Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Brouci třídí mechy lépe než odborníci, přišli na to vědci z Ostravské univerzity

Ostrava-město |

Brouci dokážou třídit mechy lépe než odbornici - s tímto zjištěním přišli ostravští biologové po zajímavém experimentu. Mechožravým broukům dávali na výběr poddruhy a varianty Rokytu cypřišovitého a zkoumali, které jim chutnají více. Ukázalo se, že si vybírají nejspíš čichem na základě chemických signálů. Výsledky byly publikovány v mezinárodním časopise Plants.

Mladí biologové z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity si připsali další světový úspěch. Pod hlavičkou studentské organizace SOVA se pustili do experimentu s jedním z nejrozšířenějších a nejmnohotvárnějších mechů v našich lesích. Rokyt cypřišovitý se díky čtvrtohornímu zalednění rozštěpil na velké množství poddruhů a variant, což odborníkům dodnes komplikuje přesnou identifikaci. Mladí ostravští vědci si na pomoc vzali mechožravé brouky.

Petr Pyszko, člen výzkumného týmu: "Již dříve jsme zjistili, že různé druhy mechů chutnají těmto broukům více a jiné méně. V rámci experimentu nás zajímalo, jestli dokážou rozlišit různé typy jednoho druhu mechu – rokytu cypřišovitého – a to u celých rostlin i u nasekaných kousků."
Lucie Fremrová, mluvčí Ostravské univerzity: "Ostravští vědci dávali broukům vybrat z pěti typů mechu jednoho druhu, mezi kterými si mohli libovolně vybrat. Zároveň zjistili, že pokud brouci dostanou mechy nasekané (čímž se ztratí i zbytek informace o jejich původní podobě), rozlišují mezi nimi paradoxně mnohem lépe. Tento výsledek ukazuje, že si vybírají nejspíš čichem na základě chemických signálů, které se prokazatelně liší i mezi velmi podobně vyhlížejícími typy mechů."

Díky úzké spolupráci fakulty se středními školami se do výzkumu zapojili také nadaní studenti ostravské Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského. Daniel Lee Číp a David Rožek tak udělali své první větší vědecké krůčky."

David Rožek, člen výzkumného týmu: "Byla to určitě dobrá prvotní zkušenost. Oceňuji i celý projekt, který tomu předcházel kde jsem si mohl vyzkoušet entomologickou praxi v terénu kde mě hodně bavilo chystat pasti na odchyt různého hmyzu. Největší zábavou byla smýkání, protože jsme hned viděli výsledek našeho snažení. Myslím, že mi to dalo hodně a dovednosti, v budoucnu určitě využiju."

Přínos středoškoláků oceňují i zkušenější studenti ostravské katedry biologie a ekologie.

Michaela Drgová, doktorandka katedry biologie a ekologie: "Myslím, že ze spolupráce těží obě strany. Jak studenti středních škol, tak univerzita. Pohled mladší generace může být inspirativní, protože mají jistý nadhled. My jim zase na oplátku přiblížíme fungování ve výzkumném týmu a naučíme je, jak správně navrhnout design experimentu. Je skvělé vidět, že i na střední škole jsou zdatní studenti, kteří se přinejmenším vyrovnají těm vysokoškolským."

Celý tým se tak může pochlubit publikací v mezinárodním časopise Plants. Dalším cílem vědeckého týmu, ve kterém se nadále mohou středoškoláci angažovat, bude výzkum chemického složení látek obsažených v mechu a jejich atraktivity pro hmyz.

Lucie Fremrová, mluvčí Ostravské univerzity: "Právě individuální přístup k talentovaným studentům ale i středoškolákům a školákům je dnes na PřF OU samozřejmostí. Využít mohou jednak služeb specializovaného Centra pro výzkum vzdělávání v přírodovědných oborech a talentmanagement, a zároveň jim pomoc s rozvojem i s jejich projekty nabízejí také katedry a studentské spolky."

