Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Cesta vody v Bělském lese bude slavit rok. Doplní ji nový park

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Jednu z nejnavštěvovanějších rekreačních lokalit obvodu Ostrava-Jih, Cestu vody v Bělském lese, doplní nový Park nad rybníkem. V létě započala nová etapa kultivace, která právě na tento projekt navazuje.

Už téměř rok si mohou návštěvníci Bělského lesa projít tzv. Cestu vody – vyhledávanou atrakci obyvatel okolních sídlišť. Projekt významně zvýšil návštěvnost této lokality.

Ivan Tachezy, autor projektu: „Základním záměrem bylo vytvořit určité podmínky pro lidi z nejbližšího okolí, aby se mohli dostat do nejtajnějších zákoutí toho lesa, které nebyly přístupné ani viditelné z těch přístupných stezek.“

Cesta vody se stala často navštěvovaným místem odpočinku zejména díky přírodním priessnitzovým lázním.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „Projekt stezka vody je vlastně situován do hluboké strže, která vznikla tisíciletou činností místních vodních toků a do dneška jsou zde přítomny docela silné prameny. Tyto prameny dneska napájí i takovéto krásné jímky, které tady slouží k priessnitzové terapii, což má souvislost i s naším státem, s oblastmi Slezska a Jesenicka, protože právě Vinzenz Priessnitz založil první vodoléčebný ústav na světě nad dnešním městem Jeseník a právě takovéto ledové koupele jsou inspirací pro Stezku vody, takže každý, kdo chce, může přijít a vyzkoušet si tu tzv. balneoterapii, která má přiznivé účinky na lidský organismus.“
návštěvníci: „Velmi často tu chodíme s manželem a líbí se nám to moc. Je to moc dobrý počit těch, co to tady zařídili, kdo tu vůbec přišel s tím nápadem, protože tady v Bělském lese je velký zdroj té vody, tak by byla škoda toho nějak nevyužít a tento způsob je úžasný.“

Nyní v tomto rekreačním lesoparku roste další část projektu – Park nad rybníkem, který se stane pomyslnou vstupní branou do údolí Výškovického potoka z přilehlého sídliště.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „Má tady vlastně propojit tu cestu vody vyloženě s těmi paneláky ve Výškovicích a taky tady má vnést více takových těch dětských prvků, jako jsou vodní hrátky, prolézačky, ale vše v tom kontextu přírody a lesa.“

Stavební práce začaly letos v srpnu. Napojení se nachází v místě dřevěného pochozího plata u mokřadu se sedícím obrem. V rámci nového parku vznikne druhý obr.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „To co vidíme za mnou, ty tůňky se ještě zvětšují, prohlubují, pokračuje se s povalovými chodníky za mnou a ty povaly budou navazovat na štěrkové chodníčky, které povedou až nahoru na cyklostezku pod těmi panelovými domy. Samozřejmě ty práce jsou náročné, protože je děláme v lese.“

Náklady na stavbu činí necelých 20 milionů korun. Zhotovitelem jsou Ostravské městské lesy.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „Primární je pro nás ochrana životního prostředí a všech stromů, ať nic zbytečně nepoškodíme, ale zároveň do toho lesa ty lidi chceme dostat. Děláme to pro ně zajímavější. Sice jsme s lese, ale přece jen je to les založený rekreačním způsobem a cílem je ty lidi dostat z města do přírody.“

Realizace probíhá v koordinaci s rekonstrukcí přilehlého skateparku, který řeší Městský obvod Ostrava-Jih - obě stavby tak na sebe přímo navazují. Hotovo by mělo být v červnu příštího roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Cesta vody zpřístupnila malebné údolí Bělského lesa. Děti potěší dřevěný obr

24. října 2023 13:17 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Bělský les v Ostravě je zase o něco přístupnější lidem. Byla totiž dokončena nádherná stezka s názvem Cesta vody, která zpřístupnila podmočenou část lesa a okamžitě se stala velmi oblíbenou mezi návštěvníky. Na jejím začátku navíc vznikly unikátní Priessnitzovy lázně.

Začala stavba Parku nad rybníkem. Propojí sídliště s Bělským lesem

21. srpna 2024 11:28 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Bělský les je jednou z nejnavštěvovanějších rekreačních lokalit v Ostravě a projekt Cesta vody tomu ještě pomohl. Nyní začala další etapa kultivace, která na něj naváže. Nese název Park nad rybníkem a jejím cílem je propojit les se sídlištěm.

V Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Světelné 3D instalace uchvátí každého

20. listopadu 2023 8:11 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V areálu Lesní školy v Bělském lese vyrostlo vánoční městečko. Jde o světelné 3D vánoční instalace, které potěší jak děti tak dospělé. Vánoční městečko je novinkou tradičních Vánoc na Jihu.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. října 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Jižní část Ostravy-Nové Vsi se podařilo zachránit. Severní část je bohužel pod vodou

Asi nejhůře zasaženou obydlenou lokalitou v Ostravě je podobně, jako při podvodních v roce 97 Nová Ves, kterou protéká Odra. Voda se ale prý chovala úplně jinak, než tehdy a kdyby se neprotrhla hráz na soutoku s Opavou, zřejmě by k záplavě vůbec nedošlo.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Noví studenti univerzity třetího věku měli imatrikulaci v ostravské Jubilejní kolonii

21 nových studentů ze skoro padesátky se zúčastnilo slavnostní imatrikulace do letošního školního roku Univerzity třetího věku. Jedná se o neprofesní zájmový vzdělávací program pro obyvatele MS kraje starších 55 let.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih není kritická

Stejně jako zbytek republiky zasáhly městský obvod Ostrava-Jih víkendové povodně. Situace je však méně kritická než na jiných místech Ostravy nebo kraje.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Cesta vody v Bělském lese bude slavit rok. Doplní ji nový park
Vydáno 10. září 2024 10:44, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Jednu z nejnavštěvovanějších rekreačních lokalit obvodu Ostrava-Jih, Cestu vody v Bělském lese, doplní nový Park nad rybníkem. V létě započala nová etapa kultivace, která právě na tento projekt navazuje.

Už téměř rok si mohou návštěvníci Bělského lesa projít tzv. Cestu vody – vyhledávanou atrakci obyvatel okolních sídlišť. Projekt významně zvýšil návštěvnost této lokality.

Ivan Tachezy, autor projektu: „Základním záměrem bylo vytvořit určité podmínky pro lidi z nejbližšího okolí, aby se mohli dostat do nejtajnějších zákoutí toho lesa, které nebyly přístupné ani viditelné z těch přístupných stezek.“

Cesta vody se stala často navštěvovaným místem odpočinku zejména díky přírodním priessnitzovým lázním.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „Projekt stezka vody je vlastně situován do hluboké strže, která vznikla tisíciletou činností místních vodních toků a do dneška jsou zde přítomny docela silné prameny. Tyto prameny dneska napájí i takovéto krásné jímky, které tady slouží k priessnitzové terapii, což má souvislost i s naším státem, s oblastmi Slezska a Jesenicka, protože právě Vinzenz Priessnitz založil první vodoléčebný ústav na světě nad dnešním městem Jeseník a právě takovéto ledové koupele jsou inspirací pro Stezku vody, takže každý, kdo chce, může přijít a vyzkoušet si tu tzv. balneoterapii, která má přiznivé účinky na lidský organismus.“
návštěvníci: „Velmi často tu chodíme s manželem a líbí se nám to moc. Je to moc dobrý počit těch, co to tady zařídili, kdo tu vůbec přišel s tím nápadem, protože tady v Bělském lese je velký zdroj té vody, tak by byla škoda toho nějak nevyužít a tento způsob je úžasný.“

Nyní v tomto rekreačním lesoparku roste další část projektu – Park nad rybníkem, který se stane pomyslnou vstupní branou do údolí Výškovického potoka z přilehlého sídliště.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „Má tady vlastně propojit tu cestu vody vyloženě s těmi paneláky ve Výškovicích a taky tady má vnést více takových těch dětských prvků, jako jsou vodní hrátky, prolézačky, ale vše v tom kontextu přírody a lesa.“

Stavební práce začaly letos v srpnu. Napojení se nachází v místě dřevěného pochozího plata u mokřadu se sedícím obrem. V rámci nového parku vznikne druhý obr.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „To co vidíme za mnou, ty tůňky se ještě zvětšují, prohlubují, pokračuje se s povalovými chodníky za mnou a ty povaly budou navazovat na štěrkové chodníčky, které povedou až nahoru na cyklostezku pod těmi panelovými domy. Samozřejmě ty práce jsou náročné, protože je děláme v lese.“

Náklady na stavbu činí necelých 20 milionů korun. Zhotovitelem jsou Ostravské městské lesy.

Martin Mati, technický náměstek, Ostravské městské lesy a zeleň: „Primární je pro nás ochrana životního prostředí a všech stromů, ať nic zbytečně nepoškodíme, ale zároveň do toho lesa ty lidi chceme dostat. Děláme to pro ně zajímavější. Sice jsme s lese, ale přece jen je to les založený rekreačním způsobem a cílem je ty lidi dostat z města do přírody.“

Realizace probíhá v koordinaci s rekonstrukcí přilehlého skateparku, který řeší Městský obvod Ostrava-Jih - obě stavby tak na sebe přímo navazují. Hotovo by mělo být v červnu příštího roku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000044813/cesta-vody-v-belskem-lese-bude-slavit-rok-doplni-ji-novy-park