Slezskoostravský hrad ožívá masopustním veselím už několik let. Svátek konce zimy je každoročně oblíbenou místní akcí a vždy má bohatý program.
Miriam Čechová, kastelánka Slezskoostravského hradu: „Je to taková veselá akce, pestrá. Je to akce pro rodiny s dětmi, pro mladé, starší, pro důchodce i pro malinké děti. Je tady bohatý program, divadélka, soutěže, máme tady živou zabijačku, je tady spousta stánků, dílničky pro děti. Máme tady kejklíře, flašinetáře, několikrát za den tady projde masopustní průvod. Já myslím, že je to akce pěkná, veselá, o což nám tady jde, aby se lidé pobavili, poveselili, zatancovali si, zazpívali si.“
Malým návštěvníkům nevadilo ani letošní nevyzpytatelné počasí a masopust na hradě si užívali.
anketa 1: „Je to tu moc hezké.“
anketa 2: „Líbil se mi krampusák.“
Marek Tichý, principál Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: „Myslím si, že hrad je takovým tradičním svatostánkem řekněme tradice, historie a romantiky, no a masopust patří k tradičním svátkům a slavnostem. A tak kormě rytířů, tanečníků, komediantů, šermířů, má zkrátka i ten masopust tady přímo na hradě své kořeny a je pravda, že už od znovuvzkříšení hradu se tady tomu masopustu každoročně věnujeme.“
Každoročně je nedílnou součástí oslav i pravá hradní zabijačka řezníka Krkovičky, kterou si pochvalovali jak návštěvníci, tak pořadatelé.
Jaroslav Nitka, představitel řezníka Krkovičky: „Samozřejmě dneska, a právě v tuhle chvíli, jak se sluší a patří na masopustní čas, vyrábíme jitrničky. Za chviličku budeme špejlovat, v tuhle chvíli plníme šedesát let starou narážku. Budeme špejlovat, střívkovat a za pár okamžiků jitrničkový prejt vystřídá jelítkový prejt. Čili budeme dělat jitrničky, jelítka, před krátkou chvilkou jsme dovázali tlačenky, také jeden z tradičních výrobků toho zabijačkového a masopustního veselí.“
Marek Tichý, principál Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: „Masopust je opravdu jedním z nejkrásnějších svátků, protože máme čas se baviti, jíst, pít. Konec konců je zima, čas zabijaček, a taky je třeba brát patrno, že 40 dnů před Velikonocemi máme držeti půst. A tak teď v ten masopustní čas se ještě můžeme věnovat přátelům, kamarádům, jíst, pít. Proto si myslím, že masopust je nejkrásnějším svátkem.“