Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Prvňáčci ze Slezské mají za sebou první týden školy, na první školní den se těšili

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Stejně jako v celé republice byl i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu zahájen nový školní rok. Slezskoostravské základní školy zároveň slavnostně přivítaly nové prvňáčky, kteří tak mají za sebou první týden školy. V reportáži vám ukážeme jejich premiérový den.

Před všemi čtyřmi slezskoostravskými základními školami se v pondělí 2. září sešli dojatí rodiče a nedočkaví prvňáčci. Každá škola měla pro své nové žáky připravené speciální uvítání i pasování na školáky.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Pro děti to je obrovský skok, protože z toho příjemného prostředí her té školky se dostávají už do toho výrobního procesu vzdělávání, takže se jim to snažíme co nejvíce zpříjemnit. Připravili jsme nějaké dárečky, knížečky, baťůžek, tak, aby opravdu ten pocit bylo pro děti to, že si to můžou užívat, že vzdělání není hrůza a děs, ale příjemný začátek něčeho nového a hezkého.“

Děti ale byly statečné, do školy se většinou těšily a z prvního dne byly nadšené.

anketa, prvňáčci: „Hodně se mi to tady líbí a mám ráda školy.“
anketa, prvňáčci: „Hodně moc se mi tady líbí.“
anketa, prvňáčci: „Na školu jsem se těšila a teď se mi tady moc líbí.“
anketa, prvňáčci: „Já jsem se nejvíce těšil na to, až budu umět číst.“
anketa, prvňáčci: „Já jsem se nejvíc těšila do družiny.“

Velký den to byl ale i pro rodiče, kteří nemohli uvěřit, že jejich děti tak rychle vyrostly.

anketa, rodič prvňačky: „Je to, jako kdybych ji viděl včera na porodním sále a dneska ve škole. Mám husinu, je to šílené.“

V novém školním roce mělo na slezskoostravské základní školy nastoupit celkem 142 dětí, nakonec je ale nových prvňáčků ještě o čtyři víc. V jejich počtu pak letos vedou dívky.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „V obvodu Slezská Ostrava máme čtyři základní školy: Pěší, Škrobálkovu, Bohumínskou a Chrustovu. Na Základní školu Bohumínská, kde se teď nacházíme, nám nastoupí šedesát tři prvňáčků, na Základní školu Pěší dvacet dva, na Základní školu Chrustovu dvacet tři a třicet čtyři prvňáčků nastoupí na Základní školu Škrobálkovu.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Pro prvňáčky je určitě nástup k povinné školní docházce významným životním krokem. Já jsem jim proto popřál především to, aby je to ve škole bavilo, aby si tady našli spoustu nových kamarádů, a hlavně aby se do školy každý den těšili. Rodičům jsem pak popřál, aby ty emoce, které jsou s tím možná spojené, brali s klidem, aby měli pevné nervy a zároveň aby se těšily ze svých dětí. Myslím si, že u nás ve slezskoostravských školách jsou děti určitě v dobrých rukou.“
Nahlásit chybu


K tématu

Prvňáčky na 5. ZŠ ve Frýdku-Místku vítali deváťáci, budou je provázet školním rokem

Začal další školní rok, do lavic na základních školách opět usedly tisíce žáků. Stovky z nich jdou do školy úplně poprvé. Prvňáčky letos tradičně vítal i primátor města. Vybral si jednu z největších škol, a to 5. Základní školu.

Slezská Ostrava ocenila zaměstnance základních škol za celoroční práci

Ve Slezské Ostravě se letos opět sešli učitelé a další zaměstnanci základních škol. V kulturním domě v Heřmanicích jich bylo více než sto. Součástí akce bylo stejně jako loni také ocenění zaměstnanců za jejich přínos škole.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Včera 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

16. září 2024 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Jižní část Ostravy-Nové Vsi se podařilo zachránit. Severní část je bohužel pod vodou

Asi nejhůře zasaženou obydlenou lokalitou v Ostravě je podobně, jako při podvodních v roce 97 Nová Ves, kterou protéká Odra. Voda se ale prý chovala úplně jinak, než tehdy a kdyby se neprotrhla hráz na soutoku s Opavou, zřejmě by k záplavě vůbec nedošlo.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

16. září 2024 14:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

V Ostravě se protrhla hráz Odry na soutoku s Opavou. Voda zaplavila Přívoz, Novou Ves a Mariánské Hory

Ostrava čelí extrémní povodni. V pondělí se protrhla hráz řeky Odry na soutoku s Opavou. Vznikla tak další mohutná řeka, která se valila přímo do Přívozu a části Mariánských Hor a zpětně i do Nové Vsi. Tisíce lidí musely být evakuovány. Hasiči se s vojáky pokusili průrvu uzavřít pomocí pytlů s pískem.