Pozornost mezi středními školami v regionu si získal například projekt Vysokoškolákem na zkoušku, který nastupující generaci seznámil s akademickým prostředí i výzkumem. Zmiňovaný projekt odstartoval i další spolupráci s nadanými a úspěšnými středoškoláky v rámci individuálních vědeckých aktivit. Právě tuto práci se středoškoláky oceňuje i Moravskoslezský kraj, který aktivity finančně podpořil a hodlá v tom nadále pokračovat. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Moravskoslezský kraj dlouhodobě spolupracuje s vysokými školami v regionu a podporuje rozvoj vědy a výzkumu. Hlavním cílem této podpory je zvyšování vzdělanosti obyvatel kraje a tím také jejich konkurenceschopnosti na trhu práce. Zapojení středoškoláků do vědecké práce na Ostravské univerzitě umožnil projekt Podpora nadaných žáků středních škol v Moravskoslezském kraji."

Podobných mezinárodních úspěchů nadaných středoškoláků, pod kterými je podepsána Přírodovědecká fakulta, v poslední době přibývá. Vloni například zabodovala Nikola Macháčová, která se stala součástí vědecké skupiny fyziky nanostruktur, a její jméno figuruje pod článkem v prestižním americkém časopisu. Právě její přístup i první vědecké kroky navíc ocenili porotci tradiční soutěže České hlavičky, kde získala druhé místo v kategorii Universum „Člověk a exaktní vědy“.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysokoškoláci zvou na Majáles Ostrava na Slezskoostravský hrad

2. května 2023 16:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

S oslavami příchodu jara se pojí také další pravidelná akce. Tentokrát v režii studentů obou vysokých škol, kteří jako jedni z mála v České republice pořádají ještě oficiální studentský Majáles. Ten letos proběhne na Slezskoostravském hradě. Poprvé o víkendu, v sobotu 13. května.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

15. května 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.

Studenti Ostravské univerzity se školí na budoucí záchranáře

5. května 2023 12:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

První skupina studentů bakalářského oboru Zdravotnického záchranářství z Ostravské univerzity absolvovala v uplynulých dnech úvodní vzdělávání v rámci své povinné praxe. Budoucím kolegům se přitom před prvními zkušenostmi skutečné práce v terénu věnují školitelé Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby MSK.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Brouci třídí mechy lépe než odborníci, přišli na to vědci z Ostravské univerzity
Vydáno 15. května 2021 11:45, Ostrava-město, Jiří Cileček
Brouci dokážou třídit mechy lépe než odbornici - s tímto zjištěním přišli ostravští biologové po zajímavém experimentu. Mechožravým broukům dávali na výběr poddruhy a varianty Rokytu cypřišovitého a zkoumali, které jim chutnají více. Ukázalo se, že si vybírají nejspíš čichem na základě chemických signálů. Výsledky byly publikovány v mezinárodním časopise Plants.

ilustrační snímek; zdroj: Pixabay

Mladí biologové z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity si připsali další světový úspěch. Pod hlavičkou studentské organizace SOVA se pustili do experimentu s jedním z nejrozšířenějších a nejmnohotvárnějších mechů v našich lesích. Rokyt cypřišovitý se díky čtvrtohornímu zalednění rozštěpil na velké množství poddruhů a variant, což odborníkům dodnes komplikuje přesnou identifikaci. Mladí ostravští vědci si na pomoc vzali mechožravé brouky.

Petr Pyszko, člen výzkumného týmu: "Již dříve jsme zjistili, že různé druhy mechů chutnají těmto broukům více a jiné méně. V rámci experimentu nás zajímalo, jestli dokážou rozlišit různé typy jednoho druhu mechu – rokytu cypřišovitého – a to u celých rostlin i u nasekaných kousků."
Lucie Fremrová, mluvčí Ostravské univerzity: "Ostravští vědci dávali broukům vybrat z pěti typů mechu jednoho druhu, mezi kterými si mohli libovolně vybrat. Zároveň zjistili, že pokud brouci dostanou mechy nasekané (čímž se ztratí i zbytek informace o jejich původní podobě), rozlišují mezi nimi paradoxně mnohem lépe. Tento výsledek ukazuje, že si vybírají nejspíš čichem na základě chemických signálů, které se prokazatelně liší i mezi velmi podobně vyhlížejícími typy mechů."

