Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Domovníci se v Ostravě-Porubě osvědčili, obvod chce jejich služeb využívat dál

Ostrava-Poruba |

Ostrava-Poruba by chtěla i v dalších letech využívat služeb domovníků. Pomáhají se správou domů a zaměstnává je přímo obvod, který na ně získal 15 milionů korun z evropské dotace. Projekt byl na tři roky a obvodu se služby domovníků osvědčily, proto chce jejich práci udržet o po roce 2026, kdy dotace skončí.

Osm lokalit, 820 bytů a devět domovníků. A k tomu i spousta zajímavých příběhů. Třeba o tom, jak v Oblouku vznikly klubovny pro děti i dospělé, jak si nájemníci opravili hřiště na Slavíkově ulici, o nových zvoncích, vyklizených sklepech, opravených schránkách, vymalovaných chodbách či besedách pro seniory. To vše se skrývá pod nenápadným názvem Domovník-preventista. Projekt spustila Poruba loni a je spolufinancován Evropskou unií z operačního programu Zaměstnanost plus.

Jan Dekický (ODS), místostarosta Ostravy-Poruby: "O domovnících jsme uvažovali řadu let. Intenzivně pak od doby, kdy jsme koupili Oblouk. Jejich prostřednictvím jsme chtěli efektivněji spravovat majetek. Hledali jsme inspiraci jinde a postupně jsme získávali jasnou představu o tom, jak by jejich práce měla vypadat. Potom jsme objevili dotační výzvu, která přesně naplňovala to, co jsme chtěli. Tedy nejenom, aby nám domovník pomáhal se správou domu a dělal menší opravy, ale také aby fungoval jako prostředník mezi námi a nájemníky. To se povedlo a dnes devět domovníků slouží svým způsobem jako prodloužená ruka našeho byťáku."

Domovníci působí jen v místech, kde má Poruba celé domy. Spuštěn byl loni v říjnu a domovníky se stali lidé, kteří v lokalitě bydlí a nájemníci je znají.

Jan Dekický (ODS), místostarosta Ostravy-Poruby: "Hledali jsme lidi, kteří by zvládli všechny naše požadavky. To nějakou dobu trvalo, a nebudeme zastírat, že s některými jsme se museli rozloučit. V současné době máme k dispozici skvělý tým, který má respekt u nájemníků a postupně krok za krokem proměňuje naše domy k lepšímu. A to tak výrazně, že jsme to ani tak nečekali."

Šest domovníků je zaměstnáno na hlavní pracovní poměr, tři na dohodu. Základem jejich práce je komunikace s nájemníky.

Petra Lehká, vedoucí odboru bytového hospodářství a údržby budov Ostravy-Poruby: "Získali jsme díky nim dokonalý přehled o domech. Celou dobu jsme si mysleli, že o našich nájemnících víme vše, co vědět potřebujeme. Ale s příchodem domovníků se vzájemná komunikace prohloubila a dnes máme mnohem lepší přehled, co lidi trápí a co potřebují. Díky tomu, že slouží i jako prostředníci mezi námi a nájemníky, výrazně ubylo stížností, protože většinu problémů dokáží vyřešit sami. Projekt nám přináší i výrazné ekonomické úspory. Už jen proto, že drobné opravy jsme schopni dělat ve své režii."

Nájemníci si na domovníky zvykli a chodí za nimi se svými problémy a nápady.

Petra Lehká, vedoucí odboru bytového hospodářství a údržby budov Ostravy-Poruby: Pro nás to znamená zvýšené požadavky na opravy a práce v domech. Ale protože chceme mít domy čím dál hezčí, tak i to je vlastně pozitivní."

Dotace skončí v roce 2026 a Poruba už nyní přemýšlí, co dál.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: "Věříme, že program bude v nějaké podobě pokračovat i dále. Pokud ne, chceme najít nové způsoby financování. Projekt se opravdu osvědčil a velmi pozitivní zpětnou vazbu máme i od samotných nájemníků. Takže v něm chceme pokračovat."

Projekt Domovník-preventista je spolufinancován Evropskou unií z operačního programu Zaměstnanost plus.

