Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • NEZAMĚSTNANOST V MSK V BŘEZNU KLESLA NA 6 %, ÚŘAD EVIDUJE 48 966 UCHAZEČŮ
  • ZAMĚSTNAVATELÉ V MSK POPTÁVAJÍ HODNĚ ŘEMESLNÍKŮ A OPRAVÁŘŮ
  • O KOUPI LIBERTY OSTRAVA MÁ ZÁJEM NĚKOLIK SUBJEKTŮ, UVÁDÍ INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
  • BÝVALÉ ŠKVÁROVÉ HŘIŠTĚ U LETNÍHO STADIONU VE STUDÉNCE BUDE SLOUŽIT FOTBALU
  • HEIMSTADEN V ČESKU NOVĚ POVEDE PRZEMYSŁAW ORCHOWICZ
  • HORSKÁ SLUŽBA V ZIMĚ ZAZNAMENALA V BESKYDECH 440 ZÁSAHŮ, V JESENÍKÁCH 986
  • PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET PODPOŘÍ VE FRÝDLANTĚ N/O DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PROJEKTY
  • OSTRAVŠTÍ STRÁŽNÍCI POKRAČUJÍ S PREVENCÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLÁCH
  • DŮLEŽITOU CESTU U KARLOVY STUDÁNKY V JESENÍKÁCH UZAVŘELA DVOUMĚSÍČNÍ OPRAVA
  • AŽ DO KONCE ČERVNA PROBÍHÁ V KARVINÉ JARNÍ ÚKLID MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ
  • PROTIDROGOVÝ VLAK OPĚT ZASTAVÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI
  • SBÍRKA DARUJ F-M VYBÍRÁ I NA NOVOU DODÁVKU PRO PŘEVOZ HANDICAPOVANÝCH
  • NOVÝ JIČÍN SI PRONAJAL KOSTELNÍ VĚŽ, BUDE Z NÍ VYHLÍDKA
  • OSTRAVA MÁ PÁTÉ NEJBEZPEČNĚJŠÍ SILNICE V ČR
  • SPECIÁLNÍ OPERACE VÝMĚNY KOLENNÍHO KLOUBU SE NYNÍ DĚLÁ V KARVINÉ S ROBOTIKOU

Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

Opava |  | Opavský expres

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Iveta Bačkovská, studentka SU: “Ananas nakrájený na malé kousky jsme rozvařili s cukrem, udělal se takový odvar, ten jsme potom rozmixovali, přidali jsme smetanu, přidali jsme citronovou šťávu a teď je z toho výborná ananasová zmrzlina.”
      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup a je z toho taková medovo vanilková zmrzlina, Je moc dobrá, ale sladká. Musíte připravit tu směs z ledu a soli a potom jenom smícháte všechny ingredience na tu zmrzlinu a jenom točíte.”
      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 st. Tady podle receptu na parmazánovou zmrzlinu, do které se ale nebude dávat parmazán, jenom vanilka, vanilkové lusky.”

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: “My jsme hlavně dneska vyráběli sorbet podle receptu z 18. století, to je citronový sorbet s bergamotem, některé zmrzliny jsou taky barokní jako třeba jahodová, ananasová. Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My máme v rámci našeho studijního programu exprerimentální praktikum z kulinárního dědictví a pak i nějaké teoretické dějiny stravování a tam se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

      4. dubna 2025 11:30 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      Studenti postavili v centru Ostravy první májku. Z akce chtějí udělat tradici

      Na Masarykově náměstí v centru Ostravy stojí historicky první májka. Postavili ji tam studenti z vysokých a středních škol, kteří tím zahájili přípravy na majálesové oslavy.

      Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

      Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.


      Řidič v Muglinově na přechodu srazil seniorku, která rozvážela letáky, žena v nemocnici zemřela

      Dnes 12:16 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

      Policisté zveřejnili okolnosti tragické dopravní nehody, která se stala ve čtvrtek 3. dubna v Ostravě-Muglinově. Řidič osobního vozu tam srazil téměř dvaaosmdesátiletou ženu, která přecházela silnici. Seniorka byla převezena do nemocnice, kde později svým zraněním podlehla. Policie případ vyšetřuje pro podezření z usmrcení z nedbalosti.

      Vlci byli přeřazeni do nižšího statusu ochrany. Proti rozhodnutí se nyní ohrazují organizace

      Hnutí DUHA Šelmy se připojuje k celoevropskému boji za ochranu vlka. Iniciativa kritizuje rozhodnutí EU o přiřazení zvířete na nižší ochranný status, což může ohrozit obnovu jeho populace v některých evropských zemích.

      Otevření trailové sezony přineslo hned dvě nově upravené trasy v Černém lese

      V Černém lese byla oficiálně zahájena trailová sezóny pro všechny nadšené bikery. Připraveny byly dva traily pro méně i více zkušené, jejichž trasa vede až do Polska. Více se dozvíte v následující reportáži.

