Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení

Opava |  | Opavský expres

Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Policie varuje. Nenechávejte ve svých chatách a chalupách žádné cennosti. V neobydlených objektech totiž často dochází ke krádežím. Nenechavce od vloupání mají odradit preventivní namátkové kontroly.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Policisté z jednotlivých obvodních oddělení ve spolupráci s psovody policejními psovody pravidelně, ale i náhodně docházejí do chatových oblastí, do rekreačních obydlí, nebo takových těch prostor. Kontrolují, zda nedochází zde k páchání trestné činnosti a to například vloupání nebo poškození cizí věci, případně jiné protiprávní jednání.”

Namátková kontrola proběhla v opavské zahrádkářské osadě Zátiší, kde je na 200 chat. Pachatelé vloupání si z chat odnášejí vše, co se dá zpeněžit. Navíc v nich často i přespávají a zkonzumují, co se dá.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Vzhledem k tomu, že policisté z jednotlivých obvodních oddělení a psovodi docházejí do těchto rekreačních prostor obydlí, tak nezaznamenáváme větší narušení těchto objektů, tudíž trestná činnost není tak velká. Každopádně musíme upozornit spoluobčany, aby si dávali na své cennosti pozor, aby opravdu nepřišli k újmě na majetku.”

Zloději nejčastěji využívají nepozornosti majitelů chat, takže by si ji měli zamykat i v případě, že jdou pracovat do zadní části zahrady.

Zuzana Moravcová, preventistka, PČR Opava: “Dochází k různým krádežim, jako krádežím jízdních kol, které nechávají bez zajištění na svých pozemcích. V rámci prevence doporučujeme majitelům chat i rekreačních objektů, aby při odchodu svoji chatu zkontrolovali, jestli mají uzamčené dveře nejlépe kvalitním zámkem, nebo také zkontrolovali okna. Doporučujeme taky okenice nebo mříže na okna. Následně doporučujeme si pořídit kamerový systém na svoji chatku a také všímavost sousedů.”
anketa: majitelé chat: “My to tu máme dobře zabezpečené. Brána je zabezpečená úplně, tu se hned tak někdo nedostane. Tady vzadu je takový lesík, ale i ten je oplocený a přiznám se, že tu v noci občas jsem i sama, takže nebojím se. Tady zamykáme a hlavní brána je taky zamknutá a je pod kamerama ještě navíc. Nestalo se mi, že by mi někdo vykradl chatu, nebo zničil nějaký majetek.”
“Já už tady jsem od roku 2002, to znamená, že už 22 let, a co se mi tu ztratilo, akorát rošt kovový z grilu. Ale od té doby klid. Já tady bydlím pořád, takže mám to hlídané, dá se říct. Sám za sebe si to pohlídám. A i okolí sleduji co se děje nebo neděje.”

Pokud se stane, že majitel objektu odhalí krádež, neměl by se ničeho dotýkat a ihned zavolat na tísňovou linku 112.

Nahlásit chybu


K tématu

Psovodi moravskoslezských policistů uspěli v kynologických přeborech

7. května 2023 16:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve dnech 23. až 28. dubna se ve Výcvikovém středisku psovodů a služebních psů Dobrotice uskutečnil devátý ročník Mistrovství Moravy psovodů se služebními psy pro rok 2022. V rámci mistrovství probíhaly současně ještě další soutěže, a to Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a Krajský přebor psovodů Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Organizátorem přeborů pro tento rok bylo naše krajské ředitelství.

Společné cvičení složek IZS: Simulovaná nehoda se zraněným na útěku a nález drog v autě

21. července 2023 15:19 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Karviné se uskutečnilo cvičení složek Integrovaného záchranného systému, které organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hlavní téma bylo tentokrát komplexnější. Po fingované dopravní nehodě se totiž v autě našly i drogy. Do cvičení tak byli kromě hasičů zapojeni i policejní psovodi a kriminalisté.

Cvičení složek IZS: nehoda, zraněný na útěku a drogy v autě

8. srpna 2023 15:19 | Karviná | Monika Danková

V Karviné se uskutečnilo cvičení složek integrovaného záchranného systému, které organizoval Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hlavní téma bylo tentokrát komplexnější. Po fingované dopravní nehodě se totiž v autě našly i drogy. Do cvičení tak byli kromě hasičů zapojeni i policejní psovodi a kriminalisté.


DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení
Vydáno 13. dubna 2024 21:31, Opava, Yvona Fajtová
Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Policie varuje. Nenechávejte ve svých chatách a chalupách žádné cennosti. V neobydlených objektech totiž často dochází ke krádežím. Nenechavce od vloupání mají odradit preventivní namátkové kontroly.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Policisté z jednotlivých obvodních oddělení ve spolupráci s psovody policejními psovody pravidelně, ale i náhodně docházejí do chatových oblastí, do rekreačních obydlí, nebo takových těch prostor. Kontrolují, zda nedochází zde k páchání trestné činnosti a to například vloupání nebo poškození cizí věci, případně jiné protiprávní jednání.”

Namátková kontrola proběhla v opavské zahrádkářské osadě Zátiší, kde je na 200 chat. Pachatelé vloupání si z chat odnášejí vše, co se dá zpeněžit. Navíc v nich často i přespávají a zkonzumují, co se dá.

René Černohorský, mluvčí PČR Opava: “Vzhledem k tomu, že policisté z jednotlivých obvodních oddělení a psovodi docházejí do těchto rekreačních prostor obydlí, tak nezaznamenáváme větší narušení těchto objektů, tudíž trestná činnost není tak velká. Každopádně musíme upozornit spoluobčany, aby si dávali na své cennosti pozor, aby opravdu nepřišli k újmě na majetku.”

Zloději nejčastěji využívají nepozornosti majitelů chat, takže by si ji měli zamykat i v případě, že jdou pracovat do zadní části zahrady.

Zuzana Moravcová, preventistka, PČR Opava: “Dochází k různým krádežim, jako krádežím jízdních kol, které nechávají bez zajištění na svých pozemcích. V rámci prevence doporučujeme majitelům chat i rekreačních objektů, aby při odchodu svoji chatu zkontrolovali, jestli mají uzamčené dveře nejlépe kvalitním zámkem, nebo také zkontrolovali okna. Doporučujeme taky okenice nebo mříže na okna. Následně doporučujeme si pořídit kamerový systém na svoji chatku a také všímavost sousedů.”
anketa: majitelé chat: “My to tu máme dobře zabezpečené. Brána je zabezpečená úplně, tu se hned tak někdo nedostane. Tady vzadu je takový lesík, ale i ten je oplocený a přiznám se, že tu v noci občas jsem i sama, takže nebojím se. Tady zamykáme a hlavní brána je taky zamknutá a je pod kamerama ještě navíc. Nestalo se mi, že by mi někdo vykradl chatu, nebo zničil nějaký majetek.”
“Já už tady jsem od roku 2002, to znamená, že už 22 let, a co se mi tu ztratilo, akorát rošt kovový z grilu. Ale od té doby klid. Já tady bydlím pořád, takže mám to hlídané, dá se říct. Sám za sebe si to pohlídám. A i okolí sleduji co se děje nebo neděje.”

Pokud se stane, že majitel objektu odhalí krádež, neměl by se ničeho dotýkat a ihned zavolat na tísňovou linku 112.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042558/opavsti-policiste-s-psovody-pravidelne-kontroluji-chaty-a-rekreacni-zarizeni