Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dětská pohotovost v Ostravě bude od ledna jen ve FNO, pro dospělé v MNO

Ostrava-město |

Dejte si velký pozor, pokud budete v novém roce 2023 potřebovat na pohotovost. Mění se totiž jejich poskytování v ostravských nemocnicích. Fakultní nemocnice Ostrava bude zajišťovat pohotovost pouze pro děti a Městská nemocnice Ostrava jen pro dospělé. Vítkovická nemocnice se bude na provozu podílet pouze personálně.

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro děti i dospělé dosud poskytovala Městská nemocnice Ostrava. Ke změně v jejím provozování dojde od 1. ledna 2023, platit bude do konce roku 2025. Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. O dětské pacienty se bude nově starat Fakultní nemocnice Ostrava. Nemocnice AGEL v Ostravě- Vítkovicích bude pomáhat personálně. Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům nutnou a neodkladnou zdravotní péči nejbližší z uvedených nemocnic podle bydliště pacienta. Podobu poskytování LPS pro následující tříleté období schválila rada Moravskoslezského kraje 12. prosince.

Zbyněk Pražák, resortní náměstek ostravského primátora: "Jednání všech tří ostravských nemocnice jsem svolal ve snaze o eliminaci stávajících vážných a dlouhodobých personálních problémů se zajištěním lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pro dospělé a v situaci, kdy bylo zřejmé, že v Ostravě reálně neexistuje žádný jiný subjekt, který by měl zájem tuto službu poskytovat. A to tak, aby byla plně funkční a vyhovovala podmínkám, které jsou vyžadovány pro její kvalitní zabezpečení. V memorandu, které je podepsáno všemi třemi řediteli, deklarují za své nemocnice vytvoření předpokladů pro zajištění plynulého poskytování pohotovostí i se závazky jednotlivých stran. Jsem rád, že díky této vzájemné dohodě tak bude pro obyvatele Ostravy a blízkého okolí zajištěna, nejméně po dobu dalších tří let, kvalitní lékařská pohotovostní služba."

LPS pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava, ve stávajících prostorách na Varenské ulici, a to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Jsme rádi, že se naplňování této služby rozdělí mezi všechny tři ostravské nemocnice. Každoročně jsme se postarali o tisíce dětských i dospělých pacientů, a často jsme se potýkali s nedostatkem lékařů, kteří na pohotovostech byli ochotni sloužit. To, že budeme poskytovat tento typ péče jen dospělým pacientům, odlehčí nejen panu primáři Kozlovi, který LPS dlouhodobě vede, ale také dětskému oddělení, které se staralo v posledních měsících navíc o pacienty z Frýdeckomístecka, kde provoz LPS zcela omezili. Toto ostravským rodinám i těm z blízkého okolí nehrozí, jen se v případě dětských pacientů změní cíl jejich cesty. O všechny pacienty, ať už malé nebo velké, bude v Ostravě postaráno stejně jako dosud, jen ve dvou nemocnicích, a třetí pomůže personálně."

V roce 2021 se MNO v rámci Lékařské pohotovostní služby postaralo o 7425 dětských a 5891 dospělých pacientů. V prvních deseti měsících letošního roku to byl u dětí téměř stejně vysoký počet ošetřených jako za celý loňský rok (7179) a 4546 dospělých. Ještě vyšší zájem o služby LPS byl v době před covidem, kdy LPS v MNO prošlo více než devět tisíc dospělých a téměř 11,5 tisíce dětských pacientů. Nejvytíženější v případě dětí byla v pracovních dnech doba mezi 17. a 20. hodinou a víkendová dopoledne, stejně jako u dospělých, kteří pohotovost v pracovních dnech využívali nejčastěji mezi 17. a 18. hodinou.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Samozřejmě že velmi citlivě vnímám stávající problémy, které souvisí se zajištěním lékařské pohotovostní služby v Ostravě. Aby nedošlo v metropoli Moravskoslezského kraje k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče o děti a dorost, rozhodli jsme se pomoci. Na Nový rok otevřeme ve fakultní nemocnici ambulanci pohotovostní služby, kde se o nemocné do 18 let věku bezpečně postaráme. Fungovat bude v nově upravených prostorách naší Polikliniky v Ostravě-Porubě."

