Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

Opava |

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Iveta Bačkovská, studentka SU: “Ananas nakrájený na malé kousky jsme rozvařili s cukrem, udělal se takový odvar, ten jsme potom rozmixovali, přidali jsme smetanu, přidali jsme citronovou šťávu a teď je z toho výborná ananasová zmrzlina.”
Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup a je z toho taková medovo vanilková zmrzlina, Je moc dobrá, ale sladká. Musíte připravit tu směs z ledu a soli a potom jenom smícháte všechny ingredience na tu zmrzlinu a jenom točíte.”
Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 st. Tady podle receptu na parmazánovou zmrzlinu, do které se ale nebude dávat parmazán, jenom vanilka, vanilkové lusky.”

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: “My jsme hlavně dneska vyráběli sorbet podle receptu z 18. století, to je citronový sorbet s bergamotem, některé zmrzliny jsou taky barokní jako třeba jahodová, ananasová. Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My máme v rámci našeho studijního programu exprerimentální praktikum z kulinárního dědictví a pak i nějaké teoretické dějiny stravování a tam se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

4. dubna 2025 11:30 | Opava | Yvona Fajtová

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Slezská univerzita v Opavě se otevřela zájemcům o studium

13. února 2025 0:46 | Opava | Yvona Fajtová

Slezská univerzita v Opavě se otevřela zájemcům o studium. Měli tak jedinečnou možnost prohlédnout si prostory jednotlivých fakult a ústavů, seznámit se se studijními programy a zeptat se na vše, co je v souvislosti se studiem zajímá.

Rekonstrukce Mravenečku služby nezastavila. Azyl mu poskytla Slezská univerzita

17. února 2025 11:28 | Opava | Yvona Fajtová

Denní stacionář Mraveneček v Opavě prochází rozsáhlými stavebními úpravami. Je tak neobyvatelný a zaměstnanci a klienti se tak museli přestěhovat do náhradních prostor. Ty našli ve výukovém bytě Fakulty veřejných politik Slezské univerzity.


Otužilci plavali na Žermanické přehradě Mikulášskou štafetu

Dnes 13:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na Žermanické přehradě se v sobotu 6. listopadu konala tradiční Mikulášská přeplavba. Otužilci z celého regionu se rozmístili podél obou břehů a plavali postupně různě dlouhé úseky, kdy si předávali bojku.

Havířov velkolepě oslavil 70 let od založení města

Dnes 10:20 | Havířov | Bára Kelnerová

Vladimír Hron, Big Band Felixe Slováčka, představení Kůň pátý element, kapela Mirai a nakonec ohňostroj. Tak takovou oslavu připravilo město k 70. výročí založení Havířova. Pozváni byli i všichni obyvatelé narození v roce 1955.

Stavba vodovodu na ulici Na Stráni omezuje dopravu, potrvá do konce tohoto roku

Dnes 13:20 | Karviná | Gabriela Stašová

V karvinském Ráji momentálně probíhá výměna vodovodního řadu. O veškerých opravách byli obyvatelé včas informováni.

Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

Včera 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Glow Up University Tour zavítalo poprvé i do Karviné, studentům ukázalo možnosti vysokých škol

Dnes 13:10 | Karviná | Gabriela Stašová

Veletrh vysokých škol v Moravskoslezském kraji, Glow Up University Tour, se zastavila i v Karviné, aby ukázala studentům, že jít na vysokou školu má smysl a že i oni mohou nalézt svůj vysněný obor v regionu.

Pracoval na střeše a spadl z výšky sedmi metrů. Muž krvácel z hlavy a vážně si poranil nohu

Včera 9:15 | Čeladná | Anna Břenková

Spadl z výšky okolo sedmi metrů při práci na střeše. Muž utrpěl krvácející zranění hlavy a vážně si zranil nohu. Byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Vánoční kluziště v centru Ostravy opět těší bruslaře

Včera 14:18 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Rozsvícením stromu na Masarykově náměstí odstartovaly Ostravské Vánoce. Ty probíhají tradičně na čtyřech scénách, a jednou z neoblíbenějších je scéna vánočního kluziště.

Ostrava bude příští rok hospodařit s částkou téměř 16 miliard korun

4. prosince 2025 14:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava má rozpočet na příští rok. Hospodařit bude s částkou téměř 16 miliard korun. Jde o jeden z nejvyšších rozpočtů v historii města. Přibližně třetina všech peněz půjde na investice. Od koncertního sálu přes projekt Nových Bazalů, ale i výstavbu nových bytů.

