Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Modernizace tramvajových tratí v Ostravě na Výškovické i Pavlovově je hotová

Ostrava-město |

Další modernizované tratě už plně slouží veřejnosti. Dopravní podnik Ostrava dokončil i zatravnění na ulici Výškovická To zajišťuje tišší tramvajový provoz a snižuje prašnost z okolní dopravy. Na nedaleké Pavlovově ulici se pak spouští provoz na zmodernizované tramvajové trati se zrekonstruovanými nástupišti.

VIDEO: Dopravní podnik Ostrava

Systém pevné jízdní dráhy (PJD), který zajistí snížení hluku a vibrací od projíždějících tramvají. Na ten byla změněna konstrukce tramvajové tratě z klasického kolejového roštu v ulici Pavlovova mezi křižovatkou s ulicí Rodimcevova a zastávkou Kpt. Vajdy. 

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: "Systém PJD má navíc i ekonomickou návratnost, nevyžaduje tak častou údržbu. Nově zrekonstruovaná nástupiště tramvajové zastávky Rodimcevova pak místním nabízí kombinaci hned několika prvků bezpečnosti: bezbariérové přístupy, zábradlí a kamerový systém. Tramvajový provoz bude v místě obnoven ode dneška, silniční uzavírka bude kvůli doprovodným pracím pokračovat do konce června."

Na Výškovické ulici zase město v koordinaci s DPO zrekonstruovalo autobusové zastávky a vybudovalo bezbariérová tramvajová nástupiště v obou směrech. Bezpečnost cestujících se zvýšila zejména na tramvajovém nástupišti od centra, které se rozšířilo, nově cestující chrání zábradlí a navíc i kamerový systém. 

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: "Kompletní modernizace tramvajové trati včetně přidružených oprav na ulici Pavlovova vyjde celkově na zhruba 105 milionů korun a je financována z Operačního programu doprava EU a z vlastních zdrojů DPO. Modernizace tramvajové trati na ul. Výškovická stála 125 mil. korun. 85 % nákladů je hrazeno z fondu OPD EU, zbytek prostředků jde z rozpočtu DPO."

Ve stejném duchu DPO zrekonstruuje a zmodernizuje i zastávku Důl Jindřich. Od přístřešku přes zábradlí, lavičky, označník až po odpadkové koše – nové vybavení přinese jednotný standard a vyšší estetickou hodnotu.

Daniel Morys, generální ředitel DPO: "Jsme rádi, že více než 100 tisíc obyvatel, které Ostrava Jih má, se může těšit z nejmodernější tramvajové trati, kterou nyní umíme zajistit a to hned v několika úsecích. Vytížená oblast Kotvy je pro nás zároveň i místem, kde se chceme opřít nejen o zkušenosti cestujících ale i místních, a jde tak o první místo v Ostravě, kde je představena nová podoba zastávek. Tím dalším bude zastávka Důl Jindřich."

Nová tvář na první pohled. Ostravané se dočkají zastávek s neobyčejnými prvky. Specifickými elementy jsou například název zastávky s grafickým reliéfem typických Ostravských staveb, reliéf i v zábradlí, motivy tří vykřičníků nebo originální tvar střechy s komfortnějšími podmínkami zastínění v přístřešku. Zastávky se budou také nově odlišovat šedou barvou, která ve veřejném prostoru působí přirozeněji.

Vladimír Cigánek náměstek primátora pro dopravu: "Záměrem je snaha o dlouhodobé sjednocení podoby vybavení na zastávkách ve městě. Pokud se pilotní projekt osvědčí, mohl by se nový jednotný standard objevovat v rámci rekonstrukcí a modernizací zastávek i na dalších místech v Ostravě."

Zastávka Důl Jindřich začne svůj kabát převlékat už v srpnu tohoto roku. Projekt je financován z vlastních zdrojů DPO. Cena je 2 mil. korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Pohádkové postavičky baví děti v ostravských tramvajích

10. března 2024 21:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Obrázky s malovanými pohádkovými postavičkami a dokonce také edukativní pohádky na videu. To je novinka v ostravských tramvajích, která má zabavit během jízdy hlavně nejmenší děti. Dopravní podnik Ostrava nově testuje vyzdobený prostor pro kočárky ve třech tramvajích. Pokud se osvědčí, najdou ho maminky i v dalších vozech, a ve více variantách motivů.

Vánoční tramvaj už brázdí ulice Ostravy. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku

20. listopadu 2023 18:18 | Ostrava-město | Jiří Cileček

5:55, pondělí 20. listopadu, Hlavní nádraží. Do ulic vyrazila Ostravská vánoční tramvaj. „Vánočkou“ je poprvé nejnovější tramvaj Škoda 39T, vyzdobená svátečními motivy a LED osvětlením. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku, kterou pořádá Dopravní podnik Ostrava (DPO) s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ už pošesté. Nejen ve „vánočce“, ale i v celé síti MHD mohou cestující přispívat u dobrovolníků s kasičkami na projekty místních neziskovek.