Noví studenti univerzity třetího věku měli imatrikulaci v ostravské Jubilejní kolonii

16. září 2024 11:17 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

21 nových studentů ze skoro padesátky se zúčastnilo slavnostní imatrikulace do letošního školního roku Univerzity třetího věku. Jedná se o neprofesní zájmový vzdělávací program pro obyvatele MS kraje starších 55 let.

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih není kritická

16. září 2024 11:11 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Stejně jako zbytek republiky zasáhly městský obvod Ostrava-Jih víkendové povodně. Situace je však méně kritická než na jiných místech Ostravy nebo kraje.

Porubka v Ostravě-Porubě pomalu klesá. Evakuovaní lidé ale domů zatím nemohou

V Ostravě-Porubě už velká voda pomalu opadává. Nejhorší situace tam nastala v sobotu odpoledne a hlavně v noci, kdy se Porubka vylila z břehů a zatopila domy kolem a křižovatku Vřesinská.

Prvňáčci ze Slezské mají za sebou první týden školy, na první školní den se těšili
Vydáno 13. září 2024 11:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Stejně jako v celé republice byl i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu zahájen nový školní rok. Slezskoostravské základní školy zároveň slavnostně přivítaly nové prvňáčky, kteří tak mají za sebou první týden školy. V reportáži vám ukážeme jejich premiérový den.

Před všemi čtyřmi slezskoostravskými základními školami se v pondělí 2. září sešli dojatí rodiče a nedočkaví prvňáčci. Každá škola měla pro své nové žáky připravené speciální uvítání i pasování na školáky.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Pro děti to je obrovský skok, protože z toho příjemného prostředí her té školky se dostávají už do toho výrobního procesu vzdělávání, takže se jim to snažíme co nejvíce zpříjemnit. Připravili jsme nějaké dárečky, knížečky, baťůžek, tak, aby opravdu ten pocit bylo pro děti to, že si to můžou užívat, že vzdělání není hrůza a děs, ale příjemný začátek něčeho nového a hezkého.“

Děti ale byly statečné, do školy se většinou těšily a z prvního dne byly nadšené.

anketa, prvňáčci: „Hodně se mi to tady líbí a mám ráda školy.“
anketa, prvňáčci: „Hodně moc se mi tady líbí.“
anketa, prvňáčci: „Na školu jsem se těšila a teď se mi tady moc líbí.“
anketa, prvňáčci: „Já jsem se nejvíce těšil na to, až budu umět číst.“
anketa, prvňáčci: „Já jsem se nejvíc těšila do družiny.“

Velký den to byl ale i pro rodiče, kteří nemohli uvěřit, že jejich děti tak rychle vyrostly.

anketa, rodič prvňačky: „Je to, jako kdybych ji viděl včera na porodním sále a dneska ve škole. Mám husinu, je to šílené.“

V novém školním roce mělo na slezskoostravské základní školy nastoupit celkem 142 dětí, nakonec je ale nových prvňáčků ještě o čtyři víc. V jejich počtu pak letos vedou dívky.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „V obvodu Slezská Ostrava máme čtyři základní školy: Pěší, Škrobálkovu, Bohumínskou a Chrustovu. Na Základní školu Bohumínská, kde se teď nacházíme, nám nastoupí šedesát tři prvňáčků, na Základní školu Pěší dvacet dva, na Základní školu Chrustovu dvacet tři a třicet čtyři prvňáčků nastoupí na Základní školu Škrobálkovu.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Pro prvňáčky je určitě nástup k povinné školní docházce významným životním krokem. Já jsem jim proto popřál především to, aby je to ve škole bavilo, aby si tady našli spoustu nových kamarádů, a hlavně aby se do školy každý den těšili. Rodičům jsem pak popřál, aby ty emoce, které jsou s tím možná spojené, brali s klidem, aby měli pevné nervy a zároveň aby se těšily ze svých dětí. Myslím si, že u nás ve slezskoostravských školách jsou děti určitě v dobrých rukou.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000044869/prvnacci-ze-slezske-maji-za-sebou-prvni-tyden-skoly-na-prvni-skolni-den-se-tesili