LPS pro děti a dorost bude provozována v nemocniční poliklinice na ul. 17. listopadu Ostrava- Poruba, a to v pracovní dny v době od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Stanislav Jackanin, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: "Zajištění pokračování lékařské pohotovostní služby v Ostravě na období dalších tří let je velice důležité pro všechny tři ostravské nemocnice. Naše nemocnice bude personálně participovat na obsazení služeb dětské lékařské pohotovostní služby, pro pomoc na dospělé pohotovosti zatím nemáme personální kapacity. Do služeb se zapojí od nového roku čtyři pediatři, od léta jich bude šest."

Po ukončení ordinačních hodin LPS pro děti nebo dospělé poskytne nutnou a neodkladnou zdravotní péči kterákoliv z těchto tří nemocnic. 

Kompletní zajištění LPS spadá pod Moravskoslezský kraj, který dotuje ze svého rozpočtu její provoz a na její poskytování vypsal veřejnou zakázku. Týkala se všech tří služeb – LPS pro děti a dorost, pro dospělé a zubní pohotovosti, a to na 3 roky od 1. 1. 2023.

Zubní LPS bude i nadále poskytovat soukromý subjekt v areálu společnosti Ridera Sport, na Závodní ulici v Ostravě-Vítkovicích. V pracovní dny od 18 do 6 hodin ráno a o víkendech a svátcích v nepřetržitém 24hodinovém provozu.

Andrea Vojkovská, mluvčí MNO: "V současné době je LPS v MNO pro děti a dorost v provozu v pracovní dny od 15.30 do 6 hodin, o víkendech a svátcích nepřetržitě. Provozována je v objektu Dětského lékařství v pavilonu B na Janovského ulici. Pohotovost pro dospělé je k dispozici v pracovních dnech od 17 do 22 hodin, o víkendech a svátcích jsou její ordinační hodiny od 8 do 21 hodin. Její ambulance je umístěna v objektu C1 na ulici Varenská. Městská nemocnice Ostrava Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé poskytuje od 1. července 2011."

Lékařská pohotovostní služba (LPS) poskytuje péči mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, a to v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění. V případě výskytu infekčních onemocnění zajišťuje i základní protiepidemická opatření. Není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze podstoupit v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení. Na LPS jsou ošetřeni i pacienti, kteří nemají bydliště ve spádovém území nemocnice a nejsou schopni dostavit se ke svému praktickému lékaři, a to včetně cizích státních příslušníků.

Nahlásit chybu


K tématu

Dětská pohotovost ve FN Ostrava ošetřila loni přes 10 tisíc dětí

22. ledna 2024 13:00 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ambulance lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a také Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost má ve FN Ostrava za sebou první rok existence. V obou ambulancích se podařilo zabezpečit plynulý provoz, na pohotovosti ošetřit 10 000 dětí a pro 1 000 zaregistrovaných dětí zajistit pravidelnou pediatrickou péči.

Nová zubní ambulance v Novém Jičíně přijala za 4 dny na 5 600 žádostí o registraci

9. října 2023 10:17 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Další nově otevřená zubní ambulance si připsala obrovský zájem pacientů. Za první 4 dny hlásili z novojičínské nemocnice 5 592 žádostí o registraci. Tento počet několikanásobně překročil kapacitu zařízení. Vstupní prohlídky komplikuje i fakt, že řada nově registrovaných pacientů navštívila zubaře ve stavu, kdy jejich chrup již vyžaduje zvýšenou péči, a tak není možné provádět registrační prohlídky rychleji. Do ambulance proto nyní nemocnice ke zkušenému lékaři hledá posilu.

Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava má nové rodinné pokoje

6. listopadu 2023 13:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Pět nových nadstandardních pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením – umyvadlem, WC, sprchovým koutem – vzniklo na oddělení Dětského lékařství v Pavilonu B Městské nemocnice Ostrava, místo původních pokojů vybavených pouze umyvadly. Dva pokoje jsou k dispozici na stanici malých dětí, dva na novorozeneckém oddělení a jeden na stanici velkých dětí.


Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Dnes 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Dnes 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Komisariát MP v Balzacově ulici se bude stěhovat

Už příští týden se otevře zrekonstruovaná budova pro městskou policii v Kubelíkově ulici. Právě zde se přestěhuje komisariát z Podlesí. Přípravy si vyžádají částečné omezení provozu.

