil americký velvyslanec Bijan Sabet. Jeho první zastávkou byla Opava, kde se sešel s vedením města a zavítal i do závodu na výrobu sušenek, oplatek i bonbonů.

V Opavě přejmenují část ulice K Celnici ve Vávrovicích. Nově ponese název Oreo. Stejnojmenná ulice je jako jediná na světě v New Yorku. Nový název ještě musí schválit opavští zastupitelé. 

Bijan Sabet, americký velvyslanec: “Tato ulice se nachází v Chelsea a je centrem aktivit, které propojují lidi a nápady. Jsem si jistý, že ulice Oreo tady v Opavě bude podobného charakteru a že se tímto aktem  ještě více upevní americko-české vztahy. Opava je krásné město s bohatou historií a já bych ji chtěl při této příležitosti popřát k 800. výročí od jejího založení. Z pohledu USA je 800 let velké číslo.”

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsem rád, dnes jsem se dozvěděl, že budeme teprve druzí na světě, co tuto ulici mají, takže pro Opavu je to velká čest a myslím si, že zase budeme slavnější a pro Opavu je to velký posun. Současná ulice, která by měla být pojmenovaná, by vedla od železnice po hlavní cestu a bylo to skutečně takto vybráno s ohledem na to, aby zde žijící nemuseli měnit svoje trvalé bydliště a svoje doklady.”

Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelez v Česku: “Tady se vyrábí nejvíce Orea pro Evropu a chme tím propojit New York a Opavu, propojit tu historii.”

Další z ulic by měla být pojmenována po Amálii Fiedorové, která tradici pečení oplatek v Opavě založila před 180 lety. Zařazena byla do takzvaného zásobníku ulic. 

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “I to je krásný nápad, je to památka na založení, na historii, na tu tradici, která tady byla u toho založení. Jsem strašně rád, že dorazil americký velvyslanec. Nesmírně si toho vážíme. Já jsem se s  ním setkal poprvé a je to také ukázka toho, že vzájemné vztahy města Opavy a firmy Mondelez fungují. My jsme strašně rádi, že tato americká firma tady investuje miliardu korun právě pro zaměstnanost, výrobu a také rozvoj tohoto regionu a spolupráce funguje perfektně.”

Opavská továrna loni v říjnu zahájila stavbu nové výrobní linky, kde najde práci až 140 lidí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000041824/v-opave-nove-pojmenuji-dve-ulice-jedna-z-nich-pripomene-tradici-peceni-oplatek