Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obyvatelé Ostravy mohou zkrášlit své okolí. Umožňuje to projekt Tvoříme prostor

Ostrava-Poruba |

Tvoříme prostor. To je dotační program Ostravského magistrátu na podporu komunity. Jeho cílem je finančně podpořit projekty realizované v městském prostředí a v jeho těsné blízkosti na území celé Ostravy.

Dotační program TVOŘÍME PROSTOR je určen aktivním lidem, kteří chtějí realizovat své vlastní nápady a projekty ve veřejném prostoru a zkrášlit tak své okolí, které by pak sloužilo i ostatním.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Liší se od participativního rozpočtu, nebo celkově od všech participativních rozpočtů jednotlivých obvodů tím, že město vám poskytne finanční prostředky na nějaký váš nápad, ale vy si ten nápad sami zrealizujete. Tudíž není to tak, že vy jenom přihlásíte ten návrh a my se postaráme. Je to opravdu o tom, že vy sami s tou komunitou, kterou kolem sebe máte, si ten svůj návrh i zrealizujete.”
Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “Po koronaviru se ten zájem zmenšil a právě proto přicházíme s workshopem, nebo s těmi letáky a osvětou právě přímo k těm obyvatelům ať jsme jim blíže a abychom vzbudili větší zájem. My jsme podruhé v městském obvodu Ostrava-Poruba, zítra budeme potřetí. Rádi bychom i v průběhu zimy navštívili další městské obvody s tím, že bychom mohli v nějakých společných prostorách těch bytových domů uspořádat podobné setkání jako dneska.”

Je to nějak finančně omezeno ten jeden projekt?

Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “Pro každého žadatele nabízíme až 500 tisíc korun.”

V rámci dotačního programu Tvoříme prostor si lidé mohou nechat opravit pískoviště, vytvořit nové komunitní zahrádky, nebo nové příjemnější posezení.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Na 8. stavebním obvodě je to proto, že existuje urbanistická studie 8. obvodu, která definuje různé herní prvky, mobiliář, výsadby, zeleň a nějaké úpravy, které by v budoucnu tady na tom obvodě měly být a občané se právě mohou inspirovat tou studií.”
anketa: účastníci setkání: “Já jsem navrhla hry na chodník. To je vlastně realizace toho, co se kreslí křídou, ale je kvalitní výmalba, aby to vydrželo 2, 3 roky a můj záměr je, aby to používaly děti tady v okolí a třeba i z přilehlé školky. Mohly by si tady třeba zahrát skok do dálky, čáp ztratil čepičku a takové ty klasické hry, co člověk zná z dětství.”
“Uvažovali jsme o tom, že tady máme zájem dělat vyvýšené záhony, protože máme aktivní sousedku, která nám tady pěstuje dýně, blinky atd. Pak jsme zjistili, že tam by to chtělo nějaký pocitový chodníček, nějakou kladinu pro děti. Pak najednou někdo řekl, že by bylo fajn mít sdílený domeček. A proto jsme tady, abychom zjistili, co z toho je realizovatelné v rámci Tvoříme prostor.”
“Já jsem tady přišel i pro inspiraci. Jsem z dvora na ulici Příčné. Máme tam dvůr, který má nějaký potenciál. Je tam dětské hřiště a chtěli bysme se do toho zapojit, abychom to rozšířili třeba o hračkobudku, stínění, zahrádku, o nějaké posezení.”

Ostravský magistrát už takto podpořil na 50 projektů. Mezi nimi například Sluneční stezku Porubou, cross park Hulváky, rybníky pod Bedřiškou nebo tradiční venkovskou zahradu Hrušov.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava dá opět peníze na návrhy lidí v programu Tvoříme prostor

11. července 2024 16:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na území města. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionů korun. Zájemci o finance mohou žádat i nyní, poslední 6. výzva v rámci 6. ročníku končí 5. srpna.

O proplácení obědů na školách už ve Frýdku-Místku požádali rodiče stovek dětí

6. listopadu 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek nově proplácí některým dětem obědy na základních školách. Podmínkou je, aby měli rodiče nárok na přídavek na dítě. Peníze za obědy pak dostanou přímo školní jídelny a děti tak mohou bezplatně na obědy. Do projektu už rodiče přihlásili stovky dětí.

