Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava dá opět peníze na návrhy lidí v programu Tvoříme prostor

Ostrava-město |

Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na území města. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionů korun. Zájemci o finance mohou žádat i nyní, poslední 6. výzva v rámci 6. ročníku končí 5. srpna.

Podmínkou projektu je aktivní zapojení veřejnosti do jeho přípravy, samotné realizace i následné udržitelnosti. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Provedení i údržba jednotlivých projektů je založena na dobrovolnické práci. Dotační program Tvoříme prostor je vlajkovým projektem strategického plánu rozvoje města Ostravy pod značkou fajnOVA, pomáhá vytvářet bohatší městské prostředí na komunitní aktivity a participaci obyvatel na občanském životě."

Jedním z desítek podpořených projektů je i unikátní venkovní co-workingový prostor. Ecomodul – hybridní kontejner, umístěný vedle dětského hřiště na Černé louce.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Projekt je zajímavým pilotním počinem, který může posloužit jako inspirace pro ostatní, jakým způsobem lze trávit čas ve veřejném prostoru, tedy i pracovat v příjemném venkovním prostředí. Velmi pozitivně vnímám, že tento ekologický co-workingový modul poslouží nejen k estetizaci veřejného prostoru, ale rovněž k jeho funkčnímu a inovativnímu využití."

Ecomodul je vybaven solárními panely zajišťujícími přístup k elektřině a možnost Wi-Fi, což umožňuje nejen pracujícím rodičům a maminkám na mateřské dovolené efektivně využívat čas na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Projekt byl podpořen částkou 499 000 korun. Žadatelem o dotaci byla nezisková organizace Koutek světa pro děti z. s., vedená herečkou Kristýnou Leichtovou. Zmíněný projekt vznikl ve spolupráci se stavební skupinou HSF System, která zajistila výrobu ecomodulu včetně finanční podpory zajišťující soběstačnost outdoorového co-wokingového místa. Inovativní projekt OUTDOOR CO-WORKING podporuje ekologický způsob života a klade důraz na udržitelnost a inovaci."

Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili finanční podporu z dotačního programu Tvoříme prostor pro další čtyři projekty za bezmála 1,6 milionů korun. Dvě zahrady mateřských škol budou doplněny o mobiliář, přibyde interaktivní přírodní herna ke společnému setkávání u základní školy a rozšířen bude i prostor farní zahrady.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V zahradě Mateřské školy Slavíkova v Porubě bude vybudován komunitní prostor pro rodiny a přátele spolku Veselá školička. Areál bude dovybaven lavičkami, vysázeny budou ovocné keře pro děti. Zahrada bude ve stanovené době přístupná veřejnosti. Zahradu Mateřské školy Makovského v Porubě doplní altán, sousedské domečky i herní prvek k rozvíjení pohybových a koordinačních dovedností dětí. V prostoru budou umístěny i lavičky a ohniště. I tato zahrada je veřejnosti přístupná v určené době."

Rozšířen bude užitný prostor farní zahrady u kostela sv. Marka v Ostravě-Heřmanicích. V plánu je vybudování odpočinkové zóny s koutkem ctností i zázemí pro pétanque, pro děti pak bude zahrada doplněna o outdoor venkovní fotbal se zastřešením.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Neschází dovybavení lavičkami. A společnému setkávání dětí a dospělých při rozličných aktivitách a slavnostech je určena také Waldorfská zahrada. Na pozemku vznikne v zeleném prostoru interaktivní přírodní herna, pozemek bude osázen zelení, keři, bylinami a záhony. Prostor obsáhne venkovní kuchyň, pobytové sítě k odpočinku, lavičky či trampolínu. Bezpečné a inspirativní prostředí pro trávení volného času dětí a rodičů navštěvující lokalitu Přívozu u Waldorfské základní a mateřské školy podpoří vztah k přírodě, rostlinám, půdě i živočichům."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Mám radost, že se do programu Tvoříme prostor stále hlásí další a další aktivní občané a komunity, kteří mají zájem vlastními silami zkrášlovat – i opakovaně – veřejný prostor, ve kterém tráví svůj volný čas. Proto oceňuji, že došlo k podpoře dalších čtyř projektů, a to napříč celou Ostravou. Na výsledek se opět moc těším."

Další informace o dotačním programu najdete na webu Tvoříme prostor.

Nahlásit chybu


K tématu

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Ostrava dá opět peníze na návrhy lidí v programu Tvoříme prostor
Vydáno 11. července 2024 16:10, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na území města. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionů korun. Zájemci o finance mohou žádat i nyní, poslední 6. výzva v rámci 6. ročníku končí 5. srpna.

