Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava znovu usiluje o záchranu mrakodrapu v Ostrčilově ulici

Ostrava-město |

Ostrava opětovně usiluje o záchranu ikonické budovy v centru Ostravy na ulici Ostrčilova a pozemek znovu nabízí k prodeji. Poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno a o novém záměru města prodat pozemek, jehož součástí je budova tzv. Ostravského mrakodrapu a dále část pozemku, určena pro vybudování parkovacího domu, rozhodli zastupitelé na svém říjnovém zasedání.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Rekonstrukce dominanty města rozšíří nabídku bytů v centru města a současně vytvoří parkovací kapacity. Umístění parkovacího domu koresponduje s plochou dnešního parkoviště. Nezanedbatelným benefitem je architektonické ztvárnění možné podoby věžového domu z pera studia AI-DESIGN, pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera."

Záměr prodeje budovy je zveřejněn na úřední desce města, termín podání nabídek je stanoven do 12 hodin dne 31. ledna 2024.

Jiří Vávra (ANO), náměstek primátora Ostravy: "Nový záměr přináší upřesnění vymezení základních a specifických požadavků na výstavbu a koncept dopravního řešení oblasti, případné změny budou řešeny v rámci smluvního ujednání. Předmětem již není zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání. Znovu se pokoušíme zachránit třetí nejvyšší stavbu města Ostravy, vyšší je jen Nová radnice a Bolt Tower."

Návrh řešení věžového domu byl zpracován v letech 2020-2021. Zachovává stávající dům a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu s primární funkcí bydlení v rozsahu až 76 nových bytů od 1kk po nadstandardní byty mezonetového typu. Řešení počítá se zachováním stávající železobetonové konstrukce. Rekonstrukce je navrhována ve vysokém architektonickém standardu a objekt obsahuje služby a prostory specifického charakteru, jedná se např. o požadavek na zelenou fasádu objektu včetně centrálního zavlažování, recepci v objektu či zelenou střechu na parkovacím domě.

Eva Jiřičná, studio AI DESIGN: "Jsem nadšená, že město Ostrava studuje možnosti zachování staveb a období 60. až 70. let, a místo zbourání se snaží dát všem těmto objektům nový život. Je to nejen snaha o zachování historického období, ale i snaha o úspory investic spojených s demolicí a se snižováním produkce CO2. Většina těchto staveb má naději na nový život za současných požadavků a nárocích na bydlení."

S ohledem na technické problémy je objekt již od roku 2013 prázdný. Opakovaně se vedly debaty o jeho demolici či rekonstrukci.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi zásadní technické problémy patří nefunkční opláštění objektu, nevyhovující bezpečnostní parametry, především protipožární, únikové trasy apod. Navzdory popsanému se město rozhodlo tento objekt v centru Ostravy zachránit a zadalo zpracování investičního záměru, který by ověřil realizovatelnost projektu při zachování výšky objektu a zároveň navrhl architektonické ztvárnění budovy."

Objekt má 22. pater a měří 68 metrů, nachází se pár minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap byl postaven v letech 1965-1968 jako součást sídliště Jindřiška. Výšková budova podle návrhu architekta Jana Slezáka byla původně zamýšlena jako obytný dům. K tomuto účelu byla využívána jen pár let a následně došlo k rekonstrukci na kancelářský objekt.

Město nabízí i další investiční příležitost

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nabízeny jsou též pozemky v areálu Technologického parku – T6 Technologická (Ostrava- Pustkovec), kde by vystavěný objekt měl sloužit k rozšíření technologického parku v Ostravě. Objekt (či objekty) mají kombinovat nabídku prostor pro celé spektrum klientů T- parku provádějících výzkumnou a inovační činnost. Celková užitná plocha je 24 240 m². Část celkové užitné plochy bude využita pro parkovací stání, doporučeného formou podzemního parkování. V objektu by měly být zastoupeny části pro administrativu, dílny a laboratoře, společné prostory, zázemí."

Nabídku lze zaslat do 12 hodin dne 29. prosince 2023.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava vylepšila podmínky pro investory a znovu nabízí výškovou budovu na Ostrčilově ulici

1. listopadu 2023 9:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Návrh architektky Evy Jiřičné na rekonstrukci výškového domu na Ostrčilově ulici Ostravě jsme vám už představovali. Město jej nechalo vypracovat jako budoucí možnou podobu a nabídlo pozemek i s budovou investorům. Nyní Ostrava podmínky ještě vylepšila.

Nová čtvrť v Ostravě-Zábřehu nabídne téměř 240 bytů

11. srpna 2023 15:15 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Soukromý investor chce v Ostravě-Zábřehu vybudovat novou rezidenční čtvrť. Ta má nabídnout téměř 240 bytů, parkovací místa, prostory pro trávení volného času, park, místa pro sportovní vyžití i společné venkovní aktivity. Výstavba je plánována v etapách a zahájena by mohla být v roce 2027.