Ostrava bojuje s nedostatkem bytů. Dotace lze získat na přeměnu nebytových prostor

8. listopadu 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Po celé Ostravě je řada obchodů a provozoven, které jsou dlouhodobě nevyužívané. Město nyní nabízí majitelům finance na jejich přestavbu na byty. Peníze mohou využít i na rekonstrukci nevyužívaných bytů.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Obyvatelé Ostravy mohou zkrášlit své okolí. Umožňuje to projekt Tvoříme prostor
Vydáno 20. října 2022 16:44, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Tvoříme prostor. To je dotační program Ostravského magistrátu na podporu komunity. Jeho cílem je finančně podpořit projekty realizované v městském prostředí a v jeho těsné blízkosti na území celé Ostravy.

Dotační program TVOŘÍME PROSTOR je určen aktivním lidem, kteří chtějí realizovat své vlastní nápady a projekty ve veřejném prostoru a zkrášlit tak své okolí, které by pak sloužilo i ostatním.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Liší se od participativního rozpočtu, nebo celkově od všech participativních rozpočtů jednotlivých obvodů tím, že město vám poskytne finanční prostředky na nějaký váš nápad, ale vy si ten nápad sami zrealizujete. Tudíž není to tak, že vy jenom přihlásíte ten návrh a my se postaráme. Je to opravdu o tom, že vy sami s tou komunitou, kterou kolem sebe máte, si ten svůj návrh i zrealizujete.”
Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “Po koronaviru se ten zájem zmenšil a právě proto přicházíme s workshopem, nebo s těmi letáky a osvětou právě přímo k těm obyvatelům ať jsme jim blíže a abychom vzbudili větší zájem. My jsme podruhé v městském obvodu Ostrava-Poruba, zítra budeme potřetí. Rádi bychom i v průběhu zimy navštívili další městské obvody s tím, že bychom mohli v nějakých společných prostorách těch bytových domů uspořádat podobné setkání jako dneska.”

Je to nějak finančně omezeno ten jeden projekt?

Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy: “Pro každého žadatele nabízíme až 500 tisíc korun.”

V rámci dotačního programu Tvoříme prostor si lidé mohou nechat opravit pískoviště, vytvořit nové komunitní zahrádky, nebo nové příjemnější posezení.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Na 8. stavebním obvodě je to proto, že existuje urbanistická studie 8. obvodu, která definuje různé herní prvky, mobiliář, výsadby, zeleň a nějaké úpravy, které by v budoucnu tady na tom obvodě měly být a občané se právě mohou inspirovat tou studií.”
anketa: účastníci setkání: “Já jsem navrhla hry na chodník. To je vlastně realizace toho, co se kreslí křídou, ale je kvalitní výmalba, aby to vydrželo 2, 3 roky a můj záměr je, aby to používaly děti tady v okolí a třeba i z přilehlé školky. Mohly by si tady třeba zahrát skok do dálky, čáp ztratil čepičku a takové ty klasické hry, co člověk zná z dětství.”
“Uvažovali jsme o tom, že tady máme zájem dělat vyvýšené záhony, protože máme aktivní sousedku, která nám tady pěstuje dýně, blinky atd. Pak jsme zjistili, že tam by to chtělo nějaký pocitový chodníček, nějakou kladinu pro děti. Pak najednou někdo řekl, že by bylo fajn mít sdílený domeček. A proto jsme tady, abychom zjistili, co z toho je realizovatelné v rámci Tvoříme prostor.”
“Já jsem tady přišel i pro inspiraci. Jsem z dvora na ulici Příčné. Máme tam dvůr, který má nějaký potenciál. Je tam dětské hřiště a chtěli bysme se do toho zapojit, abychom to rozšířili třeba o hračkobudku, stínění, zahrádku, o nějaké posezení.”

Ostravský magistrát už takto podpořil na 50 projektů. Mezi nimi například Sluneční stezku Porubou, cross park Hulváky, rybníky pod Bedřiškou nebo tradiční venkovskou zahradu Hrušov.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000033936/obyvatele-ostravy-mohou-zkraslit-sve-okoli-umoznuje-to-projekt-tvorime-prostor