Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Probiotika představují silný nástroj při léčbě i prevenci nemocí

Velmi důležitý je poměr mezi tzv. patogenními mikroorganismy uvnitř střev a nepatogenními bakteriemi mléčného kvašení (tzv. probiotickými bakteriemi). Nepatogenní bakterie nevyvolávají onemocnění, významně ale ovlivňují imunitní systém tenkého i tlustého střeva a zdravě ho stimulují. To se přenáší do celého organismu a vede k posilování obranyschopnosti nejen lokálně, ale i celého organismu.

Dlouhodobé užívání probiotik stimuluje imunitní systém, může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, má velký význam při onemocněních, u nichž lze očekávat poškození střevní mikroflóry, ale i pro celkově dobrou kondici organismu.

„Mezi zdravé bakterie se řadí rody Laktobacillus, Bifidobakterium a Streptococcus. Vylučují látky, které potlačují růst patogenů, soutěží s nimi o živiny a vazebná místa na povrchu střevního epitelu a tím, že zkvašují cukry za vzniku kyseliny mléčné, posunují pH uvnitř střev do kyselé zóny, což blokuje růst a množení patogenních mikrobů. Pokud je probiotických bakterií uvnitř střev dostatek, hovoříme o normální střevní mikroflóře (tzv. střevní eubióze). Pokud získají převahu patogenní mikrobi, pak tento stav označujeme jako střevní dysbiózu,“ vysvětluje gastroenterolog a odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty MUDr. Pavel Hanzelka s tím, že střevní dysbióza nastává za těchto situací: při léčbě antibiotiky (antibiotika výrazně potlačují růst a množení probiotických bakterií, u nichž se ani nemůže vyvinout odolnost na jejich působení tzv. rezistence), při léčbě kortikoidy, cytostatiky a imunosupresivy (obecně léky, které potlačují funkci imunitního systému, čímž umožní převahu patogenů nad zdravými laktobacily), v důsledku civilizační stravy s nadměrným příjmem masa a bílkovin živočišného původu, které podporují růst hnilobných bakterií, dále stravy s nedostatkem rozpustné vlákniny z ovoce a zeleniny, která podporuje růst zdravých bakterií (je pro ně potravou a posunuje pH ve střevě do kyselé zóny, což těmto bakteriím prospívá), při nadměrném obsahu konzervantů v civilizační stravě, v důsledku hormonální antikoncepce u žen, která stimuluje růst kvasinek na úkor probiotických bakterií, a při onemocnění zažívacího traktu (zejména střevních zánětech).

Nebezpečné přemnožení patogenních bakterií

„Má pro organismus dva důsledky: jednak vede k poškození střevního epitelu, kterým pak do organismu ve zvýšené míře pronikají toxiny a alergeny. Jedná se o tzv. syndrom zvýšené střevní propustnosti. Ten vede ke zhoršení řady chorob – např. kožních alergických chorob, jako jsou ekzémy, dále akné, respiračních alergických chorob (astma) a podobně. Jednak má za následek zvýšenou produkci tzv. kancerogenů. Ty vznikají ze žlučových kyselin v důsledku nadměrné konzumace masa a tuků. Kancerogeny zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva,“ vysvětluje MUDr. Pavel Hanzelka.

Jak můžeme probiotika tělu dodat?

Probiotické bakterie můžeme dodat tělu zvenčí, a posílit tak jejich vliv na úkor patogenních mikrobů. Stav střevní dysbiózy tak díky tomu můžeme vrátit do fyziologické eubiózy. Tělu je můžeme dodat ve formě potravinových doplňků, které obsahují probiotické bakterie (tzv. probatika). Potravinové doplňky, které obsahují jen rozpustnou vlákninu, jež podporuje růst zdravé mikroflóry, se označují jako prebiotika. Přípravky, které obsahují obojí, se označují za symbiotika. „Doporučit lze v tomto směru velice kvalitní a čistě přírodní doplněk stravy od společnosti LR Health & Beauty LIFETAKT Pro 12 Kapsle. Jedná se o symbiotikum, které obsahuje jednak 12 kmenů zdravých bakterií, ale navíc i jejich výživu. Jedna kapsle přitom obsahuje až miliardu těchto bakterií a je dvojitě zapouzdřena. To znamená, že uvnitř makrokapsle jsou ještě mikrokapsličky, které jsou odolné vůči kyselině chlorovodíkové, a minimalizují tak poškození vlivem kyselého prostředí v žaludku,“ uvádí gastroenterolog MUDr. Pavel Hanzelka.

Kdy a proč probiotika užívat?

Dlouhodobé užívání probiotik může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, stimuluje imunitní systém a zdravě ho trénuje, což má význam u jedinců s opakovanými infekcemi např. respiračního traktu, oslabenou imunitou, ale i jen preventivně. Užívání probiotik má také význam u všech onemocnění, při nichž lze očekávat poškození střevní mikroflóry a při nichž by případná střevní dysbióza mohla výrazně zhoršit jejich průběh. Jedná se např. o zánětlivé střevní choroby (Crohnova choroba, ulcerosní kolitida), průjmovitá onemocnění infekčního i neinfekčního původu, léčba antibiotiky a stavy po léčbě antibiotiky včetně antibiotických průjmů, dlouhodobá léčba kortikoidy, cytostatiky či imunosupresivy, akné, ekzematické kožní nemoci včetně atopického ekzému, astma bronchiale a ostatní respirační alergie. Probiotika je vhodné tělu dodat i při opakujících se kvasinkovitých vaginálních infekcích, ale i při únavovém syndromu či migréně. „Probiotika mohou ale pomoci i při nesnášenlivosti mléčného cukru tzv. laktosové intoleranci, která se projevuje průjmy a bolestmi břicha po konzumaci nezkvašených mléčných výrobků – např. mléka, smetany, šlehačky, smetanové omáčky…. A dle posledních výzkumů mohou zlepšovat dokonce i náš psychický stav a kondici,“ dodává na závěr P. Hanzelka.

LR Health > Beauty – Mezinárodní MLM společnost zaměřená na výrobu a prodej kvalitní dekorativní kosmetiky, parfémů a doplňků zdravé výživy s výtažky z aloe. V roce 2015 byla vyhlášena Evropskou asociací přímého prodeje Seldia Firmou roku. Mezi rozhodující kritéria pro udělení tohoto ocenění patří pozitivní vývoj v oblasti přímého prodeje, posílení sociálně-ekonomického přínosu a výhody pro zákazníky. Samozřejmým předpokladem je dodržování vysokých etických standardů a platné legislativy v oblasti přímého prodeje. LR Health > Beauty vznikla v roce 1985 ve městě Ahlen/Westphalia, má zastoupení v 28 zemích po celém světě včetně ČR (s českou pobočkou v Ostravě), více než 1200 zaměstnanců a několik tisíc registrovaných obchodních partnerů. Díky vysoce kvalitním produktům a atraktivnímu bonusovému a vzdělávacímu plánu představuje jednu z předních evropských společností v oblasti přímého prodeje. V oblasti parfémů se může pochlubit exkluzivní spoluprací s celebritami, jako jsou Karel Gott, Karolina Kurková či Bruce Willis. V ČR má třetí nejvyšší obrat v oblasti přímého prodeje. Více o společnosti naleznete na https://www.lr-czech.com.



V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Dnes 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Dnes 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Dnes 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.