Ostravské tramvaje nasadily na listopad kníry. Podporují mužské zdraví

5. listopadu 2023 14:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V listopadu se stále více mužů, ale i žen v České republice zapojuje do kampaně Movember. Osvětu v oblasti prevence mužského zdraví budou originálně šířit po celý listopad i vozidla městské hromadné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) opět podpořilo projekt Movember, který každoročně organizuje nadační fond Muži proti rakovině. Celosvětová měsíční výzva upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat.


Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Dnes 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou Ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Modernizace tramvajových tratí v Ostravě na Výškovické i Pavlovově je hotová
Vydáno 22. června 2021 9:03, Ostrava-město, Jiří Cileček
Další modernizované tratě už plně slouží veřejnosti. Dopravní podnik Ostrava dokončil i zatravnění na ulici Výškovická To zajišťuje tišší tramvajový provoz a snižuje prašnost z okolní dopravy. Na nedaleké Pavlovově ulici se pak spouští provoz na zmodernizované tramvajové trati se zrekonstruovanými nástupišti.

VIDEO: Dopravní podnik Ostrava

Systém pevné jízdní dráhy (PJD), který zajistí snížení hluku a vibrací od projíždějících tramvají. Na ten byla změněna konstrukce tramvajové tratě z klasického kolejového roštu v ulici Pavlovova mezi křižovatkou s ulicí Rodimcevova a zastávkou Kpt. Vajdy. 

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: "Systém PJD má navíc i ekonomickou návratnost, nevyžaduje tak častou údržbu. Nově zrekonstruovaná nástupiště tramvajové zastávky Rodimcevova pak místním nabízí kombinaci hned několika prvků bezpečnosti: bezbariérové přístupy, zábradlí a kamerový systém. Tramvajový provoz bude v místě obnoven ode dneška, silniční uzavírka bude kvůli doprovodným pracím pokračovat do konce června."

Na Výškovické ulici zase město v koordinaci s DPO zrekonstruovalo autobusové zastávky a vybudovalo bezbariérová tramvajová nástupiště v obou směrech. Bezpečnost cestujících se zvýšila zejména na tramvajovém nástupišti od centra, které se rozšířilo, nově cestující chrání zábradlí a navíc i kamerový systém. 

Tereza Šnoblová, mluvčí DPO: "Kompletní modernizace tramvajové trati včetně přidružených oprav na ulici Pavlovova vyjde celkově na zhruba 105 milionů korun a je financována z Operačního programu doprava EU a z vlastních zdrojů DPO. Modernizace tramvajové trati na ul. Výškovická stála 125 mil. korun. 85 % nákladů je hrazeno z fondu OPD EU, zbytek prostředků jde z rozpočtu DPO."

Ve stejném duchu DPO zrekonstruuje a zmodernizuje i zastávku Důl Jindřich. Od přístřešku přes zábradlí, lavičky, označník až po odpadkové koše – nové vybavení přinese jednotný standard a vyšší estetickou hodnotu.

Daniel Morys, generální ředitel DPO: "Jsme rádi, že více než 100 tisíc obyvatel, které Ostrava Jih má, se může těšit z nejmodernější tramvajové trati, kterou nyní umíme zajistit a to hned v několika úsecích. Vytížená oblast Kotvy je pro nás zároveň i místem, kde se chceme opřít nejen o zkušenosti cestujících ale i místních, a jde tak o první místo v Ostravě, kde je představena nová podoba zastávek. Tím dalším bude zastávka Důl Jindřich."

Nová tvář na první pohled. Ostravané se dočkají zastávek s neobyčejnými prvky. Specifickými elementy jsou například název zastávky s grafickým reliéfem typických Ostravských staveb, reliéf i v zábradlí, motivy tří vykřičníků nebo originální tvar střechy s komfortnějšími podmínkami zastínění v přístřešku. Zastávky se budou také nově odlišovat šedou barvou, která ve veřejném prostoru působí přirozeněji.

Vladimír Cigánek náměstek primátora pro dopravu: "Záměrem je snaha o dlouhodobé sjednocení podoby vybavení na zastávkách ve městě. Pokud se pilotní projekt osvědčí, mohl by se nový jednotný standard objevovat v rámci rekonstrukcí a modernizací zastávek i na dalších místech v Ostravě."

Zastávka Důl Jindřich začne svůj kabát převlékat už v srpnu tohoto roku. Projekt je financován z vlastních zdrojů DPO. Cena je 2 mil. korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000026179/modernizace-tramvajovych-trati-v-ostrave-na-vyskovicke-i-pavlovove-je-hotova