      Z hromad hlíny bude ve Studénce tréninková plocha pro fotbalisty

      Bývalé škvárové hřiště u letního stadionu ve Studénce bude opět užitečnou plochou. Návozem hlíny a jednoduchou úpravou tu vznikne tréninkový prostor, který budou využívat fotbalisté.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Sdílko se letos stěhuje z Poruby do centra Ostravy. Zaměřeno bude na kulturu a kreativitu

      Jen málokterý z obyvatel Ostravy-Poruby nezná Sdílko, které se na různých místech prezentuje už od roku 2016. Oblíbená venkovní expozice ve sdílených kontejnerech se poprvé přestěhuje do centra před Novou radnici. Novinkou bude i zaměření na kulturní a kreativní odvětví.

      Sousedské vztahy mohou obyvatelé Ostravy-Jihu utužit pomocí akcí s projektem Sousedství

      Obyvatelé obvodu mohou opět žádat o příspěvek z dotačního programu Sousedství. Vedení Ostravy-Jihu se tak již čtvrtým rokem snaží podpořit fungující sousedské vztahy. Na pořádání sousedských akcí mohou žadatelé získat až 10 000 Kč.

      Na hranicích se Slovenskem panují kvůli slintavce a kulhavce přísnější dezinfekční opatření

      Preventivní opatření proti zavlečení vysoce nakažlivé slintavky a kulhavky na české území byla v minulých dnech ještě více zpřísněna. Na vybraných hraničních přechodech probíhá důkladnější očista nákladních vozidel, která by mohla virus na sobě převážet.

      Cyklistický závod Porubajk letos hlásí změnu. Odstartuje na Alšově náměstí

      Hlavní třída v Ostravě-Porubě se opět stane dějištěm Porubajku. Tentokrát ale cyklistický závod nevyužije prostranství u Floridy. Součástí Porubajku bude i charitativní běh.

      Věž farního kostela bude novou “rozhlednou” města

      Věž kostela Nanebevzetí Panny Marie bude zpřístupněna veřejnosti. Dohodla se na tom radnice a farnost. Než se tak stane, bude nutné provést některé stavební úpravy. Nejnáročnější bude přemístit velký zvon.

      Opavští policisté se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali akci Řídím, piju nealko pivo

      Opavští policisté spolu s krajským koordinátorem BESIP se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali už tradiční preventivní akci Řídím, piju nealko pivo, která je zaměřena na zodpovědném přístupu řidičů k pití alkoholu.

      Řídím, piju nealko pivo. Opavští policisté se zaměřili na alkohol za volantem

      5. dubna 2025 16:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Opavští policisté spolu s krajským koordinátorem BESIP se zaměřili na alkohol za volantem. Uspořádali už tradiční preventivní akci Řídím, piju nealko pivo, která je zaměřena na zodpovědném přístupu řidičů k pití alkoholu.

      Žáci a studenti základních a středních škol MSK se utkali v Geologické olympiádě

      5. dubna 2025 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Slezské zemské muzeum v Opavě patřilo Geologické olympiádě. V expozičním areálu se utkali vítězové okresních kol této vědomostní soutěže. jejímž cílem je napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talenty a dále je v tomto směru rozvíjet.

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

      4. dubna 2025 11:30 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      V Opavě roste kapacita pro ubytování seniorů. Nové pokoje vznikly v Domově OASA

      2. dubna 2025 17:53 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Domov pro seniory Oasa v Opavě slavnostně otevřel nové prostory. Počet pokojů pro seniory se tak zvýšil z 57 na 91. Určeny jsou lidem ve věku 65 let a více primárně z okresu Opava.

      Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny
      Vydáno 2. dubna 2025 17:42, Opava, Yvona Fajtová
      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Iveta Bačkovská, studentka SU: “Ananas nakrájený na malé kousky jsme rozvařili s cukrem, udělal se takový odvar, ten jsme potom rozmixovali, přidali jsme smetanu, přidali jsme citronovou šťávu a teď je z toho výborná ananasová zmrzlina.”
      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup a je z toho taková medovo vanilková zmrzlina, Je moc dobrá, ale sladká. Musíte připravit tu směs z ledu a soli a potom jenom smícháte všechny ingredience na tu zmrzlinu a jenom točíte.”
      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 st. Tady podle receptu na parmazánovou zmrzlinu, do které se ale nebude dávat parmazán, jenom vanilka, vanilkové lusky.”

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: “My jsme hlavně dneska vyráběli sorbet podle receptu z 18. století, to je citronový sorbet s bergamotem, některé zmrzliny jsou taky barokní jako třeba jahodová, ananasová. Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My máme v rámci našeho studijního programu exprerimentální praktikum z kulinárního dědictví a pak i nějaké teoretické dějiny stravování a tam se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048031/studenti-slezske-univerzity-vari-podle-historickych-receptu-tentokrat-vyrabeli-sorbety-a-zmrzliny