Díky úzké spolupráci fakulty se středními školami se do výzkumu zapojili také nadaní studenti ostravské Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského. Daniel Lee Číp a David Rožek tak udělali své první větší vědecké krůčky."

David Rožek, člen výzkumného týmu: "Byla to určitě dobrá prvotní zkušenost. Oceňuji i celý projekt, který tomu předcházel kde jsem si mohl vyzkoušet entomologickou praxi v terénu kde mě hodně bavilo chystat pasti na odchyt různého hmyzu. Největší zábavou byla smýkání, protože jsme hned viděli výsledek našeho snažení. Myslím, že mi to dalo hodně a dovednosti, v budoucnu určitě využiju."

Přínos středoškoláků oceňují i zkušenější studenti ostravské katedry biologie a ekologie.

Michaela Drgová, doktorandka katedry biologie a ekologie: "Myslím, že ze spolupráce těží obě strany. Jak studenti středních škol, tak univerzita. Pohled mladší generace může být inspirativní, protože mají jistý nadhled. My jim zase na oplátku přiblížíme fungování ve výzkumném týmu a naučíme je, jak správně navrhnout design experimentu. Je skvělé vidět, že i na střední škole jsou zdatní studenti, kteří se přinejmenším vyrovnají těm vysokoškolským."

Celý tým se tak může pochlubit publikací v mezinárodním časopise Plants. Dalším cílem vědeckého týmu, ve kterém se nadále mohou středoškoláci angažovat, bude výzkum chemického složení látek obsažených v mechu a jejich atraktivity pro hmyz.

Lucie Fremrová, mluvčí Ostravské univerzity: "Právě individuální přístup k talentovaným studentům ale i středoškolákům a školákům je dnes na PřF OU samozřejmostí. Využít mohou jednak služeb specializovaného Centra pro výzkum vzdělávání v přírodovědných oborech a talentmanagement, a zároveň jim pomoc s rozvojem i s jejich projekty nabízejí také katedry a studentské spolky."

Pozornost mezi středními školami v regionu si získal například projekt Vysokoškolákem na zkoušku, který nastupující generaci seznámil s akademickým prostředí i výzkumem. Zmiňovaný projekt odstartoval i další spolupráci s nadanými a úspěšnými středoškoláky v rámci individuálních vědeckých aktivit. Právě tuto práci se středoškoláky oceňuje i Moravskoslezský kraj, který aktivity finančně podpořil a hodlá v tom nadále pokračovat. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Moravskoslezský kraj dlouhodobě spolupracuje s vysokými školami v regionu a podporuje rozvoj vědy a výzkumu. Hlavním cílem této podpory je zvyšování vzdělanosti obyvatel kraje a tím také jejich konkurenceschopnosti na trhu práce. Zapojení středoškoláků do vědecké práce na Ostravské univerzitě umožnil projekt Podpora nadaných žáků středních škol v Moravskoslezském kraji."

Podobných mezinárodních úspěchů nadaných středoškoláků, pod kterými je podepsána Přírodovědecká fakulta, v poslední době přibývá. Vloni například zabodovala Nikola Macháčová, která se stala součástí vědecké skupiny fyziky nanostruktur, a její jméno figuruje pod článkem v prestižním americkém časopisu. Právě její přístup i první vědecké kroky navíc ocenili porotci tradiční soutěže České hlavičky, kde získala druhé místo v kategorii Universum „Člověk a exaktní vědy“.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000025536/brouci-tridi-mechy-lepe-nez-odbornici-prisli-na-to-vedci-z-ostravske-univerzity