Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny

Opava |  | Regionální zprávy POLAR

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti Slezské univerzity vaří podle historických receptů. Tentokrát vyráběli sorbety a zmrzliny

2. dubna 2025 17:42 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.


Speciální bakterie čistí otrávený rybník Míčovec

O biologickou rovnováhu a čistoty vody v rybníku Míčovec ve Stonavě, který v lednu postihla ekologická havárie, se nově starají speciální bakterie. Do vody budou od dubna až do podzimu dávkovány celkem sedmkrát.

Karviná začíná reagovat na problém estetiky i bezpečnosti umísťování výdejních boxů

Výdejní boxy, které zprostředkovávají lidem snadné vyzvedávání zboží z e-shopů, mohou být i problémem. Na některých místech ve městě může takový výdejní box i překážet nebo narušovat veřejný prostor. Jedná se o celorepublikový problém.

Jel v obci 125 km/h, chtěl prý „vyzkoušet radar“. Policie během dopravní akce rozdávala i další pokuty

Včera 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V obci Holčovice na Bruntálsku naměřili policisté řidiči osobního auta 125 km/h. Muž jim tvrdil, že si chtěl „vyzkoušet radar“. Za pár hodin během dopravní akce policisté v kraji zjistili desítky dalších přestupků, včetně telefonování za jízdy, jízdy bez dálniční známky nebo vjezdu na železniční přejezd na červenou.

Hasiči likvidovali požár neobydleného objektu v Ostravě, vyhlášen byl II. stupeň požárního poplachu

Dnes 15:26, vydáno dnes 7:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Devět jednotek hasičů zasahuje v Cihelní ulici v Ostravě, kde hoří neobydlená budova. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Objekt je z důvodu propadu střechy hašen zvenku.

Čipování popelnic ve Frýdku-Místku pomůže zefektivnit plánování svozu odpadu

Frýdek-Místek pokračuje ve velkém projektu digitalizace odpadového hospodářství. Všechny popelnice na směsný i tříděný odpad budou postupně opatřeny čipem, který umožní sledovat jejich vývoz v reálném čase. Do systému se zapojí přibližně 15 tisíc nádob a čipování potrvá zhruba dva roky.

Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

V Orlové by si řidiči měli dávat pozor na dodržování rychlosti

V diskuzích na sociálních sítích se řeší téma městských radarů.

Záchranáři čtyř krajů nacvičovali zásah při podezření na vysoce nakažlivou nemoc

Včera 10:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranáři ze Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje se ve středu sešli v Otrokovicích, kde společně trénovali zásah při výskytu vysoce nakažlivé nemoci. Záchranáři nacvičili mimo jiné i transport pacientů v izolačních prostředcích do specializovaného centra FN Bulovka.

Porubský bazén ovládla Velká cena Ostravy. Hvězdou mítinku byl Francouz Damien Joly

Porubský krytý bazén ovládla Velká cena Ostravy v plavání. Závodu se zúčastnilo 368 plavců z Česka, Slovenska, Polska, Ázerbájdžánu a Francie. Největší hvězdou mítinku byl právě francouzský plavec Damien Joly.

Kraj dává 43 milionů na podporu cestovního ruchu

16. dubna 2025 20:22 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Moravskoslezský expres

Moravskoslezský kraj systematicky podporuje rozvoj cestovního ruchu. Přispívá na projekty, které zlepší infrastrukturu a zatraktivní region pro návštěvníky. I v letošním roce podpoří desítky projektů v několika oblastech.

Otevírání turistické sezony v Hradci nad Moravicí nabídlo i komentovanou prohlídku Weisshuhnova kanálu

16. dubna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Hradci nad Moravicí přivítali jaro a otevřeli turistickou sezonu. Připraveno bylo 5 turistických tras, velikonoční prohlídky zámku, ražení mincí a komentované prohlídky naučné stezky Hanuše a Weisshuhnova kanálu.

Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

16. dubna 2025 14:50 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.

Knihovna města Opavy patří výstavě nejtajemnějšího malíře středověku

13. dubna 2025 22:52 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy patří výstavě nejtajemnějšího malíře středověku s názvem Hieronymus Bosch - Zrcadlo světa. Ta probíhá v rámci festival Další břehy a na vernisáži zazněla i historická hudba z dob Boschova mládí a z konce jeho života.

Nejlepším sportovcem Opavska za rok 2024 je basketbalista Jakub Šiřina. Sportu kraluje už 7. rokem

12. dubna 2025 19:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě vyhlásili nejúspěšnější sportovce a sportovní kolektivy okresu Opava roku 2024. Slavnostní galavečer proběhl už tradičně ve Slezském divadle.

V kině Mír v Opavě byl slavnostně zahájen multižánrový festival Další břehy

12. dubna 2025 19:25 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slavnostním zahájením v kině Mír začal 25. ročník festivalu Další břehy. Probíhat až do 1. května na různých místech Opavy a nabídne výstavy, koncerty, besedy, divadelní představení a také filmy.

Slezská nemocnice v Opavě uspořádala Den zdraví a prevence. Zájem byl větší než loni

12. dubna 2025 18:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezská nemocnice v Opavě opět po roce uspořádala Den prevence, Už potřetí za sebou se uskutečnil v UniPointu Slezské univerzty v Obchodním centru Breda & Weinstein. Zájem byl velký.

Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Studenti tentokrát vyráběli historické sorbety a zmrzliny
Vydáno 4. dubna 2025 11:30, Opava, Yvona Fajtová
Na Slezské univerzitě v Opavě vaří jídla našich předků. Workshopy dobové kuchyně probíhají v gastrocentru univerzity a jsou součástí studia historie a kulturního dědictví v regionální praxi.

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě uspořádala další workshop tentokrát zaměřený na mražené pochoutky. Studenti spolu s památkáři tak podle historických receptů vyráběli sorbety a zmrzliny spojené se šlechtickou společností baroka nebo 18. a 19. století.

Natálie Kelemenová, studentka SU: “My máme kdoulovou zmrzlinu, je to z jamu a kompotu a přidali jsme tam ještě smetanu a cukrový sirup.”

Romana Rosová, památkářka: “Teďka zrovna děláme vanilkovou zmrzlinu. Snažíme se zahřát směs vajíček, smetany a cukrového sirupu na 82 stupňů." 

Vyráběla se také zmrzlina gorgonzolová, která se podávala s parmskou šunkou.

Vše starodávnou metodou a s pomocí dobových cínových formiček nejroztodivnějších tvarů.

Milan Svoboda, historik retro gastronomie: "Nejsložitější je zmrazit tu vlastní zmrzlinovou směs tou historickou metodou, což je vlastně kovový válec s tou směsí ponořený do směsi ledu a soli a ta směs přimrzá k tomu kovovému válci, musí se neustále seškrabávat a to je poměrně dlouhý proces.”

U sorbetu je nejdůležitější co nejrychleji naplnit zmražené formičky a odnést je do mrazáku.

Irena Korbelářová, děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU: “My se snažíme těm studentům ukazovat s jakými surovinami se dříve pracovalo a samozřejmě pořádáme 2x za rok zpravidla workshopy tematické, ať už k první republice, ke středověku, k 19. století, kdy ti studenti si připravují podle dobových kuchařek recepty.”

Ne všechny jsou jednoduché na přípravu, v mnoha starých receptářích totiž není uvedeno množství surovin.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000048071/na-slezske-univerzite-v-opave-vari-jidla-nasich-predku-studenti-tentokrat-vyrabeli-historicke-sorbety-a-zmrzliny