Několikrát okradl seniorku a její dceru na vozíku, pak obě ženy násilně napadl

4. prosince 2025 11:45 | Ostrava-město | Anna Břenková

Muž zneužil důvěry ženy na vozíku a hrál si na jejího přítele. Přitom z bytu, kde žila se svou starší matkou, kradl peníze. Pak zorganizoval další akci – jeho komplic se vydával za policistu a z bytu společně s další ženou vzali cennosti. Zločinec se ještě vrátil, opět kradl a obě ženy násilně napadl. Kriminalisté v Ostravě obvinili tři osoby. Hlavnímu pachateli hrozí až deset let.

Opavou projel mikulášský trolejbus plný světýlek, čertů i dětské radosti

Dnes 15:03 | Opava | Yvona Fajtová

Opavský Městský dopravní podnik opět vypravil oblíbený mikulášský vůz. Vánočně vyzdobený trolejbus jezdil po celém městě mimo jízdní řád a všichni mikuláši, čerti a andělé si užili jízdu zdarma.

Opava-Jaktař rozsvítila dřevěný betlém: klienti Charity přidali vyřezávaného velblouda

Dnes 14:45 | Opava | Yvona Fajtová

Už potřetí se v Opavě-Jaktaři slavnostně rozsvítil vyřezávaný betlém, který vyrábějí klienti a zaměstnanci Charity Opava. Letos k němu přibylo nové vyřezané zvířátko – velbloud. Betlém vznikl před třemi lety na přání místních obyvatel, kteří v městské části postrádali vánoční výzdobu.

Radost v Opavě rozdává vánoční atmosféru. Ručně vyrobené dárky a dekorace jdou na dračku

Dnes 14:15 | Opava | Yvona Fajtová

Už jen do 11. prosince máte možnost navštívit Vánoční obchůdek sociálně terapeutické dílny Radost. Klienti a zaměstnanci tohoto charitního střediska zde nabízejí mnoho rozmanitých a velmi žádaných vánočních dárků a dekorací.

Opavská věznice rozdává radost, poprvé se připojila k Andělskému stromu

3. prosince 2025 18:21 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská věznice se zapojila do darovací kampaně s názvem Andělský strom. Tou už 15. rokem nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství pomáhá propojovat děti a jejich odsouzené rodiče prostřednictvím vánočního dárku.

Historická budova bývalé opavské pošty po letech znovu ožila. Ožila Koncept Marketem

3. prosince 2025 18:07 | Opava | Yvona Fajtová

Koncept Market se letos odehrál na opravdu výjimečném místě, a to v prostorách dlouho nepřístupné staré opavské pošty. Tato historická budova na Masarykově třídě, která po letech čekání míří k nové budoucnosti jako domov pro seniory, tak ožila sváteční atmosférou, designem a lokální tvorbou.

Rozsvícení vánočního stromu na Dolním náměstí v Opavě rozzářilo stovky úsměvů

3. prosince 2025 17:51 | Opava | Yvona Fajtová

Opava má za sebou jeden z nejkrásnějších okamžiků začínajícího adventu. Na Dolním náměstí se sešly stovky lidí, aby si společně užili slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Atmosféru doplnila hudba, andělé na chůdách, koledy i velkolepá andělská ohňová show.

Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny
Vydáno 2. dubna 2025 17:42, Opava, Yvona Fajtová
Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Iveta Bačkovská, studentka SU: “Ananas nakrájený na malé kousky jsme rozvařili s cukrem, udělal se takový odvar, ten jsme potom rozmixovali, přidali jsme smetanu, přidali jsme citronovou šťávu a teď je z toho výborná ananasová zmrzlina.”
Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup a je z toho taková medovo vanilková zmrzlina, Je moc dobrá, ale sladká. Musíte připravit tu směs z ledu a soli a potom jenom smícháte všechny ingredience na tu zmrzlinu a jenom točíte.”
Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 st. Tady podle receptu na parmazánovou zmrzlinu, do které se ale nebude dávat parmazán, jenom vanilka, vanilkové lusky.”

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: “My jsme hlavně dneska vyráběli sorbet podle receptu z 18. století, to je citronový sorbet s bergamotem, některé zmrzliny jsou taky barokní jako třeba jahodová, ananasová. Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My máme v rámci našeho studijního programu exprerimentální praktikum z kulinárního dědictví a pak i nějaké teoretické dějiny stravování a tam se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048031/studenti-slezske-univerzity-vari-podle-historickych-receptu-tentokrat-vyrabeli-sorbety-a-zmrzliny