Nahlásit chybu


K tématu

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

Samoživitelky budou mít ve Frýdku-Místku větší šanci získat městský byt

Frýdek-Místek nově upravil systém přidělování městských bytů. Ten má pomoci s hledáním bydlení hlavně matkám samoživitelkám. Město už pro ně zároveň vyčlenilo několik bytů. Smlouvy budou uzavírány za běžných podmínek a nájmů. Maximálně však na dobu tří let.

Ostrava bojuje s nedostatkem bytů. Dotace lze získat na přeměnu nebytových prostor

8. listopadu 2023 13:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Po celé Ostravě je řada obchodů a provozoven, které jsou dlouhodobě nevyužívané. Město nyní nabízí majitelům finance na jejich přestavbu na byty. Peníze mohou využít i na rekonstrukci nevyužívaných bytů.


Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

Dnes 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Při nehodě u Starých Heřminov zemřel řidič osobního auta

Dnes 15:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Katastru Starých Heřminov na Bruntálsku se v pátek dopoledne stala tragická dopravní nehoda. O život přišel řidič, jeho spolujezdkyně byla převezena do nemocnice.

Do letošních oprav chodníků a silnic jde 10 milionů, děravá cesta na Kojetín ještě musí počkat

Radnice každý rok investuje určitou částku z rozpočtu do oprav chodníků a komunikací. Letos na ně vyčlenila téměř 10 milionů korun.

Dálnici z Ostravy na Olomouc nad ránem zatarasil převrácený kamion a jeho náklad

Dnes 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik hodin trvalo vyšetřování a odklízení trosek po nehodě kamionu na dálnici D1 na úrovni Nové Vsi v Ostravě. Provoz ve směru na Olomouc byl zastaven a odkláněn na objízdné trasy.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Na městských domech v Havířově probíhají výměny střech i celkové sanace

Střechy na některých městských havířovských domech jsou ve špatném stavu. Začalo přes ně už zatékat a kvůli nedostatečné izolaci, mají nájemníci ve vrchních bytech chlad. Proto v letošním roce Městská realitní agentura investuje právě do těchto sanací.

Ostravská univerzita provádí rozsáhlý výzkum na základních školách

V Moravskoslezském kraji probíhá rozsáhlý výzkum. Vědce z Ostravské univerzity bude zajímat, co dětem zejména ze znevýhodněného prostředí, bude pomáhá zvládat školní výuku. Do projektu se zapojí 24 náhodně náhodně vybraných škol.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Po prodlouženém víkendu začne v Ostravě nová uzavírka, omezí Moravskou ulici

Dnes 20:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Od středy 30. října až do 13. listopadu budou řidiči v Ostravě složitěji projíždět křižovatkou ulic Moravská a Závodní, která je nedaleko vítkovického hřbitova a Jubilejní kolonie. V prostoru křižovatky se ve směru od Místecké ulice pojede k ulici Závodní podél staveniště. V opačném směru, čili z Moravské ulice přes křižovatku na Závodní a dále směrem k Místecké, řidiči neprojedou. Provoz tam bude převeden na objízdné trasy.

Ostrava-Přívoz se postupně rozvijí, kulturu oživil přestěhovaný klub Barrák

Ostravská část Přívoz se postupně rozvijí do moderní podoby. Obvod výrazně investuje do oprav historických domů a bytů. Kulturnímu vyžití zase velmi napomáhá už rok fungující klub Barrák na nové adrese.

Zloděj z Ostravy ukradl cokoliv, co se namanulo. Teď mu hrozí až 5 let za mřížemi

Několik měsíců se Ostravou toulal velmi výkonný zloděj. Zjednodušeně řečeno by se dalo říct, že kradl na co přišel. Díky záznamům z bezpečnostních kamer se jej nakonec podařilo ztotožnit a tak nyní pár let nic neukrade, protože jej čeká vězení.

Poruba bude mít odlehčovací službu, v obvodu dosud chybí

V Porubě začala výstavba nové budovy, která bude poskytovat odlehčovací službu. Ta v obvodu zatím chybí a je po ní velká poptávka. První klienti by ji mohli využívat od začátku roku 2026.

Okolí porubského DK Poklad bude hotovo do konce roku. Dodělává se park i druhý parkovací dům

U kulturního domu Poklad v Ostravě-Porubě bude více parkovacích míst. Jejich počet se zvýší díky druhému parkovacímu domu, který bude zprovozněn v nejbližších dnech. Ke konci se chýlí i revitalizace přilehlého parku.