Některým průmyslovým podnikům v Ostravě se zvedne daň z nemovitosti

21. září 2023 15:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Některé průmyslové podniky a podnikatelé působící v Ostravě budou od příštího roku platit vyšší daň z nemovitosti. Zastupitelé města rozhodli o vydání nové obecně závazné vyhlášky, která stanoví koeficienty pro výpočet daní z nemovitých věcí. Od 1. ledna 2024 bude stanoven místní koeficient ve výši 1,7 pro území Ostravy určené pro provoz těžkého průmyslu. Výnos z této daně ve výši téměř 100 milionů korun, poputuje přímo do pokladny města. Občanům město místní koeficient daně z nemovitosti zvedat nechce.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Ostrava znovu usiluje o záchranu mrakodrapu v Ostrčilově ulici
Vydáno 30. října 2023 20:37, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava opětovně usiluje o záchranu ikonické budovy v centru Ostravy na ulici Ostrčilova a pozemek znovu nabízí k prodeji. Poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno a o novém záměru města prodat pozemek, jehož součástí je budova tzv. Ostravského mrakodrapu a dále část pozemku, určena pro vybudování parkovacího domu, rozhodli zastupitelé na svém říjnovém zasedání.

vizualizace mrakodrapu; zdroj: AI DESIGN

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Rekonstrukce dominanty města rozšíří nabídku bytů v centru města a současně vytvoří parkovací kapacity. Umístění parkovacího domu koresponduje s plochou dnešního parkoviště. Nezanedbatelným benefitem je architektonické ztvárnění možné podoby věžového domu z pera studia AI-DESIGN, pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera."

Záměr prodeje budovy je zveřejněn na úřední desce města, termín podání nabídek je stanoven do 12 hodin dne 31. ledna 2024.

Jiří Vávra (ANO), náměstek primátora Ostravy: "Nový záměr přináší upřesnění vymezení základních a specifických požadavků na výstavbu a koncept dopravního řešení oblasti, případné změny budou řešeny v rámci smluvního ujednání. Předmětem již není zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání. Znovu se pokoušíme zachránit třetí nejvyšší stavbu města Ostravy, vyšší je jen Nová radnice a Bolt Tower."

Návrh řešení věžového domu byl zpracován v letech 2020-2021. Zachovává stávající dům a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu s primární funkcí bydlení v rozsahu až 76 nových bytů od 1kk po nadstandardní byty mezonetového typu. Řešení počítá se zachováním stávající železobetonové konstrukce. Rekonstrukce je navrhována ve vysokém architektonickém standardu a objekt obsahuje služby a prostory specifického charakteru, jedná se např. o požadavek na zelenou fasádu objektu včetně centrálního zavlažování, recepci v objektu či zelenou střechu na parkovacím domě.

Eva Jiřičná, studio AI DESIGN: "Jsem nadšená, že město Ostrava studuje možnosti zachování staveb a období 60. až 70. let, a místo zbourání se snaží dát všem těmto objektům nový život. Je to nejen snaha o zachování historického období, ale i snaha o úspory investic spojených s demolicí a se snižováním produkce CO2. Většina těchto staveb má naději na nový život za současných požadavků a nárocích na bydlení."

S ohledem na technické problémy je objekt již od roku 2013 prázdný. Opakovaně se vedly debaty o jeho demolici či rekonstrukci.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Mezi zásadní technické problémy patří nefunkční opláštění objektu, nevyhovující bezpečnostní parametry, především protipožární, únikové trasy apod. Navzdory popsanému se město rozhodlo tento objekt v centru Ostravy zachránit a zadalo zpracování investičního záměru, který by ověřil realizovatelnost projektu při zachování výšky objektu a zároveň navrhl architektonické ztvárnění budovy."

Objekt má 22. pater a měří 68 metrů, nachází se pár minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap byl postaven v letech 1965-1968 jako součást sídliště Jindřiška. Výšková budova podle návrhu architekta Jana Slezáka byla původně zamýšlena jako obytný dům. K tomuto účelu byla využívána jen pár let a následně došlo k rekonstrukci na kancelářský objekt.

Město nabízí i další investiční příležitost

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Nabízeny jsou též pozemky v areálu Technologického parku – T6 Technologická (Ostrava- Pustkovec), kde by vystavěný objekt měl sloužit k rozšíření technologického parku v Ostravě. Objekt (či objekty) mají kombinovat nabídku prostor pro celé spektrum klientů T- parku provádějících výzkumnou a inovační činnost. Celková užitná plocha je 24 240 m². Část celkové užitné plochy bude využita pro parkovací stání, doporučeného formou podzemního parkování. V objektu by měly být zastoupeny části pro administrativu, dílny a laboratoře, společné prostory, zázemí."

Nabídku lze zaslat do 12 hodin dne 29. prosince 2023.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000039854/ostrava-znovu-usiluje-o-zachranu-mrakodrapu-v-ostrcilove-ulici