Žena se poranila o jehlu v zahradnickém substrátu, testy budou trvat rok

Velmi nepříjemná událost se stala jedné zaměstnankyni Muzea Těšínska. Při práci v archeoparku se poranila o injekční jehlu, která byla v zahradnickém substrátu. Žena teď podstupuje testy, zda není nakažená některou z infekčních nemocí.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Diamantová svatba. Manželé Koneční z Ostravy-Jihu si po 60 letech opět řekli své ano

Nejdříve zlatou, teď diamantovou. Manželé Koneční z Ostravy-Jihu si opět řekli své ano. Tentokrát po 60 letech od svatby.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

Baník Karvinou neporazil, i když dvakrát vedl

Včera 9:56 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Je dost možné, že 12 a půl tisíce fanoušků Baníku Ostrava vidělo na vlastní oči gól roku. Brazilec Everton jej vstřelil z vlastní poloviny hřiště. Ani tento skvostný počin ale na vítězství Ostravanů proti Karviné nestačil. Derby skončilo remízou 2:2.

V areálu Vítkovice Steel hořela střecha výrobní haly, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

14. dubna 2024 20:47 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

12 jednotek hasičů zasahovalo v neděli odpoledne u požáru střechy výrobní haly společnosti Vítkovice Steel. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

Razantní prořezy, úmyslné řezy pilou. Porubané svými zásahy ničí stromy a keře

12. dubna 2024 17:28 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubská radnice eviduje několik vážně poškozených stromů a keřů. Naposledy se stal terčem letitý jalovec, který někdo ořezal tak razantním způsobem, že z něj zbylo pouze torzo.

Dětská pohotovost v Ostravě bude od ledna jen ve FNO, pro dospělé v MNO
Vydáno 31. prosince 2022 11:16, Ostrava-město, Jiří Cileček
Dejte si velký pozor, pokud budete v novém roce 2023 potřebovat na pohotovost. Mění se totiž jejich poskytování v ostravských nemocnicích. Fakultní nemocnice Ostrava bude zajišťovat pohotovost pouze pro děti a Městská nemocnice Ostrava jen pro dospělé. Vítkovická nemocnice se bude na provozu podílet pouze personálně.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro děti i dospělé dosud poskytovala Městská nemocnice Ostrava. Ke změně v jejím provozování dojde od 1. ledna 2023, platit bude do konce roku 2025. Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. O dětské pacienty se bude nově starat Fakultní nemocnice Ostrava. Nemocnice AGEL v Ostravě- Vítkovicích bude pomáhat personálně. Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům nutnou a neodkladnou zdravotní péči nejbližší z uvedených nemocnic podle bydliště pacienta. Podobu poskytování LPS pro následující tříleté období schválila rada Moravskoslezského kraje 12. prosince.

Zbyněk Pražák, resortní náměstek ostravského primátora: "Jednání všech tří ostravských nemocnice jsem svolal ve snaze o eliminaci stávajících vážných a dlouhodobých personálních problémů se zajištěním lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pro dospělé a v situaci, kdy bylo zřejmé, že v Ostravě reálně neexistuje žádný jiný subjekt, který by měl zájem tuto službu poskytovat. A to tak, aby byla plně funkční a vyhovovala podmínkám, které jsou vyžadovány pro její kvalitní zabezpečení. V memorandu, které je podepsáno všemi třemi řediteli, deklarují za své nemocnice vytvoření předpokladů pro zajištění plynulého poskytování pohotovostí i se závazky jednotlivých stran. Jsem rád, že díky této vzájemné dohodě tak bude pro obyvatele Ostravy a blízkého okolí zajištěna, nejméně po dobu dalších tří let, kvalitní lékařská pohotovostní služba."

LPS pro dospělé bude i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava, ve stávajících prostorách na Varenské ulici, a to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

Petr Uhlig, ředitel MNO: "Jsme rádi, že se naplňování této služby rozdělí mezi všechny tři ostravské nemocnice. Každoročně jsme se postarali o tisíce dětských i dospělých pacientů, a často jsme se potýkali s nedostatkem lékařů, kteří na pohotovostech byli ochotni sloužit. To, že budeme poskytovat tento typ péče jen dospělým pacientům, odlehčí nejen panu primáři Kozlovi, který LPS dlouhodobě vede, ale také dětskému oddělení, které se staralo v posledních měsících navíc o pacienty z Frýdeckomístecka, kde provoz LPS zcela omezili. Toto ostravským rodinám i těm z blízkého okolí nehrozí, jen se v případě dětských pacientů změní cíl jejich cesty. O všechny pacienty, ať už malé nebo velké, bude v Ostravě postaráno stejně jako dosud, jen ve dvou nemocnicích, a třetí pomůže personálně."