Domovníci se v Ostravě-Porubě osvědčili, obvod chce jejich služeb využívat dál
Vydáno 25. října 2024 18:49, Ostrava-Poruba, Jiří Cileček
Ostrava-Poruba by chtěla i v dalších letech využívat služeb domovníků. Pomáhají se správou domů a zaměstnává je přímo obvod, který na ně získal 15 milionů korun z evropské dotace. Projekt byl na tři roky a obvodu se služby domovníků osvědčily, proto chce jejich práci udržet o po roce 2026, kdy dotace skončí.

domovníci; foto: Ostrava-Poruba

Osm lokalit, 820 bytů a devět domovníků. A k tomu i spousta zajímavých příběhů. Třeba o tom, jak v Oblouku vznikly klubovny pro děti i dospělé, jak si nájemníci opravili hřiště na Slavíkově ulici, o nových zvoncích, vyklizených sklepech, opravených schránkách, vymalovaných chodbách či besedách pro seniory. To vše se skrývá pod nenápadným názvem Domovník-preventista. Projekt spustila Poruba loni a je spolufinancován Evropskou unií z operačního programu Zaměstnanost plus.

Jan Dekický (ODS), místostarosta Ostravy-Poruby: "O domovnících jsme uvažovali řadu let. Intenzivně pak od doby, kdy jsme koupili Oblouk. Jejich prostřednictvím jsme chtěli efektivněji spravovat majetek. Hledali jsme inspiraci jinde a postupně jsme získávali jasnou představu o tom, jak by jejich práce měla vypadat. Potom jsme objevili dotační výzvu, která přesně naplňovala to, co jsme chtěli. Tedy nejenom, aby nám domovník pomáhal se správou domu a dělal menší opravy, ale také aby fungoval jako prostředník mezi námi a nájemníky. To se povedlo a dnes devět domovníků slouží svým způsobem jako prodloužená ruka našeho byťáku."

Domovníci působí jen v místech, kde má Poruba celé domy. Spuštěn byl loni v říjnu a domovníky se stali lidé, kteří v lokalitě bydlí a nájemníci je znají.

Jan Dekický (ODS), místostarosta Ostravy-Poruby: "Hledali jsme lidi, kteří by zvládli všechny naše požadavky. To nějakou dobu trvalo, a nebudeme zastírat, že s některými jsme se museli rozloučit. V současné době máme k dispozici skvělý tým, který má respekt u nájemníků a postupně krok za krokem proměňuje naše domy k lepšímu. A to tak výrazně, že jsme to ani tak nečekali."

Šest domovníků je zaměstnáno na hlavní pracovní poměr, tři na dohodu. Základem jejich práce je komunikace s nájemníky.

Petra Lehká, vedoucí odboru bytového hospodářství a údržby budov Ostravy-Poruby: "Získali jsme díky nim dokonalý přehled o domech. Celou dobu jsme si mysleli, že o našich nájemnících víme vše, co vědět potřebujeme. Ale s příchodem domovníků se vzájemná komunikace prohloubila a dnes máme mnohem lepší přehled, co lidi trápí a co potřebují. Díky tomu, že slouží i jako prostředníci mezi námi a nájemníky, výrazně ubylo stížností, protože většinu problémů dokáží vyřešit sami. Projekt nám přináší i výrazné ekonomické úspory. Už jen proto, že drobné opravy jsme schopni dělat ve své režii."

Nájemníci si na domovníky zvykli a chodí za nimi se svými problémy a nápady.

Petra Lehká, vedoucí odboru bytového hospodářství a údržby budov Ostravy-Poruby: Pro nás to znamená zvýšené požadavky na opravy a práce v domech. Ale protože chceme mít domy čím dál hezčí, tak i to je vlastně pozitivní."

Dotace skončí v roce 2026 a Poruba už nyní přemýšlí, co dál.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: "Věříme, že program bude v nějaké podobě pokračovat i dále. Pokud ne, chceme najít nové způsoby financování. Projekt se opravdu osvědčil a velmi pozitivní zpětnou vazbu máme i od samotných nájemníků. Takže v něm chceme pokračovat."

Projekt Domovník-preventista je spolufinancován Evropskou unií z operačního programu Zaměstnanost plus.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000045669/domovnici-se-v-ostraveporube-osvedcili-obvod-chce-jejich-sluzeb-vyuzivat-dal