Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • F-M POKRAČUJE V DIGITALIZACI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČIPOVÁNIM POPELNIC
  • KARVINÁ ZAČÍNÁ REGULOVAT UMÍSŤOVÁNÍ VÝDEJNÍCH BOXŮ
  • VE STÁDU VELBLOUDŮ DVOUHRBÝCH V ZOO OSTRAVA JE K VIDĚNÍ TÝDEN STARÉ MLÁDĚ
  • KARVINÁ BUDE REGULOVAT UMÍSŤOVÁNÍ VÝDEJNÍCH BOXŮ NA ZÁSILKY. INFO NA POLAR.CZ
  • OTRÁVENÝ RYBNÍK MÍČOVEC VE STONAVĚ ČISTÍ SPECIÁLNÍ BAKTERIE. INFO NA POLAR.CZ
  • KARVINÁ SE CHYSTÁ REKONSTRUOVAT AREÁL LODIČEK PRO VĚTŠÍ KOMFORT NÁVŠTĚVNÍKŮ
  • PŘÍPRAVA OBCHVATU KRNOVA POKRAČUJE, ŘSD MÁ VYKOUPENO 77% POZEMKŮ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVIL MULTIFUNKČNÍ HŘIŠTĚ NA STOVKÁCH
  • OSTRAVSKÁ UNIVERZITA CHYSTÁ MODERNIZACI BUDOV ZA TÉMĚŘ 455 MILIONŮ KORUN
  • O VELIKONOCÍCH V OSTRAVĚ PROBĚHNE AKCE MP BEZPEČNĚJŠÍ NAKUPOVÁNÍ A PARKOVÁNÍ
  • NOVOJIČÍNSKÁ ŠKOLA MÁ VICEMISTRA REPUBLIKY V TRUHLÁŘSKÉM OBORU
  • ECMO TÝM FNO A ZÁCHRANÁŘI CVIČILI NAPOJENÍ PACIENTA NA MIMOTĚLNÍ OBĚH V TERÉNU

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

Opava |  | Regionální zprávy POLAR

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

      2. dubna 2025 17:42 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.


      Karviná začíná reagovat na problém estetiky i bezpečnosti umísťování výdejních boxů

      Výdejní boxy, které zprostředkovávají lidem snadné vyzvedávání zboží z e-shopů, mohou být i problémem. Na některých místech ve městě může takový výdejní box i překážet nebo narušovat veřejný prostor. Jedná se o celorepublikový problém.

      Jel v obci 125 km/h, chtěl prý „vyzkoušet radar“. Policie během dopravní akce rozdávala i další pokuty

      Včera 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      V obci Holčovice na Bruntálsku naměřili policisté řidiči osobního auta 125 km/h. Muž jim tvrdil, že si chtěl „vyzkoušet radar“. Za pár hodin během dopravní akce policisté v kraji zjistili desítky dalších přestupků, včetně telefonování za jízdy, jízdy bez dálniční známky nebo vjezdu na železniční přejezd na červenou.

      Čipování popelnic ve Frýdku-Místku pomůže zefektivnit plánování svozu odpadu

      Frýdek-Místek pokračuje ve velkém projektu digitalizace odpadového hospodářství. Všechny popelnice na směsný i tříděný odpad budou postupně opatřeny čipem, který umožní sledovat jejich vývoz v reálném čase. Do systému se zapojí přibližně 15 tisíc nádob a čipování potrvá zhruba dva roky.

      Speciální bakterie čistí otrávený rybník Míčovec

      O biologickou rovnováhu a čistoty vody v rybníku Míčovec ve Stonavě, který v lednu postihla ekologická havárie, se nově starají speciální bakterie. Do vody budou od dubna až do podzimu dávkovány celkem sedmkrát.

      Záchranáři čtyř krajů nacvičovali zásah při podezření na vysoce nakažlivou nemoc

      Včera 10:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Záchranáři ze Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje se ve středu sešli v Otrokovicích, kde společně trénovali zásah při výskytu vysoce nakažlivé nemoci. Záchranáři nacvičili mimo jiné i transport pacientů v izolačních prostředcích do specializovaného centra FN Bulovka.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      Ulice Dr. Martínka bude bezpečnější. Rekonstrukce se dotkne hlavně chodců a cyklistů

      Město Ostrava chce, aby se zranitelní účastníci silničního provozu cítili na ulici dobře a tak chystá další úpravu v Hrabůvce. Frekventovaný přechod na ulici Dr. Martínka bude bezpečnější a přehlednější. Rekonstrukce zklidní dopravu a zlepší pohyb přes tramvajovou trať.