Ecomodul na Černé louce; zdroj foto: MMO/Martin Grobe

Podmínkou projektu je aktivní zapojení veřejnosti do jeho přípravy, samotné realizace i následné udržitelnosti. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Provedení i údržba jednotlivých projektů je založena na dobrovolnické práci. Dotační program Tvoříme prostor je vlajkovým projektem strategického plánu rozvoje města Ostravy pod značkou fajnOVA, pomáhá vytvářet bohatší městské prostředí na komunitní aktivity a participaci obyvatel na občanském životě."

Jedním z desítek podpořených projektů je i unikátní venkovní co-workingový prostor. Ecomodul – hybridní kontejner, umístěný vedle dětského hřiště na Černé louce.

Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Projekt je zajímavým pilotním počinem, který může posloužit jako inspirace pro ostatní, jakým způsobem lze trávit čas ve veřejném prostoru, tedy i pracovat v příjemném venkovním prostředí. Velmi pozitivně vnímám, že tento ekologický co-workingový modul poslouží nejen k estetizaci veřejného prostoru, ale rovněž k jeho funkčnímu a inovativnímu využití."

Ecomodul je vybaven solárními panely zajišťujícími přístup k elektřině a možnost Wi-Fi, což umožňuje nejen pracujícím rodičům a maminkám na mateřské dovolené efektivně využívat čas na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Projekt byl podpořen částkou 499 000 korun. Žadatelem o dotaci byla nezisková organizace Koutek světa pro děti z. s., vedená herečkou Kristýnou Leichtovou. Zmíněný projekt vznikl ve spolupráci se stavební skupinou HSF System, která zajistila výrobu ecomodulu včetně finanční podpory zajišťující soběstačnost outdoorového co-wokingového místa. Inovativní projekt OUTDOOR CO-WORKING podporuje ekologický způsob života a klade důraz na udržitelnost a inovaci."

Zastupitelé na svém červnovém zasedání schválili finanční podporu z dotačního programu Tvoříme prostor pro další čtyři projekty za bezmála 1,6 milionů korun. Dvě zahrady mateřských škol budou doplněny o mobiliář, přibyde interaktivní přírodní herna ke společnému setkávání u základní školy a rozšířen bude i prostor farní zahrady.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V zahradě Mateřské školy Slavíkova v Porubě bude vybudován komunitní prostor pro rodiny a přátele spolku Veselá školička. Areál bude dovybaven lavičkami, vysázeny budou ovocné keře pro děti. Zahrada bude ve stanovené době přístupná veřejnosti. Zahradu Mateřské školy Makovského v Porubě doplní altán, sousedské domečky i herní prvek k rozvíjení pohybových a koordinačních dovedností dětí. V prostoru budou umístěny i lavičky a ohniště. I tato zahrada je veřejnosti přístupná v určené době."

Rozšířen bude užitný prostor farní zahrady u kostela sv. Marka v Ostravě-Heřmanicích. V plánu je vybudování odpočinkové zóny s koutkem ctností i zázemí pro pétanque, pro děti pak bude zahrada doplněna o outdoor venkovní fotbal se zastřešením.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Neschází dovybavení lavičkami. A společnému setkávání dětí a dospělých při rozličných aktivitách a slavnostech je určena také Waldorfská zahrada. Na pozemku vznikne v zeleném prostoru interaktivní přírodní herna, pozemek bude osázen zelení, keři, bylinami a záhony. Prostor obsáhne venkovní kuchyň, pobytové sítě k odpočinku, lavičky či trampolínu. Bezpečné a inspirativní prostředí pro trávení volného času dětí a rodičů navštěvující lokalitu Přívozu u Waldorfské základní a mateřské školy podpoří vztah k přírodě, rostlinám, půdě i živočichům."
Hana Tichánková (ANO), náměstkyně primátora, garantka a předsedkyně hodnotící komise: "Mám radost, že se do programu Tvoříme prostor stále hlásí další a další aktivní občané a komunity, kteří mají zájem vlastními silami zkrášlovat – i opakovaně – veřejný prostor, ve kterém tráví svůj volný čas. Proto oceňuji, že došlo k podpoře dalších čtyř projektů, a to napříč celou Ostravou. Na výsledek se opět moc těším."

Další informace o dotačním programu najdete na webu Tvoříme prostor.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043973/ostrava-da-opet-penize-na-navrhy-lidi-v-programu-tvorime-prostor