V roce 2021 se MNO v rámci Lékařské pohotovostní služby postaralo o 7425 dětských a 5891 dospělých pacientů. V prvních deseti měsících letošního roku to byl u dětí téměř stejně vysoký počet ošetřených jako za celý loňský rok (7179) a 4546 dospělých. Ještě vyšší zájem o služby LPS byl v době před covidem, kdy LPS v MNO prošlo více než devět tisíc dospělých a téměř 11,5 tisíce dětských pacientů. Nejvytíženější v případě dětí byla v pracovních dnech doba mezi 17. a 20. hodinou a víkendová dopoledne, stejně jako u dospělých, kteří pohotovost v pracovních dnech využívali nejčastěji mezi 17. a 18. hodinou.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Samozřejmě že velmi citlivě vnímám stávající problémy, které souvisí se zajištěním lékařské pohotovostní služby v Ostravě. Aby nedošlo v metropoli Moravskoslezského kraje k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče o děti a dorost, rozhodli jsme se pomoci. Na Nový rok otevřeme ve fakultní nemocnici ambulanci pohotovostní služby, kde se o nemocné do 18 let věku bezpečně postaráme. Fungovat bude v nově upravených prostorách naší Polikliniky v Ostravě-Porubě."

LPS pro děti a dorost bude provozována v nemocniční poliklinice na ul. 17. listopadu Ostrava- Poruba, a to v pracovní dny v době od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Stanislav Jackanin, ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: "Zajištění pokračování lékařské pohotovostní služby v Ostravě na období dalších tří let je velice důležité pro všechny tři ostravské nemocnice. Naše nemocnice bude personálně participovat na obsazení služeb dětské lékařské pohotovostní služby, pro pomoc na dospělé pohotovosti zatím nemáme personální kapacity. Do služeb se zapojí od nového roku čtyři pediatři, od léta jich bude šest."

Po ukončení ordinačních hodin LPS pro děti nebo dospělé poskytne nutnou a neodkladnou zdravotní péči kterákoliv z těchto tří nemocnic. 

Kompletní zajištění LPS spadá pod Moravskoslezský kraj, který dotuje ze svého rozpočtu její provoz a na její poskytování vypsal veřejnou zakázku. Týkala se všech tří služeb – LPS pro děti a dorost, pro dospělé a zubní pohotovosti, a to na 3 roky od 1. 1. 2023.

Zubní LPS bude i nadále poskytovat soukromý subjekt v areálu společnosti Ridera Sport, na Závodní ulici v Ostravě-Vítkovicích. V pracovní dny od 18 do 6 hodin ráno a o víkendech a svátcích v nepřetržitém 24hodinovém provozu.

Andrea Vojkovská, mluvčí MNO: "V současné době je LPS v MNO pro děti a dorost v provozu v pracovní dny od 15.30 do 6 hodin, o víkendech a svátcích nepřetržitě. Provozována je v objektu Dětského lékařství v pavilonu B na Janovského ulici. Pohotovost pro dospělé je k dispozici v pracovních dnech od 17 do 22 hodin, o víkendech a svátcích jsou její ordinační hodiny od 8 do 21 hodin. Její ambulance je umístěna v objektu C1 na ulici Varenská. Městská nemocnice Ostrava Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé poskytuje od 1. července 2011."

Lékařská pohotovostní služba (LPS) poskytuje péči mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, a to v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění. V případě výskytu infekčních onemocnění zajišťuje i základní protiepidemická opatření. Není určena pro běžné vyšetřovací nebo léčebné výkony, které lze podstoupit v době běžného denního provozu zdravotnických zařízení. Na LPS jsou ošetřeni i pacienti, kteří nemají bydliště ve spádovém území nemocnice a nejsou schopni dostavit se ke svému praktickému lékaři, a to včetně cizích státních příslušníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000035052/detska-pohotovost-v-ostrave-bude-od-ledna-jen-ve-fno-pro-dospele-v-mno