      Řidič tahače, kterým v D. Lutyni zatarasil přejezd a způsobil nehodu expresu, chce zpět řidičák, soud je proti

      16. dubna 2025 18:06 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Krajský úřad MSK uspěl s kasační stížností proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě v řízení, zda má či nemá být vráceno řidičské oprávnění šoférovi, který je podezřelý ze zaviněný železničního neštěstí v Dolní Lutyni. K tomu došlo 24. ledna 2024 ráno, když vjel s tahačem a vlekem s naloženým pracovním strojem na železniční přejezd, aniž by si před tím ověřil, zda je jeho souprava schopna terénní nerovnost bezpečně přejet. Kolos tam uvízl a narazil do něj osobní expres.

      Kraj dává 43 milionů na podporu cestovního ruchu

      16. dubna 2025 20:22 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Moravskoslezský expres

      Moravskoslezský kraj systematicky podporuje rozvoj cestovního ruchu. Přispívá na projekty, které zlepší infrastrukturu a zatraktivní region pro návštěvníky. I v letošním roce podpoří desítky projektů v několika oblastech.

      Slezská Ostrava investuje do rekonstrukce bytů v Domě s pečovatelskou službou Hladnovská

      Dům s pečovatelskou službou na Hladnovské ulici nabídne nově osm kompletně zrekonstruovaných bytů. Městský obvod do jejich oprav nainvestuje přes tři miliony korun. Práce na úpravách interiérů aktuálně začínají a rekonstrukce se dočká taky výtah.

      Otevírání turistické sezony v Hradci nad Moravicí nabídlo i komentovanou prohlídku Weisshuhnova kanálu

      16. dubna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      V Hradci nad Moravicí přivítali jaro a otevřeli turistickou sezonu. Připraveno bylo 5 turistických tras, velikonoční prohlídky zámku, ražení mincí a komentované prohlídky naučné stezky Hanuše a Weisshuhnova kanálu.

      Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

      16. dubna 2025 14:50 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

      Knihovna města Opavy patří výstavě nejtajemnějšího malíře středověku

      13. dubna 2025 22:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Knihovna města Opavy patří výstavě nejtajemnějšího malíře středověku s názvem Hieronymus Bosch - Zrcadlo světa. Ta probíhá v rámci festival Další břehy a na vernisáži zazněla i historická hudba z dob Boschova mládí a z konce jeho života.

      Nejlepším sportovcem Opavska za rok 2024 je basketbalista Jakub Šiřina. Sportu kraluje už 7. rokem

      12. dubna 2025 19:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      V Opavě vyhlásili nejúspěšnější sportovce a sportovní kolektivy okresu Opava roku 2024. Slavnostní galavečer proběhl už tradičně ve Slezském divadle.

      V kině Mír v Opavě byl slavnostně zahájen multižánrový festival Další břehy

      12. dubna 2025 19:25 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Slavnostním zahájením v kině Mír začal 25. ročník festivalu Další břehy. Probíhat až do 1. května na různých místech Opavy a nabídne výstavy, koncerty, besedy, divadelní představení a také filmy.

      Slezská nemocnice v Opavě uspořádala Den zdraví a prevence. Zájem byl větší než loni

      12. dubna 2025 18:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Slezská nemocnice v Opavě opět po roce uspořádala Den prevence, Už potřetí za sebou se uskutečnil v UniPointu Slezské univerzty v Obchodním centru Breda & Weinstein. Zájem byl velký.

      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny
      Vydáno 4. dubna 2025 11:30, Opava, Yvona Fajtová
      Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

      Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

      Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

      Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

      Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

      Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

      Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

      U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

      Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

      Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048071/na-slezske-univerzite-v-opave-vari-jidla-nasich-predku-studenti-tentokrat-vyrabeli-historicke-sorbety-a-zmrzliny